Ahojte mamičky, chcem sa opýtať ako ste zvládali nosiť staršie dieťa do školky prvé týždne po porode, najma po cisárskom reze? Mám 4ročného syna a ten chodí do školky a bábo sa narodí koncom oktobra, čiže z porodnice prídem asi začiatkom novembra, kedy bude už aj chladno. Mali ste nejakú pomoc od príbuzných alebo ste to zvládali samé? Mám z toho trochu obavy, lebo po poslednom cisárskom som bola tak 2 mesiace dosť ubolená, ledva som chodila. Dakujem.
@janickacrazy teraz kukam ze mas uz dost velkeho syna, on nevie krpateho zobrat do skolky? u nas tak decka nosia som si vsimla, aj mensie, vydavam take zhruba 12 rocne dievcatko ako vodi sestricku.
zanasal manzel, poobede som chodila ja...tiez koniec oktobra...(ale nebola som po cisarskom)...nikto mi inak s detmi okrem mm nepomahal, ani nepomha, ani po porode...
môj 3r syn mal vtedy 13 a 15 r. sestry,kto myslíš,že ho vodil? 😉
neboj všetko sa dá stihnúť, aj keď začiatky sú tažké...mám tri deti, dve chodia do školy,kam ich každé ráno vozím autom a prišiel novorodenec. 2 týždne po cisárskom bol s nami doma manžel -inak chodí na týždňovky a potom sme fungovali sami. Prichystať deťom raňajky, desiate, nakojiť malú, prezliecť, prebaliť zabaliť do fusaku, do autosedačky( narodená vo februar) a islo sa. Teraz to už všetko stíhame úplne v pohode. Neboj zvládneš to 😉
@libka1 Starší syn už ide na strednú školu a bude dochádzať 2 autobusmi, čiže ráno pojde veľmi zavčasu, aby to vobec stihol, takže nehrozí. Manžel chodí už o 5 z domu, ale možno si zoberie aspon týžden dovolenky, aspon dúfam a nejako to zvládnem potom.
ja som s tých šťastnejších, ku mne chodí ráno mamka a ja odvádzam malého, mám hneď rannú prechádzku. Ale mám mamičky, čo chodili samé, myslím,že ak sa musí, na všetkom sa urobí systém 😉
@janickacrazy ja som mala podobnú situáciu, staršieho syna nosil do MŠ a vyberal manžel - vždy bol už pre 7,00 v škôlke. Sú tam od 6,00 takže s tým nebol problém, a neviem si predstaviť že by som sa okolo 8,00 mala trepať s dvomi deťmi do škôlky. Treba si úlohy rozdeliť - ste manželia tak každý jedno dieťa 😀
...ak manžel nemôže z pracovných dôvodov, tak potom oslov nejakú kamošku čo ráno nosí dieťa do rovnakej triedy, aby ti aspoň prvé týždne/mesiace pomohla - kamarátska výpomoc 😉 určite sa bude dať dohodnúť.
Alebo sa na škôlku vykašli a nechaj si syna 1-2mesiace doma (ale radšej odporúčam tú škôlku, s dvomi deťmi doma to budeš mať náročnejšie - nákupy, varenie, upratovanie, zábava pre staršieho a pod.).
ja som tiez zacala vozit moju starsiu ked mala ta mladsia asi tyzden. Nebola som po cisarskom, ale aj tak to bola makacka niekedy. Co by som urobila teraz je to, ze by som nenosila vajicko so sebou ale nechala ho v aute. nechapem, ze ma to nenapadlo vtedy a navlacila som sa s nim az az. Takze ja ti odporucam, vajko nechaj v sedacke, malinke nos na rukach a starsie dieta nech sa oblecie a vyzlecie samo, ved 4-rocne uz to hravo zvladne aj samo.
@janickacrazy tak to je smola... asi ostava len manzel, musi sa zmobilizovat...
ja idem zajtra s malou v kociku najprv syna do skolky a potom dceru cez mesto do skoly zaviest... nastastie to mavam malokedy taketo, ale teraz sa zial inak nedalo... uz teraz mi stoja dupkom vlasy z toho chaosu co tu rano bude 😀 vsetci si budu hajit svoje prava ako ich poznam, jedna sa bude chciet kojit, druhy zadok vytierat a tretia bude riesit ze tricko ju taha a sukna sa netoci 😀
@janickacrazy ja by som na tvojom mieste vylucila na par mesiacov skolku, aby ti syn nenosil choroby domov, ked budes mat doma babatko.
@darina1952 Manžel robí 12tky, odchádza ráno o 5 z domu a príde večer o 7, takže žiadna dohoda nehrozí. Kamošku tu nemám žiadnu, len nedávno sme sa sem presťahovali totiž, takže asi tak. Mám tu len 95ročnú babičku, ktorá je rada, že žije a dýcha. 😀 Takže asi to budem musieť nejako zvládnuť sama. Malý chodí do školky veľmi rád, preto by som ho nechcela nechávať doma. No uvidíme, ako bude.
@zuzin78 No veru, to je pravda, v tom novembri býva docela dosť chorých detí, len malý bude asi nešťastný, lebo on do školky fakt veľmi rád chodí, tak neviem, čo bude lepšie.
@janickacrazy tak je najvyšší čas si nejakú kamošku nájsť 🙂 ani ja som po presťahovaní na sídlisko nepoznala mamičky - ale v šatni v škôlke sme sa pár krát míňali, potom v obchode, na ihrisku - deti sa spolu hrali, tak sme sa zoznámili... skús aj ty niekoho osloviť - veď to nič nie je 😉
My sme mali ešte v škôlke komplikáciu, že syn mal triedu na poschodí a preto keď som pre neho šla aj s malým, musela som kočík nechávať na prízemí na chodbe a malého zobrať na ruky - aj ostatné mamičky to takto robia dodnes. Keď máš synovu triedu na prízemí, tak si môžeš malého v kočíku nechať pred šatňou a už len dozrieš aby sa prezliekol syn a druhým okom budeš sledovať kočík 😉
@janickacrazy podla mna bude rad aj pri tebe, ved mu pribudne surodenec a nevies ako bude reagovat. ja som si svoju starsiu nechala rok doma, ked sa jej narodila sestricka, a bolo nam super, na skolku si ani nespomenula a pomohlo to k tomu, aby neziarlila.
@janickacrazy u nas to bolo podobne, mala sa narodila zaciatkom oktobra cisarskym, muz bol doma necely tyzden, potom prisli na tyzden moji rodicia a potom som uz vodila starsiu do skolky aj zo skolky ja. Doma som ju nenechavala, chodi do skolky rada, mala aspon program, ktory som jej ja pocas prvych tyzdnov popri babatku poskytnut nemohla 🙂 a malinka nebola (tuk tuk) doteraz chora este ani raz 😉
@zuzin78 no ja kebyze si necham maleho rok doma, tak ja som uz na psychiatrii a dcera invalid. 😀 on je zlaty, ale pokial ho clovek nema na ociach tak sa sype problem za problemom, a pri malom babu proste neustriehnes drobca co striehne na kazdy okamih ked nie je pod dohladom. pritom on neziarlil, skor chcel pomahat z coho niekedy vznikali hrozostrasne situacie 😅
dcerka mi nastastie od neho ani raz neochorela...
@janickacrazy
@zuzin78 vobec to nemusi byt tak, moj chodil do skolky (je predskolak) a nic nedovliekol zo skolky...resp. raz mal nadchu a 1 dnovu teplotu, ale maly to nechytil...je dojceny.......to nie je pravidlo, ze ho vzdy a vsetkym nakazi....
@libka1 moja mladsia v roku vsetko chytila co bolo v skolke a tri krat som s nou bola na jiske, takze ja som aj neskor riesila domace prostredie ako zamorena skolka bacilmi. ( u nas je taka ,tak preto tak pisem. ) starsej skolka vobec nechybala a zvladla som to, 😀 moja toez bola tornado ale v ramci moznosti.
@sorciera24 moja mladsia v roku vsetko chytila co bolo v skolke a tri krat som s nou bola na jiske, takze ja som aj neskor riesila domace prostredie ako zamorena skolka bacilmi. ( u nas je taka ,tak preto tak pisem. ) v nasej skolke boli stale chore deti, deti s atb, a aj s inymi chorobami,a tak preto ani starsia nechodila do tej skolky, len par mesiacov a stacilo....
