Pokazené zubky najmenších - kedy sa to u vás začalo?

ivuska36
19. apr 2019

maminy prosim vás, hladám čisto zo štatistického hladiska detičky, ktorým sa velmi skoro zacali kaziť zubky. Len mi prosim do komentu napíšte, v akom veku a ktoré zubky sa zacali kaziť, ci bolo v tom case este dietatko kojené a či ste to nejako riešili a vyriešili. velmi mi tým pomôžete, dakujem a prajem krásne sviatky

gabulienka623
19. apr 2019

Moja malá prvé kazy v 4,5r na oboch zadných dolných stoličkách - päťkach. Zubárka jej to vyvrtala a plombovala, aby sa to ďalej nerozsirovalo

ivuska36
autor
19. apr 2019

@gabulienka623 a ako dlho bola dojcená? dakujem 🙂

gabulienka623
19. apr 2019

@ivuska36 dojcena bola 2 roky

tenerifka
19. apr 2019

napisem ti to trochu inak, dcery 16 a 18 rokov nemaju ani jeden jediny kaz, dojcene kratko, cca 2-3 mesiace. Ale odmalicka si zuby cistili a aj stravu mali vzdy prikladnu

biela_sova
19. apr 2019

@tenerifka Tenerifka, nas sa zubna hygiena este len bude tykat, syncek este nema ani jeden zubok vonku, sle uz mame curaprox solo kefku prichystanu, tu pouzivame aj my rodicia na docistenie. Mohla by si sa prosim rozpisat, aka je to prikladna strava a ake ine opatrenia si nastolila, aby mali tak dokonaly chrup Tvoje baby?

tenerifka
19. apr 2019

@biela_sova vtedy este nebol rozsireny internet, vsetko bolo vecou zdraveho rozumu. Napr.mlieko v noci pili tak do 3 mesiacov, potom uz spali celu noc. Ziadne sladke caje, dzusy a pod., na pitie len cista voda. Najmladsia mala v 11 mesiacoch uz 16 zubov, vtedy sme jej ich uz cistili s jemnou kefkou a vodou(bez pasty), postupne, ako sa naucila vypluvat, tak pouzivala normalnu detsku pastu.Strava-vela surovej zeleniny odmalicka, ryby, minimum sladkosti. A nikdy neisli spat bez umytia zubov

biela_sova
19. apr 2019

@tenerifka My tak napodobne, zatial ako 6 mesacnemu ponukame surovu zeleninu a ovocie, lebo varene ma raz zatial len ...ani neciem co, asi nic :D brokolicu. My si robime vela salatov, ale tym myslim takych obrovskych, ochutenych oliv olejom a balsamicom, alebo citronom. Bude to papat s nami. Ovocie miluje, toho sa nevie dopapat. A tu je ta moja obava, plus z materskeho mlieka v noci, ze co s fruktozou a laktozou. Zatial, ked si umyvame zuby, mu dame solo kefku do rucky tak, aby si ju nepichol velmi hlboko do pusy a sam nas napodovnuje, chodi si s nou po dasienkach...aby so zvykol, ze tak budeme robit pravidelne. Mas pre mna este nejaku radu z odzneneho? 🙂

nunik25
19. apr 2019

No neviem ale moja ma za chvilu 5rokov a uplne pekne zubky biele bez kazu

tenerifka
19. apr 2019

@biela_sova ja nie som expert, len mama😊, ale vela bude aj o genetike.A jednoznacne doporucujem od 2 rokovzacat chodit na prehliadky k zubarovi, aby si dieta hravou formou zvyklo a nebalo sa.

tenerifka
19. apr 2019

@biela_sova ak pouziva cumlik, tak co najskor ho niekde akoze "zabudnut"-aby to dieta tak pochopilo.My sme ho "zabudli"vzdy na dovolenke a uz sa akoze nedalo vratit, nejak vo veku cca 18 mesiacov a v pohode

sense
19. apr 2019

Nasa bude mat zajtra 6rokov zuby ma zatial bez kazu...kojena nebola ale mlieko v noci pila do dvoch rokov cumel na spanie do troch...od naridenia som jej vytierala dasienka gazou,neskor prisla kefka,prvu "kefku" mala ako polrocna taku tu gumovu od nuby ked jej zuby sli to obzuvala,neskor dostala malu elmexku a vzdy sme jej docistovali a robime tak doteraz,

Inak je vela ovocia,zeleniny na pitie vodu,obcas mlieko a sem tam rivellu al.sprite ked ideme jest do restauracie ale to az tak od 4rokov, a hoci nemala striktne sladke zakazane do troch rokov jej to nechutilo a teraz si da ale v obmedzenom mnozstve, a stale preferuje salaty a zeleninu...aj teraz zuje cherry rajciny 😊

janickacrazy
19. apr 2019

@biela_sova Moj najstarší syn má 19 rokov a tiež má krásne zuby bez kazu, ale kojila som ho 9 mesiacov, mlieko pil v noci z fľaše do 3 rokov, zuby si začal poriadne pravidelne čistiť až v 3 rokoch, jediné, na čom som trvala, bolo pitie čistej vody namiesto sladených nápojov, tú pije doteraz a tiež jedol a je veľa zeleniny, ovocia a cumlík mal do 2 rokov

sense
19. apr 2019

A dufam ze kedze je to aj o genetike ze bude mat zuby po mne a nie muzovi 😊🙈

diewcatqoo
19. apr 2019

@ivuska36 ahoj, tak ja sa priznam, ze syn ma pokazene zuby. V 18m mu vysli horne stvorky a pravdepodobne vysli pokazene alebo sa zacali kazit hned ako vysiel kusok von. Syn v tom case kojeny a bol kojeny do 2r3m.. do 2r aj v noci.
Podotykam, ze zubky sme vzorne cistili od prveho zubka, resp aj predtym dasienka s handrickou. Na zubkoch som si fakt davala zalezat, pretoze ja sama mam otrasne zuby a nechcela som, aby mal aj syn. V tom case, vlastne ani doteraz nepapal a nepil nic sladke okrem ovocia. Ked vysiel prvy zub, sli sme hned k zubarke..kazdy polrok chodime na preventivky... a bum, syn kazy v stolickach, myslela som, ze ma porazi, ked som to zistila.
Zubarka opravu zatial odklada, kedze syn ma momentalne necelych 2,5 roka a nechce spolupracovat pri vysetreni. Predne zubky ma zatial ok, horne stolicky otras, ale nebolia. Vzdy, ked to niekde spomeniem, kazdy na mna zazera a ma blbe pripomienky, ze urcite sa o zubky nestarame a urcite maly je tonu sladkosti. Mna to velmi zamrzi, pretoze to tak vobec nie je.

ivuska36
autor
19. apr 2019

@diewcatqoo ani nevieš ako ti rozumiem 😘 , dakujem za komentár 😉

diewcatqoo
19. apr 2019

@ivuska36 ja som synovi objednala CG Tooth Mousse, co je vyzivujuci gel na zuby. Obsahuje vapnik a fosfat, neobsahuje fluorid, takze je vhodny aj pre male deti. Myslim, ze pomaha.. ako keby zakonzervoval existujuce kazy a dalsie sa zatial netvoria.
Inak, ked som este len bola tehotna, zubarka mi vravela, ze vela robi genetika. Vraj synovia dedia zuby po matkach a dcery po otcovi. Asi na tom bude nieco pravdive, pretoze ja mam hrozne zuby po otcovi, syn po mne a aj vsetci znami, ktorym som to vravela, suhlasili, ze naozaj, maju take zuby ako matka/otec. Samozrejme treba sa o ne aj starat, lebo kto sa nestara, darmo sa bude vyhovarat na genetiku.
Co sa tyka kojenia, tak zatial sa nikto nevie presne vyjadrit, ci skodi zubkom alebo nie. Ono mozno u deti, ktore maju nejaku geneticku predispoziciu, pripadne je zanedbana hygiena alevo zla strava, tak to kojenie moze narobit nejake skody.

janickacrazy
19. apr 2019

@diewcatqoo asi na tom niečo bude, ja mám pekné a zdravé zuby a moji synovia majú všetci tiež pekné a zdravé asi po mne, manžel nemá také pekné ani také zdravé

martinka13
21. apr 2019

Naša dcérka kazy v 3 rokoch na spodných 5-kach. Opravené v 4 rokoch. Kojena 8 mesiacov.

1aduliatko1
21. apr 2019

Syn mal 2.5 roka ked plakal ze ho boli zub. Spodna stolicka. Teraz ma 4 rocky, 2 spodne stolicky ma zablombovane a 1 vytrhnutu. A uz sa mu kazi aj vrchna stolicka. Som z toho na nervy 😢 chudiatko. Ani tolko sladkosti neje. Zubar povedal ze mozno z liekov, z atb. Kojeny bol len 1 mesiac.

