Pôrod v zahraničí

10. jan 2023

Máte niektorá skúsenosti s pôrodom v zahraničí? Ale s tým že žijete na Slovensku a vycestovali ste len za týmto cieľom. Oplatí sa to? Máte porovnanie so slovenskom prípadne porovnanie Česko vs Rakúsko? Dosť to teraz riešim keďže plánujem otehotnieť, ale je to komplikované pretože bývam na strednom Slovensku a neviem ako to vyriešiť aby som sa do pôrodnice dostala vôbec včas.

anavixy
10. jan 2023

Skus pozriet na fcb Recenzie na porodnice a porodne pribehy, ak si nahodou este necitala tam… ja poznam len jednu pani, co sla rodit do Brna a teda oni tam asi dva tyzdne pred porodom uz boli ubytovani a cakali kedy to pride (byvame cca 3,5 hod od Brna). 🤷🏻‍♀️

autor
10. jan 2023

@anavixy a neviete či boli ubytovaní na hoteli alebo byte alebo sa dá posefit priamo cez pôrodnicu ubytko?

bluka2
10. jan 2023

Môžeš si prenajať na mesiac byt v krajine, kde chces rodiť, napríklad cez Airbnb

ibrunova
10. jan 2023

Ak niekto viete, ako potom cestujú s deťmi domov? Bez dokladov?

anavixy
10. jan 2023

Myslim si ze v Brne sa neda cez porodnicu (bola som tam na praxi ale uz pred par rokmi), ona je to koniec-koncov len obycajna porodnica, akurat na vybornej urovni. Oni boli na vlastnu past ubytovani v prenajatom byte 🙂

majusqwa
10. jan 2023

@ibrunova samozrejme. v ruke prepúšťaciu správu a išli sme, žiadny problém.

bluka2
10. jan 2023

@ibrunova ja som dieťaťu do týždňa vybavila pas. Ale nebolo to v AT ani CZ

vevesh
10. jan 2023

Existuje na mk skupina "rodila som v zahranici". Tam mas rozne skusenosti s roznymi klinikami popisane.

@ibrunova vacsina ide bez dokladov. Da sa vsak vybavit jednorazovy cestovny doklad- len to sa "oplati" pri leteckom cestovani ci tam, kde ta naisto zastavia na kontrolu pasov. Drviva vascina "pohranicnych" rodiciek ide bez dokladov.

anavixy
10. jan 2023

Myslim, ze sa vsetci spoliehaju na to, ze ich nebudu kontrolovat a ak, tak to nebude nejaky “debil” a zatial to vychadza 🙈 plus vacsinou maju rodny list z miesta narodenia (ak nerodia ambulantne)
Akurat vraj byva problem s pediatrami, udajne radsej dopredu nehovorit, ze sa dieta narodi v zahranici. Sice to realne nie je problem (vsetko sa da na matkine rč), ale zvyknu frflat…

zuzanaete
10. jan 2023

@anavixy U nas pediatricka nebola nadsena z porodu v CR. Hovorila, ze sice poistovna tvrdi, ze urcity pocet dni mozu ist ukony na matku, ale realne to tak nefunguje. Ze system to v poistovni “vyhodi” a nepreplatia, lebo podla mojho rodneho cisla nemozem patrit pod pediatra kvoli veku. Hovorila, ze nech hned volam, ked uz budeme mat doriesene papiere na SK.

lunademonica
10. jan 2023

Ja som rodila v CR vo Vyskove,. Do Ceska sme sa presunuly den pred terminom porodu ( na hotel/air bnb, lacne ubytko) a cakali sme, prenasala som par dni, ale spustilo sa to napokon a sli sme do porodnice. Vsetko super, tam si na sale cely cas sama (nie su tam za plachtou dalsie 4 stonajuce zeny), mas sukromie, v jednej sale je aj vana, inak v kazdej je sprcha, wc samostatne iba tvoje 🙂 vsetci su mili a diskretni, tlmene svetlo, volis si polohu aku potrebujes... Ja som potom bola aj na nadstandarde a byval s nami na izbe aj moj muz! Boli sme uplne ako doma, sami spolu na izbe s babom. Za priplatok samozrejme ale smiesny peniaz. Inak je to statna, nie sukromna p. preplaca poistovna do vysky ako stoji porod na SR, ja som z vlastneho len 400€ doplatila. Oplati sa, vec otvor internet, sak na SR vsetky placu ako ich morduju v porodniciach...zakazane skodlive praktiky, facky atd ...sak su aj filmy o tom.

lunademonica
10. jan 2023

V nemocnici dali malemu cr rodny list, na SR sme potom vybavili slovensky, bez problemov..cize cestovali sme s dokladom. Ved zavolaj do vyvolenej porodnice ci ti daju rod list

zuzanaete
10. jan 2023

@lunademonica Ale rodny list oficialne nestaci na prekrocenie hranic. Musi to byt doklad s fotkou. Ale kazdy dufa, ze ak by aj kontrolovali, tak sa to bez problemov poriesi. Ale toto riziko bolo zanedbatelne oproti vyhodam porodu mimo SK. Teraz by som bez dokladov a detmi necestovala.

