Ahoj mám 14 rokov. Som dievča a mám len 153 cm. Aká je šanca, že ešte narastiem? (rodičia nie sú nízky ani jeden majú priemernú výšku)
@luciaa73 mala som rovnaky problem 14r,mozno 150cm, a mam 154cm...Bola som vtedy na endokrinologii, skumali rontgen zapastia, ci mozem este porast, uvazovali o hormon.liecbe, nakoniec sa nasi rozhodli, ze by to nemuselo byt dobre. Ak to chces riesit,musis hned, uz je dost neskoro.
Max 160. 😀😊 Ale veď to je cute. Ja mám nejakých 163 až 165.
Ja som narástla 5cm ešte v 19tich rokoch (pamätám si to lebo som bola na strednej a na telesnej som bola s jednou spolužiačkou vždy posledná.. a potom po lete som zrazu sa posunula o pár dievčat, tak som sa zmerala a zistila som že som vyrástla),
takže áno môže byť že ešte narasties.. v tvojom veku som bola približne rovnako vysoká ako ty.. moji rodičia neboli nizki (mama mala cca 170 a otec o 5cm viac asi) a predsa ja mám 163cm.. mám troch súrodencov - najstaršia sestra je ako ja, brat ma 2m a stredná sestra má tak 175cm..
Ja som svoju vysku vždy brala normálne, nikdy ma to nejako netrápilo, takmer všetci sú odomna vždy vyssi.. môj muž má 186cm..
všimla som si teda, že niektorí ľudia výšku riešia, čo osobne ja nechápem, nemá to žiadnu výpovednú hodnotu, ale niektori menej zmýšľajúci ľudia berú nižších ľudí za menejcenných a niektorí majú kvôli výške pocit že majú navrh.. z toho si netreba nič robiť, takí ľudia sa vždy našli a ak by to nebola výška, našli by si čosi ine..
@jana_eyre_2 Ďakujem! Mne ani nevadí byť nízka avšak trošku by som ešte mohla podrásť do takých 160 cm. Tak budem dúfať...
@luciaa73 skús sa porozprávať aj so.svojou pediatrickou čo si o tom myslí, ale dievcata sa vyvíjajú do 20rokov ak si dobre pamätám.. tam môže byť zahrnutý aj mierny rast 🙂
@jana_eyre_2 ved nad 160cm je normalna vyska, aj 158by mi stacilo, aj surodenci maju nad 160. Ale mne vsade, kde som prisla hovorili, ze som mala-153cm, aj na vyske, to vam s normalnou vyskou isto nehovoria.
Aj teraz sem-tam padne poznamka, napr.v praci.
Teraz uz to beriem uplne normalne, nevadi mi to.
Ahoj,ako vysoký sú rodičia?
Ja mám 156 cm. Moja maminka asi len 153 cm
Prva dcerka je uz teraz nižšia oproti rovesníkom - má 5 rokov a 106 cm. Ine maju okolo 116-120cm.
Niekomu tá výška asi nie je súdená.
Ale poteším ta.
Manžela mám obrovského. Vždy mi vravel že sa mu páčilo aká som mala a že ma potrebu má ochraňovať ❤️
Medzi môj obľúbený pár patri aj táto krásna dvojca - Klicko a Panettire
U žien - pokiaľ je to dané geneticky ( a nie kvôli zdravotným problémom) by som výšku vôbec neriesila ☺️
Príroda je pestrá, nemôžme byť všetci rovnakí ☺️
@marikost veď ja nevravím že by to nebola normálna výška - ale priemer je okolo 170cm a v mojom okolí som takmer sama taká nízka a snáď sama viem, čo mi hovoria a áno často počúvam že som mala.. v 14tich som mala okolo 150cm a 35kg.. vždy som bola malá a chuda najmenšia z triedy..
@luciaa73 precitaj si tento odkaz, záleží kolko času prešlo od prvej menstruacie, potom sa rast ukončuje: "U nás na Slovensku začína puberta u dievčat okolo 10,5 roka a hneď od začiatku puberty začnú dievčatá rýchlo rásť. V roku s najrýchlejším rastom je to asi 8 - 9cm za rok. Rast sa výrazne spomalí, keď dievča dostane menštruáciu (mesiačiky, menses). Potom narastie už len 3 – 6 cm a rast sa ukončí."
https://www.rastieme.sk/sk/common/rast-a-vyvin....
To je rozne, ja som si tiez myslela, ze aka budem vysoka, ked otec je, ale vobec to tak nie je. Som rada, ze som prekrocila 160 😀 Ale ja sa utesujem tym, ze dobreho vela nebyva 😀
@luciaa73 v 14 rokoch je uz na liecbu rastovym hormonom dost neskoro, a kym prebehnu vsetky potrebne vysetrenia a schvali to poistovna, lebo je to draha liecba, moze prejst aj pol roka. Kedy ti zacal menzes?
lebo ak v priemernom veku cca tych 12,5-13 rokov, uz mozes mat rast takmer ukonceny.
Uprimne si myslim že už veľa nepotiahnes, ja mám 155 tiež žiadna výhra... Komplexy som nikdy neriešila, skôr také bežné prekážky v živote ak niekam nedotiahnem alebo mám krátke ruky, najprv mi bolo trápne ale už si bez problémov poprosím o pomoc niekoho vyššieho nech mi poda niečo z regálu napr a ľudia sa vždy milo usmejú a pomozu. Šaty a topánky si viem kúpiť aj v detskom oddelení, nestretla som sa s posmechom kvôli výške, každý to uhra na to že dobrého je málo tak môžeš aj ty odpovedať ak by mal niekto narážky, pochopia a stichnu 🤗 aj priateľa si nájdeš neboj nič. S hormónmi by som to neprehanala už si staršia aby to nenarobilo viac problémov ako pomoci do budúcna... Držím palce
Kludne ešte môžeš chytiť spurt. Ja som tiez od 14 do 18tky porastla dobrých 5cm
Ja som bola nešťastná, že som vysoká "koza" som vždy vytŕčala, ale potom sa to zastavilo. Po 1 menzese.
ahoj, velmi Ti prajem, aby si este narastla,
ale este viac Ti prajem, aby si dakovala Bohu za zdravie, ktore mas a udrziavala si ho a neriesila svoju vysku, aj ked okolo Teba budu baby "modelky",
viem, co prezivas a ver mi, riesila som to takisto a teraz v mojich 44 rokoch Ti zo srdca hovorim, ze VOBEC TO NEBOLO DOLEZITE, aj ked sa mi to zdalo vtedy najdolezitejsie na svete a najväcsia krivda pre mna.... naozaj...❤
to kolko este porasties ciastocne zavisi od toho v akom stave mas pubertu, po ukonceni puberty -to je u dievcat v obdobi, ked pride menzes, dochadza k vyraznemu spomaleniu rastu. po puberte este rastu dlshe kosti a preto je tu uz len zostatkovy rast. u niekoho to moze yt 1cm, u niekoho kludne aj 10cm. je to individulane.
vyska sa obycajne dedi po predkoch, najvycsi podiel na vyske dietata maju rodicia,a le obcas sa stava, ze sa zddi aj po inych predkoch.
akych mas vysokych rodicov? a mas uz menzes?
@majamat ale puberta sa u dievčat nekončí menštruáciou.. väčšina dievčat má menštruáciu od 10-12r a puberta je súhrn príznakov a hormonálnych zmien.. ja som dostala menštruáciu v 12tich rokoch, rástla som aj potom ale pubertu som rozhodne mala dlhšie a 12r to len začínalo...
@jana_eyre_2 taka info pre teba, priemerny rozdiel vo vyskach medzi muzom a zenou je 13cm, cize tvoja vyska 163cm ( je to na spodnej hranici priemernej vysky - 25% ) zodpoveda vyske muza 176cm. cize to je presne vyska tvojho otca. zrejme si vysku zdedila po nom. naopak mamu mas vysoku a niektori surodenci zdedili vysku zrejme po nej, aj ked tvoj brat netusim po kom. u nas je to opodobne. moj bracho je vyssi o 13cm od otca a 26cm od mamy, tiez nevieme po kom.
@jana_eyre_2 nie nei si mala priemer nei je jedno cislo, je to rozmedzie v rgrafe medzi 25-75%. si an spodnej hranici,a le stale v priemere. ja mam 164cm a vzdy som v skole patrila medzi deti, ktore rastli v priemere. ja som si teda vacsinou drzala rovnaku poziciu v grafe. vzdy som sa povazovala za priemerne vysoku. za nizku zenu povazujem zenu pod 160cm. a teda priemer nei ej 170cm,a le 167-168cm.