Trhanie zúbku 5 ročnému dievčatku

genialitka
20. mar 2016

Ahojte dievčatá, potrebujem poradiť ohľadom trhania zúbku....Myslím si, že ten zúbok sa už nedá zachrániť vzhľadom na to, že už pred dvomi rokmi sme ho zachraňovali. Len sa mi celkom nepozdáva prístup pani zubárky. Viete mi dať nejaké rady a tipy na ambulancie, kde sú k malým pacientom vľudni? Máte nejaké skúsenosti s celkovou anestézou? Aké možnosti existujú na zmiernenie bolesti pri trhaní? Privítam akúkoľvek tip alebo radu a vopred ďakujem.

pribinak
20. mar 2016

No neviem ci je do ty napad davat celkovú anestezu kvoli trhaniu mliečneho zubu
To sa Asi nikde nerobí

jankapo
20. mar 2016

Ak nie je detsky zubar vludny k detom, tak vymenit zubara...a od bolesti lokalnu anestezu...

maslenka47
20. mar 2016

Samozrejme, ze CA je blbost. Chranit dieta za kazdu cenu pred vsetkym.. ach jaj. Nie je to ani prvy a asi ani posledny krat, co jej budu zub trhat. Na case 5 rocnej vysvetlit, ze sa to jednoducho musi.

@genialitka na zmiernenie bolesti jej zubar pichne do dasna anestezu presne tak, ako "dospelakovi". Ty len dieta priprav na to, ze absolvuje zakrok a ze je to nutne. Zubara v okoli Partizanskeho ti neporadim...

@pribinak robi sa to, mentalne retardovanym, ktorym sa neda normalne vysvetlit, ze maju sediet v kresle a otvorit usta.

pribinak
20. mar 2016

@maslenka47 ano, takým ano aj detom, ktore maju nejake psychiatrické dgn, ale zakladateľka temy nic take nespomína

jankad1
20. mar 2016

Trhanie mliecneho zuba nie je ani zdaleka take bolestne ako tvhanie trvaleho,nakolko nema koren.Ak dietatko pripravis na to,aby nerobilo problem s otvorenim ust,tak si mozno nestihne ani vsimnut,kedy mu zubok vytrhli.Samozrejme zalezi na pristupe zubara....

genialitka
autor
20. mar 2016

@maslenka47
Som tehotná a pripúšťam, že momentálne aj viac citlivá a teraz ma predstava bolesti mojej dcérky desí.... 😒 takže možno aj rozmýšľam trošku viac ako sa bolesti čo najviac vyhnúť. Dcérka to chápe, hoci sa aj ona bojí.
Niekde som čítala, že nejaké anestetikum sa dáva aj do džúsiku napr....toto bola pre mňa novinka,

pribinak
20. mar 2016

@genialitka mozes jej kupit oblbovak aj v lekarni ak teda veríš na účinok homeopatík

filiatko
20. mar 2016

Ja si myslim ak dieta nema strach niet sa coho obavat.ale hlavne zalezi od lekara.my sme blombovali v 5 tich a maly ma riadne prekvapil drzal ani vyplachovat nepotreboval☺a terz sme boli vytrhnut rozkyvany zubok a zub bol do min.fuc a syn prekvapeny ze to uz je😀

genialitka
autor
20. mar 2016

@pribinak
Popravde som už na tým rozmýšlala....ale keď mám svetlé chvíľky tak viem, že pokiaľ v živote nepríde o nič viac ako jeden zub tak budem šťastná 🙂
Neviem, či je to správne hoci mňa ako mamu (tehotnú a hormonálne nevyrovnanú 😀 ) by to asi trošku ukľudnilo, že malá až tak nevníma...

genialitka
autor
20. mar 2016

@filiatko
Malá má panický strach z lekárov 😒

yukki
20. mar 2016

@genialitka už sa jej kýve? Je to rezák či? Nevyskubneš jej to sama? Pamätám, že my ako deti sme si aj stoličky podaktoré vyťahali samy.....a teda predné vrátane očných aj mojim deťom zatiaľ trhám ja....

pribinak
20. mar 2016

@genialitka no tak mas citlivejšie obdobie ;) nic hrozne, prežijete to obe ;)

mamutka
20. mar 2016

@genialitka hlavne malej skuste pekne rozumne vysvetlit, ze aby necitila bolest pri trhani, dostane najskor injekciu, ktora jej od vsetkeho ulavi.
My sme totiz natrafili po uraze na pohotovosti na super zubara, ktory ale asi nemal vela skusenosti s detmi. Prve co ho napadlo, bolo sladkym hlaskom malemu povedat, ze teraz ho dobne taka mala vcelicka 😅 maly sa hned vyplasil, ze ho pichne vcela a on sa zadusi ..... no koniec. Proste normalne povedat, co sa bude diat, lebo prilisne utesujuce divadielko to moze dost skomplikovat 😀 v tomto veku uzz su to rozumni partneri na diskusiu a vysvetlenie

bosoriak
20. mar 2016

@genialitka Ked budes v pohode ty, bude aj dieta. Moja bola tiez u zubara prvykrat ked mala 6 a musel jej vrtat, tak najprv dostala na vaticku anestetikum, potom dostala injekciu a potom uz bolo uplne v pohode, akurat papulovala, ze ju boli sanka ked musi mat stale otvorene usta. 🙂 Ja som jej vzdy predtym povedala, co sa bude diat, nech nie je prekvapena.
Ale tak my to s lekarmi mame jednoduche, ja som jej vzdy oznamila, co sa udeje a ci islo o odber, ockovanie alebo pichanie do prsta, bolo to o tom, ze to proste musi byt a hotovo. A samozrejme, za statocnost bola odmena (to vraj nie je prave najlepsi sposob, ale zas aj ja si davam "odmeny" za neprijemne zazitky, takze to zas az tak vazne neberiem 😀 ).

Hlavne sa ukludni ty, lebo podla mna mas z toho vacsi stres, nez dieta. Celkova anesteza kvoli trhaniu mliecneho zubu je uplne zcestna myslienka, pretoze to nie je len o tom, ze dieta zaspi a zobudi sa neskor. Ale aj o moznych (a celkom dost vaznych) rizikach. A to kvoli jednemu zubu urcite ziadny normalny zubar riskovat nebude. Ine je to pri specifickych diagnozach, ale jedno normalne dieta musi zvladnut zubara.
Vela zdaru.

bosoriak
20. mar 2016

@genialitka A na tie oblbovaky v dzusiku pozor, jednak to ma tiez vedlajsie ucinky a jednak to moze mat aj uplne opacny efekt - dieta bude dezorientovane a nebude na neho platit absolutne ziadne ukludnovanie ani vysvetlovanie.

evka4
20. mar 2016

@jankad1 aj mliecne zuby maju korene.

mirkaaa80
20. mar 2016

@genialitka netreba to moc prezivat. Ide len o trhanie zuba. Mojmu malemu trhali stolicku, uz bola pokazena, bolestiva, nastriekali mu na to nejake anestetikum a hned bol zub vonku. Aj trochu plakal, ale vzdy mu to pripominam ked streckuje pri umyvani zubov. Hlavne ju netreba nijako strasit, potom sa bude bat. Ja som od malicka maleho vzdy pripravila a vysvetlila co sa bude diat, co mu budu robit a ze to asi aj bude boliet. Ina cesta nie je. Nemozes ju slepo chranit, musis ju pripravit, tak jej viac pomozes 😉

kikinkam
20. mar 2016

Mojmu krstniatku tento tyzden trhali zub. Predtym vzdy pekne drzal, no potom mu rezali dasno a to ho uz bolelo tak reval. Prislo l tomu, ze zub musia vytrhnut, no on iz nechcel áno pusu otvorit a mama sa bala, aby mu este voac nesprotivila zubarov. Tiez ma 5rokov. Nakoniec muvdoktorka predpisala nejaku tabletku, tu zjedol a cely cysmiaty si dat zub vytiahnut. Vsetci spokojny, maly najviac!

genialitka
autor
20. mar 2016

Ďakujem za všetky príspevky, myslím, že sa budem musieť ukľudniť hlavne ja 😀 😀 😀 😀 ako poznamenala bosoriak...možno ma ale znepokojuje aj prístup lekárky....ja neviem....teraz tak všetko prežívam...Malá chce ísť k zubárke, zub ju bolí, vie že pre ňu to bude len dobré.