Priprav sa na to, ze druhy cisarsky boli viac. Dlhsie trva zotavenie. Prvy tyzden nech sa da manzel vypisat alebo dovolenka a potom ved aj starsi syn moze trosku v skole chybat, 1 den moze aj maly zostat doma, potom mozes aj sadnut do taxika(tych par eur ozelies), babo vo vajicku alebo v babysatke (super vec),lataj, plataj, nebude to trvat vecne. Rozhodne daj maleho do skolky. My sme ho nedali , bolo a je to narocne , ziarli a teraz nechce chodit do skolky. Viem, co pisem, som 6tyzdnov po cisarskom, mam 3deti a este aj skolu .Chvilu to potrva, kym si zvyknete cela rodina. Pozeraj hlavne Na seba, budes po velkej operacii, musis sa dat dokopy, ty drzis celu rodinu!
@zuzin78 zalezi od imunity dietata, jedneho aj druheho.....(inak sme z jedneho mesta ako pozeram) a som rada, ze ansa skolka co sa tky chorych deti je super, selektuju a som spokojnejsia ako v sukromke vedla, kde to bolo naopak:( ....ako kym je babo male a skolka ako pises, tak na istu dobu ano, ale zas uplne by som sa tomu nevyhybala...lebo neskor sa aj tak s bacilmi dostane do kontaktu a bude to podobne:/....moj starsi by bez skolky neprezil 😀 tak sme posilnovali imunitu ako sme vedeli.....zvladli sme to🙂
ak sú v tej školke schody a teda situácia,že by si musela dvíhať kočík s babetkom,tak to nebudeš môcť riskovať,po cisárskom máš brucho pošité v 7mich vrstvách,nielen tých pár stehov na koži,ktoré vidno...nemáš v susedstvemamičku,ktorá vodí svoje dieťa a brala by aj to tvoje?skús popátrať
@janickacrazy s cisarskym nemam ziadne skusenosti, preto bude moja rada mozno pre teba nepouzitelna, ale ak nemas nikoho, kto by ti pomohol a malu bral do skolky, skus satku. Este raz, nemam skusenosti s cisarskym. Ja som satku vyuzila maximalne, ked som mala 3.dceru a starsie deti chodili do skolky. babo si spokojne spalo a mala som obe ruky volne.
@sorciera24 ano zalezi od skolky, v tej boli bacile od vymyslu sveta... ale zo skolkou som uz skoncila a starsia je teraz v skole a je zdrava ,a deti co chodili aj s atb do skollky su stale chore a vypisane....
@sorciera24 suhlasim, nie je pravidlom, ze ked mas doma babo, vsetko zo skolky chyti. Aj ked, ako tak citam, niektore skolky kludne zoberu aj deti s atb... ved ucitelky nemozu davat detom lieky, tak neviem ako to potom funguje. koniec-koncov, robia si to mamicky navzajom a nie ucitelky.
@zm79 tu v skolke si aj deti same davali kvapky do nosa, mali ich polozene na stole, kde ma ucitelka stol, skoro som odpadla,ked som to uvidela. crevna viroza? nevadi, sup do triedy, deti tam vracali,ja ako som to uvidela,hednsom brala dcerku spat domov, a povedala som, ze tam uz nevstupi. ...
Ja osobne by som aspoň na dva mesiace škôlku zrušila.pre choroby
@zuzin78 tak to je katastrofa. ako som ale napisala, robia si to matky navzajom. Jedno nemozem pochopit. ako moze dat rodic dieta do skolky ked je chore. ked uz kaslem na ostatne deti, tak kvoli vlastnemu! ved chory clovek sa zle citi, je to zataz na organizmus.... nechapem. Inak, ved je na to vyhlaska, ze chore nesmie byt v skolke.... ale je to asi zacarovany kruh. dobre si spravila, ked si tam malu uz nedala.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
tyzden tu bola moja mama, potom manzel, kebyze mam nosit sama asi na par dni vyberiem zo skolky... oktober, november vedia byt dost hnusne 😅 tiez mam 2 novembrove deti...