ahojte rada by som vedela o vasich skusenostiach s ambulantnym porodom na slovensku,dakujem
Odrodit a ist domo? To ne, treba si odpocinut
@ipurple skusenost nemam, ani nepoznam osobne nikoho, kto by to absolvoval. Mrkni pripadne na zenske kruhy, tam pisu mamicky rozne, aj alternativne vedene porody: http://zenskekruhy.sk/
@bonaqa2013 ambulantny porod je predsa ze normalne sa rodi v porodnici a po porode sa odchadza domov...ze
no mozne by to malo byt. ved porodnica nie je vezenie, takze nikto ti nemoze zakazat odist
Takže toto využívajú naše tmavšie spoluobčianky. Porodia a hajde domov....
@erickatt Niektora si lepsie odpocinie doma nez v porodnici, tak preco nie. Ked zena aj babo su v poriadku a najde ochotnu PA, pediatricku a zabezpeci si prehliadky doma a potrebne odbery, tak sa to teoreticky da. Navyse ked ma doma ku pomoci ludi: mamu, kamosku, manzela a pod. tak vlastne v porodnici je na dieta casto sama (rooming), doma sa pri sparvnej konstalacii najde viac milujucih a pomocnych ruk, navyse zname prostredie, nie je o com, odpocinie si este viac nez v porodke. Vela hlavne skusenejsich mamin sa v porodniciach vyslovene nudi. V mnohych krajinach je to bezne, tam maju aj prislusne zabezpecene tieto veci okolo aby to slo. U nas je to cisto o tom, ze zakazat to nemozu ako zakladnu slobodu a je cisto na sikovnosti mamicky, ci si dokaze zabezpecit tych potrebnych ludi k tomu, zmanazovat to. Ako sem tam to nejaka da aj na SK, v pohode
@bonaqa2013 Lenze tie idu bez dietata, o ktore sa im ma zatial starat porodnica. Tyzden predtym nez som rodila prve dieta v BS tam vraj jednu taku mali, sestry o nej vela rozpravali, ze rovno povedala ze muz by ju nechal, keby nemal dlhsie sex a ze ona musi mu ho ist dat hned po porode, ze tak je to u nich v komunite zvykom, tak nechala babo v porodnici a sla, ze ona sa prenho este vrati. Primar penil ze az.
v ČR je možný ambulantný pôrod, podpíšeš reverz a ideš domov...
na Slovensku je nemocnica povinna rodicku a dieta sledovat 4x24 hodin po porode. Ak je vsetko v poriadku, potom su obaja prepusteni domov. Podpisat reverz sice mozes, ale v pripade ze sa potom nieco udeje je to na tvojej zodpovednosti.
V zahranici kde je mozny ambulatny porod je totiz zabezpeceny system navstev doma , co u nas neexistuje.
ambulantný porod neznamená, že podpíšeš reverz, ale normálne ťa prepustia. Pokiaľ viem, na Slovensku to nie je možné. V ČR je to možné napr. v Neratoviciach v Almede.
@lenka.s ved nasilu ta tam drzat nemozu predsa. neexistuje sposob ako tam zenu udrzat proti jej zelaniu, podpises reverz a hotovo
@daniela1983 mozu ... sme na Slovensku ... reverz mi podpisat nedali ... odmietli s argumentom, ze u nich sa reverz podpisat neda ... este dobre, ze mame aj UDZS a policiu, inak asi do puberty tam tvrdneme
@lenka.s ale to je absolutna blbost co ti tvrdili, vsade sa da podpisat reverz. by som na nich zavolala pravnika. jemine. takto primitivne sa vyhrazat matke. to je absurdne. to je jedno ze sme na slovensku. ale nikto nemoze cloveka drzat v nemocnici proti jeho voli. mozu mat kysle ksichty. mozu zastraovat, vyhazat sa ze vam dieta doma zomrie atd. ale drzat nikto nikoho v nemocnici nemoze.
