Ako sa pripraviť na monitor tak, aby bola úspešnosť minimálne 90% z oboch predmetov?

1. nov 2024

Ahojte, prišla som si po radu. Tento rok píšem monitor a veľmi by som chcela ísť na gymnázium bez prijímacích skúšok. Monitor som nikdy nepísala, kvôli pandémii monitor pre piatakov odpadol. Z matematiky a slovenského jazyka mávam samé jednotky, zriedka mi padne 1 dvojka z matematiky ročne. Testovania, ktoré sú usporiadané firmou ktorá robí monitor, píšem nad 70%, tento rok som mala obe testovania (MAT-SJL) napísané na najväčšom percentile z ročníka.
Veľmi sa obávam otázok na testovaní, hlavne z matematiky, hoci keď som si prezrela minuloročné testovania, nebolo to také zlé. Koľko otázok môžem pokaziť? Mala by som sa na to pripravovať aj doma (prezrieť celé pracovné zošity, zošity...z každého ročníka) alebo stačí v škole?

januska12323
1. nov 2024

V škole nerobíte staré monitory?

thirstymonk
1. nov 2024

Ty si ale riadne zle... Gymnázium je jedna z najväčších chýb v slovenskom školstve a už dávno niečo také zbytočné, ako gymnázium, nemalo existovať.

Že si múdra, je super, prajem ti to, pokračuj v tom. Ale rob to pre seba, nie pre gymnázium.

autor
1. nov 2024

@januska12323 budeme robiť

lukbe
1. nov 2024

Opakovať aj doma, hlavne staré monitory, ale aj prijimackove testy zo SŠ, gymnázií.

autor
1. nov 2024

@thirstymonk to asi ťažko. Na vysokú školu ťa nič nepripraví lepšie než gymnázium. Hlavne keď ešte viem, že chcem na vysokú, ale neviem, čo presne študovať. Aký má zmysel ísť na odbornú strednú školu, keď si to v polovici človek rozmyslí a zistí, že on vlastne tento odbor na vysokej študovať nechce? Potom si musí doberať ešte aj niektoré látky, pretože napríklad, zdravotná škola, tak tam nie je toľko chémie tak dobrej ako na gymnáziu. Mne by sa to nechcelo. Taktiež robím to pre seba, pretože ja nechcem stresovať kvôli prijímacím skúškam na gymnáziu. Nerobím to pre nikoho iného.

buberova
1. nov 2024

Pýtaš sa že koľko otázok môžeš pokaziť ak chceš mať nad 90%... Ja navrhujem dať si to ako bonusovú úlohu z matematiky a teda vypočítať si to, to máš krásne využitie toho čo sa tam učíte v praxi 😁😁😁

Ale aby som tu len nemudrovala, tiež by som ti odporúčala si robiť staré testy nech vidíš čo je to za druh úloh.. to že si nemala monitor v 5. Ročníku nič neznamená s tým sa netráp

autor
1. nov 2024

@buberova Z=30 PP=10% H=? Z×PP:100 30×10:100 = 3 otázky?

buberova
1. nov 2024

Áno, ak má test 30 otázok, môžeš pokaziť 3 otázky a budeš mať 90% ☺️ super!

dadis
1. nov 2024

@thirstymonk Tento svoj nazor tu prezentujes nepretrzite, ze ti si strateny pripad, co nedokoncil vs nie je problem gymnazia.. @autorka robit stare testy, ale to budete robit urcite na hodinach. Moje deti mali matiku nad 90%, dcera aj slovinu (syn tusim asi tesne pod 80) doma sa nijako specialne nepripravovali.. tusim 96,7% je s jednym chybnym prikladom, s troma chybnymi prikladmi z 30 by si mala byt nad 90%

ibrunova
1. nov 2024

Moje obe deti sa monitoru úspešne vyhli 🤭 ale z počutia, len rátať úlohy od výmyslu sveta, hlavne staré monitory, lebo tie úlohy vedia byť špecifické, a slovenčina vie byť niekedy zákernejšia ako matika.

behulka
1. nov 2024

Tvoj zodpovedný prístup a motivácia sú veľké plus. Okrem vedomostí by stálo za to zlepšiť schopnosť pracovať pod stresom, keď píšeš že prijímačky by ťa mohli vystresovať.
Popozeraj aj súťaže, olympiády z predmetov, do ktorých sa ešte dá prihlásiť. Zvýši ti to šance na prijatie.

sara07
1. nov 2024

monitor by mali zrušit, čo sa tu stresuje pre ne, všetko sa mu podriaduje a tlačí sa na deti a stredné školy aj tak si robia svoje prijimačky

thirstymonk
1. nov 2024

@dadis Ja som stratený prípad z osemročného gymnázia, ktorý sa ale našťastie našiel... ale ďalších 30 mojich spolužiakov také "šťastie" nemalo... Jeden je v base, ďalší už zomrel, väčšina z nich robí nejaké nudné roboty, kde by stačila nejaká jednoduchá stredná, možno aj bez maturity (akože predavačka a tak). Len jeden sa dostal na medicínu, aj to až na tretí pokus a je doktor v česku.

