Ako si môže 13-ročná zarobiť?

nela_444
30. dec 2023

Ahoj mám 13 r rada by som si niakim štýlom zarobila viem že v 13 by malo byť dieťa závislé na rodičoch (vreckové, darčeky, sviatky atď)no moji rodičia majú dosť výdavkov a nemôžu si ma dovoliť podporovať finančne mám 2 súrodencov a platia všetkým 3 školi krúžky atď plus môj najstarší súrodenec cestuje na strednu školu má dosť veľké vreckové keďže cesta a celí týždeň v škole takže sa niako chcem privyrobiť, bola by som rada za typi radi a vlastne skúsenosti .

aeruginosa
30. dec 2023

V 13 legalne nijak… Jedine mozno take „privyrobenie” vo forme vencenia psikov niekomu a pod.. inak v tomto veku asi velmi nic nenajdes. 😕

stellarstar
30. dec 2023

@nela_444 niakim nijak keďže také slovo neexistuje a keďže máš 13 tak nijako

iv007
30. dec 2023

Roznasanie letakov mozno, vypomoc nejakym seniorom v okoli s nakupmi, vyrabanie nejakych hand made vyrobkov a nasledny predaj atd. Legalne zial nemozes brigadovat.

barbora0308
30. dec 2023

@nela_444 Ja som si cca. v tvojom veku v lete nazbierala v zahrade doma ovocie, nabalila porcie a sadla s tym na koniec ulice, ktora bola frekventovana, kvoli turistom, co chodili na kupalisko 😅. Celkom pekne som vzdy predala 🤗.

natall113
30. dec 2023

Ako už písali ostatné legálne sa nedá. Ale napísať roznášanie letákov napríklad na maminu a môžeš roznášať alebo ak máš v okolí nejakých starších ľudí, pomôcť im z nákupom, vyvenčiť psa, pomôcť v dome upratať a podobné

1sally12
30. dec 2023

Niakim, niako🤦‍♀️

oli18
30. dec 2023

A "skoli, celi, typi, radi", tolko tvrdych chyb, uc sa radsej gramatiku.
A vlastne, co ti chyba, co ti rodicia nedokazu poskytnut?

olimuc
30. dec 2023

Mozes niekomu napr umyt auto, pokosit, ist na nakup pripadne ist vystat miesto na casenku a nejake podobne drobnosti … vyvencit psa atd

vanilkovazmrzka
30. dec 2023

Pekne sa uc a pripravuj na skolske vyucovanie, mas pred sebou velky priestor na zlepsovanie sa. Vsetko nutne na zivot su povinni zabezpecit ti rodicia.

nela_444
autor
30. dec 2023

@oli18 je pekné že dokážeš nadávať decku ktoré sa snaží nájsť niaky legálny spôsob a získať peniaze a ty mu vynadáš za gramatické chyby apsoludne netušiš čo je za tým mám s tým problém s písaním diktotav atď (mám disleksiu) s premetov mám 1,2 jediné všetko stíham len chcem nieake peniaze na vyše ta takzvané blbosti ale dík za spätnú väzbu budem si na to dávať pozor

nela_444
autor
30. dec 2023

@vanilkovazmrzka práve že ja mám základné potreby atď len chcem niečo na vyše taký ten ale keď sa na to pozerám je dosť možnosti a zároveň tým niekomu uľahčim určitú robotu

vanilkovazmrzka
30. dec 2023

@nela_444 ked budes mat same jednotky, dostanes urcite nejaku domenu navyse ;)

vanilkovazmrzka
30. dec 2023

Legalny sposob, akym si mozes zarobit, NEEXISTUJE.