ibrunova
11. jan 2023

@lunademonica Rodný list nie je cestovný doklad.

selena_luna
11. jan 2023

Ja osobne som rodila na slovensku a velmi to lutujem. S takymi traumami som ostala po porode - a najma teda zo spravania personalu. Mozme byt vybaveny kolko chceme a mat doktorov odbornikov, ked sa k tebe sestry spravaju ako k handre tak nikdy nebude dobre. Takze uz rozmyslam ze druhe dieta bude v cechach. Neporadim ti, len teda ta podporujem v tvojom rozhodnuti.

rk123
11. jan 2023

ja som rodila v rakusku, cez hranice som isla s prepustacou spravou, nikto nekontroloval, ale zevraj s tym nemaju problem aj keby kontrolovali. chapem ze cestovny doklad nie je rodny list ale to by clovek musel byt v zahranici viac ako tyzden/dva/tri aby vybavil babu doklady.
ja som nemala ani dcerin rodny list, lebo som ostala v porodnici len jednu noc, takze sme vybavovali rodny list na dalsi den v rakusku a potom na slovensku, uplne bez problemov.
s poistovnou som nemala problem, normalne malej robili vysetrenie na mna. akurat teda v zahranici nerobia po porode/pred prepustenim tie iste vysetrenia ako u nas, takze je mozne ze si budes musiet dat nejake dorobit - myslim babatku 🙂

miadi
18. jan 2023

@ibrunova arabky chodia rodit do kanady v hoteli cvaknu si midwife a rodia na hoteli .. a dieta tak dostane obcianstvo. Oni sa potom vratia domov s tym ze dieta moze dojst studovat alebo zit. S dvojitym obcianstvom. Alebo ostanu a cez dieta vybavia obcianstvo .

rk123
18. jan 2023

@miadi nemozes porovnavat kanadu/ameriku atd so slovenskom/ceskom/rakuskom.
tuto to tak s obcianstvom nefunguje

zuzanka.zuzu
18. jan 2023

plánuješ otehotnieť? 😂 akože držím palce, ale pôrod zisťuj v čase kedy to bude aktuálne 😉 ja som tiež chcela AT a hop, bola korona-zima-lockdown 😀 akože áno, dalo by sa (aj iné cestovali) ale v 9m som bola happy keď som sa dotrepala do ružinova a nie cez hranice + stres + vybavovačky... opakujem - dali to aj iné, dá sa to. no rieš až keď to bude aktuálne či sa ti do toho vôbec bude chcieť.

autor
18. jan 2023

@zuzanka.zuzu keď vidím, ako sa k pôrodom pristupuje na Slovensku, radšej poriesim pár vybavovaciek, prežijem cestu za hranice a dám za to tie prachy. Radšej prezijem jemný diskomfort počas tehotenstva ako by som to mala zažívať počas pôrodu a cítiť sa pri tom pôrode ako zviera, ktoré nemá nárok vybrat si polohu, zvoliť tlmenie bolesti také, aké uznám za vhodné a už vôbec nebudem znášať psychicky teror personálu a postupy, ktoré patria do minulého storočia a nestotožňujú sa so súčasnou EBM

rk123
18. jan 2023

@zuzanka.zuzu ja som rodila v corone a lockdowne a bolo to uplne ok.
aj tie hranice a ziaden stres som veru nemala ☺️
a tych vybavovaciek bolo asi na 2hodiny casu, co mi stalo za ten skvely porod co som zazila a isla by som rodit hocikedy zase.

miadi
18. jan 2023

@rk123 a kde si nabrala ze porovnavam 😂Ja som len napisala svoju skusenost kde zijem. Tvoja reakcia je odveci ty si MK policia? Ze rozhodujes kto co moze o com pisat? Nikde netvrdim ze tak to funguje na Svk . 🤦‍♀️ trochu globalnej info a mas problem nechces nic vediet o svete len o tom co je vedla teba co sa teba “ tyka.” Amerika Canada to je uz Mars a naco to tu pletiem. Trochu si rozsirit obzori je uz moc na teba. Lenze ta info nebola pre teba Mozno niekoho zaujima ako veci funguju inde.

rk123
18. jan 2023

@miadi zila som 10rokov v LA takze obzory mam rozsirene.
neviem preco sa do mna obuvas ale dobre ☺️
vobec nerozhodujem o tom kto co moze pisat, iba som nechcela aby si niekto myslel ze takto to funguje v okolitych statoch na slovensku, to je cele

zuzanka.zuzu
18. jan 2023

autorka, nič z toho som nezažila 🙂 preto píšem, rieš až keď to bude aktuálne. neprajem ti to, ale napr. 5 rokov teraz sa ti vôbec nemusí dariť otehotnieť a za 5 rokov sme niekde úplne inde. ďalej môžeš byť na rizikovom a budeš šťastná, že vôbec porodíš donosené bábo aj v tramtárii a nie že v zahraničí... život je nevyspytateľný.

