Neviem ako presvedcit svojich rodicov, mam 16 v auguste a neviem ich presvedcit na to aby mi kupili papagaja k 16 (u nas v rodine je to vyznamny vek) a slubovala som ze sa o neho budem starat a spravila som pre to vsetko ale nezabera, a sice stoji 1100€ ale nosim im cely zatial prezity zivot z predmetov ako chemia matika fyzika geografia slovina biologia a anglictina same 1 sem tam 2 a dva krat 3. Neviem cim inym ich mam presvedcit a v nasej triede je vela spoluziacek/kov ktory dostali na svoju 13 a 15 psov a jeden aj hada a nespravili pre to skoto nic a moji ani pocut sk by som mala mat zle znamky a dostat to k narodeninam
moje deti by sa mohli poskladat aj do kocky ale papagaja by som im nedovolila domov... ma to viac dovodov. treba sa porozpravat s rodicmi a zistit preco presne nechcu papagaja doma, evidentne maju dovod
k 15 dostali psa... tak o takéhoto psíka sa starám už viac ako 12 rokov... Tiež syn doniesol a sľuboval ako sa bude starať a už o 2 týždne ho to prestalo baviť... no comment....
@sofia623 a ja chcem zlate hodinky s vodotryskom, kto mi ich kupi ? 🙄 takto to v zivote nechodi, ze co chcem to musim mat a aj to dostanem. Ako bolo spomenute vyssie. Chod na brigadu a zarob si na to alebo pockaj az skoncis skolu, odstahujes sa a potom si mozes kupit aj slona ak budes chciet.
Vies co, poviem ti to takto 😃 ked som bola cca v tvojom veku, mali sme dvor a dom. Chcela som dvoch psov, nestacil mi jeden, nechapala som, preco nemozem mat dalsie macky, preco mi nekupia toto a hento...
Teraz mam vlastny dvor, dom a poviem ti, nemam ani jedno zviera 😂 teraz chodis na strednu, pravdepodobne pojdes na VS, kde ten vtak bude? Vies kolko ziju, aka je starostlivost, kolko to stoji? Nakupnou cenou to len ZACINA. Budete chciet odist na vikend, dovolenku... zoberies si papagaja na plece? Alebo do kufra? Stale to bude pritaz, ktorej musis zaobstarat starostlivost. Tvoji rodicia vedia, preco ho nechcu - mimochodom, studujes pre seba, nie pre nich 🙂
Prepáč,ale papagája, ani nijake iné zviera za takú sumu by som dieťaťu nedovolila ani ja. O dva roky pôjdeš na internat, alebo práca ti nevyjde, kde si predstavuješ a co s tým?
Si este dieťa, nič iné ako zmieriť sa ti neostáva. Keď budeš dospelá sa starat o seba sama, bývať sama a platiť si všetko sama, daj aj 10 000 na zvieratá, aké len chceš.
@deti95060810 ja chapem ale uz som im to ukazala vo vela veciach ze viem zotrvat a navyse mi nedovolia ist ani s kamaratmi pomaly von a hovorim som INTP ale uz mi to niekedy aj ide na nervy
@sofia623 tie peniaze sú jedna výplata, a to by museli byť rodičia z tých co lepšie zarábajú. To je jedna stránka veci. Druhá je, že papagáj potrebuje po celý život žrať, občas veterinára. Okrem toho papagáj je zviera uvrestane a je z neho pekný bordelicek. Vydrž ešte pár rokov, kúpiš si papagája keď zarobíš a budeš mat vlastne bývanie.
Dobre dobre ja chapem vase nazory a pochopila som ze asi nie ale som si vedoma tychto zatazi a preco studovat…
Tak snad sa ucis pre seba a nie pre papagaja😅 Mozno keby ti stacila andulka alebo korela,uz by si ich mala,ale ty si vyberies zrovna 1100€ papagaja,teda iphone medzi papagajmi😂Sorry ale u mna by si mohla aj stojky na hlave robit, salta vpred aj vzad,ale 1100€ na papagaja by som ti tiez nedala. Voliera je myslis zadarmo k tomu? No sotva. Okrem toho,taky papagaj zije aj 20r., ked ta po par mesiacoch omrzi,zostane visiet 1100€ rodicom na krku. Vyskusaj to radsej s tou andulkou a na vacsieho si sama zarob. Ja som v tvojom veku chcela opicu. A az teraz ako dospela mam dve...deti😂
@sofia623 papagáj za 1000 éčok je predpokladám nejaky zako alebo ara. Neviem, či si uvedomujes, ze tieto papagáje sa dozivaju 50-100! rokov. Je to člen rodiny na celý život a to doslova. Vôbec sa nečudujem rodičom, že ti nechcú dovoliť, myslím, že si úplne neuvedomujes tu zodpovednosť. O.i., vieš, že Aru musíš kŕmiť zo začiatku niekoľkokrát denne tak, že jej striekačku pchas do zobáka? Zo začiatku to ani nemusíš sama zvládnuť. Vyber si iné zvieratko, kľudne papagája, ale menej náročného. Na toho nasetris aj sama.
@sofia623 tak za tu cenu by to tak mohla byť Ara. To je nádherné zviera, úplne chápem, prečo ho chceš, ale také zviera vyžaduje denne aby sa mu niekto venoval. Naozaj, ak sa o dva roky poberies z domu, čo s ním? My sme vždy mali zvieratá v byte, ale tam bol záujem aj zo strany rodičov. Pretože stará sa hlavne mama. Ten vták potrebuje dosť veľkú klietku. Dovolili by menej náročného menšieho papagája, kým žiješ u nich? Keď rodicia nemajú k pap.vztah, ako budú opatrní, keď ho budeš púšťať von z klietky? Vieš čo znamená otvorené okno.
@viestta presne moje slová, zase mi čítaš z duše
Aj moje decká sľubovali ... už som chovala agamu, zajka, morčatá, raka,ryby korytnačku a teraz zase zajka, slimákov, aj kocúrka a na dvore máme 2 psov.
Takže tak asi. Roky ubehnúť, čo chvíľa budeš mať 18 to už budeš mať aj iné záujmy. A ak budeš stále túžiť po vtákovi papagájovi, tak si ho zaobstarať do svojho.
Sa mi zdá, že tu s návrhmi k presvedčaniu nenájdeš, sme mamy a pozeráme sa 50% aj viac s očami tvojej maminy. Ale jeden typ ti predsa len dám, moje deti presvedčili najprv tatina a on mňa 😉.
Ja ťa na jednej strane chápem. Túžba po zvierati vie byť niekedy silná (poznám 🙂), ale chápem aj rodičov. Ono vo výsledku zviera dieťaťa je vlastne aj zvieraťom rodiča. A úplne beriem, že už nie si malé dieťa a aj verím, že by si sa o papagája starala. Ale stále zostáva to, že za 1. živili by ho finančne tvoji rodičia a za 2. ono naozaj nevieš čo ťa blízke roky postretne - možno si nájdeš frajera a budeš chcieť s ním cestovať kade tade, možno si budeš chcieť ísť zarobiť do zahraničia, možno budeš chcieť ísť na internát na VŠ... a čo potom s papagájom? A prosím, nehovor, že žiadne takéto možno nenastane... Pretože nikto nevie čo bude za ďalšie roky. Ani dospelí.. Proste nikto... Ale zviera je záväzok a napriek tomu, že neviem čo bude za xy rokov som pripravená prispôsobiť sa (aj) psovi, ktorého mám. A aj rátam s tým, že ak by som si napr. zmyslela ísť do zahraničia tak by to bolo so psom značne komplikované a možno by som ani nešla. Počítaš s tým, že možno kvôli papagájovi by si si nemohla splniť to čo možno neskôr budeš chcieť? Kam sa rozhodneš isť (lebo si vo veku kedy v horizonte pár rokov pravdepodobne príde odsťahovanie, či už na intrák alebo do prenájmu - kde inak často zviera nechcú, alebo niekam inam), tam pôjde aj papagáj napriek komplikáciám, ktoré ti to možno spôsobí?
@sofia623 cauky, podobny problem som mávala ale nakoniec som to vzdala. niekedy to nemá zmysel
Tiež by som svojmu dieťaťu nezafinancovala zviera za 1100€ o ktoré sa budem koniec koncov starať ja, lebo ona o 5 rokov zmení názor na cestovanie a bude sa chcieť osamostatniť.. a ešte aby mi to v byte nonstop škriekalo.. nehrozí.. počkaj kým budeš mať svoje bývanie, svoj príjem, potom môžeš mať aj 10 papagájov
Chod na brigadu a zarob si.