Ahojte mamicky. Potrebujem poradit. Syn ma 2 roky. Pred pol rokom spadol a udrel si predny zubok samozrejme presne v strede sa mu nalomil AZ k dasnu. Isli. Sme k zubarovi ten povedal ze s tym nic Neurobi. Zubcek sa mu zacal kazit. Chutili sa mu aj zubky vedla ked som mu to chcela aj cistit nedal si to. Teraz ma tie zubky uz rozpadnute bez skloviny. Vcera som bola u 3 zubarky Co s tym??? Lebo mam pocit ze ho to musi aj boliet. Zubarka povedala ze musime cakat kym pojdu trvale a tie vytlacia tie mliecne. Ale to je AZ v 6 roku chcem sa spytat CI je tu nejaka mamicka/y Co maju nieco taketo za sebou a ako to zvladli. Dakujem za rady ...
orieskova
Prosim. Vas bolia. Mliecne zubky lebo moja doktorka tvrdi ze nie. Co citam diskusie tak sa najdu mamicky ktorych deti maju pokazene zubky a lekari ktory to nenechaju tak a pomahaju im pokazene zubky opravit. Ale nasi zubari odmietali uz ked mal zub prasknuty. Je mi to luto lebo sama mam problemy zo zubami a viem ze horsej besti som sa nestretla. Dakujem
orieskova
Vyplachovat zatial nevieme. Mozme pouzivat pastu Elmex? I ked nevie vyplachovat?
to sme my,náš prípad ,predné zubky katastrofa,tiež sme tak padli u babky na dvore a raz v parku,
elmex používame,aj kvalitnu kefku,no odlomený,vylomený zubček ,prasknutý ..vyzerá po čase strašne,oproti ostatným zubkom .....zubky nám už začali konečne vypadávať,no tie ,ktoré by sme najradšej,tie nie.. 😠
@natyadko
@natyadko ano detske zubky mozu boliet a aj sa osetruju pokial to este je mozne a rodic s tym suhlasi.pokial dieta nevie vyplachovat a je takato kazivost dava mini mnozstvo pasty.neodporuca sa pouzivat padtu pokial dieta nevie vyplachnut.ale snazit sa aspon vyplut po umyti.ale myslim,zepadty co su momentalne na trhu pri malom prehltnutom mnozstve neskodia.
@natyadko popozeraj tu 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/problemy-so-zubkami/pokazene-predne-zubky/
https://www.modrykonik.sk/forum/problemy-so-zubkami/umyvanie-zubkov-16-mesacnemu-synovi/
https://www.modrykonik.sk/forum/problemy-so-zubkami/dvojrocnej-dcerke-sa-kazia-zubky-poradite-co-s-tym/
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/cierne-zubky-u-deti-mate-s-tym-niektora-skusenost/
Taky jsme mely problemy. Zijeme v zahranici a tady na detske zubni klinice nam jeden zub vytrhli a 3 plombovaly. Julinka dostala bile plomby. Ten zub, co vytrhli ji bolel, pravdepodobne se jiz tvoril zanet, takze zub musel ven.
Vzdy kdyz jsem na navsteve v cesku se vsichni divi ze 3letemu diteti plombuji zuby. Jinak zoubky cistime 2x denne a presto byly dirave.
na margo zubnych past, da sa na slovensku kupit aj bylinkova zubna pasta ktora je uplne bez floru a moze sa aj prehltat, aj ked samozrejme nepodporujeme to a ucime deti vypluvat a vyplachovat, je to pasta pre deti od Welledy z DMka, dufam ze toto ziadny admin nevezme ako reklamu 🙂 my ju pouzivame, ja som hladala pastu bez floru pre deti uz asi dva roky a az teraz som tuto nasla, mojmu synovi sa napriek pravidelnej hygiene, ziadnym sladenym napojom/sladkostiam odvapnili predne styri zubky, tiez vyzeraju hrozne, su hnedo zlte, no nic sa s tym neda robit len cistit. mam podozrenie ci to nesuvisi s tym ze bral v roku antibiotika a potom sa mu to objavilo, moze byt?
slady,aj my máme tento problém,ja so poctivo už bábätku čistila ústnu dutinu gázičkou na prste-zúbky umývame každý deň,predné štyri sú žlté-hnedé -škaredé a na jednéj stoličke už máme taký veľký kaz a malý mi minule ukazoval,po papaní,že ho to zabolelo,má 2.5roka a kamošky,čo umývajú deťom zuby 2x za týždeň majú krásne zdravé zúbky..Ja mám dojem,že sa nám začali kaziť po 2dávkach antibiotík a nech mi žiadna zubárka nevraví,že je to umývaním...je to už dané,či má dieťa dobrú sklovinu a určite zohrávajú rolu aj lieky a aj dojčenie dieťatka..
Ahoj, my máte problémy s mliečnymi zúbkami malý má 3 roky a jeden zúbok sa mu zlomil má oslabenú sklovinu a také hnedé plôšky na dvoch zúbkoch, zúbok sa mu zlomil keď mal cca dva roky. Boli sme u dvoch zubárov nevedia s tým nič robiť jediné čo mu pomáha je flór dali nám flouridové tabletky a umývame zúbky elmexkou. Mám pocit, že mu tie floridové tabletky pomáhajú chodíme na pravidelné kontroly k zubárovi a nezhoršuje sa to tak snáď nám zúbky vydržia kým nenarastú trvalé.
@drzubok ja som mala zuby od mala lámavé,vždy mi zubárka vravela,že mám slabú sklovinu a pritom sa aj stravujem zdravo aj čistila som si od malinka..ale Adamka som dlho dojčila,či aj to zohralo rolu...my ideme na budúci týždeň na kontrolu,tak sa musím spýtať na tie fluoridové tabletky...
@adamlf Moja 5-ročná neter má pokazené predné zúbky (asi už od dvoch- troch rokov), do dvoch rokov brala tiež veľmi často atb. Občas ju bolia, vtedy idú k zubárke, tá to vyčistí. Tiež hovorila,že netrhať. Dojčená bola vyše roka, ale my si tiež myslíme, že je to tými liekmi, lebo zúbky si umývajú.
@adamlf tzv.lámavé zuby su zuby pokazené, z dovodu nedostatočnej hygieny. je pekné že si si zuby čistila od malička, ale problém je ten že po takomto čistení nemuseli byt ozaj vyčistene, teda nie dieta ale rodič čistí zuby detom pod kontolou zraku. dojčenie nemá suvis s kazením jedine ak by sme hovorili ešte o vačšom zanedbaní hygieny -iné priority-dieta. slabá sklovina je len dosledok nedostatočnej hygieny predovšetkým vo fáze výmeny chrupu a neskor. Atb nemaju vplyv na kazivost zubov
ahojte, ako čítam, nie sme sami, kto má pokazené zúbky, našťastie to zatiaľ vypadá tak, že dcérku nebolia. Do 1. roku do nej natieklo toľko liekov, čo iný nezjedia za život, a sestrička mi povedala, že zúbky sa jej pokazia. A mala pravdu. Bohužiaľ ☹ ☹ ☹ . Vtedy som si hrdinsky povedala, že nám sa nepokazia, veď si ich pravidelne a poctivo čistíme, a aj tak sa postupne rozpadávajú. A asi nám neprospelo, že sme museli držať prísnu diétu. Dúfam, že trvalé zúbky ochránime 🙂 🙂 🙂
no zienky, ja mam uz teraz strach, pretoze moj maly bral od 3 tyzdnov silne lieky, ma 6 mesiacov a uz niekolko krat bral atb :( Velmi sa bojim ze budu jeho zubky slabe a kazive :( Mala ma zubky nadherne bielucke, bez kazov a to ma o dva mesiace 3 rocky. Cistime ich kazdy den, lieky nikdy nebrala, prve atb brala teraz. Mozu mat lieky az taky vplyv na zubky?
@drzubok nieje pravda,nám sama dr. povedala,že zúbky sa nám majú tendenciu kaziť viac lebo : ako môžeš vedieť lieky pre deti sú sladké a antibiotiká-nurofen-jahodový sa podáva dieťaťu aj v noci-čiže slad zostáva na sklovine a ak má dieťa ešte nábeh tak kaz je na svete ..A čo sa týka hygieny,ja malému umývam zuby riadne,aj keď sa mu to nepáči-aj dentistka nás chválila,že umývame správne. potom ako sa dá vysvetliť,že moja kamarátka malému čistí zuby max1 x týždenne a malý má zúbky nádherné bielunke,tak keď ich má nonstop znečistené,prečo sa mu nekazia?