@rk123 super. a?

autor
18. jan 2023

@zuzanka.zuzu to všetko sa môže stať, ale to sú situácie, ktoré sa nedejú každej a ani väčšine. Takže určite nebudem premýšľať takýmto spôsobom. Keď by som náhodou bola na rizikovom, tak by som detaily pôrodu prispôsobila situácii v ten moment. Ale snad každý veri že jeho tehotenstvo bude bezproblémové. A to, že si to nezažila je super, to ti gratulujem ale nie každá žena mala to šťastie. Mam veľmi vysoké nároky už len kvôli tomu, že viem, že to ide a nechcem z nich upustit len kvôli tomu, že zvládli to iné tak musím aj ja. Pôrody sa dajú robiť omnoho lepšie a pokiaľ my ženy nezačneme od seba a nebudeme poľavovať z našich nárokov, nezmení sa to tu nikdy.

autor
18. jan 2023

@zuzanka.zuzu a jedným z tých krokov, ktoré môžem urobiť je aj to, že slovenské pôrodníctvo nevyužijem. Keby si toto povie aspoň každá desiata rodiaca žena, tak si tí politici a aj zdravotnícky personál možno konečne začne uvedomovať, že je to celé na chuja postavené a že spôsobujú rodiacim ženám traumy a spoliehajú sa na to, že na to zabudnu.

rk123
18. jan 2023

@zuzanka.zuzu super a nic 🤷🏽‍♀️ len som chcela povedat autorke aj ostatnym ze ani corona lockdown a vybavovacky neboli problem, ked sa rozhodnu rodit v zahranici

ropucha6
18. jan 2023

@autorka, keby to spravi kazda 10ta zena, tak si personal mozno trochu vydychne, ze maju menej zien 🙂 ja sa nemam na co stazovat, mna sestry a doktori v dvoch nemocniciach obskakovali az prilis, ale tiez som pocula kadeco.

lienka.7
18. jan 2023

@autorka napis konkrétne, kde si sa cítila ako zviera. Vsak si ešte ani nerodila paneboze 🤦‍♀️ a vieš, na niečo tam ten lekar aj je, keby si bola schopná porodiť sama, tak ho asi vôbec nepotrebuješ, ci? Sama si to uz teraz zneprijemnujes a vyrábas si zbytočne bloky.
Vies, kde sa tak chovajú k ženám? Tak do tej pôrodnice nepôjdem a bum! Je to vyriešené .
Mala som 2 pôrody, ale ani pri jednom ma nikto nefackal, neprivazoval ani sa ku mne nechoval ako k zvieraťu. Co sa tyka polohy, a spôsobu, bolo mi to srdecne jedno, keďže som mala pocit ze aj vlas na hlave ma boli.
Chcela by som fakt poznať tie tvoje nároky... ja som mala iba jeden - aby bolo babo zdrave a nic sa pri pôrode "neposralo". Povedala som ze vydržím všetko, budem robiť co mi povedia. Nie preto, ze som zviera ale preto, lebo sa nie som lekar a nerozumiem sa tomu. Cize zaklad je nájsť dobrého pôrodnika, ktorému mozes veriť, a ktorý sa o teba postara z medicínskeho hľadiska. Zvysok su len tvoje výmysly.

zuzanka.zuzu
18. jan 2023

samozrejme tvoj názor ti neberiem. tuším som mala podobné, nejaké si ešte pamätám, nejaké sa dajú dohľadať aj na MK. a za najväčšie chudinky som považovala natrhnuté-zašité ženy 😢 lebo že však ony sa už len utešujú, že inak sa nedalo, veď čo iné im už len teraz zostáva, než sa to snažiť nejako prijať, hoci určite trpia...... hmmmm zašitá som bola krížom-krážom hore-dole vnútri-vonku a mala som to uprdele 😀 rodiť som mohla zavesená aj dole hlavou a jediné čo som chcela v ten moment bolo ľahnúť si 😀 chcela som bezpodmienečne epi a preto som išla do jedinej nemocnice ružinov kde bol anesteziológ nonstop (v čase korony neslýchané, dokonca ani na antolskej to vtedy nebolo možné) a vôbec sme ju nestihli 😀 a milión ďalších vecí.... ozaj NEVIEŠ. a k druhej poznámke - nie, takí lekári sa neuvedomia. nikdy. ale zato je hromada iných lekárov ktorí sa tak VOBEC nesprávajú. a ANO, v slovenskej pôrodnici!!! 😎

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre