Čo sa v tejto dobe oplatí študovať, keď mi nejde matematika a ani lekár zo mňa nebude?

sabbi005
16. jan 2023

Ahojte, dúfam že táto téma je v poriadku.

Už asi pár mesiacov si tu búcham hlavu o múr pretože do marca si musím dať prihlášky na školy a neviem vôbec čo by som si mal dať. Čo sa v tejto dobe vôbec oplatí pre kreatívne a utiahnuté typy? Je mi už do plaču keď sa asi 10-krát musím pozrieť na tú stránku z výškami a stále neviem kde mám ísť. Chodím do kariérnej poradkyne, ktorá ma nabáda ísť na anglistiku/americké + britské štúdia, ale čo s tým potom? Mám pocit že v dnešnej dobe vedieť len hovoriť anglicky a nič iné je na posmech.

Jedine v čom vynikám je anglický jazyk a tá moja kreativita (kreslenie, písanie, atď...). Všade čo čítam ľudia chcú len IT-čkárov a študentov medicíny. Mám nejaké ekonomické základy z hotelovky, ale nie som si istý či na to mám. Som obrovský introvert a robí mi problém komunikovať z ľuďmi (mám aspergera a úzkosti). Keby som si mohol vybrať tak by som najradšej bol niekde zavretý a robil svoje. Na hotelovke som robil čašníka a ta práca ma doslova ubíjala.

Keby som si mal vybrať čo by som chcel robiť tak to je asi pracovať niekde v kníhkupectve/knižnici, možno písať aj tie svoje knihy.

Uvažoval som nad tým že by som anglicky mohol učiť, ale asi by som sa zosypal pri dnešných deťoch.

Čo by ste mi radili? Mám aj tak ísť študovať angličtinu? Alebo by som mal dať ekonomike šancu? Keď hej, tak aké odbory by boli vhod pre introverta čo sa bojí ľudí a nevie to až tak dobré z matikou?

anin_fo
16. jan 2023

možno verejná správa, tlmočníctvo ..

zuzana76
16. jan 2023

@anin_fo tlmočníctvo pre introverta nie

veronika966
16. jan 2023

@sabbi005 nepremýšľal si napríklad o grafickom dizajne? 😊 Ak si introvert a kreatívny, myslím, že toto by mohlo byť pre Teba 😊 Nemusel by si zoči voči komunikovať s ľuďmi a zároveň by si si rozvíjal kreativitu 😊

sabbi005
autor
16. jan 2023

@veronika966 Premýšľal som o tom, len akurát som prešvihol pŕimačky na to. 😅

veronika966
16. jan 2023

@sabbi005 jaaaj to je škoda 😁 ja som študovala strednú školu Polygrafickú odbor grafik digitálnych médií a to bolo pre mňa ako pre introverta super 😊😁 no potom som sa zamerala na sociálne služby a poradenstvo, sociálnu prácu atď... Ale to by ťa podľa tvojho opisu asi už nelákalo

domireb
16. jan 2023

@sabbi005 nie je nutné ísť na výšku,vysoká dnes už tak veľa neznamená. Prečo tam vlastne chceš ísť? Z toho, čo píšeš,nevidím jeden dôvod,načo študovať, skôr sa to od teba asi očakáva a to dôvod fakt že nie je. Našťastie, doba je priaznivá pre také utiahnuté typy, môžeš robiť kdekoľvek pre kohokoľvek na svete. Kreatívny smer je tiež cesta, dizajn a pod., s jazykom a internetom dnes nemusíš vystrčiť päty z domu,ísť do kolektívu ani sa baviť s ľuďmi zoči voči..

annm81
16. jan 2023

Ak nevieš, čo študovať, nemusíš predsa za každú cenu mať titul a strácať čas na škole, ktorá ťa nebaví. Kreativitou sa dá živiť aj bez vysokej - či už to bude grafika, alebo písanie. Ako ti vyššie spomínali ten grafický dizajn, to je oblasť, kde za teba bude hovoriť najmä tvoja doterajšia práca, nie titul.

heln
16. jan 2023

@sabbi005 to, ze si presvihol prijimacky, vobec nemusi byt problem, ak nemaju naplnene pocty studentov, moze byt aj druhe kolo, alebo niekedy predlzia datum na prihlasenie. informuj sa na studijnom.

sabbi005
autor
16. jan 2023

@domireb Keď mám povedať pravdu tak asi aj pre ten titul a to že sa necítim úplne pripravený ísť niekde pracovať teraz. No zase nechcem ostať rodine posedávať v dome len tak dokým si rozmyslím čo zo mnou bude. Mám pocit že som si nikdy ani taký študentský život vôbec neužil keďže som si len nedávno našiel takých prvých kamošov, láka ma to. 😅

slovenka753
16. jan 2023

Hlavne si vyber nejakú školu co ti ta niečo navyše. Ja som právnik, inak vo výsledku je to dosť kreatívna práca, ani by si neveril. Ale z toho co píšeš sa mi zdá ze budeš zbytočne študovať, skus sa po skole zamestnať a mozno sa rozhodneš neskôr. Ísť na zbytočnú školu len aby si mal titul je fakt nanič. Napríklad taká verejná správa je podľa mňa fakt zbytočná škola. Pripadne skus žurnalistiku. Masmediálne štúdia sú vo výsledku tiež hlupost, ale otvorí ti to dvere na fajn prácu v tv a neskôr si už vyberieš zameranie podľa toho čo ťa záujme.

0silvia0
16. jan 2023

@sabbi005 chces pracovat v kniznici? Studuj knihovedu, dnes je knihovnikov malo.

fion22
16. jan 2023

@sabbi005 neviem či na to existuje škola, ale niečo ako písanie scenárov/ Scenárista?

eteew267
16. jan 2023

@sabbi005 myslím, že existujú odbory ako knižnično-informačné štúdia na UK a v Žiline ale neviem ako sú uplatniteľné

1ryba
16. jan 2023

@sabbi005 určite daj na rady kariérnej poradkyne. Veď si sa určite testoval na študijné predpoklady. Jazyky sú dobrá voľba stále. Ak ťa štúdium nebude baviť možeš si potom zvoliť iné. Nenúť sa do niečoho čo nebude vyhovovať tvojej povahe a diagnóze, lebo stav sa ti môže zhoršiť. Potrebuješ kľud a asi ti bude vyhovovať pracovať sám. Nepozeraj na to, čo je prestížne, ale to kde neprídeš o psychickú pohodu a zdravie.

slovenka753
16. jan 2023

@0silvia0 ale potrebuješ na to reálne vš? Ako nieze by som chcela znevazovat alebo co, ale neviem si úprimne predstaviť co sa dá na tom skudovat 5 rokov.

0silvia0
16. jan 2023

@slovenka753 v podstate mas pravdu, na bezneho vykonneho pracovnika v kniznici staci stredna skola, ktora vsak uz zanikla, myslim klasicku strednu knihovnicku skolu. Preto je teraz nedostatok knihovnikov.
S vysokou skolou uz mozes robit aj veduceho, v kniznici sa nepoziciavaju len knihy, ale kniznicny fond treba spracuvat, castokrat vo svetovych jazykoch. Robit reserse, informacne pripravy citatelov, dnes vysokoskolske kniznice zo zakona musia robit evidenciu publikacnej cinnosti svojich pedagogov atd. Kniznice nie su len ludove, mestske, krajske. Ale aj odborne, akademicke, vedecke. Tam je tej odbornej cinnosti viac.
Ano, som knihovnik a dnes zohnat knihovnika do kniznice je umenie.

salamistka
16. jan 2023

@sabbi005 je radosť čítať tvoj príspevok, pekne a jasne sa vyjadruješ, je vidieť, že si inteligentný a uvedomelý...možno sa ti zdá, že angličtinu ovláda už každý druhý, ale nenechaj sa odradiť a zdokonaľuj sa v nej ďalej...inak aj ja som introvert a pracujem s ľuďmi a naozaj ma to v živote obohatilo, aj keď niekedy ma to vyčerpáva, treba sa prekonať, je dôležité poznať ľudí, mať kontakty, koniec koncov každý človek nám do źivota niečo dá.

lucilaines
16. jan 2023

A co tak marketing? Tam mozes spojit aj pisanie roznych textov ci PR clankov, aj kreslenie, dizajn, kreativitu. Vela veci sa da neskor robit z domu napriklad spravovat niekomu biznis profily na instagrame ci fb, tvorit prispevky, pisat clanky atd.

viky173
16. jan 2023

skus si pozriet studium dentalnej hygieny 🙂 staci Ti na to iba bc.

lalala94
16. jan 2023

Podľa mňa sa s tou angličtinou veľmi podceňuješ. 🙂 Je rozdiel ovládať bežnú hovorovú angličtinu napr. do práce alebo sa tým jazykom reálne živiť a vedieť ho využiť na 100%. Toto nevie zďaleka veľa ľudí a je to prirodzené. Drvivej väčšine naozaj stačí do práce úroveň B1/B2. Myslím si, že by to nebol krok vedľa. Deti učiť nemusíš, ale čo tak dospelí v jazykovke? To by ťa nebavilo? Tí sú už rozumnejší a väčšina tam ide dobrovoľne, lebo daný jazyk chcú vedieť, čiže aj tá práca s nimi je iná ako s deťmi. Aj keď no, ak si introvert, mohol by to byť problém, ale vyštudovaním jazyka nič nepokazíš.

kacena4
16. jan 2023

ahojko ak si presvihol termin na umelecky dizajt, skus nieco podobne hoci aj 1 rok a potom prestupit. napr. pedagogicka vytvarny smer popr. slovencinu, s AS je zbytocne studovat tlmocnictvo ci anj kedze to v zivote moc nevyuzijes. popr. skus sa zamerat na tu anj s stym, ze do buducna by si robil preklady knih ci nieco podobne neviem aky odbor by to chcelo porozmyslaj drzim palceky

kristiii
16. jan 2023

@sabbi005 mňa napadlo hneď, žeby si mohol byť prekladateľ (nie tlmočník), keď som si spojila angličtinu a introverta.

sabbi005
autor
16. jan 2023

Chcem len vám všetkým poďakovať. Nečakal som takú bohatú odozvu keď som tu napísal a fakt mi to pomohlo 🙂 Pozrel som sa viacej na ten knihovnícky odbor a našiel som niečo v BA. Nakoniec tú angličtinu úplne nezavrhnem, ale zvážim aj to knihovníctvo.

sim_icek
16. jan 2023

Čo tak prekladať knihy? Keď ti ide angličtina a odporúčajú ti ju aj študovať, zároveň si introvert a bavia ťa knihy. Moja bývalá suseda robí iba z domu presne toto, prekladá z angličtiny knihy 🙂 alebo švagriná robila vďaka tomu, že vie angličtinu pre nejakú zahraničnú firmu, že im hľadala vhodných uchádzačov do firmy, tiež robila len z domu.

meluela
16. jan 2023

@sabbi005 Mozno by ti sadlo taketo nieco .. https://www.bisla.sk/ Velku cast studia by si mal v anglictine, rozne spolocenskovedne odbory, neskor po bakalarovi sa mozes rozhodnut z akeho odboru si spravis master, mozes ist na semester do zahranicia ... neskor mozes ostat v akademickej oblasti, neziskovky, statna sprava, alebo ist do nejakej korporacie kde vyuzijes vseobecny rozhlad a jazykove znalosti.

titla
17. jan 2023

@sabbi005 Knihivnictvo mozes studovat na VS. V Bratislave a Ziline su katedry krihovnictva. Ale vacsina ludi ma velmi mylnu predstavu o praci v kniznici. Nie je to o citani kniziek. A hlavne ti co ukoncia toto studium nebudu vydavat knihy za pultom (co je mimochodom praca s ludmi) ale vykonavat specializovane cinnosti - odborne reserse, akviziciu a riadit kniznicu. Zaroven je studium celkovo sirsie koncipovane na pracu s informacimi - vyhladavanie, spracovanie a prezentacia informacii... anglictina je nevyhnutna, kedze sa jedna o maly odbor, studijne materialy ziskavas zo zahranicnych zdrojov.

kvetinka75
17. jan 2023

@sabbi005 tak o rok skús

barborachors
17. jan 2023

@sabbi005 urcite angličtina, jazyky. A v tvojom pripade, rieš aj to, aby si do buducna mohol robit sam a z domu. A vyhýbať sa praci v office a pod, lebo tam ta zožerú. Takze na zaciatok ta AJ nie je vobec zlý napad a kludne si mozes k tomu pribrať napr taliančinu, je to ľahký jazyk a budes vo výhode. Po case si dat živnosť aby si nemusel byt pod nejakým šéfom a byt samostatný. Samozrejme nie hned ale postupne. Neboj, to zvládneš, len teraz sa to zdá byt náročné.

wiqux
17. jan 2023

Studovat mozes hocico, co ta bavi. Len prosim ta nechod na vysoku tak, aby si mal titul a budes to tam neznasat. Ak si neznasal strednu, bude to 10krat horsie. System je iny, vsetko je zrazu len a len na tvojich pleciach a ver mi, aj ja co som svoj odbor milovala a zboznujem svoju pracu, som si mnohokrat vravela, ze to ukoncim, ze to za to nestoji. Jedine, co ma pri tom udrzalo, bola tuzba po tej praci.
Na tlmocnictvo ist mozes, ak ta bavi anglictina, pisanie knih a podobne, ja by som ti radila zamerat sa na literaturu, prekladatelstvo a ak by ta bavila historia, tak potom poradkyna ti velmi dobre radi. Z toho co pises, by si mohol hladat uplatnenie pri preklade knih do slovenciny. Mozes sa kreativne vyzivat v pisani, zo zaciatku cudzych textov, neskor mozno najdes aj vlastny pribeh. V praci sa nebudes velmi musiet stykat s ludmi, pretoze je to cinnost, ktoru clovek robi vysostne sam, tam sa ani neda spolupracovat. A napriek tomu sa budes potulovat v kruhoch blizkych literature, takze by si mohol mat lepsi pristup k vydaniu vlastnej knihy. ☺️ Uz pocas studia sa mozes zacat profilovat, ponukat texty na preklad, za ktore si nechas platit a mas vybavenu brigadu, nemusis nikam chodit. Ak ide cloveku dobre anglictina, je za vodou. Zda sa, ze kazdy vie uz dnes po anglicky, ale vacsina si to o sebe iba mysli. Ludia si pisu B2 anglictinu a uroven nemaju ani na B1.
Snad som poradila, prajem pekny den a dobre rozhodnutie. Nebud z toho na prasky, skolu mozes prve tyzdne stale zmenit. 😉

uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz