Vlastníctvo domu

31. mar 2022

Ahojte, manžel dostal darom dom (darom len na papieri, boli vyplácaní súrodenci).
Na liste vlastníctva je iba muž. Deti máme 3. Čo z toho pre mňa vyplýva do budúcnosti?
(Zaujala ma dnes téma že žena nedala prepísať byt ktorý dostala darom aj na muža lebo nie je hlúpa a potom poznámka že čo ak je to naopak a obdarovaný je muž).

syslik81
31. mar 2022

dom je jeho ak sa rozvediete ... ak zomriededis ty a deti

januska12323
31. mar 2022

Pri rozvode sa ťa dom netýka, v prípade dedenia ide deťom a manželke.

kitycat
31. mar 2022

nehnevaj sa ale co by si chcela? Jeho rodicia dali synovi, tvojmu manzelovi dom..ze to vyplacal ej jeho vec. Dom budete uzivat vy vsetci, po jeho smrti budu dedit deti a ty ako manzelka. Chystas sa s nim rozviest ci co?

autor
31. mar 2022

Vyplácalo sa to zo spoločných peňazí, aj všetko financujeme spoločne, takže áno zaujíma ma to a nie nechystám sa rozvádzať

autor
31. mar 2022

Čiže keď mu náhodou na staré kolená prepne 😀 (samozrejme žartujem, teda dúfam že sa to nikdy nestane) keď si niekoho nájde a rozvedie sa so mnou nemám nárok na nič, dobre tomu rozumiem?

loginexistuje
31. mar 2022

Vies to preukazat ze sa vyplacalo z penazi co si nadobudla pred manzelstvom ? Su doklady o vyplateni ?
Inak v pripade rozvodu dom ostava muzovi (nevyplaca ta) pri jeho umrti dedis 1/4 tak ako kazde z deti

autor
31. mar 2022

@loginexistuje To neviem preukázať žiaľ, boli sme už manželia a účty sú spoločné

syslik81
31. mar 2022

ak by ste sa rozviedli mas narok na peniaze co si do domu vrazila-ale treba na to dokaz... co je uz komplikovanejsie ak sa jedna o roky spolu ... vacsinou sa byt prepise naoboch .. alebo preda a kupi spolocne .. este moznost kupit byt dat do podnajmu a ten bude napr tvoj a dommuzov ... dnes ste zamilovany ale zajtra nemusite a tak by to malo byt vyrovnane .. ci sa jedna omuza alebo zenu ..

roja01
31. mar 2022

Ak ste vyplacali jeho surodencov zo spolocnych penazi pocas manzelstva, mal by ti darovat taky podiel na dome, ktory sa rovna polovine vyplatenych penazi. Ked ste vyplacali, bola medzi nimi dohodnuta hodnota za cely dom. Ked vyplacal napriklad 2 surodencov, tak mas narok na 1/3 domu.

autor
31. mar 2022

@roja01 ďakujem, áno 2 súrodencov. Nejedná sa o rodičovský dom. V rodičovskom dome stále žijú jeho súrodenci (už pred 40.tkou takže sa nejedná o deti).
@syslik81 ďakujem

amelie2017
31. mar 2022

Stale su to deti jeho rodicov, takze preto tie deti. A mate aspon nejaky doklad, ze ste ich vyplacali a kolko? Alebo ste im tie peniaze dali len tak z ruky do ruky? Lebo v tom pripade nebudes mat z tych penazi nic. A do buducnosti, ak budete nieco rekonstruovat, kupovat akykolvek nabytok eslektrospotrebice,...odkladaj si blocky a pre isto si sprav aj fotokopie, blocky casom vyblednu. Polovicu z toho sice nedostanes, lebo sa rata aj amortizacia, ale radsej nieco ako nic.

autor
31. mar 2022

@amelie2017 Vyplácanie prebehlo za prítomnosti notára, teda bol tam s ním muž, jeho rodičia a súrodenci, ja nie
Ale doklad o vyplatení manžel samozrejme má

autor
31. mar 2022

Mne nejde o rozvod, alebo tak, nikdy som na také niečo nepomyslela, len dnes som nad tým premýšľala že čo by sa teda stalo keby ma muž opustí

roja01
31. mar 2022

@amelie2017 neznamena , ze ked nema doklad o vyplateni manzelovo surodencov, nebude mat z domu nic. Ved jej manzel je asi normalny, slusny clovek, ktory musi chapat aj jej potrebu sa zabezpecit pre pripad mimoriadnej udalosti. Ich deti este nie su dospele a aj ked je predpoklad, ze z nich vyrastu slusni ludia, stat sa moze vselico a je dobre, ak po strate jednoho z rodicov ten druhy neostane zavisly na voli vlastnych deti. Rodic by mal mat vzdy minimalne 1/2 podiel na nehnutelnosti. A to este nespominame pripadny rozchod. Vtedy by na tom bola este horsie.

amelie2017
31. mar 2022

Tak v tom pripade je jasne, ze vyplatenie prebehlo z vasich spolocnych penazi a budes mat na me narok, ak by ta manzel nechcel vyplatit.
@roja01 ano, vsetci vzdy predpokladaju, ze ich manzel/manzelka je slusny clovek, ale v pripade rozchodu sa zvyknu slusni ludia menit na ..... a za cent aj koleno vrtat. Dnes som tu citala diskusiu o zene, co si vzala pozicku na prerabku priatelovho bytu/domu a rucila mu za auto. Rozisli sa, z penazi, co vrazila nevidela ani cent, frajer prestal splacat pozicku za auto a ona mesacne splaca 700€ za nic, co patri jej.

makova333
31. mar 2022

autorka: Ja stale nerozumiem o ake vyplacanie islo ked ste dom dostali darom. Mali na tom dome surodenci nejaky podiel? Co bolo uvedene v notarskej zapisnici resp. doklade o "vyplateni"?

euka210
31. mar 2022

Na mojho bol prepisany, svokru dochovame, a tiez tam nie som uvedena a ani to neriesim. Mame ciste vztahy, rozvodu sa nebojim, hoci tu budu namietat. Ale chapem, ze vacsinou sa dnes treba nejako "poistit" kebyze manzelstvo nevyjde.

autor
31. mar 2022

@makova333 nechcem zachádzať úplne do detailov, ale áno bol tam podiel (svokrovci vlastnia viac nehnuteľností)

makova333
31. mar 2022

Autorka: Pytam sa len preto, aby som si ujasnila veci, lebo dar a vyplatenie nejde dokopy. Samozrejme, ak surodenci mali na dome nejaky podiel a ten sa vyplacal je to ina situacia. Manzel ti mal napisat cast prislusnu polovici sume, ktora sa vyplacala. Ak nie, tak si treba pre istotu odlozit napriklad vypis z uctu ak sa suma vyberala z uctu a dokklad od notara. Pri vyporiadani po rozvode by ti tieto doklady predpokladam pomohli.

opica_skorica
31. mar 2022

Normálne požiadaj svojho manžela, aby vzhľadom k tvojmu finančnému príspevku na vyplatenie jeho surodencov nezabudol na detail, že napisat cast (necham na vase uvazenie) nehnutelnosti na teba.
Ty si predsa investovala a preco by si nemala mať nič na katastri?????

benit
31. mar 2022

@kitycat akoze co by chcela? Ved zo spolocnych penazi vyplatili surodencov a dom je len jeho. Tak asi by bolo spravodlive mat podiel na tom dome.

h2
31. mar 2022

@makova333 Ja som to pochopila tak, že to bol dar v zmysle, že to darovali rodičia všetkým svojím deťom. A oni sa asi dohodli medzi sebou tak, že autorkin muž si to nechá a zvyšných dvoch vyplatí.

sasa1310
31. mar 2022

nie si vlastníčkou danej nehnuteľnosti, tak samozrejme z toho vyplýva, že nemáš nárok na danú nehnuteľnosť. Pri prípadnom rozvode budeš musieť odísť do svojej nehnuteľnosti

kitycat
1. apr 2022

@benit zakladatelka neuviedla, ze to slo zo spolocnych financii. Vyplacali dar, to je tiez divne a ked vedela, ze to ide zo spolocnych penazi mala sa pytat nez s tym suhlasila

benit
1. apr 2022

@kitycat a z akych asi, Ked su manzelia?

ciarraa
1. apr 2022

Vlastnickou nie si, musel by ta dat na LV dopisat, len je zaujimave, ze surodencov ste vyplacali zo spolocnych penazi, no nemas z toho nic. Ako len v ramci dedenia ak do dedicskeho neuvedie niekoho ineho

kitycat
1. apr 2022

@benit mohol poziadat o pozicku, ktora by nepodliehala BSM. Avsak ako uz vieme je vsetko inac a autorka sa teraz musi zariadit. Idealne aby jej bola darovana aspon nejaka cast. Kedze su manzelia tak sa neda povedst, ze by niekto dal "viac" aj ked moralne je to ine

sasa1310
1. apr 2022

a autorka si hlúpa, že to išlo darovacou zmluvou, aj keď ste v podstate vyplácali. Podľa správnosti ste mali tie časti odkúpiť normálne kúpnou zmluvou a vtedy by si určitú časť mala aj ty na LV. Takto nemáš nič.