Dobrý deň, onedlho ma čaká prvý pôrod. Rada by som sa vyhla epidurálu (mám blok odkedy mi robili lumbálku - prebieha to podobne, do toho mám skoliózu a epi mi lekár moc neodporúčal), chcela by som uprednostniť skôr rajský plyn. Chcem sa však opýtať, podávajú v pôrodnici počas pôrodu aj nejaké iné lieky proti bolesti? Napr. formou infúzie alebo takto? Je to môj prvý pôrod, tak vôbec neviem čo ma čaká a ako to celé prebieha. Aj na rajský plyn som čítala rôzne názory, avšak zrejme to bude musieť byť moja voľba číslo 1. Ďakujem pekne za skúsenosti.
Ja som rodila 30hodin, epi som ich prosila nech mi pichnu, nemohli lebo som bola otvorena na 1prst. Pytala som nieco na bolest, nakolko som uz nevladala zit, nedali mi nic, vraj nic neexistuje len porodit alebo ta epi.
Fúha, no hádam to teda nejako zvládneme.
Najlepsie je sa informovat priamo v porodnici, v ktorej chces rodit. Bola som na predporodnom a PA hovorila o roznych formach, ktore existuju, ale len niektore sa na SR vyuzivaju. Rajsky plyn je skor na uzkost a strach z porodu, bolest ako taku uplne netlmi, aspon tak to vysvetlovala nam.
@tinalia áno, určite sa budem informovať aj tam - mám tam dohodnutý predpôrodný kurz, ale zaujímali ma aj reálne skúsenosti. Rodiť budem v SNV, čo som čítala na ich webe tak tam majú spomenuté kadejaké spôsoby tlmenia bolesti, tak uvidím aká bude realita.
Neboj zvládneš to zvládli to iné zvládneš aj ty tvoje telo je úžasné čo dokáže ❤️
S tou epiduralkou si to ešte premysli. Nepoznám nič iné čo by fungovalo
1 Základ je mať dobrú pôrodnú asistentku alebo dulu. Niekedy naozaj stačí masáž rebozom alebo rôzne iné ulavove techniky správnym polohovanim.
2. Ďalej nenechať sa dotlačiť do BEZodôvodného podávania oxytocinu a podobne (tu hrozí s väčšou pravdepodobnosťou oveľa vyššia miera bolesti a zároveň sa výrazne zvyšuje riziko tiesne plodu a následne i sekcie), prasknutia plodovej vody (plodová voda slúži pre bábätko ale aj pre matku ako airbag) alebo akejkoľvek inej formy BEZodovodneneho zrýchľovanie pôrodného procesu (pozor - napríklad aj taký Buscopan vedie k urýchleniu a ženám zvyčajne čo sa týka bolesti veľmi nepomôže).
3 Rajský plyn - jednej žene môže pomôcť a druhej nie (ak sa nemýlim, takmer každá piata? žena je nositeľkou mutácie, vďaka ktorej jej rajský plyn nezaberie a naopak spôsobí nevoľnosti až zvracanie).
4. Nájdi si pôrodnicu, kde je garantovana slobodná voľba polohy v druhej dobe pôrodnej (nie len pri jednom lekárovi, ale pri všetkych). Klasická poloha na koze s nohami dohora má najvyššiu mieru bolestivosti, bábo má najmenší otvor v panve, tebe hrozí dýchavičnosť, pretože nemôžeš dobré používať bránicu a zároveň nevieš správne zapojiť brušný lis
5. Prečítaj si nejakú knihu o tzv. hypnoporode (zistíš, čo všetko žena potrebuje, aby pôrod postupoval čo najprirodzenejšie - ticho, prítmie, minimum cudzích ľudí, minimum vaginálnych vyšetrení, stála prítomnosť partnera... Často sa používa prirovnanie, že potrebuješ presne to, čo potrebuješ na dosiahnutie orgazmu (aby sa ti plynule uvoľňovať v tele oxytocín)
Čím viac sa človek o pôrody zaujíma a študuje ich, tým viac si uvedomi, že pôrod je prirodzený proces.(nie patologický). Ak matka o bábo sú v poriadku, v 99 percentách pôrodov treba nechať veci prirodzene plynúť. Jednoducho netlacit na pílu, pretože akýkoľvek neprirodzený zásah môže spustiť lavínu negatívnych následkov.
Čo je ale.zo všetkého najdôležitejšie, dôveruj samej sebe a bábätku, že to všetko zvládnete. Skús si vsugerovat, že každým sťahom maternice ste k sebe bližšie. A zároveň buď otvorená voči všetkému, čo sa počas pôrodu vyskytne.
@lulu8491 ďakujem ❤️
To zvládneš neboj 🙂 ono to celé stojí zato. Nastuduj si nejaké ulavove techniky, hlavne nelež na posteli, radšej sa prechdzaj, drepy, atď. Mne kázali pri druhom ležať a teda bolo to ďaleko horšie ako pri prvom. Tam to šlo rýchlo.
