Dobry den, chcem sa spytat ohladom vratenia preplatku na dani. V roku 2020 som bola zamestnana 5 mesiacov a potom som bola vedena na UP a poberala podporu 4 mesiace a nasledne nastupila na matersku. Mam narok na vratenie dane? Podla coho si vypocitam kolko mi maju vratit? A vracia to zamestnavatel alebo financna sprava? Dakujem
@pavlinaant buď požiadaš bývalého zamestnávateľa o ročné zúčtovanie alebo si podáš daňové priznanie..........preplatok ti vyjde..........koľko, to neviem pretože neviem koľko si zarobila.....materská a podpora sú oslobodené od dane, tie neuvádzaš.......
@iritka daňové priznanie ti zamestnávateľ nie je povinný urobiť, je povinný ti urobiť ročné zúčtovanie ak ho o to požiadaš...........
@juliatriscova ano pravda, zle som sa vyjadrila
@juliatriscova a netreba aj rocne zuctovanie aj danove priznanie? Ci to je to iste? Ide mi o to ze o co vsetko mam poziadat byvaleho zamestnavatela a co pripadne ja sama musim urobit
@pavlinaant nie, nie je to isté. Buď jedno alebo druhé. Ročné zúčtovanie vie spraviť on, DP si podávaš sama
@juliatriscova je zamestnavatel povinny robit RZD aj byvalemu zamestnancovi ? Nie je povinny vystavit len Potvrdenie o zdanitelnej mzde?
@lenko takze staci rocne zuctovanie a ked to urobia tak ja nemusim uz danove podavat. To som potrebovala vediet, dakujem. A vyplaca to stat ze?
@pavlinaant nie, keď ti urobí zamestnávateľ ročné zúčtovanie, a ak ti vyjde preplatok, tak ti to vyplatí on, nie štát
@pavlinaant vyplatí zamestnávateľ, aj keď bývalý
@volterra bývalý zamestnanec môže požiadať bývalého zamestnávateľa o RZD
pozri si výplatné pásky koľko ti zrazili preddavky na daň, ak si za celý rok zarobila do 4414,20 Eur tak ti vrátia celú zrazenú daň
@lucka_ke no bolo skoro raz tolko ak sa bavime brutto. Ale 2 mes boli u jedneho zamestnavatela a 3 mes u ineho.
to sa spočíta, tak potom nečakaj veľký preplatok
@lucka_ke ok dakujem 🙂 ale co som pozerala tak u jedneho som mala na paske preddavky napisane a u druheho neboli uvedene.
@volterra Zamestnávateľ je povinný:
1. vykonať ročné zúčtovanie preddavkov na daň, ak zamestnanec oň požiada v zákonom stanovenej lehote (vždy do 15. februára nasledujúceho roka) a predloží k jeho vykonaniu všetky potrebné doklady.
Z toho vyplýva, že každému, ktorý ho o to požiada, či súčasný, či bývalý
zamestnanec, ktorý mal v minulom roku vaic zamestnávateľov, môže požiadať ktoréhokoľvek z nich o RZD
@volterra Ak firma funguje, musí RZD urobiť, ak o to bývalý zamestnanec požiada
Zákon o dani z príjmov 2021
§38 Ročné zúčtovanie
(1)Zamestnanec, ktorý poberal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti uvedené v § 5 a nepoberal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43, pri ktorých uplatnil postup podľa § 43 ods. 7, alebo ktorý nie je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 11 môže najneskôr do 15. februára roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia požiadať o vykonanie ročného zúčtovania z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane
(2)Ročné zúčtovanie vykonáva zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, na žiadosť zamestnanca uvedeného v odseku 1.
Platí od 01.01.2021
@volterra buď jedno alebo druhé...ty môžeš požiadať ktoréhokoľvek zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania...ak to neurobíš musíš podať daňové priznanie
@pavlinaant nezdaniteľnú časť si môžeš uplatniť iba u jedného....ak máš viac zamestnávateľov
@juliatriscova
@lenko asi sa nechapeme. Ja hladam zakon, ktory PRIKAZUJE nejakemu subjektu vykonat RZD BYVALEMU zamestnancovi. Byvaly zamestnanec moze poziadat byvaleho zamestnavatela o vykonanie RZD, to je jasne, ale byvaly zamestnavatel MOZE? odmietnut vykonat RZD byvalemu zamestnancovi, ktoreho uz nema v stave sucasnych zamestnancov a vystavit mu IBA Potvrdenie o zdanitelnej mzde s tym, ze byvaly zamestnanec si ma urobit danove priznanie sam ?
@volterra pozri si zákon o dani, tam to je....nemôže odmietnuť, ak ho o to požiadas..môžeš ktoréhokoľvek
Ja som vypisovala len daňové priznanie (myslím) , nič viac, aj z toho mi vrátia zrazenú daň ak budem mat na to nárok? Pripadne daňový bonus? Či treba niečo iné vypísať, požiadať si o to? Ako ste písali vyššie? Prepáčte za take otázky ale čím viac sa to snažím pochopiť ako to je s tými daňami tým mám v vacsi guláš
@chrumka120 čo si komu vypisovala? musíš napísať presne, lebo ťažko odpovedať keď nevieme na čo sa pýtaš
@pavlinaant ja sa v tom tiez nevyznam, preto som sa informovala na mzdovom u byvaleho zamestnavatela ci mi je relevantne ziadat o vykonanie danoveho priznania a zistila ze mozem mat vratku dane. danove priznanie ti je povinny spravit aj byvaly zamestnavatel ak ho v lehote do 15.2. o to poziadas. Ja som mala podobne minuly rok RD, 2 dni cerpanie dovolenky + preplatena dovolenka a UPSVaR.