Prirodzený pôrod a poloha pri ňom

16. aug 2021

Dobrý deň milé mamičky,
Chcela by som sa spýtať, či sa niektorej z Vás podarilo v slovenskej nemocnici porodiť v inej polohe ako na koze a ideálne bez riadeného tlačenia.
Za pôrodnicou nemám problém cestovať.
Taktiež poprosím mamičky, ktorým poloha na koze a riadené tlačové je vyhovovali, aby sa nezapájali do diskusie. Ďakujem 🙂

babovka2321
16. aug 2021

Mne sice ako pises, taka poloha a riadene tlacenie vyhovovali, ja uz som nevedela ani ako sa volam, som rada, ze mi niekto kazal, co robit 😄 ale pokial viem, tak v Krompachoch napriklad by ta mali nechat vybrat si, ako chces rodit. Takisto v Kosiciach v Saci znamu nechali rodit v inej polohe, ked chcela, ale rychlo si to rozmyslela a vratila sa na kozu na chrbat 🙂

tani777
16. aug 2021

Ahoj,bola som sice na koze,ale na kolenach,skoro na 4roch..ziadne riadene tlacenie,porodnik sa len pozeral a povzbudzoval ma,vsetko som robila uplne sama podla toho ako som citila 🙂 viac verejne pisat nechcem,ale kludne mi napis spravu ak mas viac otazok

ivangeline
16. aug 2021

Znama sla uz druhy krat do Ciech. ;)

zuzanka.zuzu
16. aug 2021

mne tiez vyhovovala a porodnicka mi nic neriadila, isla som si sama 🙂 ale co viem tak aj v ruzinove vies u Zahumenskeho rodit na boku (mne ju tiez navrhli, podporuju to tam, no nepacilo sa mi tak, bralo ma do lahu)

nevenka
16. aug 2021

A este poznamka, rodila som 3x, nechcela som prepichnut vodu, nakoniec som suhlasila, doktor si sadol a cakal, ale ked som sa len trapila a povedal mi, ze ci si to nerozmyslim, ze to pojde lepsie a rychlejsie, tak som suhlasila. Ani pri jenom dietati mi voda neodtiekla sama. Ked ju pustili, mala sa citelne zosunula dole a mohla som tlacit. Pri tretom mi porod vyvolavali kvoli vysokemu tlaku prave vypustenim vody. Riadene tlacenie - vdaka nemu som sa nerozdrapila ako stara plachta. Doktor sledoval hradzu, pridrzal. Ja som rodila rychlo, takze ja som potrebovala prave trosku zadrzat, pretoze porodne cesty sa musia pomaly roztahovat.
To si asi nechcela pocut, ale prave pri tychto 2 porodoch som sa ani neroztrhla, ani nestrihali a nebolo treba ani jeden steh. Ano, mozno by mi vyhovovala poloha na porodnej stolicke, neviem. Neskusila som.
Povodne som chcela ist rodit do CR, kde podporuju riadny bonding, ale kedze bola korona, mala som vysoky tlak, bolo pred Vianocami a termin na Vianoce, tak som nevymyslala. Maly bol mierne nedonoseny a bola som v porodnici, kde maju spickovu neonatologiu, JIS-ku, pri prvych 2 detoch tam prisli na poruchu srdiecka a hned boli vsetky vysetrenia. Vedia zasiahnut velmi rychlo, ked treba. Znama rodila predcasne, nestihla prist z vyletu do BB, rodila tusim v Brezne a tak to aj dopadlo. Napocuvala sa toho, keby to, keby hento...Keby zasiahli v BB hned, mozno by postihnutie babatka bolo mensie. Nedokyslicenie mozgu spravilo svoje ☹. Takze ja by som si porodnicu vyberala hlavne podla tohto. Dalsia kamoska rodila kedysi v B Stiavnici a tam si nevsimli, ze maly ma problem so srdieckom, ale az taky, ze z domu utekali na urgent, ked im dieta modralo. Zo zdraveho dietata bolo razom treba operovat. Dnrs je maly nastastie zdravy. Stihli to. Ale osobne si myslim, ze v BB by na to prisli. Ano, BB porodnica je jeden obrovsky kolos, o bondingu ako sa patri, mozeme len snivat. Aj o podpore dojcenia. Cest vynimkam. Takze to je taky dalsi pohlad na porod, pretoze vzdy sa riesi ta prirodzenost, ale castokrat je dolezitejsie, hoci aj neprirodzene, aby dieta bolo v dobrych rukach, ked nieco nie je, ako treba. Ano, vacsina deti sa narodi bez komplikacii, zdravych, ale nikto nikdy nevie. Moje tretie bolo narodene v ukoncenom 39 tt, ale nakoniec zistili, ze bol este len medzi 37 a 38 tt., napriek vypoctom a sledovaniu. Mal iste adaptacne problemy, ale nastastie nic vyrazne, nepotreboval kyslikovu podporu, mal silnu zltacku, ktora nepresla ani za 3 mesiace, problem s prisatim a dojcenim. Cele 2 tyzdne spal a nebol zobuditelny na kojenie. Nastastie sme zabojovali a dojcime.
Nijak neutocim, len chcem uviest aj nejaky dalsi pohlad, ktory by bolo fajn vziat do uvahy...😊

petamich
16. aug 2021

rodila som v BA ruzinove pred 4mi tyzdnami a menila som polohy, vlastne uz ani neviem v akej som skoncila ale mam pocit, ze v klasickej, ten koniec mam trosku v hmle, uz mi museli pomahat ale skusali sme aj nabok atd. - cize v tomto podla mna je uz aj Ruzinov dost pokrokovy, pripadne sa treba dohodnut, moj porodnik s tym nemal najmensi problem

mamamasama
16. aug 2021

Napis ss. Ja mam za sebou polohu na styroch, ziadne prepichovanie plodovej vody, ani roztrhanie, kedze zena, ktora sa pripravi na porod aniballom atd ma minimalne zranenia. Maly isiel von na supermana a nemala som ani skrabancek. Ale to uz je tema o inom. Kazdopadne. Mam za sebou krasny prirodzeny porod v Slovenskej porodnici. Uplne respektovali moj PP.

sashka22
16. aug 2021

Ja som si pôrody musela zariadiť individuálne, na SVK som vtedy nič vyhovujúce nenašla a do zahraničia bolo ďaleko. Ale veľmi sa teším s Tebou, že toto riešiš a držím Ti palce, aby si mala krásny pôrod ♥️

hviera81
16. aug 2021

@petamich koho si mala porodnika?

petamich
16. aug 2021

@hviera81 doktor Chuda

nafka0483
16. aug 2021

@tani777
@mamamasama
Preco nechcete pisat verejne? Mna zaujima ktora porodnica toto podporuje, kde sa to da, ale neviem teraz ci to nie je standard, ze ste to mali nejako specialne "vybaven", ze nemozete napisat porodnicu alebo v com je hacik?

tani777
16. aug 2021

@nafka0483 pretoze moj porodnik ma toho vyse hlavy,a kvoli tomuto jeho pristupu ho v porodnici neznasaju vsetci jeho kolegovia..isty cas mal uz dokonca zakaz zazmluvnovat zeny..a nezela si,aby jeho meno bolo zverejnovane kde-kade 🙂

tani777
16. aug 2021

@nafka0483 ale porodnica bola presovska-monoblok 🙂

nafka0483
16. aug 2021

@tani777 Fiiiha, to fakt? Chapem, cize nie v celej presovskej sa da, treba spolupracu porodnika, vdaka za info. Myslela som ze to vzdy plati pre celu porodnicu, tak dobre vediet.

brita7777
16. aug 2021

Idealna poloha na porod si myslim, aj kvoli gravitacii je v sede..ja som tak rodila a prirodzene som sa posledne minuty asi cc 30minut do tej polohy sama dala, ale ja som rodila v zahranici, kde mali na to taku specialnu stolicku, plus este na kolenach tiez..proste v prospech gravitacii, keby ma niekto nutil byt na koze v tom momentalne asi by som neviem coho bola schopna urobit.
Drzim palce !!

kiki68
16. aug 2021

V Trencine som pocula, ze idu aj ine polohy, v Krompachoch, Bojnice, akoze je to asi aj o stasti. Ja som rodila v totalnom kolose vo Viedni a mohla som mat polohu aku som len chcela. A to je statny kolos s neonatologiou hned na oddeleni vedla porodnych sal. Kamoska rodila v ruzinove a tiez jej do toho nejak nekazali velmi. Rodila s nejakou mladou lekarkou a asistentkou. Ja nechapem ako sa da rodit na koze, kamoske tam spadlo dieta na zem, nechytili ho . Prezilo, ale bali sa moznych nasledkov. Lepsia je ta polohovatelna postel, lebo to dieta nema kam spadnut.

kiki68
16. aug 2021

@brita7777 kazda to ma inak, ja som vystriedala vsetky mozne polohy a nakoniec rodila tak, ze som si drzala nohy v klbku.Inak mi to neslo vytlacit na boku ani na tom hockeri na sedenie. Na styroch vobec , tam som sa ani nevedela dopracovat ( skusali sme )

dkethe
16. aug 2021

Kosice nova - koriguju v pololahu az samotne tlacenie, dovtedy mozes robit co chces. Ale ked som "doktorke" navrhla ze ci mozem byt na boku, povedala ze to SA NEDA tak vytlacit 🤣 krava sprosta 30rocna. Clovek by cakal ze ti mladi maju internet a rozsiruju si obzory

tani777
16. aug 2021

@nafka0483 ono,ked si za tym pevne stojis,ze ostavas v polohe,akej chces,oni Ta nedonutia sa otocit 🙂 ale mne napr.porodnik sam pomohol sa otocit,ked videl,ze uz nevladzem...ide hlavne o to,ze maloktory lekar s tym ma skusenosti (kedze nechcu),tak sa vsemozne snazia zenu presvedcit,aby sa otocila do klasickej polohy..a ked sa neotoci,tak maju blbe poznamky 🙈 poniektori..niektori rovno povedia,ze v ziadnom pripade,alebo klasika,ci si chce zena zabit dieta s tak..
Niektori su ochotni,no je to miziva cast..a tento jeden je taky,ze je za uplne prirodzene porody,je tam ako taky tichy pozorovatel,ktory pomoze,ked treba..postupy navrhne,ale nenuti..

nafka0483
16. aug 2021

@tani777 Tak by to malo byt. Zeny v inych kulturach, casto tych jednoduchsich rodia v pohode prirodzene, bez lekarov, intuitivne vedia v akej polohe. A nehovorim, ze u nich nie su komplikacie, ale je vo vacsine pripadov je to prirodzena vec.
Ja povazujem za dolezite mat tam lekara a byt v nemocnici, keby sa nedajboze nieco zvrtlo, ale ak vsetko ide dobre, tak preco nutit jednu polohu? Lebo lekar ma vtedy najlepsi "vyhlad" a pristup? Nejde o to co je prirodzene, ale co je najjdnoduchsie zdravotnikom...

tani777
16. aug 2021

@nafka0483 presne ako pises..to,ze u nas sa vsetko v zdravotnictve robi tak,aby to zdravotnikom vyhovovalo (sama som sestricka,viem aj z opacnej strany,tiez som to tak robila..aby bolo pre mna najjednoduchsie)...a hlavne,urychlovat,lebo preco by mal len sediet a cakat a pozorovat?ked moze strihnut,PA zatlacit na brucho,on chytit hlavicku a vytiahnut babo...rychle a jednoduche..a ak to nechas na zenu a babo,tak to zvykne trvat dlhsie..ja som nemala dlhu fazu samotneho tlacenia,ale hlavicka sa asi na 3-4x vratila nazad..toto by nebola sanca pri klasickom porode,proste by strihli a vytiahli 🤷‍♀️ Je to smutne,ze prirodzeny porod my u nas minimalnu podporu

00ivi00
16. aug 2021

Jojha nad týmito vecami uvažujem aj ja.. A vôbec neviem čo spraviť, či veriť tým lekárom či si ísť svoje, keďže nejde iba o môj život ale aj o život dieťaťa.. Prosím vás a čo je to riadené tlačenie? Za to že mi lekárka povedala, že pri bolesti-kontrakcii mám tlačiť? Nechápem ako kedy inokedy by som mala tlačiť alebo akože podľa seba?
Prvého som porodila na koze, nastrihli ma lebo sa malému vracala hlavička späť.. Ale teda na koze rodiť bolo zvláštne, neprirodzene. Keď som sa bavila s gynekologičkou o inej polohe tak s posmešným úsmevom na mňa pozerala že akože a ako inak by som chcela rodiť, že pochybuje že na Slovensku sa niekde inak rodí ako na koze🙈🙈

anariama
18. aug 2021

Ahojte tiež idem do Trenčína a majú tu rôzne polohy..odporúčajú veľmi..foto posielam..sama neviem ktorú zvolím, TP mám o týždeň..vraj mi telo samo povie ako najlepšie.. dúfam..je aj na youtube pekná recenzia ako rodila jedna češka..tiež som trošičku bádala a chcela by som taký najprirodzenejší priebeh...vraj koza je proti gravitácii a tlačenie baby v tejto polohe je nadľudsky výkon..

brita7777
18. aug 2021

@anariama ved to oni kedysi aj tlacili na brucho, moja mama tak rodila katastrofa, treba si len ist za svojou predstavou hlava nehlava, kamoske ani dieta nechceli hned dat, ona bola po cisarskom nechceli jej ho dat cez noc, ale vydobila si, vzdy sa da, len musis byt neoblomna az agresivna by som povedala - podla toho co som pocula, moze ti to byt jedno, co si kto pomysli

petamich
18. aug 2021

@brita7777 rodila som pred mesiacom a PA mi tlacila na brucho a uprimne v tej chvili mi to bolo uplne jedno a spravila by som cokolvek, aby maly v zdravy vysiel von- zial nakoniec aj tak museli pouzit extraktor

tym chcem len povedat, ze jasne treba si ist za svojim ale netreba zaroven zabudat, ze odbornik na tej sale je niekto iny a ked ten odbornik vyhodnoti, ze je nieco nevyhnutne tak cely porodny plan je tym okamihom iba krasne prianie a nic sa neda robit, niekedy ist si za svojim hlava nehlava nemusi byt ta spravna cesta ale to je iba moj nazor

sono2
18. aug 2021

Prvá porodila na chrbte zatlačila o takú oporu na ruky ale v podstate na chrbte tiež som už nevedela ako, vyskúšala všetko už som sa nevedela na kolenách držať
12 hodín pôrod
Druhý pol hodinu
Tlačila na dvoch a ruky akoby si predstav otočena stolička ale bola opierka samozrejme šikmo
Len to som mala silu kontrakcie 20 minút vytlačila by som aj čreva pôrod v zahraničí
Podľa mňa už máš veľa nemocníc na takéto skús rakúsko

sono2
18. aug 2021

@petamich si už nemala silu? Či prečo tlačili?

sono2
18. aug 2021

@tani777 že štyrikrát sa vrátila hlava mne možno 15 krát 😂 pri prvej
Áno je to smutné
Zvládla som všetko rodila v zahraničí
Tu sa nechá roztrhnuť o dva týždne som nevedela ze som rodila nikdy som nemala pocity dole
Pri druhej rovnako pôrod rýchly raz dva bola druhá dcéra vonku rovnaké šitie za týždeň som nevedela že som rodila
Obe dcéry mali hlavy 37cm
A mali skoro5 kg

sonnenshein
18. aug 2021

Antolska, porodnik bol pripraveny odrodit ma ako som chcela, do poslednej chvile som bola na 4, ale nemala som sa tak ako poriadne zapriet, takze som sa otocila, zaprela nohami o strmene (nemala som nohy v nich, len som sa oprela o tu tycku), chytila sa popod stehna a tak sa zaprela.
Ziadne riadene tlacenie ani nic dalsie, len ma povzbudzovali, ze mi to ide vyborne.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre