Covid-19 situácia a obavy z maturít

nikdom
12. okt 2020

Ahojte..som študentkou strednej zdravotníckej školy.
Ako iste všetci viete, stredné školy prišli o veľkú časť vzdelania. Možno niekomu príde polrok málo,ale verte mi,bolo to ťažké,nepohodlné,neprofesionálne a hlavne nedostačujúco vysvetlené.
Neučili sme sa podľa rozvrhu,boli nám poslané na mail iba nevysvetlené poznámky,ktoré si mame prepísať do zošitou. Sem tam sme mali online hodiny cez skype/zoom...no naši učitelia nie sú moc na tieto technológie čiže tam bol vždy nejaký problém- nefungoval mikrofón,kamera,sekalo to kedže nás bolo veľa atď...
Ťažke je aj vyhovieť učiteľom. Napr. U nás je jeden učiteľ ktorému moc nerozumieť ani keď ste s ním zoči voči, má zlú výslovnosť kedže je starši,nemá zuby,...potom je na nás nervozny keď sa musí opakovať a všetky chyby ktoré sa udiali na jeho počítači tak sme za ne mohli my. Napríklad mňa všetci videli na kamere normálne ale on ma videl rozmazane tak mi povedal že si mam kupit novu kameru inak ma nepusti k odpovedi (cize som samozrejme nekupila som novu kameru ked chyba nie je vo mne).nepustil ma teda ani raz k odpovedi a len tak z ničoho nič mi lietali 5,za to ze som neodpovedala s kvalitnou kamerou.potom som si to musela opravovať na komisionálkach aj s mojími dalsimi 10 spolužiakmi (a to som si myslela že sa na komisionalku ako jednotkárka,dvojkárka nikdy nedostanem).

Nam napr. na zdravotke zrušili aj praxe...ako mám zachraňovať potom životy ľudi ,keď sama neviem čo robím? Snažim sa najviac ako môžem, táto škola bol môj sen odmalička a teraz nič z toho. Iba zmätok. Ako mám potom zmaturovať podľa Vás? Nikdy som sa tejto skúšky dospelosti nejako obzvlášť nebála no neviem ako budem zachraňovať keď mám teraz strach aj z obyčajnej maturitnej skúšky pretože neviem obrovskú časť učiva...medicína je tak rozsiahla téma. Celý september nás naháňali a skúšali z vecí o ktorých som ani potuchy nemala..nechapem čo je toto za systém.
No chcem sa spytať. Nemate nahodou doma stredoškolakov?..že tiež maju taketo problemy s učitelmi a celkovo distančnou výukou...alebo len my sme na tom takto zle?...

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fokuska
12. okt 2020

@nikdom Rozumiem tvojim obavam, ale otazka "ako mam etraz zmaturovat podla vas?" je nespravne adresovana. Na takuto situaciu nebol pripraveny NIKTO. Na nic neboli pripravene postupy, materialno-technicke vybavenie, ziadne skusenosti z minulosti, na ktore by sa dalo obratit.
Takze je plno veci a oblasti, kde kazdy len tape, prijimaju sa rozhodnutia a nie je mozne v takom kratkom case domysliet vsetky (aj dlhodobejsie) dosledky. V takychto extremnych krizovych situaciach sa ide podla istych priorit. A tou su napriklad zivoty a zdravie obyvatelstva. To, ci si studenti nebudu musiet nechcene napr. predlzit studium o rok, to sa v tej chvili neriesi.
Krizove situacie si vyzaduju krizove riesenia. Ja osobne vidim pri odboroch, kde nestaci teoreticke samostudium, ako realnu prave tu moznost, ze sa studium o rok predlzi kvoli chybajucej praxi.

0silvia0
12. okt 2020

@nikdom dištančné štúdium na zdravotníckej škole, kde je potrebná prax, je určite veľká nevýhoda. Tiež mám syna maturanta, ale na umeleckej škole, takže toto nie je až taký problém, oni prax nemajú. Majú mladých, pokrokových pedagógov znalých technológií, takže práce síce museli vypracovať doma, ale vedeli ich presunúť na školské úložiská, tiež ústne odpovedali počas prvej vlny. Ja veľmi dúfam, že druhý polrok už bude ok a nastúpi sa do škôl, alebo aspoň maturanti budú mať výnimku.

petranelkova
12. okt 2020

Ono je pravda, ze pri niektorych odboroch bude istotne chybat prax, ale ako chapem, ze sa snazia eliminovat stretavanie sa a chcu zachovat rodicov v praci tak zatvorili zatial len stredne skoly

nikoll29
12. okt 2020

@nikdom ani sa ti necudujem, ze mas taketo obavy. cele je to zle toto. ale co, nic s tym nespravime, kedze nas premier tak rozhoduje ako rozhoduje.

aniele
12. okt 2020

Je možné, že práve študentov medicínskych odborov budú volať na pomoc, keď bude nedostat

s_a
12. okt 2020

Veď školský rok len začal.. snáď to takto nebude celý rok.. a s maturitou podľa mna veľmi zachraňovať životy nebudeš.. na to budeš musieť mať aspoň Bc.

nikdom
autor
12. okt 2020

@s_a Určite mám v plane pokračovať na VŠ,ale predsa aby som sa tam dostala maturitu treba..aj zakladne veci ovladať,ktore sa bohužial nemám ako naučiť keď to nevidím v praxi.

nikdom
autor
12. okt 2020

@petranelkova Aj ja toto chapem a rešpektujem..zdravie je dôležitejšie. No potom ale nech neočakávajú bohvie aké vysvledky. A myslím si, že ako buduca lekarka by som sa mala vedieť vystaviť aj takymto situaciam..kedže to študujem.

fokuska
12. okt 2020

@nikdom Ale nikto od teba nechce aby so po skonceni strednej skoly nastupila rovno do prace a zachranovala zivoty. To by ti so SS ani nedovolili.
A kedze sa chystas studovat dalej, tak naberies pocas studia aj prax. Neviem co chces studovat dalej, ale aj keby si chcela byt priamo zachranarka, tak aj ti musia mat VS a pocas studia povinnu prax a az potom zachranuju zivoty.