Viem, že naša zubárka dáva injekcie do ďasna. Mám jej povedať, že tú injekciu dostane?

genialitka
autor
20. mar 2016

@kikinkam Takýto postup s tabletkou by sa mi páčil 🙂

adika279
20. mar 2016

Ahoj, my sme absolvovali trhanie zubku tiez v 5tich rokoch v celkovej ansteze, robili nam to v Martine, bolo to uplne v pohode, dobry pristup lekarov aj sestier....potom sme museli trhat dalsie dva zubky, boli sme na pohotovosti, dal mu injekciu a vytrhol oba zubky....chudacik krical na ratu velmi ho to bolelo

acer11
20. mar 2016

vo Zvolene by som vedela dobrého zubára,ale to máš asi daleko...

mon84
20. mar 2016

@genialitka mojej 5r dcere v zime trhali 2 zuby behom 1 mesiaca. Prvy zubjej trhala nasa zubarka, natrela jej to takym umrtvovacim gelikom a vytrhla. Natieranie aj trhanie trvalo ani nie 10 sekund. Druhy zub jej trhala zastupujuca dr, lebo nasa bola pn. Tiez natrela gelikom, potom opichala a nakoniec vytrhla. To trvalo tak do 2 minut. Druhe trhanie znasala horsie a ked som sa jej pytala, co bolo take zle, co najviac bolelo, tak povedala, ze tie vcelicky. Trhali jej spodne 1

kikinkam
20. mar 2016

@genialitka u nas zubarka tomu malemu povedala, ze si musi nieco poznacit cervenou fixkou, ked davala injekciu . ta zu arka vobec nepouzivala strasidelne slova a nazvy.. Vsetko nejak nahradila, aby sa maly nebal.

tova
21. mar 2016

ked nestaci lokalna, detom bezne davaju plynovy oblbovak. su pri vedomi len ako (opiti) ked sa skonci zakrok, do 15 min. by mal byt v svojej kozi.

sojorez
21. mar 2016

@jankad1 aj mliecne zuby maju korene a celkom fest velke...akurat,ked vypadnu normalnym sposobom,tak su uz absorbovane...cize aj trhanie mliecnej 5ky,kt.by prirodzene vypadla okolo 10teho roka,boli... dcera mala trhanu hornu 5ku v lokalke...napriek injekcii bolelo velmi,nakoniec sme zmenili aj zubara... mozem len dumat,ci u ineho dr s lepsim pristupom by to malo menej traumatizujuci priebeh...

jankad1
21. mar 2016

@sojorez Dakujem za opravu 🙂
No hlupo som to napisala...myslela som to tak,ze mliecne maju iba taku skrupinku,nie je to pevne ako koreň u dospeleho zubu.Ked sa skonci vyvin mliecneho zuba,tak tento korienok sa zacne spotrebuvat.Viem to,pretoze mam tetu zubarku a tento pripad sme riesili s mojou malou neterou,ked mala 4 roky.Zubok jej vytrhla cca do 3-4 sekund.Tiekla troska krv,samozrejme nasa mala si.troska aj povzlikala,ale po polhodine bolo vsetko OK.

ivankaberrynka
21. mar 2016

Ja som si ako dieťa trhala mliečne zúbky sama. Jasne že to bolelo, ale prežila som. Postavila som sa pred zrkadlo s vreckovkou v ruke a kývala som ho, kým nevyšiel 🙂 Potom som behala po byte celá natešená, že raz zo mňa bude zubárka :D Mamka mi potom uvarila čaj z repíka a letným som si opláchla pusu. Nikdy mi nič nebolo. V dnešnej dobe sa chodí s deťmi dobre že nie na celkovú anestéziu, akoby to bola nejaká zložitá operácia 😲 🙂

ester26
21. mar 2016

My chodíme s dcérkou k zubárke, kde dáva vypiť taký sirup po ktorom je oťapená, ale pri vedomí, len sa treba pripraviť, že len podanie toho sirupu vyjde cca na 100 eur, my sme tam nechali za trhanie 200 eur, a to má ešte ďalšie 4 kazy ktoré budeme riešiť,tie jej, ale bude vráť, čiže v celku pálka, ale čo už, stojí mi to zato aby ju to nebolelo 😖 (dcérka má 4 roky)