@adamlf ak je niečo sladké nemusí hned obsahovat fermentovatelný cukor. npr. nurofen sirup jah. obsahuje maltitol čo je niečo ako xylitol a ten nieje fermentovatelný. Pripuštam že su sirupy aj so sacharozou. To že kamaratka čistí dietatu zuby raz za týžden dosledky prinesie. Ale bavili sme sa tu o kaze ranneho detstva (early childhood caries ECC kazu do 3.roku života, ktorý je agresíny a posobí velmi deštruktívne. Nožné podávanie liekov sa kompenzuje večerným čistením. pokial je plak dokonale odstránený, je tam minimum baktérii ktorým dodaný cukor až tak nepomože v ich raste. U detí s ¨tak skorým kazom su zaznamenané vysoke koncentrácie karyogénnych baktérii str. muttans, ktoré su priamo zodpovedné za vznik kazu ECC, obsah baktérii sa dá odtestovat testom priamo u stomatologa - ale to vám doktorka určite vysvetlila. Tieto baktérie pochádzaju najčastejšie zo zanedbaného chrupu matky,prip.otca-neošetrené kazy akékolvek aj tie čo nebolia.
nerada, ale pridávam sa do tejto témy - dcérka, 2,5 roka, má na stoličkách kazy (menšie i väčšie) + na jednom zube dierku. Viete mi poradiť dobrú detskú stomatologičku/stomatológa, za ktorým by sme s týmto problémom išli? Zatiaľ ju pozrel iba môj stomatológ a kázal riešiť čo najskôr. @drzubok alebo niekto iný? Neviem presne, čo nás v tomto smere čaká a ako sa to rieši u tak malých detí, ale prosím o radu a nasmerovanie. Možno budem mať potom otázok viac. Ďakujem.
@domeli v prvom rade treba identifikovat problem pretože kaz do 3.roku života predstavuje hrube zanedbanie oralnej starostlivosti zo strany rodiča, tak aj lekára. Význam prehliadky v prvom roku a následne dalších je ten aby zubár identifikoval takto rizikových pacientov. kazy na predných zuboch maju niekoľko fáz a identifikovat skusenemu stomatologovi to nebude robit problém. pri takto začínajucich kazoch sa môže problém riešiť /v skratke - eliminácia plaku, analýza príjmu sacharidov... atd/. takto podchytený pacient pri záujme a motivácii rodiča je už riešitelný problém.
@drzubok ďakujem za odpoveď. Štve ma to riadne, pretože zúbky čistíme doslova od prvých dvoch zubov, ktoré jej vyšli v 4. mesiaci, sladkosti, čaje s medom či cukrom - toho sme sa do roka a pol ani nedotkli (vlastne ani teraz na tom nefachčíme, hoci babky občas brumíkov donesú), no viem, že veľa cukru aj aj v ovocí a pod. Žiadne oblizovanie lyžičky, jedenie zo spoločného taniera výnimočne, umývanie zubov večer je súčasťou denného rituálu a robí to s radosťou... Len čo vyzdravieme, zájdeme k stomatológovi - snáď zvládne "nápravu". Dík ešte raz.
pridavam sa skusenostou, syncekovi sa to zacalo po roku, ked mal hore len styri zubky, sladke nejedol len sirupy na kasel a antib zubky som neumyvala v presvedceni ze sa im nemoze nic stat, nocne kojenie vsak bolo, vysledok bol hnede skvrnky na prednych zubkoch pri dasnach co sa za mesiac neskutocne rychlo sirili, chytila som paniku, vsetko vylucila, v noci nic nepil, cistit tri krat denne, nic sladke a uspech prisiel, zastavilo sa to, dnes ma tri roky a zubky ako ked mal rok, teda hnedo zlte skvrnky, mozno malinko vacsie ako vtedy, moj ciel vsak bol splneny, aby neostal bezzuby v troch rokoch,verim, ze este aj v 5rokoch tam budu a nebude trpiet ani chvilnku navyse kvoli mojej vtedajsej lenivosti.takze da sa to, uverila som lebo som to zazila, cistit cistit a cistit, neverila som tomu, lae uz verim
dobrý den dievčatá, mám veľký problém a potrebujem poradiť, môj synček bude mať v auguste 3.roky a má pokazenú sklovinu na vrchných zúbkoch, asi do 1. roka mal 6razy prepichované úška a antibiotiká, človek si povie, že narastú nové, len má problémy, ked bol nachladení tak vždy opuchol od zúbka bolo to 3razy, a teraz má váčik nad predným zúbkom a lekárka nás hned poslala k zubárke a tá hned nasadila antibiotiká, lebo mal kašel a soplík a nechcela riskovať, že zasa opuchne, som úplne zúfala, lebo už berieme antibiotiká od stredy večera dnes je pondelok a nevidím žiadne zlepšenie. Ešte to som zabudla napísať, manžel je z dvojičiek, jeho dvojička má tiež syna už 11.ročného a tiež mal taký problém, tak neviem či to nie je dedičké, z mojej strany máme zuby dobré, mna nebolel ešte ani raz zub a to som kojila svoje dve detičky do 1,roka, ešte sa vrátim k tomu synovcovi, zúbky mu dali všetky vytrhať a bol pokoj, ja som už aj nad tým rozmýšlala, ale synček je asi malý, pani zubárka povedala, že sa to vie ustáliť, ale bojím sa aby neboli nejaké horšie následky, či nemá nejaký zápal a nehodilo sa mu to trebárs na srdiečko, skúste mi poradiť či niekto nema taký problém budem veľmi rada, za každú radu, Miriam
@fidra bolo by dobré zistiť, prečo má stále soplík..ísť na alergológiu a dať si spraviť testy..môže ísť o peľovú alebo roztočovú alergiu ale tiež o potravinovú alergiu..
