Čo so 16-ročným synom?

17. jún 2022

Som mamou štyroch detí, vo veku 17,16,14,6 rokov. S manželom žijeme v spoločnej domácnosti, všetko by bolo v poriadku, akurát čo sa výchovy detí týka, máme rozdielne názory. Ja som tá prísnejšia, muž si nedokáže stáť za slovom..
Toto bude trochu dlhšie, tak ďakujem za prečítanie a prosím všetkých, ktorí majú potrebu rýpnuť si, aby sa vyventilovali inde. Vďaka.

Syn, ktorý mi robí starosti je ten 16 ročný.
V minulosti urobil niekoľko chýb, za ktoré teraz platí (a to doslova).. Ide o to, že v rodine máme isté pravidlá, ktoré prestal rešpektovať. Všetci majú na mobiloch rodičovskú kontrolu, vďaka ktorej môžu byť na telefóne denne 3 hodiny, viem zistiť ich aktuálnu polohu pokiaľ sú pripojení na wifi. Samozrejme, že sa im to nepáči, včera sme zistili, že syn si kúpil druhý mobil. Snažil sa to skrývať, no nepomohlo. Chcela som sa s ním o tom včera porozprávať, no dočkala som sa iba: je to moja vec, lebo som povedal.. Dnes som mu povedala, že zo školy má ísť rovno domov, chcem mu totiž dať trest, len ešte neviem aký.. na čo mi odpovedal, že uvidí či príde rovno domov zo školy.
Má staršieho kamaráta, s ktorým sú dennodenne spolu, jazdia kade tade, túlajú sa celé dni a ak sa netúlajú, syn sa mu šprtá v aute (učí sa za automechanika). Takže povinnosti, ktoré má doma častokrát nerieši..
Neviem ako na neho, proste mrzí ma, ako sa správa, ale ten mobil ma dostal. Chcem sa preto poradiť s vami. Čo by ste v tejto situácii robili?
Ďakujem za odpovede.

dievcacitajucelist
17. jún 2022

16 ročný môže byť iba 3hodiny na mobile??? Mama mia 🙄 a už teraz premýšľaš aky mu dáš trest??? Veď o dva roky bude mať 18-násť...nepreháňaš trochu...môj syn ma tiež 16-násť jasne, že niekedy skúša...ale tak všetko je o dohode...

annamalaga
17. jún 2022

No , dúfam že syn po dovŕšení 18 rokov od Vás vypadne nadobro, lebo toto čo vy už vystrájate nieje normálne. Som si myslela, že pije alebo niečo a tu zrazu drezúra a kontrola.

lenka567899
17. jún 2022

@dievcacitajucelist 3 hodiny nie sú dosť?

yoo_saerom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alchemilkazltozelena
17. jún 2022

@dievcacitajucelist a čo tam má byť celý deň? Ďalšia matka roka 🙈

luccija
17. jún 2022

Co povedal preco to spravil?nestacia mu tie 3 hodiny, alebo?
Tazky vek uz nechce byt pod kontrolou rodicov...dufam, ze po skole pride domov vies kazdy pubertak musi mat posledne slovo pevne verim, ze po skole pride a trest neviem aky by som mu dala.Ak sa dobre uci, ja by som nad tym asi privrela oci.Nepacilo by sa mi, ze sa tula, ale to asi patri k veku.Povinnosti, ktore mu das doma si bude plnit, az potom moze ist von.Ale toto by mal asi riesit aj otec.

rohypnol1
17. jún 2022

Vychova pubertaka je tazka… No sledovat polohu svojich takto velkych deti a mobil je cez ciaru. Ja uz som v tom veku poznala manzela…Neciti absolutne ziadnu doveru z vasej strany. Taketo deti koncia rebelujuce, na uteku z domu. Ma potrebu sukromia, preto ten druhy mobil. Skuste otvoreny rozhovor a ospravedlnenie miesto trestu…

lenka567899
17. jún 2022

3 hodinny denne sú aj pre dospelaka dosť, práve že každý sme závislý na mobile, táto mamka to robí správne, nechce to pre svoje deti.. obavy mám o rodičov ktoré deťom dovolia internet nekontrolovane

mondolina
17. jún 2022

v tomto veku sú sociálne kontakty aj cez mobil, 3 hodiny je nič, neodpíše frajerke, kamošovi, lebo tri hodiny 🤔
16 ročný🤦‍♀️

lenka567899
17. jún 2022

@mondolina môžu sa stretnúť osobne 😉

dievcacitajucelist
17. jún 2022

@lenka567899 Pre 16-ročného??? Nie nie sú a to niesom z tých benevolentných rodičov.....

sunshine_18
17. jún 2022

Má 16 rokov trochu DOSŤ to preháňaš/preháňate

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
k0l0b3zka
17. jún 2022

Podla mna Vas pristup k vychode je presne opacny. Vy zakazujete a trestate. Deti treba pozitivne motivovat, vyrobit im program. Skola, potom futbal, pripadne plavanie, hokej, potom ulohy. Proste dieta sa nesmie nudit. To je dovod preco sa tulaju cele dni, pretoze sa nudia.. Ak studuje za mechanika a bavi ho to treba ho v tom podporovat. Netreba obmedzovat mobil, ale treba zaradit do bezneho dna co najviac prospesnych aktivit.

anjelicek26
17. jún 2022

Uprimne prehanas to solidne... mobil si kupil dalsi, lebo nechapes, ze si vecer este vypisuje s kamosmi ci frajerkou (alebo frajerom), pocuva hudbu alebo sa AJ UCI teda chodi na webku skoly a stahuje si podklady, aspon dcera to tak robi a nebude jedina...Pokial vyslovene nevidis - problemy v skole, kolektive, depresie, nevidim absolutne dovod narusat detom sukromie. Toto je presne vek, kde sa ako mama TY musis naucit zit svoj zivot, uz nie je malicke dieta... pravidla ano, rezim ano, skola ano, ale musi mat uz aj nejaku volnost.. Cim viac mu budes uberat kyslik, tym pravdepodobnejsie, ze sa ti - nezveri, bude ti klamat, chodit vsade inde, len nie domov...

dievcacitajucelist
17. jún 2022

@alchemilkazltozelena nechaj si tie reči....je to 16-ročný mladiství, kt rieši väčšinu vecí cez mobil...

anjelicek26
17. jún 2022

@k0l0b3zka suhlasim, presne tak... moji mobil vidia az vecer, proste cez den nemaju cas...skola, kruzky (8-9h v tyzdni cisto sport + este doucko), kamosi, to im vyplna cely volny cas... korigovat nemusim nic... vyhoda je, ze ich to vsetko velmi bavi a negativne to neberu...

karhu
17. jún 2022

tlacis na pilu, v tomto veku tie deti potrebuju viac volnosti a zodpovednosti, dovery a nie obmedzovanie osobnej slobody a namiesto matky stihacku

autor
17. jún 2022

Samozrejme, najlepšie by bolo zrušiť rodičovskú kontrolu a nech sú celý deň zalezení v izbe na mobiloch. Ty bláho fakt super 👏
Zase sa tu raz stretli všetci, ktorí presne vedia, prečo tam tá rodičovská kontrola je 🙈
Áno, majú rodičovskú kontrolu. Tí dvaja starší to však vedia nejako obísť a večer mi mobil ukáže aj 5-6,niekedy i viac hodín na tých mobiloch.. Takže samozrejme, že toľko hodín je pre chúdence málo. Pre pána, že ja som tu vôbec písala, hlavne, keď už aj rodičia sú závislí od mobilov, že? Len málokto si to prizná...
Nie, nechcem, aby ste mi to kvitovali, chcela som sa poradiť čo v tomto prípade robiť. A keďže tá kontrola je (podľa mňa) opodststnená, porušil pravidlo.

mondolina
17. jún 2022

@lenka567899
takže ty si s nikým nepíšeš, ale stretávaš sa osobne🤔

jana_eyre_2
17. jún 2022

Nemám ešte také veľké deti, takže nemám právo nejako mudrovat (majú 10, 8a 5r).. chápem tá, ja som tiež prísnejšia mama, ktorá má pravidlá a vďaka tomu nejako fungujeme..

