Ako správne tlačit pri pôrode?

szzuzka
27. máj 2019

Zienky poradte, ako treba tlacit pri porode. Mam tlacit ako......Pri 1. porode som nevedela. nemala som silu. museli maleho vytiahnut s vaccumex. nechcem to zopakovat este raz :( neviem, kde som robila chybu. dakujem

evinkakub
27. máj 2019

@szzuzka nechodis na predporodnu pripravu? kedy mas termin?

ivka27101
27. máj 2019

Treba tlačiť akoby si sla na veľkú potrebu

szzuzka
autor
27. máj 2019

@evinkakub pri 1. tehu som nechodila. nemala som taku moznost. teraz to mam este daleko 🙈v decembri, ale chcem sa pripravit dokladne.

martinadoll
27. máj 2019

@szzuzka neboj sa 🙂
Mne malú pri prvom pôrode vytláčali 🙄 bol to horor úplný, podľa mna dosť zlyhal personál vtedy nakoľko to bolo pred 6rano a pracovná smena im končila o 6 chceli to zbúchať raz dva, pichli mi oxytocín mala takmer 4kg čo aj vedeli že bude trosku väčšia, ja na 6cm iba otvorená, bolo to hrozné. Druhý pôrod bol super úplne, chlavne sa snaž dýchať z hlboká pri každej kontrakcii a počúvaj rady lekára 🙂 mysli na to malinké že pri každej tvojej bolesti musí mu ísť kyslík 🙂 všetko dobre dopadne len sa sústrediť na dýchanie ver mi 🙂 užiješ si pôrod určite, verím a prajem ti aby bol 100krat krajší ako prvý ❤️

martinadoll
27. máj 2019

@szzuzka a tlači sa tak ako ti už napísala
ivka27101, ale lepšie prirovnanie je ako keď sa potapas, hlboký nádych zadržiš v sebe, a snažíš sa tlačiť silno ale nie naraz, tak plynulo 🙂 bude to dobre neboj sa

monika_d
27. máj 2019

Podla mna je veľmi dolezita aj poloha. Na chrbte sa tlačí naozaj zle, je to neprirodzené a vraj najhorsia poloha na tlačenie. Sú ale ženy, ktorým vyhovuje.. dolezite je, aby si kazda zena nasla tu spravnu pre seba.. kontrakcie treba zhlboka predychavat, babatko takisto potrebuje kyslik, ako bolo písané uz vyssie. Drzim palce 🙂 mna to druhy raz caka v auguste, prvy pôrod takisto VEXom..

ildiko36
27. máj 2019

@szzuzka ked ti môžem poradiť kúp si anibal loptu.neni to lacne, stoji to okolo 49euro.da sa objednat v lekarni max online.pozri video na youtub anibal.
Ma sa to použivat od 35tyzdna tehotenstva.
Ja som si tiež kupila lebo som nechcela aby ma zastrihli.vedela som ze dieta bude velky.kým mas balonik len kus nafuknuty nevytlacis kym nepouzijes ten spravny sval.psychicky ta pripravy na porod a vies ze mozes kludne tlacit lebo sa neroztrhnes ani ta nezastrihnu ked upozornis lekara ze si to pouzivala.ja som si dala 1den pred porodom 36cm a maly mal obvod hlavicky 37cm.a 4430g.kazdy den som pravidelne cvicila 1hodinu.porodila som rychlo bez poranenia bez zastrihu a bez šitia.a napriek k tomu som to pouzivala ze som bola 6tyzdnov pred porodom na 1cm otvorena a 2týžd.pred porodom mi odisla hlienova zatka.porodila som presne na termin.po porode som vobec necitila zo spodu ze by som rodila.

sasesoe
27. máj 2019

@szzuzka ahoj, daj sa do skupinky cvicime s epinom anibalom a ked das do lupy moj nick, mam tam podrobny popis. Odporucam aj predporodnu, mozno i individualne len si prejst co ako. A tiez nepodcen vyber porodnice. Drzim palce

fomelka
27. máj 2019

@szzuzka neskúšala si tehotenskú jógu? Vraj to veľmi pomáha a je to teraz u tehuliek veľmi obľúbené 🙂

nika3136
27. máj 2019

Určite odporúčam predpôrodnú prípravu. Vyskúšaj si potom opatrne cvičiť aj s aniballom.
Plus skús pozrieť Malé lásky z archívu, mne to pomohlo a tlačila som vraj ukážkovo. 🙂

river_song
27. máj 2019

Ja este doplnim ze mna upozornovali na to aby som nevydavala zvuky, nekricala pri tlaceni, ebo zbytočne ta energia ci mala ísť "do brucha" by isla do vydavania zvukov.. ze proste zatnut zuby a vsetko to presunúť dole a teda aj to tak bolo, mala som sice "nutkanie" si pomáhať všelijakými zvukovými prejavmi ale odolala som a mala bola von na jednu kontrakciu, lebo fakt som to cele dala do tlačenia, a nie do zvukov...

