Je 12 ročný syn závislý na hraní počítačových hier?

Má niekto skúsenosť s takýmto problémom prosím? Už som z toho zúfalá. Riešili sme to v CPPS, zdalo sa , že už je to ok, ale stále vyhľadáva príležitosť, ako sa dostať k mobilu, nemyslí na nič iné...Kvôli hraniu už vyviedol viac riadnych prúserov...Potrebuje odbornejšiu pomoc? Koho?

stela01
5. aug 2020

@mojmalinkyanielik jeho deň ? Ako vyzerá od rana do večera ?

mojmalinkyanielik
autor
5. aug 2020

Ahoj , pokiaľ mal svoj mobil, snažil sa rýchlo odflaknuť svoje povinnosti (upratať izbu, odložiť si veci...) a čím skôr hrať. Keď svoj mobil "prehral" - minul peniaze na hry, tak sme mu predali mobil aby splatil dlh, pri prvej vhodnej príležitosti ukradol znamym peniaze, aby si za ne zaobstaral novy. Našťastie sme na to prišli, takže teraz je bez mobilu a prístupu k PC, ale tajne berie aj naše mobily, kym sme na to neprišli a nezaheslovali. V spoločnosti rovesníkov sa bavia prevažne o hrách... Mám strach, že ho to valcuje ...

0silvia0
5. aug 2020

@mojmalinkyanielik treba to rozhodne konzultovať so psychológom, toto sami nedáte. Príde škola, chalana nebudete mať toľko pod kontrolou. Toto je závislostné správanie ako vyšité...
už keď kradne peniaze a nemá zábrany teraz, môže sa to zhoršiť.

sejan
5. aug 2020

@mojmalinkyanielik podľa mňa už závislí je...pokiaľ kradne peniaze tak už je v Tom...Treba vyhľadať odbornú pomoc,nech to riešia čo najskôr.Najhorsie je že v akej partií kamarátov je.Stretla som sa v živote s jedným chlapcom ktorý tiež mal k tomu sklony a vtedy dom si povedala že moje dieťa nikdy nebude hrať hry.Syn má päť rokov a snažíme sa ho viesť k športu a zvieratam.Ale viem že keď príde do partie kamarátov kde budú hry bežné tiež tomu nezabránim.Toto je boj na dlhé trate.Drzim vám moc palce👍

janoh9
5. aug 2020

ja si ymslim, ze pc gaming nie je vobec zla vec, plus, je vo veku, kedy vsetci jeho rovecnici robia to iste.. proste si z toho nerob taku tazku hlavu, bud z toho vyrastie, alebo to rieste neskor.. cim viac sa snazis o to, aby s tym prestal,hucis do nho, tym viac sa ti bude chlapec vzdalovat.. ma to rad, tak skus troska aj tymto sposobom na to pozerat.. alebo sa na to pozeraj tak, ze "preco tie hry hraje" sme v 21.storoci, vsetci naokolo to robia tiez, btw ak by sa vypracoval na skvelu uroven, moze sa v tom aj uplatnit neskor v zivote.. videogames su super vec na odreagovanie od zivota, mozno ma nejake ine problemy v skole alebo s kamosmi a videohry mu pomahaju na to zabudnut, alebo ho to proste bavi...

majulino
5. aug 2020

@janoh9 uf, aj po.tych kradeziach penazi? No neviem...

majulino
5. aug 2020

@mojmalinkyanielik urcite by som to riesila so psychologom, psychiatrom a hladala nejaku "odvykacku" alebo liecebnu, isto take cosi existuje.

luccija
5. aug 2020

@janoh9 to čo je za názor???
@mojmalinkyanielik je závislý.Kup si knihu krotitelia displejov.Ak nepomôže psychológ a zmena režimu tak psychiater.Musi mať deň zaplnený niečom iným ako hrami.Vela rodín do toho spadne rodičia v práci, deti samé doma, von nechodia stačí zapnúť gombík a je zábava.Raz sú to hry, recepty, recenzie a zistíš, že z celého dňa je tam 3/4 dňa.urcite vzat mobil dočasne a zaheslovat PC.Hraju sa všetci chalani, ale toto je už moc

luccija
5. aug 2020

@mojmalinkyanielik to, že sa baví s rovesníkmi o hrach je normálne, lebo všetci v tom veku hrajú.Toto bude závislá generácia a budú sa hrať aj v 30 tke bez frajeriek.Kolegyna mi odporučila tu knižku tam je opísaný život dnešných detí a problémov každej rodiny.

marca12
5. aug 2020

Toto uz musi riesit odbornik. Je tazke zvazit hranicu medzi hranim a zavislostou,ale vas uz zavisly je. Najskor sa porad so psychologom,ale ozaj dobrym,ktory sa tomu venuje,az potom tam chod aj so synom. Velmi vam drzim palce,nech to zvladnete. Ono je hrozne tazke vydrzat ak aj ma navaly zurivosti,ak mu nedovolite hrat. Synovec je na hranici zavislosti,len jeho rodicia to nevidia. Je strasne,co dokazu hry a mobily. Tolko skvelych deti znicia.

luccija
5. aug 2020

@marca12 je to bezduché trávenie voľného času na konci dňa výsledok nula.Znudene, úzkostné deti, ktoré majú virtuálnych kamarátov.
@mojmalinkyanielik skús nájsť čo ho bavilo predtým treba mu dať niečo iné na výber ako bude tráviť čas.Moze mobil, ale nejaký časový limit, ktory sa dodrzi.

bettymacd
5. aug 2020

@janoh9 to je názor 😱😱😱

beronsche
5. aug 2020

@janoh9 ciastocne mas pravdu, ale zabudas na to, ze tu to uz zrejme presiahlo rozumnu zdravu mieru a prerastlo do nebezpecnej zavislosti (vid. financny aspekt.. ).. A bagatelizovanie problemu ho len zhorsi..
@mojmalinkyanielik tiez by som to riesila cez psychologa.. A so synom vela efektivne komunikovat (nie zakazy, prikazy a vycitky, toho sa skuste vyvarovat), aj ked to bude zrejme s pubertiakom s takymto problemom velmi tazke.. Plus rozmyslam, ze by mohol pomoct nejaky konicek, sport napr..

beronsche
5. aug 2020

@marca12 presne tak.. Raz som pocula rozhovor s odbornikom na zavislosti a ten vravel, ze tieto "detske" zavislosti - pc, mobil, hry a pod. zvyknu prerast do nejakych zavislosti aj v dospelosti. najcastejsie ide o gamblerstvo alebo aj drogy.. Hrozne..

marca12
5. aug 2020

@beronsche prave to,co pises je najvacsia hozba. A tie hry ta tak zmotaju,ze nevies,co je realita nakomplet zmenia osobnost,mozog. Mnoho rodicov mavne ruku,ved je to len hra. Nie kazdy sa stane zavislym,ale treba ustriehnut zdravu mieru. Decka sa hraju online hry akonahle sa jeden nepripoji v danom case je luzer,odpisany. Ved si zoberme herne na kazdom su. Co nas to caka? Cim dalej viac nasilia,nadrogovanych gamblerov...

0silvia0
5. aug 2020

@mojmalinkyanielik aku vychovu ma vas syn? Prisnu alebo benevolentnejsiu? Pretoze ked mu chyba respekt a kradne, bud mu chybaju vybudovane hranice, alebo ma sklony k zavislostnemu spravaniu a treba ho razne usmernit, mate najvyssi cas, toto byva zlomovy vek...

luccija
5. aug 2020

@marca12 to je v tej knihe opisované, že akonáhle dieťa nehrá s ostatnými spolužiakmi je outsider.Lenze deti bezducho trávia čas, hodiny na zadku.Ja bojujem s dcérou tutorialy o líčení, recenzie na oblečenie, taká hra obaja hra a deň v r...i.vsetkym sa to vytklo spod kontroly rodičia detto koľko otcov príde domov a hra sa.Odpoved deti je väčšinou nikto nie je vonku, nudím sa.Toto bude mať obrovské následky o pár rokov.Cele rodiny na mobiloch

luccija
5. aug 2020

@marca12 ako robot spraviť čo treba, aby rodičia nekricali a svoj svet virtuálny.Ja robím v podobnom fachu je toho veľa ja by som odhadla, že polka deti je závislá a rodičia sa tešia, že sa netulaju ulicami v partii

marca12
5. aug 2020

@luccija ani nevrav,castokrat sa zamyslam,co bude o 50 rokov,ci sa z nas nestanu roboti bez citov

luccija
5. aug 2020

@marca12 ale veď to už je😊frajer je ten, kto si za viac peňazí kúpi veci do hry.Nie ten, co vyhra vo futbale na ihrisku.vsetci chlapci chcú byť youtuberi a dievčatá influencerky denne počúvam budem sedieť doma a pracovať na počítači a budem bohaty.Mna nebaví nudný život o povinnostiach.

vilma7
5. aug 2020

Keď je už schopný kvôli "hraniu"kradnúť, tak je to podľa mňa závislosť. Treba to riešiť s odborníkmi.

stela01
5. aug 2020

@mojmalinkyanielik trosku asi nerozumiem , to teraz cez prázdniny alebo stále takto fungujete ? To koľko času trávi na mobile či PC ? Iné záujmy nemá ?

stela01
5. aug 2020

@janoh9 trosku mimo . Ale tiež názor pre mna totálne mimo

0silvia0
5. aug 2020

@luccija no lenze teraz rastu rodicia, ktori si bez mobilu ani neprdnu a beru ho ako svoje druhe ja...
Staci pozriet niektore statusy, kazda somarina sa vesia na socialne siete, deticky nastajlovane v rozkosnych handrickach, znackove kociky, topanocky, foto z domu, foto z cesty do skolky, foto z gauca, foto z vyletu. Neviem ako tito rodicia vysvetlia svojim detom, ze mama moze byt na mobile nonstop a ono nemoze. Ze tatino moze po veceroch drtit comp hrami a maleho chlapca poslu do druhej izby? No neviem, kto kedy uz najde tu spravnu mieru v tomto socialnosietovom obdobi...

luccija
5. aug 2020

@0silvia0 no veď to je tá tragedia.Ludia stratili súdnosť😀ja si všímam hlavne mamičky, ktoré majú v kočíkoch deti a ženy kočíkuju a hlava v mobile

0silvia0
5. aug 2020

@luccija no toto som zazila par krat v cakarni u lekara... chuda dieta sa nudi, vypytuje, mama sa priblblo usmieva a odpisuje do mobilu a popri tom okrikuje decko: ticho sed, nebehaj... keby nachvilu ten mobil odlozila a pokecala s potomkom, urobila by lepsie... No ale toto my dve nevyriesime😳

viera27
5. aug 2020

A ruku na srdce,ma nejaky lepsi program? Osobne nevidim na gamingu nic zle. Sama som sa vedela cele dni stratit v knihach,alebo hrach. To ze kradne a ze vobec mina peniaze na hry je uz druha vec. Tu treba riesit. To je poruchove spravanie. Inak ja sama som vychovala gamera. A aj sa tomu venuje v dospelosti,dokonca to studuje. Je to plne funkcny,vysoko inteligentny a socialne zrucny clovek. Zaroven aj aktivny sportovec. Ale nikdy som nemala problemy ako pises ty,ze si neuvedomuje a nema uctu k cudziemu aj vlastnemu majetku.

jumama
5. aug 2020

Nemam radu, snad iba taku, ze zakaz plodi chut ho obchadzat. A clovek ma potom este vacsie vycitky, lebo vie, ze kona zlo, ze porusuje cosi zakazane a pada do toho hlbsie a hlbsie. Ako aj u vas sa stalo, ze chlapec prisiel o mobil a jediny konicek a kradol, resp chodi sa hrat na vase mobily. Skor by trest mal byt v podobe, ze si to nejako odrobi, odcini, nie ho uplne odstrihnut od mobilu. Urcit mu nejkay cas denne, co sa moze hrat. Som ITckar, cize pocitacov mam po krk a habadej kazdy den, a musim povedta, ze nepovazujem vsetky hry za zlo. Aj male dieta sa pri nich moze ucit, rozmyslat, ucit ovladat pocitac, tablet, chapat strukturu aplikacii, vo vyssom veku sa moze ucit rozne strategie, strategicke myslenie v hrach, neda sa vsetko jednoznacne zatratit. Ak to ma pod dohladom rodica, ak to ma rodic pod kontrolou a zaujima sa a pyta sa a diskutuje a smeruje. Ak sa dieta vrta v pocitaci, mozete ho nebadane doviest k programovaniu, ak ho to bavi. V buducnosti bude treba n-krat viac programatorov ako dnes... Ano, doba je narocna, lebo vyvoj technologii ide strasne rychlo vpred a neustale sa vsetko musime dovzdelavat, kvoli detom aj take, co nas mozno nebavi... Ale inak ich neochranime. Len debatovanim, prevenciou, vysvetlovanim, nastavovanim prav, nastavovanim sukromia v apkach...

ivett1
6. aug 2020

@mojmalinkyanielik mám syna, 12 ročného, hrá sa na nb a na mobile si pozerá videá a meme a pod. presne ako jeho kamoši ...ale nekradne peniaze, hry na Pc mu kupujeme my a mobil si niekedy ani nevšimne, kreslí si alebo číta knihy, bicykluje...keby robil to čo tvoj, mala by som rovnako strach ako ty a podľa mňa, toto je už závislosť ako z učebnice... takéto spravanie riešte už s odborníkmi, držím palce...

mojmalinkyanielik
autor
12. aug 2020

Ďakujem všetkým za rady a názory, momentálne cez prázdniny máme nabitý program, takže cez deň nemá čas, ale večer ho to stále láka, rozmýšľa cez školský rok, aké bude mať nové koničky, no každý deň vymyslí iný a ten "zo včera" ho už nebaví... Zatiaľ to riešime "len" s psychológom z centra PPS, tak uvidíme, čo ďalej, stále som v strehu....