Ženský tvar priezviska Szabó

evica153
1. apr 2022

Boli sme na matrike kvôli uznaniu otcovstva a matrikárka nám zapísala priezvisko malej ako “Szabóová”. Vraj len tak je to gramaticky správne a jediná možná cesta zmeny na “Szabová” je súdna po narodení malej, aj to si nebola úplne istá. Tak som rozmýšľala, či sa obrátiť na Ministerstvo vnútra, pod ktoré myslím spadajú matriky alebo na Jazykovedný ústav Ľ. Štúra, prípadne neviem aké iné inštitúcie s otázkou, či je to naozaj jediný možný ekvivalent ženského tvaru tohto priezviska? Vraj ak by sa priateľ volal Szabo s krátkym “o”, nebol by s tým žiadny problém. Prípadne skúsiť inú matriku? Nemajú centralizovaný informačný systém, takže by zistili, že už sme to raz zapisovali? Ale možno by to vedeli zmeniť. Poraďte prosím

luccija
1. apr 2022

@evica153 tak sa volala naša suseda...určite pod jedným rodným číslom nemôžu byť dve rôzne mena to sa nedá oklamat

jaskolka
1. apr 2022

Myslím, že je to práve kvôli tomu prídavku - ová. Jednoducho Szabo ma to "o" krátke, čiže nie je problém, písať tam Szabova.. Proste sa to akoby pre skloňuje, alebo ako to vysvetliť.
Ale ak je na konci dlhé ó, tak vlastne tam by bolo to ova zmenené na óva, čo asi byt nemôže.
Neviem, čo dobré vysvetľujem, ako to myslím, ani ci to tak je, ale všetky ženy, čo poznám, a majú podobné mena, tak majú proste takým spôsobom to písané (Mato - Matova, Mathó-Mathoova)

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katkaseiner
1. apr 2022

pripadne jej mozes nechat Szabó. Mojej dcere som tiez nepridala ova a nemam ho ani ja.

haley7897
1. apr 2022

@evica153 vieš čo, úprimne by tej všetkej byrokracii by som asi zvazila dat zmeniť meno ako ti povedala matrikarka. Tuším tam je, alebo aspoň bol poplatok 100eur, ale aspoň si ušetríte nervy a čas...

sparrows
1. apr 2022

Szabóová je správne

oli2782
1. apr 2022

Aj kamarátka má Szabóová, tak je to správne. Dokonca ona je Szabóová Horváthová😂

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evica153
autor
1. apr 2022

@haley7897 to máš pravdu, jediné, čo ma od toho odrádza a preto si to nechávam ako poslednú možnosť je to, že ako rodné priezvisko si potom bude musieť písať Szabóová aj tak. Síce len pri niektorých napr. právnych úkonoch, ale aj tak “Szabová rod. Szabóová”, to vyzerá celkom schizofrenicky

haley7897
1. apr 2022

@evica153 hmm, niesom si 100% istá, ale myslím ze tu by sa jednalo o zmenu v rodnom liste a nové priezvisko by bolo jej rodné priezvisko. Nikde by nemusela uvádzať pôvodne zapísanú verziu. Ale radšej sa informuj.

evica153
autor
1. apr 2022

@mb2021 o tomto som počula, mám taký pocit, že len na južných zemiach tomu tvaru prikladajú takú dôležitosť, inde na Slovensku sa to až tak nerieši. Mala som to ísť dať zapísať na Oravu

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
e1i
1. apr 2022

@evica153 tiez som mala kolegynu ktora bola Szabóová. Tak je to gramaticky spravne. Alebo nechat ten tvar aj v ženskom rode Szabó

petamich
1. apr 2022

zensky tvar je tak ako to zapisala matrikarka 🤷‍♀️ preco ta to tak velmi trapi? je velka pravdepodobnost, ze dcera sa aj tak vyda a toto meno si neponecha

evica153
autor
1. apr 2022

@haley7897 priateľova sestra si to menila a musí to takto uvádzať, aj keď je pravda, že si to menila už ako dospelá, lebo na väčšine územia Slovenska diktovať takýto tvar priezviska je teda dosť hra na nervy (podľa jej a svokriných slov)

evica153
autor
1. apr 2022

@mb2021 mne sa to zdalo práveže naopak, asi to bude závisieť od jednotlivých regiónov a najmä matrikárok, škoda, že sme nenatrafili akurát na takú, čo by to až tak neriešila. Táto naša bola vyslovene a zásadne proti vynechaniu “ó”

zanetakovacsova
1. apr 2022

@evica153 Szabóová je správne.

evica153
autor
1. apr 2022

@e1i táto možnosť ma trochu štve, že mužský tvar sa ponechať môže (a som rozhodne za, ak to tak niekto chce, pretože mu v tom nechávajú slobodu), ale zubami-nechtami sa budeme držať nejakého podivínskeho pravidla slovenskej gramatiky, ktoré mimochodom upravuje priezvisko maďarského pôvodu, takže to pravidlo vnímam ako umelé a nie vyplývajúce z nejakého rozumného alebo tradičného princípu

evica153
autor
1. apr 2022

@petamich tiež som si tak najprv povedala, lenže do toho vydaja (ak nejaký vôbec bude) sa bude trápiť s týmto nepodareným a dosť nanič vyslovovateľným tvarom

evica17
1. apr 2022

@evica153 neviem, mne osobne to pride normalne ze szaboova.

e1i
1. apr 2022

@evica153 no napr kamoska si brala albanca a ked chcela priezvisko bez ova tak musela podpisat alebo teda nejako doložiť ze ma madarsku narodnost. Hoci je slovenka

ljzozv
1. apr 2022

Nemám s tým menom žiadne komplikácie. Mám známu a žiadny problém. Je to len o zvyku.

scila
1. apr 2022

@evica153 mala som spolužiačku na strednom Slovensku čo sa volala Szabóová a nikdy sa nad tým nikto nepozastavil.

77daniela77
1. apr 2022

@evica153 Ja by som si radsej zaplatila Szabova🤔Mne sa to Szaboova nepaci.....

kitycat
1. apr 2022

no mne vychadza ze Szabó + ová je Szabóová a nechapem co ti je na tom divne...uple bezne

Zazila som jedneho pana, volal sa pan Modrý, ktory pri ocenovani chcel aby boli so zenou ocenovaní nie ako Pán a Pani Modrí, ale ako Pán a Pani Modrý..lebo jemu sa to tak pacilo viac, ale gramaticky to nebolo spravne...tak sme im ponukli Pani Modrá a Pán Modrý kedze tam chcel silou mocou ten Ypsilon alebo trhnutie nohou :D

veronikaszabova
1. apr 2022

@evica153 ahoj 🙂
Otec a jeho bratia Szabó
Ja, sestri, mama, teta a seternica - Szabová (zapadne Slovensko)
Teta, sesternica - Szaboová (byvaju v Tatrach)

Tak si vyber 😂

ibrunova
1. apr 2022

@evica153 a čo ste už raz zapisovali?

guiseppinka
1. apr 2022

Szabo, szabó a sabo su priezviska, kde tak ci tak sa kazdy bude pytat, ze ako sa to pise... A vacsina ludi to napise szabo. Takze bud bude hovorit, ze sZa, s A alebo povie óova... A je uplne jedno, kde bude zit... Bolo to moje rodne priezvisko

floren
1. apr 2022

@evica153 no starká má tie o tri 🤦‍♀️ Dokafrali to na matrike

zmrzlinka2021
1. apr 2022

@evica153 no a prečo to nevyriešite tak, že priateľ si vezme priezvisko po tebe a tým pádom dcérka bude mať iné priezvisko?