Že ja som nedokončil vysokú školu bolo moje jediné šťastie, vieš si predstaviť, že by som teraz pracoval jak učiteľ za 850€ čistych? A to by sa stalo, ak by som ju dokončil. Však to by som mal ledva na inkaso a hypo.

A ešte niečo ti poviem - Robil som v korporate, kde prichadzali na prijmaci pohovor absolventi FEI TUKE v odbore informatika. Mysleli si, že sa z nich pokakame, lebo veď sú to inžinieri... väčšina z nich buď ani nebola prijata, alebo keď, tak za testerov. Lebo v tej dobe bolo super, že človek, ktorý skončil informatiku, nemusel v živote programovať. Verím, že dnes, po desiatich rokoch, je to už inak.

Už dávno je preč doba, kedy vysoká škola niečo znamenala. Áno, mamka mi hovorila, ako v devedesiatom treťom prišla rodiť (mňa) a sestričky ju obskakovali jak veľku paničku, lebo "pani inžinierka prišla rodiť"... ale dnes to už nikoho nezaujima. Zoberieš pod seba pracovať lepšieho človeka, alebo človeka s lepšim papierom?

dadis
1. nov 2024

@thirstymonk Ja vobec nemam potrebu ti vyvracat tento zvlastny nazor. Moj je iny. Gymnazium je urcite volba cislo 1 pre ziakov, co maju predpoklad studovat na vysokej skole. My na oddeleni nemame ani jedneho cloveka bez vysokej skoly. Nehovorim, ze to hovori nieco o kvalite cloveka, vobec. V dnesnej dobe je relativne jednoduche sa na vysoku skolu dostat a s trochou usila aj dostudovat, ten co nema snahu, ako moze zastavat poziciu, ktora si istu mieru snahy a zodpovednosti vyzaduje? A tym nechcem podcenovat ludi bez vysokej skoly, predpokladam, ze murari, stolari, automechanici, kozmeticky a kadernicky maju mozno lepsie zarobky, ale moju pracu by robit s velkou pravdepodobnostou nevedeli.

lulu1321
1. nov 2024

Cez Edupage si sprav staré testy, budeš ich mať rovno vyhodnotené.

bbshop
1. nov 2024

Autorka, aby sa ti nestalo to čo sa deje bežne na vysokých, že gymnazisti vypadnú ako prví. Na mojej univerzite sme úspešne koncili takmer všetci len so strednými školami. Gymnazisti vyhoreli ešte na gymnáziu. Výška už bola pre nich príliš. Naopak lajdaci z pofidernych stredných zabrali na vysokej a dnes sú oveľa ďalej ako všetci gymnazisti dokopy. Ale neberiem ti tu ilúziu len neber gymnázium ako kľúč k úspechu na vysokej. Opak je pravdou a väčšinou študenti z odborných škôl sa cítili na vysokej ako ryba vo vode a gymnazisti boli úplne stratení a nezvládali učivo. Gymnázium ich pripravilo na všetko možné len nie na vysokú. Chýbali im odborné predmety, ktoré sú na vysokých alfa a omega.

ibrunova
1. nov 2024

@bbshop no závisí od toho, na akej škole. Nie na každej výške sú odborné predmety zo strednej odbornej školy dôležité. A aj to ostatné, čo píšeš, je len uhol pohľadu. Ja zase poznám niekoľko študentov z odborných škôl, ktorých pobrali na výšky bez skúšok a zarevali hneď v prvom semestri.

bbshop
1. nov 2024

@ibrunova moje skúsenosti sú, že ak študent pokračuje v tom čo študoval na strednej má oveľa vyššie šance na úspech než gymnazista. Dokonca stretávam s tým, že študenti z ťažkých gymnázií končia na pofidernych vysokých školách bez uplatnenia a lajdaci si vyberajú kvalitné vysoké školy. Pretože rozdiel je v tom, že gymnazista na VŠ ísť "musí" = voli hocičo a ideálne ľahké nech ju aj zvládne a neostane len s gymnáziom. Lajdak alebo priemerný študent odbornej skoly nemusí ísť na vysoku a dokonca veľakrát taký clovek ani nechce študovať, tak keď si predsa len volí školu vyberá si takú, ktorá stojí za to a niečo z nej bude mať.

