11 ročný syn - rýchly fyzický nástup puberty

bubuku
5. dec 2020

Mam 11 rocneho syna (nar. 08/2009) a mam pocit, ze dospieva po fyzickej stránke raketovo.... je v poriadku, že sa mu začína meniť hlas, má cez 160 cm a úplne regulérne ochlpenie tam dole? Zatiaľ sa nehanbí, je milý, občas podráždený, ale len ak treba urobiť niečo veľké. Akí sú Vaši 11 roční chalani?

pribinak
5. dec 2020

Neter má spolužiaka, sú siestaci, je to fakt fešák, kľudne by som povedala že má 14 rokov. Hlas taký hlboký ako dospelý muž a výška možno aj 170
Baby sú z neho paf 🤣🤣

ninusa221
5. dec 2020

Neboj to je v pohode poznam vela takych 🙂 ked si tak zoberes niektoré sme uz v 11 ctich mali svoje dni a velky hrudník a sme tu😁

liz_lemon
6. dec 2020

@ninusa221 ale dievcata su vzdy popredu pred chalanmi

mondolina
6. dec 2020

@bubuku
Môj skoro dvanásťročný 02/2009 nemá ešte nič z toho. Nech sa ešte neponáhľa, nech je ešte "malinký"🤗

amelia000
6. dec 2020

@bubuku a papa kuracie maso z obchodu?

nika82
6. dec 2020

@amelia000 kuracie maso stym nic nema

amelia000
6. dec 2020

@nika82 no ked myslis ;)

bubuku
autor
6. dec 2020

@amelia000 Nie, kuracie mame od starkej, ale malo 😉

nika82
6. dec 2020

@amelia000 ked uz ides dotoho si myslis ze len kuracie maso je napichavane ? ziadna ina potravina

simonka1304
6. dec 2020

Môj mal v auguste 12,a to už má 175cm🤓 Hlas sa mu tiež už dávnejšie mení a to ochlpenie tiež.

majamat
6. dec 2020

@bubuku vacsina deti rastie dospieva priemerne, no su deti, co maju oneskoreny , alebo urychleny vyvoj, to neznamena, ze idu priznaky rychlejsie,a le skor. ak ma taketo prejavy, tak uz je puberta v plbnom prude (asi aj neikde v polovici ) a zacala minimalne uz pred rokom, ak nei aj skor. u niekoho je postup puberty rychlejsi, u niekoho pomalsi.
pubertalne urchlenie rastu u chlapcov prebieha skor v druhej faze puberty, u dievcat v prvej. on je pomerne vysoky, takze uz bude bud na prelome, alebo rpave v tej druhej faze, do nejakeho 13r asi dojde k ukonceniu puberty, co je bezne skor u dievcat.
ja dost pravdepdoobne, ze sa mu puberta rozbehla pred 10r, co znamena, ze mal predcasnu pubertu na chlapca. no nic sa nedeje, zas ziadny eextrem to nie je, ako sa obcas objavuju info na nete, ze napr, 8r dievca ma dieta ( a uz musi mat ukoncenu pubertu )

inak rovesnicka mojej dcery, mala na jar 9r, uz dostala ms, je vyssia, ma uz riadne prsia. s kamoskou sa smejeme, ze je ako ich ucitelka, elbo moja dcera je vlemi nizka na svoj vek. a aj dalsia jej kamoska je skor nizsia. toto dievcatko malo tiez precasnu pubertu. u dievcat sa to rata pred 8r.

danielahamar
6. dec 2020

Môj začal dospievať po 13r. aj rásť do výšky, ale stále je najnižší z triedy 😄

stanislavicenka
6. dec 2020

@amelia000 ja s tum suhlasim. Preto nikdy nic take nekupujeme. Nie je to iba o mase. Lenze zase, skolskej jedalne na toto nedbaju

pribinak
6. dec 2020

@amelia000 to by nemohol nič z obchodu, ATB a hormóny sa dávajú nielen hydine ale aj dobytku a tiež sa hnoja aj rastliny a má to sakra ďaleko od prírodného hnojiva

Dosť dôležitá je genetika, treba sa pozrieť na rodičov, inak bude rast chalan ktorého rodičia majú max
170 cm a inak chalan ktorého rodičia majú 180 a viac

andreakg
6. dec 2020

Môj je narodený 7/2009,je vysoký 158 CM,okrem "papuľovania' ešte nevidím žiadne zmeny,jeme všetko kupované v obchode,takže podľa toho už by mal mať nejaké výrazne zmeny 😁

majamat
6. dec 2020

@pribinak suhlasim,. my jedavame kuracinu dost a to z obchodu a moja dcera je vyskovo pozadu za rovesnikmi o 2r.

kristiii
6. dec 2020

@majamat aj môj je bežne kuracie z obchodu a je v 10- tich rokoch také deculo. Ale má spolužiaka, čo má už minimálne dva roky hlas ako 16- ročný, pričom vypadá tiež ako chlapček. Ono v tomto veku 10-16 sú tie rozdiely medzi "deťmi" asi také najväčšie.

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
6. dec 2020

@kristiii je v tom urcite aj genetika a kto vie co vsetko nas ovplyvnuje.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bubuku
autor
6. dec 2020

@anita1978 no nikde nas nevolali....v 10tich bol naposledy

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
michalkas25
9. dec 2020

@amelia000 Ano,kuracie mäsa za všetko može.🤣😂

rebeca2
11. dec 2020

Syn 12rokov a 9mesiacov má 159cm, najnižší z triedy , puberta začala ešte pred 11rokom, myslím prvé ochlpenie, zdá sa mi, že pomaly rastie , je niekde medzi 25 a 50 percentilom v tabuľke. Je to ok? Ja mám 163 a muž 196cm....pokiaľ by mal celiakiu,asi by bol nižší, či?

majamat
11. dec 2020

@rebeca2 v grafe RustCZ je na 53%. vyska medzi 25-75% je stredna vyska, inak nazyvana aj nepresnym pojmom - normalna vyska. je to nepresny pojem, lebo normalna vyska je aj inde v grafe. zavisi od genetiky. nie kazdy je v rpiemere a nie jazdy ma v dospelsoti priemernu yvsku.
ak yb takto rastol dalej, tak jeho konecna vyska by mohla byt okolo 181cm.
predpokladana vyska podla vas rodicov je medzi 180-192cm, co hranicne splna. nbo tym, ze je medzi vami velky vyskovy rozdiel, dieta moze rast len podla jedneho z rodicov, cize moze sa priblizit vyskovo k jednemu,a lebo k druhemu. vyzera, ze by to mohlo byt skor na teba, aj ked je tu moznost, ze ta prerastie. ak by sme brali do uvahy vysku len podla teba, tak to vychadza 176cm ( ty mas zensku vysku, toto je muzska na rovnakej urovni ). no je tu aj moznost, ze rastie podla otca a hoci ej podla neho v grafe nizsie, este to moze dobehnut, chlapci rastu skor v druhej polovici puberty. v priemere narastu 25cm pocas puberty, ale su aj chalani, co narastli ovela viac, cize aj tato moznost tu je. tiez nie je iste, ci bude mat pubertu 3r, ci 4r,a lebo dokonca 5r. pri puberte, ktora trva dlshie dieta ma pubbertalne urychlenie dlhsie,a le nemusi byt tak vyrazne. a tiez je dolezite,a ky bude amt popubertalny zostakovy rast. tu byvaju fakt velke rozdiely. cize za pubertu, ak uz aj skoro 2r trva, moze este narast dalsich 20cm a popubertalny rast moze mat aj 10cm. vsetko ej mozne.

takze nie je nizky, je priemerne vysoky. pre porovnanie, moja dcera sa uz roky drzi v grafe medzi 1-3%, tvoj syn je na 53%. moja dcera ma celiakiu.

a an tvoju otazku o celiakii, tam neviem dat jednoznacnu odpoved. dieta vyslovene vlemi nizke byt nemusi a nemusi mat vyraznu poruchu rastu pri celiakii. no to asi dost azvisi aj od toho, ako dlho celiakia trva. ak sa len rozbehne, tak sa to na raste moze a nemusi prejavit, ale ak by trvala uz par rokov, tak je vyssia pravdepodobnost, ez sa to odzrkadli aj na vyske a teda raste.

na presnejsie zhodnotenie rastu su dobre udaje za rok, kolko rocne narastie.

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rebeca2
11. dec 2020

@majamat jeeej , dakujem veľmi pekne za rozsiahlu odpoveď, takto mi to ani lekárka nevysvetlila....môžem sa spýtať na príznaky celiakie u dcérky? syn žiadne tráviace ťažkosti nemá, jediné , čo má ,je na tvári folikulárna keratóza, neviem, či to môže súvisieť s celiakiou, nikde som čítala, že to súvisí s alergiou na lepok, ďakujem

rebeca2
11. dec 2020

@att123 tak si počkáme, možno na jar povyrastie rýchlejšie...nás asi pri našich hodnotách výškových na endokrino. nebude chcieť dr. poslať.

rebeca2
11. dec 2020

@majamat a môžem sa spýtať ešte na dcéru? vidím, že tomu rozumiete, tak by som vám bola vďačná za odpoveď...má 10 rokov aj 3 mesiace, puberta (ochlpenie a rast prsníkov) začali cca niekedy marec tohto roku , +-.....vraj dievčatá hneď začnú rýchlo rásť, len tá naša za ten čas narástla iba 2cm a všimla som si, že má akoby mierne zväčšenú štítnu žľazu, na jar jej pediatrička brala krv na funkciu hormonov, tie mala v poriadku....meria iba 143cm , ostatné spolužiačky sú už nad 150c....mám navštíviť endokrino.? ďakujem

majamat
11. dec 2020

@rebeca2 nie je za co. moja dcera mala problem do mala. ked mala viac ako rok, tak mi prestala jest, mala nafuknute brusko, trochu aj take kruhy pod ocami. dlsie mavala riedku stolicu a neskor zapchy, ale tie boli skor zo zadrziavania. nechcela ist na velku ani na wc, ani na nocnik. stazovala sa na bolesti bruska. tiez mavala prchavy vysyp, aj zilavku. nasli jej HIT, ktora sa stabilizovala prave vdaka bezlekovej diete, cize to malo zrejme suvis. a teda hlavny priznak bolo chudnutie, pripadne pomale priberanie a porucha rastu.
ked mala 1r bola vyskovo na 25%, do 2r poklesla na 4% a do 3r na 1%. zial aj na diete sa na 1% dlho drzala a posledne roky vyskocila postupne na 3%. takze pravdepodobne, ze to bude skor genetika. my rodicia sme v grafe sice na spodnej casti priemeru,a le stale v priemere - obaja okolo 30%, cize podla nas nerastie. ma oneskoreny vyvoj,a le len o par mesiacov, co jej mozno prida tak 2-4cm navyse. ked sme zacali chodit na endokrino, tak jej vyska podla urovne v grafe, na ktorej bola vychadzala 152cm. ja mam 164cm a mm 177cm. medz nasimi predkami sa najdu aj nizsi ludia,a le teda rodina zo strany mojej mamy trpela nedostatkom a aj fyzicky dost pracovali. to moze sposobovat spomalenie rastu a teda aj nizsi vzrast. takze tu sa toho moc zhodnotit neda. pricom moja mama uz ma clekom slusnu vysku 168cm, no jej rodicia boli nizsi a aj niektori surodenci - skor ti starsi. a zo strany mm poznam len jeho brata a mamu, rodinu maju na vychode, su s nimi malo v kontakte a otec mu nezije. o udajne bol nizsi.
co sa tyka hmotnosti, por oku mi schudla a potom sice trosku pribrala, ale len na hmotnost z ktorej schudla, cize za 2r nebol ziadny narast an hmotnosti. a teda v tom obdobi mi velmi malo jedavala, cize si prakticky aj sama nasadila bezlepkovu dietu. lepok jedavala fakt malo. v 3r sa jej trosku polepsilo a tochu pribrala, ale v 3r mala len 11?5kg, pricom v 14m mala 10,4kg. za 2r mi teda pribrala len nieco cez 1kg. co sa tyka hodnotenia hmotnosti, vzdy by sa mala vztahovat vyske a dcera mala tento pomer vzdy OK, ale do 1r mala pomer vahy a vysky medzi 80-100% a potom tam bol pokles, co je ciastocne aj nromalne,a le ona poklesla na 28%.