Hnednutie predných zúbkov u 2 ročného dieťaťa

tajik
11. nov 2012

neviete niekto poradit z coho hnednu zubky,alebo ako to odstranit?nejde to umyt ani zub.pastou.je to akoby na sklovine a je to take drsne.dcera totiz papa vsetko moc osladene. 🙂

mau
11. nov 2012

môže to byť aj následok užívania antibiotík

palomka
11. nov 2012

tak to uz nezachranis, to je uz sklovina taka....uz len cakat kedy jej vypadnu a narastu nove

jankako
11. nov 2012

je to baktéria.my sme boli v piatok na čistenie tých hnedých škvrn u dentálnej hygieničky.Teraz má krásne čisté,biele zúbky.umývaním zúbkov to nejde dole.ale v tých dvoch rokoch to mala aj naša omoc horšie ako vo veku 2,5...postupne sa jej to samé strácalo,ale nie celkom.

jankaferancova
11. nov 2012

Ahoj,moj maly to ma tiez od nejakych 9 mesiacov,vraj je to tym,ze pije caj,ze treba davat napr.cistu kojenecku vodu,ale neviem,nemyslim si,ze je to presne tym,potom mi lekar hovoril,ze to moze byt aj z podavania Vigantolu...my sme uz vyskusali kadejake pasty,maly si da vycistit zubky bez problemov a uz nejake 4 mesiace pouzivame zubny gel Weleda a vysledky sa uz pomaly dostavuju 😉

adrika72
11. nov 2012

Mne to mali obe deti,obávam sa že to už nezachrániš aj ja som sa všelijako snažila.Bohužiaľ sa im tie zúbky úplne akoby rozmrvili a zostali len také čierne zostatky.Ale dovolím si tvrdiť z vlastnej skúsenosti,že je to z nadmerného sladenia,pretože pri treťom som si na to dávala pozor a syn má 3 roky a zúbky krásne ako perličky...

smarianka
11. nov 2012

Veru mne to mal mladší syn a tiež nám povedali, že je to zo sladkých nápojov, medu a tak. Nedá sa to zachrániť, ale môjmu to pod narkózou vytrhali asi 5 zúbkov naraz bála som sa, aby mu to neprešlo na nové zúbky a tie odhnité ho aj tak stále boleli. teraz má krásne zúbky. 🙂 😉

zigzag
11. nov 2012

heh, ze tvoja dcerka papa vsetko moc sladne, co si robi jest sama????

inffinity
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ewca
7. jan 2013

No ja mam teraz podobny problem s dvojrocnou dcerou, tiez mala najskor na zubkoch len take svetle flaky a teraz su take skor svetlohnede a dokonca som si vsimla, ze tam ma take ako kratery, normane to vyzera ako odlupena sklovina, ja som sa zlakla, ci to nebude dosledok nieco vaznejsieho, ale dnes som volala dr. ze to nic take hrozne nebude, ze mam ist k zubarke

4ocka
7. jan 2013

Moja dcera zacala mat okolo roku a pol flaky na prednych,a pokracovalo to.na dvojky,trojky....u dr.,teda zlraz za 3 Sme boli v 2.5 a sposobene flaskou a sladenymi nqpojmi. Ked pila z flase,obmyvalo jej predne vrchne zubky,a ked sa neumyli,kvasilo to a rozpustalo sklovinu. Uplne sme obmedzili sladene vody,flasku sme hned zrusili,jednotky ma uplne krehke,jeden napoly zlomeny,spadla ahned sa jej zlomil,dvojku ma obrusenu tak,ze ju ma zarovno s dasienkom :( podotykam- umyvame kazdy vecer elmexom,dr.odporucila aj fl.vodicku aby jej vydrzali co najdlhsie. Mame aj 3 plomby :( a syn zasa flasku nemal,kojeny do roku a pol a krasne biele zubky 🙂 nejako to dobojujeme. A chodine cca raz za 3 mesiace ku dentalnej hyg. A super. Nika ma teraz 3.5 roka,ani raz u dr neplakala a ani kej jej robili plomby! 🙂

mojmacik
7. jan 2013

u nas po antibiotikach PENBENE + repikovy caj...a flaky su na zuboch....uz druhykrat,najrpv som si myslela,ze to bude tym cajom,no teraz sme cerstvo po angine pili sme ho minimalne a flaky su znovu na scene...ten prvykrat nam to cca po 1-2 mesiacoch zmizlo...