huginko
1. nov 2024

Môj syn sa učil ako vždy, chodí na osemročný gympel, monitor zvládol perfektne 100 % slovenčina a tuším okolo 90 %matika. Tiež sa učí výborne, na samé jednotky, takže určite zvládneš monitor na výbornu aj ty

macekovam
1. nov 2024

No môžeš skúsiť prípravu...ale..potom príde monitor a môžeš skončiť s nízkym percentom úspešnosti..podľa mňa buď na to dieťa má alebo nie...ale zase veď na Tom ani nezáleží....

ninanikalova
2. nov 2024

Na monitor sa pripravuje ako na hocijakú inú "písomku" (hovorím ako človek čo dal oba testy na 100b) základ je opakovať si a rozmýšľať nad otázkami. Ono nie sú ťažké, ale dá sa na nich krásne nachytať ( NEvyplíva, NEzostalo) a tak ďalej a tak ďalej. Takže tak. Ja som robila monitor už pred nejakou dobou ale čo som videla podstata je rovnaká.

Hlavne si prosím výber gymnázium čo za to stojí, očividne si šikovná čiže minimálne bilingva. Neostaň prosím na obyčajnom gympli, ktorý je iba predĺženie základnej školy. Ten ti do života príliš nedá.

Pokiaľ chceš ísť na vysokú, máš pravdu na mnoho odborov ťa tam pripravia najlepšie, avšak nebráň sa možno pozrieť aj odbory niektorých škôl. Možno ťa zaujme niečo o čom si ani netušila.

Ale hlavne si vyber niečo čo ťa bude baviť , držím palce !

ninanikalova
2. nov 2024

Ale pripájam sa k názoru hore že mnoho odborov je výhodnejších študovať "z odboru" môj odbor je toho príkladom. Začali s nami v prváku 10 gymnazisti zostal jeden. Pretože niektoré veci (najmä technického charakteru) sa dobiehajú ťažko. Gymnázium teda skôr keď chceš ísť neskôr študovať skôr humanitné vedy.

leuskq
2. nov 2024

Ak máš také známky tak to zvládneš ľavou zadnou. Opakuj si staré testy a čomu nechápeš tak buď sa spýtaj niekoho kto vie dobre matiku, alebo kukni matikara na yt. A hlavne nestresuj pred monitorom a dobre si prečítaj otázky 🙂)

paulina291
2. nov 2024

Ja som dookola robila staré testy kým som neprestala robiť chyby. Napísala som na 100% a 96% či 95%(už si nepamätám) Držím palce. Toto je najspolahlivejší spôsob. Hlavne si dobre prečítaj zadanie, aby si neurobila zo stresu chybu z nepozornosti.

alenkaorava
2. nov 2024

Ahoj, ak hľadáš pani učiteľku na doučovanie, som Ti k službám. Doučujem momentálne dvoch deviatakov. Doučovanie je cez ZOOM, čiže cez internet. Raz urobíme spoločne starý monitor, druhý raz opakujeme spolu učivo postupne, pod.m., príd.m.... Posielam materiály na naučenie sa na e-mail. Je super, keď je možnosť si ich vytlačiť. Cena je 8 eur za 60-minútovú hodinu. Som pani učiteľka so 14-ročnou praxou.

katulienkax
2. nov 2024

@thirstymonk ty si teda riadne na hlavu, ja som poznala X informatikov s VS a áno sú úspešní v korporatoch a iných menších firmach. To že ich pár nie je úspešných neznamená , že to tak v globále je.

autor
2. nov 2024

@lulu1321 kde ich nájdem? 🙂

autor
2. nov 2024

@bbshop dobre rozmýšľaš, ale myslím si, že ak je človek už odhodlaný si urobiť poriadnu vysokú školu, tak určite bude hľadať spôsoby ako sa dostať na takú, aby sa aj dobre uplatnil.

autor
2. nov 2024

@huginko Ďakujem za podporu 🙂

autor
2. nov 2024

@ninanikalova áno, to som zistila aj z testov ktoré sme robili z tej istej firmy online. Keď som si prechádzala otázky, všimla som si, že tam boli takéto chytáky. Pani učiteľka nám potom povedala, že ani monitory nebývajú takéto ťažké, takže dúfam, že môj výsledok bude o mnoho lepší. Premýšľala som aj nad bilingválnym gymplom, ale veľmi ma odrádza, že je to päť ročné štúdium, pretože by som robila maturitu neskoro. Vraj ľudský mozog si lepšie pamätá niektoré veci pred určitým bodom (cca 20 rokov) a potom sa učí ťažšie. Ja viem, že je to iba jeden rok navyše, ale mne už aj tak zle vychádzali roky. Gymnáziá sú iba športové, bilingválne a obyčajné? 🙂