29simona29
27. máj 2019

@szzuzka hlboký nádych, úplne najväčší, a potom poriadne tlačiť akoby ti bolo treba na velku aj malu potrebu, poriadne zatlačiť do brucha..Toto boli slova pôrodného personálu počas celej mojej 2. pôrodnej doby, ktorá trvala 50min..😓

29simona29
27. máj 2019

@nika3136 ja som napr cvicila s aniballom, veľmi dopomohol k tomu, že ma nemuseli nastrihnut, nemala som tým padom žiadne šitie ani poranenie, ale paradoxne som vôbec nevedela, ako mám pri pôrode tlačiť 🤷‍♀️Pri druhom už budem vedieť

nelinka888
27. máj 2019

@szzuzka ako píše simonka vyššie, riadne tlačiť do brucha nádych a výdych 🙂 Neboj sa zvládneš to, všetky sme to zvládli 🙂

seva22
27. máj 2019

Ako tu už bolo spomínané,tlačia ako na veľkú potrebu.. ja som rodila pred troma mesiacmi,ako prvorodička som sa samozrejme bála,ale musím povedať,že na pôrod spomínam rada...samozrejme tie kontrakcie sú hrozné,ale to tlačenie sa dá vydržať...ak dobre dýchas...nesmieš prestať zhlboka dychat nech sa deje čokoľvek a nech je bolesť akákoľvek neznesiteľná!!!! Aby si neskončila pod nožom...a keď príde na to tlacenie:hlboký nádych,zadržať dych, brada dole,zatvoriť oči a tlaciiiiit...my sme chodili na predporodnu a tam nás to naučili,ale keby aj nie,pôrodná sestra mi to aj tak pripomínala,hlavne to dýchanie...s aniballom som cvičila.tiez,ale dostala som sa len na 21,5cm...nástrih som nemala...neviem či vďaka aniballu alebo som len malá šťastie,lebo malinká nebola veľké bábo...pôrodnú váhu mala 2700g

sima1415
27. máj 2019

Ja som bola na chrbte a neskutočne mi to vyhovovalo lebo som sa mohla chytiť za nohy a schúliť sa do klbka a už len tlačiť ako pri zápche 🙂 za 10 minút bola vonku

simona92101
27. máj 2019

Hlavne netlacit do hlavy,ale ozaj ako na velku potrebu.najlepsie je ked pride kontrakcia si to rozdelit na 2 zatlacenia,prvy x z celej sily a ak dojde dych tak sa znova nadychnut a zatlacit.oddychnut si a znova zatlacit pri dalsej kontrakcii.hlavne pocuvat rady lekara a nevysilovat sa kricanim.

evinkakub
27. máj 2019

Ja ti radím aniball + predporodna priprava😊

hama007
27. máj 2019

Hlboký nádych, zadrzat dych a popri tom tlacit ako na velkej potrebe. Nekričať, nevydychovat. Az potom ked ti povedia ze mas prestat na chvilku. Nezapajaj do toho nohy. Od pasa dole nesmies zapojit svaly, ani sa zapriet nohami, ani zadok dvihat. Budu pri tebe sestricky ktore ti ich podrzia a potlacia. Takto som to dala ako prvorodicka. Chcela som vyskusat tlacit na kolenach, ale popravde som sa nevedela udrzat. Kazdy podla svojich schonosti a moznosti 🤗

whatever1
27. máj 2019

@szzuzka Hlboky nadych, zadrzat dych a tlacit do ZADKU ako na velku potrebu. Mne sa tak podarilo behom par minut na par zatlaceni. Aniball je taky otazny, mozes sa poranit.

evinkakub
28. máj 2019

@whatever1 aniballom sa poranit? O tom by som chcela pocut viac, ak mozes vysvetli...

whatever1
28. máj 2019

@evinkakub Vela zien po pouziti aniballu krvaca. Je to predsa len cudzie teleso a pokial sa dostatocne necisti mozes si nim zaviest infekciu, hlavne ak uz odchadza hlienova zatka. Pouzivat sa nemoze skor ako v 36tyzdni. Asi aby bolo babo donosene keby sa pouzivanim aniballu(mozno tym namahanim) rozbehol porod. Niekomu pomoze, niekomu zas nie..Ja to uplne neodsudzujem len osobne by som ho nepouzivala. Za mna su lepsie cviky na posilnenie panvoveho dna -"kegelove cviky"ako aniball.

danianela
28. máj 2019

@szzuzka Tlacit do zadku ,ako na veľkú. Mne však velmi pomohol nastrih , az po nom sa mi uľavilo a necitila som tam take neskutočne tlaky ako keby vam siel cez nosnú dierku pomaranč :D a ked bola hlavička von ,tak telíčko na jeden sup vyšlo von. Ale tlačenie bolo pre mna omnoho horsie ako tie bolesti predtym. No mala som potom epidural a neviem ci nie preto mi tak zle išlo tlacit . Proste som sa tam dole necitila . Necitila som tam babatko.

evkamotka
19. jún 2019

Dieta treba "vykakat" tak sa spravne tlaci

elizuella
10. jan 2020

@seva22 prosim ta a treba tlacit uplne z celej sily alebo flexibilne?

seva22
10. jan 2020

@elizuella neviem ako je to flexibilne,tlacis.proste ako vieš,z celej sily,tak ako vraví @evkamotka 😉

seva22
10. jan 2020

@danianela ja som.sa naopak bala tlacenia a to.som.uz ani poriadne necitila.bolest,zato kontrakcie jak sviňa,som myslela ze nedozijem rána 😄epidiral.som.nemala,nestihli mi dat,prisla.som.s nulovymi kontrakciami,nechali ma.na izbe,ved ta tak skoro neporodi a isli rodit inu babu a za hodinu som uz bola na 8prstov😂

elizuella
10. jan 2020

@seva22 ok vdaka, to som chcela, ze ci vzdy treba uplne brutal silou tlacit, akebo ci niekedy len tak jemnejsie...

seva22
10. jan 2020

@elizuella jasné,chapem.ze.mozes.byt z toho nesvoja,ale ver nam, ked pridu kontrakcie,budes to chciet mat cim skor za sebou a tlacit tak silno,ze vytlacis nielen dieta,ale aj dušu 😇

danianela
26. feb 2020

@seva22 a bez epiduralu je citit bolest medzi nohami nejaku ďalšiu okrem Bolesti z kontrakcii?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre