Ahojte, rodila už niektorá tak, že museka ísť cca 60km za nemocnicou? To znamená, že hodinu cesty jej to trvalo? Ako ste to zvladli? Kedy ste vyrazili z domu? Nemali ste strach, že sa zaseknete niekde alebo tak? Bezproblémovo ste to zvládli? Dúfam, že sa tu nájde niekto kto mi vie vtom pomôcť.
@xjakubikovak a ako si zvladala kontrakcie počas cesty, keď si ich už mala tak často? Potom prišla si do nemocnice a stihla si vpohode všetko? Myslím tú predprípravu čo sa robí pred pôrodom.
@bom123 tie pocas cesty boli este uplne v pohode, to som len nachvilu prestala v konverzacii a potom dalej pokracovala. Neviem aku predpripravu presne myslis asi tie papiere co sa vypisovali, hej v pohode, bola som otvorená len na 1 cm, dali ma na pasy a pocad toho sestricka vypisovala papiere. Maly sa narodil o 8 🙂
@bom123 ja som si hovorila ze ak by sme aj prisli skoro tak pojdeme este do mesta alebo ked aj v aute by sme sedeli keby nevladzem chodit. No my sme mali na vyber, v pripade komplikacii by sme zostali v ba. vy nemate. Tazko povedat ze kedy ist, mozno ti odtečie voda a budes musiet ist hned a keby aj nie a nebudes sa citit na to aby si bola doma tak proste pojdete hned 🙂
@xjakubikovak myslela som klystír, sprchu a tak 😁 budem chcieť rodiť v BA a od domu mi to vychádza hodina cesty, a od nervozity si neviem predstaviť, že by som sa išla osorchovať predtým.
@xjakubikovak a ešte taká otázka, možno blba 😅 keby si prišla tam tak, že by si ešte nemala pravidelné kontrakcie tak by ta prijali aj tak do nemocnice? Či na takéto si sa nepýtala tak kde si rodila?
@bom123 aha jasne, sprchu som mala doma a klystir uplne v pohode stihli. Otvárala som.sa tak centimeter za hodinu takze este bolo plno casu. No doktor povedal ked pozrel na kolko som otvorena ze: uz si vas tu nehame. Tvarili sa tak ze urcite este nejdem rodit lebo som hovorila ze pravidelne mi zacali len pred chvilou a teda myslim.ze keby dom.este neni otvorena tak ma asi poslu domov. Ale tak mozte si dopredu pozriet nejaky hotel poblizko na tych par hodin alebo zostanete v areali nemocnice a budete sa prechadzat- treba sa hybat takze ci na izbe alebo po nemocnici tak je to jedno😀
@bom123 teraz pozeram ze cesta trvala 1h 20 min, ak ste priamo z Ds tak to mate tak 45min. 🙂 ti je podla mna v pohode 🙂 este ma napadli ze sa mizes skontaktovať s nejakou dulou aj ked konecne rozhodnutie je vzdy na tebe tak mozno ak by si bola moc vystresovana ked pride zaciatok porodu tak ti pomôže sa ukludnit 🙂
@bom123 😄😄 ja to mám do pôrodnice cca 45-50min pri prázdnych cestách. Pri 1. mi doma odtiekla plodová voda, hneď sme šli z domu, stihli všetko, kontrakcie mi začali až o pár hodín. Pri 2 som šla z domu - kontrakcie každých 3-4 minúty, bola noc tak manžel letel koľko sa dalo aby sme prišli bezpečne. Nestihli mi nič iba kontrolný ultrazvuk,dali pásy a do hodiny od príchodu som porodila. Doma som sa večer osprchovala, zobudila som sa že mi treba na veľku a prehnalo má asi 3x- telo sa samo pripravilo na pôrod. Takže ja byť tebou sa až tak nestresujem lebo nikdy nevieš čo príde. V najhoršom prípade zavoláš RZP.