natall113
30. dec 2023

@vanilkovazmrzka tak to si napísala peknú blbosť akože peniaze za samé jednotky? A inak nie.... čudný prístup

nela_444
autor
30. dec 2023

@vanilkovazmrzka nieky ľudia napísala s výpomocu ako napr to venčenie psov atď podľa mňa niečo také by sa dalo spitať sa v okolí a pomôcť s takýmito vecami

heymissg
30. dec 2023

@nela_444 také tie klasické brigády sú možné až po 15, s podmienkou, že musíš mať ukončenú školskú dochádzku. Ale Zákonník práce pripúšťa pod 15 rokov práce ľahkého charakteru... citácia zo zákona:Tieto fyzické osoby môžu vykonávať ľahké práce, ktoré svojím charakterom a rozsahom neohrozujú ich zdravie, bezpečnosť, ich ďalší vývoj alebo školskú dochádzku len pri
a)účinkovaní alebo spoluúčinkovaní na kultúrnych predstaveniach a umeleckých predstaveniach,
b)športových podujatiach,
c)reklamných činnostiach.
Tak teoreticky ak sa v týchto troch bodoch nájdeš, by si niečo robiť mohla...

vanilkovazmrzka
30. dec 2023

@natall113 a v com je to blbost prosim ta? Nezda sa ti normalne, dat dietatu nejaku odmenu za to, ked je sikovne a snazi sa zlepsovat?

h2
30. dec 2023

@vanilkovazmrzka Na to by som sa nespoliehala. Ja som nikdy peniaze za známky nedostávala, ani synovi nedávam a to sa učí naozaj výborne.

vanilkovazmrzka
30. dec 2023

@nela_444 lenze to nie je legalne.

stellarstar
30. dec 2023

@nela_444 niaky a nieake slovo neexistuje to ako 13 r by si mala vedieť

vanilkovazmrzka
30. dec 2023

@h2 a kde som pisala o peniazoch? Pisala som o odmene, ak si nieco specialne praje, a rodicom o tom povie, tak ked to neni totalna kravina, normalny rodic snad dopraje svojmu dietatu za nadstandardny vykon aj nieco nadstandardne ako odmenu.

nela_444
autor
30. dec 2023

@heymissg reklamné činnosti sú mislene ako komparz? Či

nela_444
autor
30. dec 2023

@vanilkovazmrzka takže podľa teba nevydiš iný spôsob iba ako vreckové?

natall113
30. dec 2023

@vanilkovazmrzka ale áno, no keď rodičia nemajú peniaze tak poradiť jej že keď bude mať samé jednotky nejaké dostane je pekná blbosť.
Aj ja sa pozastavim nad gramatikou ale takto to tu rozoberať ak ide fakt o dieťa mi príde blbé

h2
30. dec 2023

@vanilkovazmrzka Ja som to pochopila tak, že chce mať peniaze, aby si mohla všeličo kúpiť, akože keď s babami niekam idú. Kofolu, hamburger, zmrzku a tak (autorka sama použila výraz "blbosti"). Nie, že chce šetriť na niečo konkrétne.

nela_444
autor
30. dec 2023

@h2 chcem mať iba také tie peniaze ( do mesta na nakupovanie hovadín alebo a na nové oblečenie ) a teda ide mi iba o to aby som zistila aké sú možnosti a možnosť že keď budem mať dobré známky dobre známky sú samozrejmosť chcem tráviť voľný čas niako efektívne nie za Pc atď

oli18
30. dec 2023

@nela_444 ake vynadala? Si nejaka citliva, ak toto povazujes za nadavanie. Ja som konstatovala.. A ti to pisu vsetky baby.

alickapusinka
30. dec 2023

13 rokoch nijako. Si dieťa nemôžeš nič robiť nikto ťa nezamestná ani na brigádu. Letáky roznášať môžeš ale musí to za teba vziať papierovo mama alebo otec alebo dospelý súrodenec. Nemôžeš nič podpisovať sama za seba ak nemám 18 rokov. Ak chceš roznášať letáky tak tam sa podpisuje zmluva.

nela_444
autor
30. dec 2023

@alickapusinka už sem nekdo poslal zákon

h2
30. dec 2023

@nela_444 Ja viem, chápem, že chceš mať svoje peniaze, o ktorých budeš sama rozhodovať, za čo ich minieš. Ale poradiť neviem. Jedine porozprávať sa s rodičmi, neviem, či máš teraz nejaké vreckové a koľko, ale ak nie, alebo len malú sumu, tak požiadať o zvýšenie 😁.