@asdfka na 1 prst?ved to este ani porod poriadne nezacal.mne podavali pri 6cm epi.prve dve som rodila bez lebo uz som bola na 8cm a do pol h som porodila-ale teda tiez som prosila o cokolvek od bolesti.
@autorka-zial nic ine nieje od bolesti.max pri siti vedia zastriekat ranu,ale mne osobne to nepomahalo
Ja som dostala aj dve injekcie od bolesti na začiatku porodu, ale malo to obmedzený účinok. S epiduralom sa to nedá porovnať
@simona92101 nie, pri šití je možné podať injekčnú anestézu (aj viackrát, akonáhle žena opäť cíti bolesť alebo štípanie).
Dokonca ešte aj teraz mnohým ženám v našich pôrodniciach tvrdia, že sa vonkajšie a vnútorné partie nedajú umrtvit. To je úplný nonsens... Podľa OSN je možné lekársku "starostlivosť" bez adekvátneho tisenia bolesti pri akomkoľvek zašívaní považovať za mučenie! Ženy, pamätajte prosím na to
Zvladnes bez, mne baby hovorili, ze z rajskeho plynu sa moze tocit dost hlava, to by som vyskusala za seba radsej pred, nie tam dostat nejaky divny stav pri porode. Pri siti pouzivaju injekcnu anestezu ( pripadne celkovu), ked uz je to take vaznejsie. Ale toho by som sa tiez nebala. Ja som nic nedala, jednu nospa mi dali infuzne ( nezabrala vobec ).
Ja som dostala do žili takú šupu, že som v pohode prešla z “ja umriem” na “v pohode” … aspoň teda kým nešla hlavička 😂
@nikiki29 hmmm tak predsa len mám nádej že niečo existuje 😀 uvidíme, zvládli mnohé, zvládnem určite aj ja 🙏
Mne dali rajsky plyn, ale az na sitie. Ale to sa odomna uz nic nechcelo. Bola som dost mimo ked som ho dychala ..keby ho dycham a mam tlacit, asi by som to nedokazala. Lebo ako vravim- si z toho dost mimo
@darijja no pokiaľ viem tak rajský máš len do času tlačenia, potom už tuším počas tlačenia nie, tak neviem. Uvidíme 🙂 Určite sa poinformujem aj priamo v pôrodnici ako to celé bude.. Ja si dám pre istotu spraviť aj vyšetrenia potrebné k epi, ak by náhodou, ale to beriem ako naozaj poslednú voľbu pre mňa.
Mám za sebou dva pôrody - prvý s Epi - rodila som cca 7 hodín. Druhý bez, ponúkli mi rajský plyn, ale nemalo to žiaden účinok, pomohol mi na úľavu teplý vankus na kríže a to, ze pôrod trval velmi krátko (do 1,5 hodiny).
Dávajú niečo aj do žily,aj mne dávali,ale neviem čo ... 2x som porodila bez epidurálu.Dá sa to zvládnuť.😊Kamoška rodila s rajským plynom a chválila si to.Mne primár povedal,že naozaj zaberá len epidurál.Ale v predpôrodnom kurze nám vraveli,že pokiaľ nemáme panický strach z bolesti,zvládneme to aj bez epidruálu.Mne osobne pomáhali teplé sprchy a masáž krížov mojím manželom.A zvládli sme to😊.
@lulu8491 presne tak😊.Pred prvým pôrodom som si vravela: Som žena a som na to stavaná. A pred druhým: Zvládla som to prvýkrát,zvládnem to aj druhýkrát💪.-A tiež je veľmi dobré absolvovať predpôrodný kurz.😊Mne to pomohlo psychicky sa na pôrod pripraviť.Mať pri sebe partnera a vybrať si pôrodnicu,ktorej žena dôveruje (personálu).A spolupracovať s personálom.
Ďakujem pekne každej jednej z vás naozaj 🙂 hneď sa cítim lepšie. Ešte sa chcem opýtať - kedy ste vyrazili do pôrodnice? Hneď ako ste začali niečo cítiť alebo ste čakali? Pôrodnicu máme cca do hoďky cesty z domu (v noci cca hodinka, cez deň 40-50 minút), tak nad tým tiež rozmýšľam že vlastne kedy je ten správny čas vyraziť.
Epidural - najlepšia vec 🫠 tá úľava od bolesti bola neskutočná! Proste wow..
Zvladnes to aj bez, neboj nic. Ja som tiez chcela epi a odhovorili ma v porodnici a bola som bez.. len to sitie boli s rajskym... drzim palce
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Ahoj, ja som dostala aj čosi od bolesti do žily, ale vôbec nepomohlo 🙂 s rajským nemám skúsenosť