@bom123 neviem či máš nejakú pôrodnicu aj bližšie, ak áno, tak by som zvážila ísť skôr tam. Asi si prvorodička a vtedy to ide pomalšie, okrem toho to nemusíš správne odhadnúť, takže sa skôr môže stať, že cestu do pôrodnice absolvuješ zbytočne skoro. Vtedy ťa pošlú ešte domov, alebo si ťa tam nechajú a budeš tam ležať pár dní pred pôrodom. Samozrejme sa môže stať aj opak, že to jednoducho nestihneš, síce môžeš volať RZP, ale zas rodiť v sanitke...asi to nie je zážitok, o ktorý by si stála. Hodina je fakt dosť, ale možno ja som len rozmaznaná, lebo bývam rovno oproti pôrodnici 😃. Ako pravdepodobne by si to stihla všetko v pohode, zase keď prídeš a rovno rodíš, tak sa tam nikto nebude zdržiavať klystírom a papierovačkami a ideš rovno na pôrodný sál. Ale ja za seba by som mala zbytočne strach a stres. Držím palce.
@annamivo takže pri prvej keď ti odtiekla plodova voda si nemala hneď kontrakcie? Myslela som, ze hneď poňom sú.
Myslím si, že to dám a pôjdem do Bratislavy rodiť. Keby boli komplikácie tak pôjdem do najbližšej nemocnici a hotovo. Ale strašne ste ma teraz povzbudili. Myslím všetci ktorý ste mi teraz odpísali.
a platis si aj lekara pri porode? aby sa ti nestalo ze ta odmietnu v ba a poslu ta rodit podla obvodu
@xjakubikovak už som myslela na dulu, lenže neviem ako to cele funguje. Hlavne tú platbu, že koľko sa platí, keď potrebujem len aby mi poradila, či už ísť do nem.alebo ešte nie 😅 nechcem sa zbytočne strapňovať, že jej poviem to a to chcem a nakoniec mi povie nehoráznu cenu a potom jej tam poviem, že predsa nechcem 😅
@loginexistuje odmietnúť ma nemôžu. Od 34týždňa tuším sa chodí na kontroly tam kde chcem rodiť. A keby som aj prišla len tak, že predtým som tam nechodila tam nepošlú ma preč s kontrakciami
@bom123 mozu ta odmietnut napr ja antolskej sa to stava zvyknu presmerovat na Kramare
BA ma velku spadovu oblast
@bom123 ja som platila 200€ ale so vsetkym. To zahrnalo 3x hodinove stretnutie a ze bude v pohotovosti 2 tyzdne pred terminom a mozem jej kedykolvek zavolat a ze bude pritomna pocas celeho porodu. za jedno hodinové stretnutie som platila 20€. Duly maju svoju stranku, ja som ju chcela hlavne na psychicku podporu a zvládanie bolesti. Za opytanie nedas nic 🙂
@loginexistuje ja aj chcem na Kramároch rodiť, takže to nevadí. Ináč nemám tam dohodnutého lekára. Však uvidím, že čo mi povedia aj pri kontrole keď tam budem chodiť. Skôr ma zaujíma zvladnutie cesty tam, bez problémov
@bom123 ask pojdete autom a SK si tu of madarov to mas taku hodku tam a to sa da zvladat vsetko zavisi do toho ci to bude pracovny den atd
@xjakubikovak aha, to ani nie je až tak veľa keď si vtom mala až toľkoto. Možno skúsim niekoho pohľadať a uvidíme, že ona čo nato povie. Ja ani nepotrebujem mať ju pri pôrode, len ztej psychickej stránky nech ma podporí.
@loginexistuje áno. S autom pôjdeme. Uvidíme. Cesta tam nám trvá max hodinu. Keď sú zápchy tam 1:20 max. Myslím si, že to dám.
Ja by som porodila bud v aute alebo na chodbe a teda tu polhodinu pred tlacenim by som nechcela byt v aute. Slo zo mna vsetko😂 ale su to skor raritne pripady, tzv prekotne porody. Ako mala Nela Pociskova. To neratas, ze o 9:00 cupitas, ze mozno rodis a o 10:00 mas dieta. A to som sa citila na prijme tak, ze asi budem rodit, ale mozno su to len falosne, lebo sa citim ok. Kym zapisali do pocitaca udaje, uz som nevedela vyjst na poschodie. Vlastne uz vstat zo stolicky bol problem. Pri odchode z domu som si vravela, asi ideme prilis skoro, ale nevadi😂 Este volam muzovi, a on ze, co si zabudla nieco? A ja ze nie, mas syna.