ALE ja si myslím že vekom deti sa majú pravidlá trocha upravovať, predlžovať, usposobit a najmä ☝️ dohodnúť sa s nimi, nájsť kompromis.. čiže tri hodiny sa im nepáčia - čo by sa im bolo dosť aby aj neboli na mobile celý deň, ale aby aj boli spokojní? z čoho si nový mobil kúpil? Šetril si z vreckového, zarobil si? Čoskoro bude dospely, myslím že je na mieste nechávať na neho rozhodnutia, dohadovať sa s ním ako s partnerom, nie ako s malým dieťaťom..

už na svojich deťoch vidím že potrebujú diskutovať, prísť na vlastné riešenie, potrebujú dohodu somnou nie príkazy.. ako vravím, aj ja mám pravidlá, ak však narazíme na problém, snažíme sa nájsť spoločné riešenie, nie že len ja rozhodnem a tak je..

Moja rada ako mamy čo ešte len puberta čaká je viac diskutovať s deťmi a počúvať ich argumenty, pokúsiť sa ich aspoň čiastočne akceptovať aj keď je to opak našich predstáv.. viem si predstaviť že to nie je ľahká úloha, sama viem že budem s tým vnútorne bojovať, ale to podľa mňa k dospievaniu patrí - tvorenie si vlastnej cesty..

lejusinka
17. jún 2022

Matka stihacka 🤦🏻‍♀️ V 16tich mat rodicovsku zamku na telefone je dost ponizujuce a nedivim sa ze sa tak rozprava…ale to zase tu niekto mal deti aby si honil svoje ego…

yoo_saerom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelca84
17. jún 2022

Fuu, riadne to prehanas. Aj moj ma 16, nema ziadne limity, ani vecierku, sam vie kedy treba prist, podla toho, ci je rano skola alebo nie. Cestuje, brigaduje, sportuje, nepotrebujem ho kontrolovat ako maleho.
Tvojim pristupom dosiahnes jedine to, ze ti bude zatajovat a klamat a za 2-3 roky ti radsej zdrhne z domu. Brzdi troska.

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alchemilkazltozelena
17. jún 2022

@dievcacitajucelist ty si ich nechaj. Čo také 16 ročný potrebuje riešiť? Má sa učiť a chodiť do školy neviem čo svetoborne má riešiť viac ako 3 hod na mobile. Ja som mala prvý mobil v 16r a žijem. Po škole som chodila domov a žijem... Dnesna mládež by len na mobiloch sedela, keby radšej rodičom pomohli niečo doma a nie len očakávať od nich vždy niečo, treba sa aj pričiniť a byť nápomocný .. ale t škoda písania ako vidím, svet je tak skazený že už mu nepomôže nič ..

anjelicek26
17. jún 2022

Tam nejde o tie tri hodiny na mobile, tam ide o to ostatne - sledujes kde je, nedoverujes mu, kontrolujes obsah sprav, stranky, na ktore pozera, tym padom ziadne sukromie. Kazdy ma pravo na sukromie. Predstav si ze si chce pozriet vecer nejake horuce videjka, myslis, ze to ma chut diskutovat s mamou druhy den? Come on...

bibina32
17. jún 2022

@k0l0b3zka Myslím si, že si dosť prísna. Ja mám tiež 16 ročného. Ale nikdy som mu nesledovala mobil. U nás mobil vypína, keď dostane zlú známku. Pokiaľ si spraví svoje povinnosti, úlohy tak syn buď ide von s kamošmi, do dielne( tiež sa učí za automechanika )alebo je na mobile. Keď ide von povie, kde a kedy príde. Puberťáci chcú mať svoje súkromie, musíš mu začať dôverovať. Keby si mu nesledovala mobil, tak by si druhý nekúpil. Porozprávaj sa s ním dohodnite si pravidlá. Môžeš sa ho spýtať, čo by on chcel. Urobiť kompromis obaja. A zruš mu to sledovanie, pokiaľ ti povie kde ide a kedy príde.

syslik81
17. jún 2022

a kde zobral v 16 na novy mobil? na kredit a podobne? znizit vreckove alebo ak ma dost penazi nech si za veci teda plati sam ak sa tak rozhodol ale v tom pripade nech prispieva aj na chod domacnosti ....

luccija
17. jún 2022

Ako mama, ktora tiez bojuje s mobilom Ti rozumiem...ale toto je problem takmer kazdej rodiny.Von chodi, venuje sa autam tazko je najst program 16 r chalanovi.Neviem co by som robila aky mu chces dat trest?je to generacny problem