Boli sme na matrike kvôli uznaniu otcovstva a matrikárka nám zapísala priezvisko malej ako “Szabóová”. Vraj len tak je to gramaticky správne a jediná možná cesta zmeny na “Szabová” je súdna po narodení malej, aj to si nebola úplne istá. Tak som rozmýšľala, či sa obrátiť na Ministerstvo vnútra, pod ktoré myslím spadajú matriky alebo na Jazykovedný ústav Ľ. Štúra, prípadne neviem aké iné inštitúcie s otázkou, či je to naozaj jediný možný ekvivalent ženského tvaru tohto priezviska? Vraj ak by sa priateľ volal Szabo s krátkym “o”, nebol by s tým žiadny problém. Prípadne skúsiť inú matriku? Nemajú centralizovaný informačný systém, takže by zistili, že už sme to raz zapisovali? Ale možno by to vedeli zmeniť. Poraďte prosím
Myslím, že je to práve kvôli tomu prídavku - ová. Jednoducho Szabo ma to "o" krátke, čiže nie je problém, písať tam Szabova.. Proste sa to akoby pre skloňuje, alebo ako to vysvetliť.
Ale ak je na konci dlhé ó, tak vlastne tam by bolo to ova zmenené na óva, čo asi byt nemôže.
Neviem, čo dobré vysvetľujem, ako to myslím, ani ci to tak je, ale všetky ženy, čo poznám, a majú podobné mena, tak majú proste takým spôsobom to písané (Mato - Matova, Mathó-Mathoova)
pripadne jej mozes nechat Szabó. Mojej dcere som tiez nepridala ova a nemam ho ani ja.
Szabóová je správne
Aj kamarátka má Szabóová, tak je to správne. Dokonca ona je Szabóová Horváthová😂
@haley7897 to máš pravdu, jediné, čo ma od toho odrádza a preto si to nechávam ako poslednú možnosť je to, že ako rodné priezvisko si potom bude musieť písať Szabóová aj tak. Síce len pri niektorých napr. právnych úkonoch, ale aj tak “Szabová rod. Szabóová”, to vyzerá celkom schizofrenicky
zensky tvar je tak ako to zapisala matrikarka 🤷♀️ preco ta to tak velmi trapi? je velka pravdepodobnost, ze dcera sa aj tak vyda a toto meno si neponecha
@evica153 Szabóová je správne.
@e1i táto možnosť ma trochu štve, že mužský tvar sa ponechať môže (a som rozhodne za, ak to tak niekto chce, pretože mu v tom nechávajú slobodu), ale zubami-nechtami sa budeme držať nejakého podivínskeho pravidla slovenskej gramatiky, ktoré mimochodom upravuje priezvisko maďarského pôvodu, takže to pravidlo vnímam ako umelé a nie vyplývajúce z nejakého rozumného alebo tradičného princípu
Nemám s tým menom žiadne komplikácie. Mám známu a žiadny problém. Je to len o zvyku.
@evica153 Ja by som si radsej zaplatila Szabova🤔Mne sa to Szaboova nepaci.....
no mne vychadza ze Szabó + ová je Szabóová a nechapem co ti je na tom divne...uple bezne
Zazila som jedneho pana, volal sa pan Modrý, ktory pri ocenovani chcel aby boli so zenou ocenovaní nie ako Pán a Pani Modrí, ale ako Pán a Pani Modrý..lebo jemu sa to tak pacilo viac, ale gramaticky to nebolo spravne...tak sme im ponukli Pani Modrá a Pán Modrý kedze tam chcel silou mocou ten Ypsilon alebo trhnutie nohou :D
@evica153 ahoj 🙂
Otec a jeho bratia Szabó
Ja, sestri, mama, teta a seternica - Szabová (zapadne Slovensko)
Teta, sesternica - Szaboová (byvaju v Tatrach)
Tak si vyber 😂
Szabo, szabó a sabo su priezviska, kde tak ci tak sa kazdy bude pytat, ze ako sa to pise... A vacsina ludi to napise szabo. Takze bud bude hovorit, ze sZa, s A alebo povie óova... A je uplne jedno, kde bude zit... Bolo to moje rodne priezvisko
@evica153 no a prečo to nevyriešite tak, že priateľ si vezme priezvisko po tebe a tým pádom dcérka bude mať iné priezvisko?
@evica153 tak sa volala naša suseda...určite pod jedným rodným číslom nemôžu byť dve rôzne mena to sa nedá oklamat