1aduliatko1
21. apr 2019

@1aduliatko1 zubky cistime 2x denne poctivo.

zombie
22. máj 2019

@diewcatqoo S tým tooth mause opatrne, je to silný koncentrat, ktorý sa používa raz za pol roka v ambulanciách. Ak sa to preženie, výsledkom sú biele fľaky.

natur
7. aug 2019

@ivuska36 Bude nejake strucne statisticke zhrnutie prieskumu? 🙂

ivuska36
autor
8. aug 2019

@natur dakujem za koment ale na nič som neprišla, skusenosti s pokazenými zubkami majú tak dojcené i nedojčené deti, kaz nemá priamu suvislosť asi ani s nočným dojcením, lebo kopu mamičiek v noci dojcí aj do dvoch rokov a rovnako niektoré detičky aj dlhsie piju mlieko z flaše. Len tie názory zubárov sú zaujímavo jednotné - za vsetko môže dojčenie 😠😠😠😢 a môžem mať aj milion štatistík 😢

vivuska666
8. aug 2019

@zombie to z elmex gelu moze byt. Praveze toto tooth mause nie je taky koncentrat.

natur
8. aug 2019

@ivuska36 Vdaka za vyjadrenie tvojho postrehu. Neviem o tom ze zubari su v tomto jednotni, nesledujem to prilis. A co si myslis ty, ked nie dojcenie, co za to moze?

ivuska36
autor
11. aug 2019

@natur pravdupovediac ja som skumala už všetko možné.... môj prvorodený syn jedol málo sladkostí, pil prevažne čistu vodu, jedol bežné domáce jedlá, dojčený bol do dvoch rokov v noci a potom ešte do 2 a trištvrte roka. Zubky mal pokazené cca od 14mes. Druhorodený syn bol dojčený len do roka v noci, sladkosti obmedzujem, zubky umývané čo najpoctivejšie hlavne večer a to aj jednozvazkovou kefkou a predsa sa zubky pokazili asi už v 13mes. Uplne celé zle, a netuším, kde nastala chyba. Teraz som si písala aj s mamičkou, čo má tri detičky a problémové je len najmladšie a podmienky mali všetky rovnaké, tak tiež netuší, kde je chyba a tých prípadov je viac. Niekto povedal, že možno je to už z tehu, ale ja som mala bezproblémové tehu, žiadne choroby, tažkosti, pri druhom som aj doplnala vápnik, fakt netuším. Teraz mi kamoška vraví, či to nemôže mať nejakú vnutornú alebo psychickú príčinu, čo sa preukáže na zubkoch, ale to neviem ako preskúmať. A dedičnosť tiež neviem, lebo my obaja s mužom sme ako deti mali zubky OK, aj ked teraz už máme zaplombovanú celu pusu.... No ako vravím na nič som neprišla a som zvedavá, ako na tom budeme s trvalými zubkami.

siska53
11. aug 2019

@ivuska36 nas mal prve kazy nejak po 7r.. Dojceny bol 11m.
Dcéra ma 7r., Dojcena takmer 2 roky, kazy doteraz nemala, uvidime, co najblizsia zubna prehliadka.

talbotko
11. aug 2019

@ivuska36 ja mám dvoch synov... 8 rokov a 5 rokov... obidvaja dojčení 9 mesiacov... presne rovnaké podmienky, čo sa týka stravy, hygieny.... pravidelné zubárske prehliadky... napriek tomu starší veľmi kazové zuby, niekoľkokrát opravované, dokonca už aj trvalé stoličky... mladší naopak ukážkové zúbky bez jediného kazu.... pýtala som sa zubárky ako je to možné a jej odpoveď: jednoznačne genetika.... starší má zuby po mne, mladší po manželovi...

ivuska36
autor
11. aug 2019

@siska53 to máte super, len tak dalej 🙂

ivuska36
autor
11. aug 2019

@talbotko tiež som dufala, že u nás aspoň ten mladší bude mať pokoj, ale žial nemá anidva roky a už sme boli opravovať kazy a musíme ísť znova, lebo mu vypadli plomby ☹
a u nás už neviem, kde je problém, lebo ako deti sme mali obaja zubky v pohode, až v staršom veku sa to pokazilo ☹ no uvidíme, ako bude dalej, držím vám palčeky, nech sa vám darí a dakujem za príspevok 🙂