A zaujimave, ze minule sa tu jedna stazovala, ze na jar aj pocas pandemie musela chodit na prax a ze nikoho nezaujimalo ci sa oni mozu nakazit, ze prax bola povinna a hotovo a ju vraj dokonca nutili praxovat aj s mononukleozou s tazkym priebehom.

Takze nijak raz nevyhovies - ked sa neberie ohladom na pandemiu a studenti takychto odborov praxovat musia, tak je pre niektorych zle, lebo su ohrozeni.
Ked sa na to ohlad berie a prax je zrusena, zas je zle, lebo casti ludi to velmi chyba a boja sa co bude dalej.

nikdom
autor
12. okt 2020

@fokuska Veď ja viem preboha :D ja cely čas hovorim že mi chyba zakladna prax,ktorú by som už mala na vysokej škole ovládať...uplne zaklady. Na vysokej očakavajú že to budeme vedieť,nemaznajú sa tam s vami. O rok staršia kamaratka čo je prvy rok na VŠ tak tam idú na ňu priamo. Sama nevie čo má robiť a hlavne teraz ešte keď je online vyučba🤦‍♀️. Viem že s tym nič nenarobime,nikomu nevyhovieme...len ma zarazilo že s tym zatial nič neplanuju spraviť

evelyn246246
12. okt 2020

..a ako s tym mozu nieco spravit ked ani len nevedia ako to bude cele prebiehat dalej ???😕

fokuska
12. okt 2020

@nikdom Nepises o zakladnej praxi, ale o zachranovani zivotov
"Nam napr. na zdravotke zrušili aj praxe...ako mám zachraňovať potom životy ľudi ,keď sama neviem čo robím?"
"Nikdy som sa tejto skúšky dospelosti nejako obzvlášť nebála no neviem ako budem zachraňovať keď mám teraz strach aj z obyčajnej maturitnej skúšky"

Po dalsie, nerozpravaj, ze na medicine od vas budu chciet mat nejaku prax, ze ocakavaju, ze nieco budete vediet. Ocakavaju maximalne tak teoreticke vedomosti, na ktore prax nepotrebujes.
Na medicinu idu povacsine ludia z gymnazii, tak mi nehovor, ze gymnazisti maju mat nejaku zdravotnu prax aby hned v prvom rocniku na medicine od nich ocakavali, ze budu vediet robit prakticke veci.

S praxou teraz neurobis nix. Ak chces ist skutocne zo strednej zdravotnej skoly na medicinu, tak sa uc TEORIU - biologiu, chemiu, fyziku.
A co sa tyka maturity - uz sa podla toho ako mate online vyucbu aby si ovladala teoreticke veci a zvladla perfektne teoreticku cast. Uvidis ako sa bude vyvijat prax a ako sa to dalej bude riesit. Zatial makaj na teorii.

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aniele
12. okt 2020

Nedostatok lekárov, takže praxe bude možno až nad hlavu. Včera to spomenul minister.
Online výuka má množstvo úskalí, ale ja som pri ňom presne videla, ktorí žiaci chcú vedomosti a ktorí sa chcú ulievať.

nickpick
12. okt 2020

@nikdom musite zatlacit na vedenie skoly, pozbierajte sa vsetci studenti a oslovte riaditela, zastupcu skoly, vysvetlite im svoj problem, oni predsa musia prist s nejakym riesenim akou formou vyucovat a pripravit vas na maturitu sj v sucasnej situacii, bedakanie a vyhovaranie sa nepomoze, stazujte sa na neschopneho pedagoga, zijeme v roku 2020, kazdy by uz mal byt schopny obsluhovat pocitac, skola sa nemoze vyhovarat na pandemiu a vinit za to studentov, ktorym chybaju vedomosti, lebo nemozu vykonavat prax a chyba im poriadny vyklad uciva....

nerya
12. okt 2020

Myslím, že preháňas, pokiaľ Vám poslali materiály treba si ich naštudovať, hlavne pokiaľ chces ísť na medicínu (čo je zo zdravotky celkom náročné) mala by si sa naučiť naštudovať si veľa veci sama, anatómia, diagnózy, postupy pri oše. úkonoch, všetko je v knihách, všetko si treba nasprtat, výkony sa mnohokrát dajú nájsť na internete (videá), nehovorím, že prax nie je potrebná, ale vždy pred praxou je potrebné to všetko ovládať teoreticky. Čo sa týka medicíny, nečakajú od Vás nič, ak teda chces byt doktorkou, či čo podľa teba budú robiť decká ktoré prídu z gympla alebo iných škôl? Navyše medici sa na prax nedostanú tak skoro ako sestry, takže máš kopu času 😉

eriksonka1234
18. okt 2020

@nikdom syn dopadol rovnako a určite je vas viac. Online hodiny nemal, iba v júni zo SJ a to sa bavíme o gymnáziu. V septembri samozrejme písomky z toho, čo,, sa naučili" cez covid obdobie. Cele zle. Je mi vás študentov naozaj ľúto 😔