erikasadek
7. jan 2013

@tajik moj mal ten isty problem po antbiotikcah, na radu mojho zubara pomohla normalne raz za den a neskor raz za tyzdne cista soda bikarbona na zubnu kefku.. a krasne vsetko sa vycistilo...

mimochodom najnovisie s adavaju aj do normlanych past.. 😉

potom ja uz detom kupujem len zubne pasty od welledy apodobne na baze pomletych mineraloch ktore krasne vycistia zuby, aj ja pouzivam tieto pasty zuby su bielsie bez bielenia a hlavne ja mam velmi citlive zuby, dokonca som skakala na plafon ked som cistila sensodynom, specialsta na cistlive zuby, pri tychto pastcah ziadna bolest nic krasne zdrave zuby a pocit cistoty aky som nemala pri nrmalnych pastach///

slady
7. jan 2013

ahoj, môj trojročný syn to má od roka a pol, pil UM z fľaše, v 1,5 roku sme prešli na pohárik, aj pred spaním len pohár, sladené nepil nikdy, len UM, potom kravské mllieko, vodu, džús zriedený s vodou sme začali dávať až v lete pred pol rokom, čaje výlučne nesladené. Myslím, že na vine sú ATB ktoré bral keď mal jeden rok a piškóty, lebo to je jediná sladkosť ktorú jedával vlastne až do týchto vianoc, a samozrejme asi sa mi ich nedarí čistiť úplne poriadne, aj keď čistíme pravidelne 2x denne, občas sa podarí len 1xdenne, no pravdepodobne nedočiahnem všade kam mám, lebo už má aj zo dva kazy, z toho len jeden zatiaľ ošetrený, nechce ešte u zubárky veľmi spolupracovať tak aj ten mu len trochu vyčistila a zapečatila nech to postupuje pomalšie. čakám kedy sa mi začne sťažovať že ho niečo bolí. možno je to aj tým, že sa u nás pije z rovnakých pohárov, bozkáva na pusu a podobne a dali sme mu naše baktérie, aspoň tak sa vraví. pri mladšej už si dám väčší pozor.

mahulenka87
7. jan 2013

a u zubného lekára ste boli? Môže to vyť vada skloviny, ktorá sa nedá odstrániť. Napr. ak so bola v tehotenstve chorá, brala lieky, antibiotiká... Trvalé zubky však môžu byť krásne a zdravé 😉
Choď sa poradiť k Dr.
Určite by som u detí neskúšala citrónku, sódu bikarbónu a ani bieliace pasty. Môžeš mu len uškodiť. Rozožerie mu to ďasienka a budú citlivé.

marci2305
7. jan 2013

Ahoj. My sme mali taký istý problém..., teda aj máme. Nám bolo povedané, že dieťatku chýba vápnik, resp. sa mu zle vstrebáva a ide rovno von z tela. Boli sme na samom začiatku u dentálnej hygieničky, tiež som si myslela, že je to problém nečistých zúbkov, ako kameň alebo čo, ale lekárka nám povedala, že sa mu odvápňuje sklovina a že s tým už nič neurobíme. Len si treba čistiť zúbky pastou elmexom a hádam sa to nebude zhoršovať 😉 No postupne som videla, že je to aj tak horšie a horšie a tam kde nebola sklovina, tak sa mu postupne začali trúsiť tie zúbky. Už nemá horných skoro 6 zúbkov. Boli sme aj u zubného lekára a ten skonštatoval to isté. Iba dieťa treba riadne učiť umývať si zuby a čakať kým nenarastú tie nové - trvácne 😉 Nášho to zatiaľ nebolí, ale zle sa mu papá a zle rozpráva - šušle..Tak čakáme kým výjdu tie nové. Tak ti poradím to isté. Kúpiť zubnú pastu elmex - tá je najlepšia na odvápnenie zubnej skloviny a naučiť dieťa pravidelne si ich umývať.

blanocka
7. jan 2013

urcite treba navstivit zubara, nech sa na to pozrie a odporuci co dalej. mojmu malemu sa tiez zacali odvapnovat zubky cca pred rokom a to sladke vobec nepil, kojeny bol vyse dvoch rokov, zubky cistime od prveho zubka a aj tak sa mu odvapnuju. starsi syn ma zubky uplne v poriadku a tiez nepil sladke, zubky sme umyvali rovnako akurat kojeny bol o nieco menej a bral viac atb, takze neviem od coho to celkom zavisi... nam zubar povedal, ze s tym uz nic nenarobime, ostatne zubky ma zatialmkrasne, treba ich hlavne pravidelne umavat, mozu sa aj potierat vatickou namocenou v ustnej vode elmex a hlavne sa ich snazit udrzat co najdlhsie v puse, aby drzali miesto pre trvale zubky. este berieme tieto mineralne soli na posilnenie skloviny 3x1tbl CALC FLUOR , daju sa objednat aj tu: www.mikomenergy.sk

lulinka02
7. jan 2013

Ja sa pripájam k predchádzajúcemu komentáru. Najlepšia pasta je Elmex pre deticky, urcite neodporucam tie sladke zubne pasty, niekde som citala, ze aj tie mozu u deti sposobovat hnednutie zubkov. Ale jednoznacne by som obmedzila prisun cukrov, to je podla mna hlavna pricina kazenia. Pokial ste samozrjeme nebrali nejake silne lieky a pod.

levandullka
9. jan 2013

Je to jednoznačne spôsobené tým, že konzumuje presladené jedlá a nápoje. Toto je ale v tvojej réžii a mala by si jej prísun cukrov korigovať. Pokiaľ teda nechceš, aby onedlho trpela veľkými bolesťami, pretože bude mať všetky zúbky pokazené. A ak y si už bola v koncoch, tak aspoň vymeň obyčajný cukor za xylitol. Pastou ani ničím iným tento problém, bohužiaľ, nevyriešiš.

roxi
9. jan 2013

Aj synček má s tým už vyše roka problém, zubárka povedala, že ich len treba drhnúť, ale čistíme odkedy mu zúbky narástli, drhneme 2-3x denne a vôbec to nepomáha, skôr sa to zhoršuje. Sladné nápoje nezvyknem dávať, ani sladiť čaje, pije len čistú vodu, džús má možno tak raz mesačne, takže sladkým to nemôže byť, kojený bol do vyše 2,5 roka, všetko je rovnaké ako u dcérky, ale tá má krásne biele zúbky, takže neviem, kde môže byť problém. V lete mal boreliozu, tak bral 3 týždne antibiotiká, ale to hnednutie zúbkov mal už predtým, takže ani tie to podľa mňa neovplyvnili.
Chcela som, aby mu to zubárka prečistila, ale odmietla, vraj by ho potom už do kresla nedostala, že by sa už bál, vraj máme počkať, no nepáči sa mi, že sa to zhoršuje, tiež by som rada vedela, prečo mu hnednú a ako tomu zabrániť.

surviver
9. jan 2013

roxi ak ste kojili aj v noci a často,tak tie kazy,čiže to hnednutie može byt sposobene aj tym...teraz už len umyvat+elmex gel raz tyždenne,ale ak je kaz už v štadiu "hnedej škvrny" tak je to už nezvratny stav,tam už žial remineralizacia nenastane. ☹ ....ale často su tie hnede škvrny nie kazy ,ale obyčajny zubny kamen,ktory by vaša lekarka kludne mohla malemu odstranit a vobec by ho to nebolelo ani by to nebol pre neho stresujuci zažitok a mal by pekne biele zubky 😉

casperka1980
12. okt 2016

@adrika72 a tie zostatky zubkov vas meboleli? Nemali ste nijake komplilacie? A tfvale zubky kedy zacali rast? Mame podobny stav.. Maly ma 2 roky..

berinka42
2. nov 2016

mame rovnaky problem, maly ma 2,6 roka, a podla mna to vobec nie je zo sladkosti, lebo necukrime nic, neje sladke takmer vobec, fakt len prilezitostne. Boli sme s tym u zubarky, ze z ATB, ale od narodenia ziadne ATB este ani nebral. U nas to vyzera skor tak, ze 1/3 zubku ma peknu bielu a zvysok smerom k dasnu zahnednute. Umyvame zubky prirodnou pastou a nic, dbam aj na dostatok vapnika... ostatne zubky ma krasne biele, len tie predne mame take skarede...neviem ci je to iba kamen zubny..

gdulskadarina
2. nov 2016

boze baby to som nevedela ze to moze byt aj kojenim ☹ lebo aj kamoskina mala to ma a nevedia z coho tiez tak jej poviem.Ale povedali im ze u takych malych deti sa to neriesi len pockat kym vypadnu a narastu nove a na tie uz davat vacsi pozor

petronas
22. feb 2017

Ahojte baby, moj maly ma 1,5 roka a zuby mal ako perlicky vsetci nam chvalili (caje malinko, dzusi velmi vinimocne a vsetko jemne sladene aj to bud med ci agave...) pred tyzdnom dobral atb penbene a je mi az do placu ake zlto hnede plaky ma, prve dni drzal v puse ten sirup a hned po 2-3 dnoch som uz videla male zmeny, ked mu to vydrhnem z elektrickou kefkou tak to ma trosku lepsie. Zda sa mi akobkeby mal tu sklovinu maksiu a a tak sa mu tam chyta plak, modlim sa aby to zmizlo...

berinka42
23. feb 2017

@petronas moj ma skoro 3 roky uz, bola som asi pred 3 mesiacmi uz u dentalnej hygienicky, ale z toho co videla, kedze sme pusu nechceli otvorit, tak povedala, ze je to taky typ skloviny asi a dala nam zubnu kefku tu single, curaprox 1006ku myslim, taku co je na jeden zubok a taku vzorku sensodyn, ze ma ta pasta trosku drsnejsiu sktrukturu a hned vecer ako som umyla zuby tou pastou a kefkou, vsetko zmizlo.... takze skuste tu single kefku a zubok po zubku, co to spravi

gitusa23
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzulka81
28. feb 2018

my sme mali podobny problem, dcerke, ked mala 1,5 roka zacali hnednut jednotky od korena, postupne sa v priebehu par mesiacov pokazili aj dvojka 4 stolicky. Tie jednotky, dvojka a stolicka jej do pol roka uplne odhnili a vsetkych 7 zubkov nam museli opravit, nakolko ju uz zubky zacinali boliet, nechcela nic jest. Boli sme v Bratislave v Evidente, kde jej pod narkozou urobili zirkonove jednotky, nerezovu stolicku, korenove vyplne a ostatne opravili. Dcerka je plne dojcena a zubky sa jej pokazili najma z nocneho dojcenia.

pieksamaki
30. mar 2018

Ahojte,pridavam fotku nasho 1,5rocneho ,kde je vidiet,ze jednotky maju od dasna ryhy,kde je zub poskodeny a postupne nam sa obrusuju az budu z nich cierne koliky asi casom.... nebol dojceny,iba rad papal nutrilon,cez den,v noci

pieksamaki
30. mar 2018

vsetky dalsie zubky nam vyrastaju priesvitne,s bielymi skvrnami...dasna na hornych zubkoch ma stale spuchnute.....tak sa domnievam,ze uz v tom je zaklad

zuzulka81
30. mar 2018

@pieksamaki zubarka nam hovorila, ze tie biele skvrny na zuboch su uz zacinajuci kaz, ktory vsak, ked sa bude dobre cistit, nemusi prerast do hnedeho kazu. Vsetci zubari, u ktorych sme boli, hovorili, ze zaklad je dokladne cistit zuby, uplne obmedzit sladke, najma sladke vody, v noci ist spat s cistymi zubkami. Detske zuby maju maksiu sklovinu, ako trvale zuby a je velmi dolezite ich kazde rano a vecer dokladne ocistit. Na youtube su videa, ako dieta zachytit, aby cistenie, vydrzalo... takze cistenie a obmedzenie sladkeho je najdolezitejsie, inak vas to bude stat vela penazi a najma nervov... my sme to mali v lete rovnake ako vy na fotke... urcite chodite k detskemu zubarovi a vysvetli vam ako sa o zubky starat...