Je to velmi individualne, a reci sestriciek, "ze tu budete este 24 hodin vzdychat" mi potvrdzuju, ze na taketo rychle porody asi nie su uplne zvyknute. Inak by si odpustili, take blbe komenty. Cim ta nechcem nijako strasit, pre mna je prvorade byt pripravene na viacere mozne scenare.
Maj v zálohe aj bližšiu pôrodnicu, ak by niečo. Ja som pri prvom mala vyhliadnutú pôrodnicu za mestom. Slabé kontrakcie mi začali neskoro večer a boli asi tak v 20min interv. ale pravidelné. Auto sme vtedy nemali, tak sme išli ráno okolo piatej taxíkom. Dozvedela som sa od doktorky, že nerodím, pôrodné bolesti vyzerajú úplne inak, pichli mi buscopan a poslali domov. Išli sme späť autobusom. Cez deň sa bolesti stupňovali, ale reku nebudem vyzerať ako fajnovka, keď to sa len mne zdá, že to bolí ako šľak. Veď doktorka mi povedala, že pôrod vyzerá inak. Poobede sme trielili taxíkom po dialnici, šofér trúbil na ostatných. Stihli sme to len tak-tak. Vystúpila som z taxíka na 8cm otvorená, pol hodinu po zaplatení taxíka bol malý na svete.
@bom123 pozri primarne by som sa ja sustredila na spravovanie a predidenie traumy co si zazila v tej porodnici lebo zmena miesta ti nic nezarucuje pptom je lepsie riesit tam kde napr pustia manzela aj pocas prvej doby porodnej a budes mat napr gynekologa ktoremu veris to je dolezitejsie ako nazov mesta kde je porodnica
bratislava nie je ziaden zazrak z pohladu zdravotnictva
@bom123 ahoj, mne tiež odišla voda, takže mi mama hneď volala RZP, tiež som myslela, že budem rodiť! Sestrička mi povedala, že po odteceni vody to môže trvať aj dva dni! Voda odišla o 3 nadránom, kontrakcie mi začali asi tak za 12 hodín a o 20,15 bola malá na svete! Takže nemusíš hneď po odteceni vody rodiť! Vedľa mňa zas ležala mamička, ktorá sa otvárala a voda nie a nie odísť, tak jej prebijali ci co sa s tým robí! A ja som tam bola 17 hodín a nestihli mi dat ani klystir, doktori aj sestričky mi stále vraveli, že určite neporodim a dajú mi na druhy deň vyvolávacku! Ešte o nejakej 18 som bola otvorená len na 3 cm a do dvoch hodín som rodila, išlo to už potom dosť rýchlo
@bom123 nie, kým som si dobalila veci do nemocnice + cesta ( syn sa vypýtal o 3 týždne skôr) tak v nemocnici som bola O2 hodiny neskôr, kontrakcie mi začali cca až hodinu po príchode, porodila som 7 hodín od odtecenia plodovej vody. Pri 2 pôrode som bola na koze otvorená na 9, kontrakcie každú minútu a vodu mi musela dr prepichnut. Ono je to veľmi individuálne. Schvalujem tvoj zámer: ak budeš ok a stíhať tak rodiť v BA ak nie niekde bližšie 😉 a hlavne pokoj, to bábätko sa narodí či tam či tam, hlavne že budete obaja ok. Veľa zdaru
@bom123 ahoj ja som mala druhy porod extremne rychly, a tak sa dieta sa narodilo pred prichodom sanitky doma. Ani ta sanitka nestihla prist nacas. A vobec to nevyzeralo tu prvu hodinu, ze to bude taky extra rychly porod.
Ak skutocne chces rodit v ba tak zabezpecit si ubytko blizko nemocnice.
Nikdy nevies ako sa veci zvrtnu.
Paci sa mi ten navrh spracovat traumu s prveho porodu.
My sme mali nemocnicu do 10,15min. autom a ani RZP to nestihla😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@bom123 ano isla aj ked byvam v ba ale vybrala som si inu nemocnicu, tiez hodina cesty. Mne zacali kontrakcie o polnoci a isli sme az o 1 poobede lebo cely ten cas boli nepravidelne a okoli tej jednej som citila ze radsej uz chcem ist a po ceste mi zacali pravidelne kazdych 7 min. 🙂