napríklad alergia na bielkovinu kravského mlieka tiež spôsobuje časté nachladnutia..zápaly uší alebo priedušiek
Takisto reflux, ak majú detičky nedostatočne silnú alebo vyvinutú záklopku, tak sa potrava zo žalúdka môže dostávať späť do pažeráka a to tiež spôsobuje prechladnutia a zápaly uší..
Poznám to, mám dve deti a prešli sme si všetkým možným, kým sme na to prišli a stav sa potom zlepšil..
Takže skúste sa pýtať na alergológiu..medzitým vynechať zo stravy na tri týždne mlieko a mliečne výrobky a potom nasadiť niešo s mliekom a sledovať reakciu..
A tiež by bolo dobré sa pýtať na sono..aby pozreli, či malý nemá reflux..
Nepobolieva ho občas bruško? Nemal reflux alebo nebol plačlivý ako bábätko?
dakujem za radu, skúsime pobrať krevy, už som volala pani doktorke, a uvidíme. Inak nebol plačlivý ako dieťa, bol práve kľudné, len tie ušká, ale presne v roku mu to skončilo, tu to funguje tak prídete k ušnej a len a len pichajú, už sme potom zmenili ušnú lekárku a bolo v pohodičke, ved mohol aj ohluchnuť ked mu 6 razy prepichovali, no hrôza. Zajtra ideme k zubárke asi bude pichať ten váčik, lebo vôbec nezmizol, snád to zvládneme uvidíme, dám vám vedieť, a ešte raz vám dakujem za radu, určite budem niečo robiť, nenechám to tak, lebo nebudem čakať aby sa nedaj bože niečo horšieho nestalo.
@drzubok @orieskova dobrý den, moja dcera bude mat 4r..mala ukážkové zuby krásne až kým sme nebrali sirup na železo (chudokrvná)...začali sa jej rozpadať
.......boli sme na kontrole u zubárky pod narkozu (vyše hodinový zakrok), a oznámila my že hore predné všetky štyri vytrhnúť ( že jeden predný by mohol ostať ale že nebude jej to nehávať aby nevyzerala ako striga s jedným zubom)
a ešte asi jednu stoličku von takže hore bez zubov v podstate by bola 4ročná 2-3roky kým jej nenarastu druhé....a nenárastli by jej krivé potom? mám stoho obavy lebo ešte zle rozpráva chodíme na logoped...a ked je vytrhnú zuby tak uz viobec nebude ju rozumiet a este šuslať. ☹ a není to takej malej vela naraz trhať? tak váham či jej to dat spraviť...
potom syn 7,5rok. ten mal od mala mu narastli čierne zúbky horné predné štyri (vraj kvôli atb. čo som v tehotenstve brala) a sa mu rozpadali ked som snim chodila sa pítat zub...tak že nic len čakat kým sa mu vymenia samé pokial ho nebolia.....aj mu teraz narástli veru pekné zubky........len tiez ma ist vrtat pod narkozu lebo si tazko dal ked ho bolele stolicka (alebo nemal pán zubar nervy nanho hmm) tiez mu chce vytrhnut stolicky a so ho pítala či bude nosiť strojček ...
tak to znamená že mu narastu krivo zubky?
Dobry den.Som dentalna hygienicka a moja rada je nechat tam tie zubky co najdlhsie aj ked su rozpadnute..moze sa stat,ze mu zubok odumrie,ak uz nie.znamena to zmenu farby a moze sa nad zubkom vytvorit hnisavy vscok,ktory bud praskne sam alebo ho to bude boliet a budete musiet navstivit zubara,ktory vacok vypusti.a ku kazeniu ostatnych zubkov.nechat umyvat aj maleho ale vy vzdy docistit az do 6 teho roku.pouzivst najlepsie zubnu pastu Elmex pre najmensich,ak uz vie vyplachovat.