Reverz sa podpisat da,teda aspon v nasom pripade sa dal....aj ked u nas to bolo o niecom inom....ja mozem byt v prade mojho syna rada a vdacna,ze sa ostava po porode v porodnici...narodil sa ako zdrave dietatko,na druhy den vsak zosivel,vdaka Bohu,primar uz vedel,ze nieco nie je v poriadku...zobrali ho na novorodenecku jis a do hodiny bol v detskom kardiocentre uz aj s presnou diagnozou....ja som podpisovala reverz 28hodin od porodu...ale teda samozrejme za normalnych okolnosti by som to nerobila...len som si nevedela predstavit existovat 4dni na Antolskej,ked moj chlapcek bojoval v DKC a doma som mala 7rocnu dcerku....uz tych par hodin,kym mi urobili papiere a ja som sa zatial musela divat na maminky,ktore mali zdrave deticky,mi pripadalo ako vecnost ☹ ☹ ☹
@daniela1983 noo, ale s bilirubinom 130, ktory nestupal viac ako 5 dni asi tazko mohla zomriet ... ono to bolo take zvlastne ... zrana vzdy zozltla, ale bilirubim vysoky nikdy nebol a do vecera bola krasna ruzova ... a oni stale cakali, ze bilirubim stupne ... cakali zbytocne, preto som ich poprosila, aby nas pustili domov, vypocula som si aka som vyvrhelka, vrahyna a zla matka ... a potom prisla verzia o tom, ze u nich nieco ako reverz neexistuje, ze sa neda podpisat a odist na reverz mozem iba ja, bez dcerky ... tak som volala UDZS, riaditela nemocnice a policiu .... bez tejto eskorty by som asi inu moznost ako utek nemala ...
no a dcerka doma do 3 dni zltnut prestala ...
@lenka.s woow odchod z porodnice z eskortou, sila
Kocky, aka je aktualna situacia na Slovensku? Vsade nachadzam info tak z roku 2012... Tu z 2014..
@eaka u nas nie je mozny :(, pokial ja viem. Nemame zabezpecene, kto bude chodit k rodickam a k detom do domaceho prostredia :(
Ak mas on zaujem, zvol nemocnicu, v ktorej sa budes citit prijemne, bude respektovane tvoje zelenie, prirodzeny porod, intimita - ktora to je? Hmm... asi len Koch BA, neviem.
u nas by ambulantny porod vela pomohol, v nemocnici mi tak akurat privodili depresie, maly zacal aj tak az pit po porade s laktacnou doma, v nemocnici mi s malym nik nepomohol, a oo tie 2 hodiny co brali deti, som sa spytala co tam s nimi robia (sak moje dieta), jedna sestra na mna pozrela jak na blbu a odisla, dalsia ze standardne veci a zobrala ho... no comment.. ked ma pustli z porodnice som mala dojem ze ma pustili z psychiatrie...az doma sa veci upokojili....
a tiez pokial viem s ambulantnym maju na slovensku veeelky problem, ved porod je hrozna vec, bez nich by zena ani dieta neprezilo...
Ja nemam zaujem ani o navstevy doma 🙂 na novorodenecke skriningy dieta rada prinesiem 🙂
Aka je aktualne situacia ohladne ambulantneho porodu na slovensku?
Ja by som to tiež privítala. Nepoviem, keď je to opodstatnené tam byť napr zo zdravotného hľadiska, ale ja som bola čisto zdeptana z tých debilnych detských sestier. Psychika v prdeli, len som revala každú chvíľu, lebo pomôcť ochotné neboli, ani poradiť, len zazerat a komentovať veci do ktorých ich hovno. Doma pekne už pohodcika, prišla hneď naša pediatricka k nám domov ,a už sme si na seba zvykali ako rodina.
treba poznat svoje prava. zdravotnici su zodpovedni za zdravotne ukony vykonavane na dietati, nie za dieta samotne. za to sme zodpovedni my, rodicia. Teoreticky protizakonne beru aj deti na vysetrenia, ked sa vyjadrite, ze chcete byt pri vazeni a ostatnych procesoch, nesmu vas odstavit od dietata
z praxe je najlepsie pockat na vysetrenie, spytat sa, ci je vsetko ok a potom oznamit odchod. Ak dieta alebo vy nie ste v ohrozeni zivota, nesmu vam zakazat odist. Ak by som zobrala dieta a odisla bez reverzu, aj tak by mi mohli prd.
@nanervy_2 presne tak. 🙂
Mam aktualne info o amb porodoch of Zenskych kruhov. Ak by niekto Mal zaujem.
Prosim vas ozvali by ste sa mi ak ste rodili ambulantne na svk niektora. Chcela by som realne skusenosti kde a ako to slo. Dakujem. Mozte aj na jarosi.monika@centrum.sk
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Asi najskor musíš vysvetliť čo je to ambulantný porod. Či u lekárky v amb., alebo v sanitke ? Tak to druhé som takmer mala ja, keď som rodila 4 dieťa - viezla ma záchranka do nemocnice a vyzeralo to že už už budem rodiť a pani v záchranke že či by som nemohla ešte vydržať, aby som im tam neporodila....A ja som si myslela, že oni sú pripravení na všetko