Ahojte, manžel dostal darom dom (darom len na papieri, boli vyplácaní súrodenci).
Na liste vlastníctva je iba muž. Deti máme 3. Čo z toho pre mňa vyplýva do budúcnosti?
(Zaujala ma dnes téma že žena nedala prepísať byt ktorý dostala darom aj na muža lebo nie je hlúpa a potom poznámka že čo ak je to naopak a obdarovaný je muž).
Pri rozvode sa ťa dom netýka, v prípade dedenia ide deťom a manželke.
nehnevaj sa ale co by si chcela? Jeho rodicia dali synovi, tvojmu manzelovi dom..ze to vyplacal ej jeho vec. Dom budete uzivat vy vsetci, po jeho smrti budu dedit deti a ty ako manzelka. Chystas sa s nim rozviest ci co?
Vyplácalo sa to zo spoločných peňazí, aj všetko financujeme spoločne, takže áno zaujíma ma to a nie nechystám sa rozvádzať
Čiže keď mu náhodou na staré kolená prepne 😀 (samozrejme žartujem, teda dúfam že sa to nikdy nestane) keď si niekoho nájde a rozvedie sa so mnou nemám nárok na nič, dobre tomu rozumiem?
Vies to preukazat ze sa vyplacalo z penazi co si nadobudla pred manzelstvom ? Su doklady o vyplateni ?
Inak v pripade rozvodu dom ostava muzovi (nevyplaca ta) pri jeho umrti dedis 1/4 tak ako kazde z deti
@loginexistuje To neviem preukázať žiaľ, boli sme už manželia a účty sú spoločné
ak by ste sa rozviedli mas narok na peniaze co si do domu vrazila-ale treba na to dokaz... co je uz komplikovanejsie ak sa jedna o roky spolu ... vacsinou sa byt prepise naoboch .. alebo preda a kupi spolocne .. este moznost kupit byt dat do podnajmu a ten bude napr tvoj a dommuzov ... dnes ste zamilovany ale zajtra nemusite a tak by to malo byt vyrovnane .. ci sa jedna omuza alebo zenu ..
Ak ste vyplacali jeho surodencov zo spolocnych penazi pocas manzelstva, mal by ti darovat taky podiel na dome, ktory sa rovna polovine vyplatenych penazi. Ked ste vyplacali, bola medzi nimi dohodnuta hodnota za cely dom. Ked vyplacal napriklad 2 surodencov, tak mas narok na 1/3 domu.
Stale su to deti jeho rodicov, takze preto tie deti. A mate aspon nejaky doklad, ze ste ich vyplacali a kolko? Alebo ste im tie peniaze dali len tak z ruky do ruky? Lebo v tom pripade nebudes mat z tych penazi nic. A do buducnosti, ak budete nieco rekonstruovat, kupovat akykolvek nabytok eslektrospotrebice,...odkladaj si blocky a pre isto si sprav aj fotokopie, blocky casom vyblednu. Polovicu z toho sice nedostanes, lebo sa rata aj amortizacia, ale radsej nieco ako nic.
@amelie2017 Vyplácanie prebehlo za prítomnosti notára, teda bol tam s ním muž, jeho rodičia a súrodenci, ja nie
Ale doklad o vyplatení manžel samozrejme má
Mne nejde o rozvod, alebo tak, nikdy som na také niečo nepomyslela, len dnes som nad tým premýšľala že čo by sa teda stalo keby ma muž opustí
@amelie2017 neznamena , ze ked nema doklad o vyplateni manzelovo surodencov, nebude mat z domu nic. Ved jej manzel je asi normalny, slusny clovek, ktory musi chapat aj jej potrebu sa zabezpecit pre pripad mimoriadnej udalosti. Ich deti este nie su dospele a aj ked je predpoklad, ze z nich vyrastu slusni ludia, stat sa moze vselico a je dobre, ak po strate jednoho z rodicov ten druhy neostane zavisly na voli vlastnych deti. Rodic by mal mat vzdy minimalne 1/2 podiel na nehnutelnosti. A to este nespominame pripadny rozchod. Vtedy by na tom bola este horsie.
Tak v tom pripade je jasne, ze vyplatenie prebehlo z vasich spolocnych penazi a budes mat na me narok, ak by ta manzel nechcel vyplatit.
@roja01 ano, vsetci vzdy predpokladaju, ze ich manzel/manzelka je slusny clovek, ale v pripade rozchodu sa zvyknu slusni ludia menit na ..... a za cent aj koleno vrtat. Dnes som tu citala diskusiu o zene, co si vzala pozicku na prerabku priatelovho bytu/domu a rucila mu za auto. Rozisli sa, z penazi, co vrazila nevidela ani cent, frajer prestal splacat pozicku za auto a ona mesacne splaca 700€ za nic, co patri jej.
autorka: Ja stale nerozumiem o ake vyplacanie islo ked ste dom dostali darom. Mali na tom dome surodenci nejaky podiel? Co bolo uvedene v notarskej zapisnici resp. doklade o "vyplateni"?
Na mojho bol prepisany, svokru dochovame, a tiez tam nie som uvedena a ani to neriesim. Mame ciste vztahy, rozvodu sa nebojim, hoci tu budu namietat. Ale chapem, ze vacsinou sa dnes treba nejako "poistit" kebyze manzelstvo nevyjde.
@makova333 nechcem zachádzať úplne do detailov, ale áno bol tam podiel (svokrovci vlastnia viac nehnuteľností)
Autorka: Pytam sa len preto, aby som si ujasnila veci, lebo dar a vyplatenie nejde dokopy. Samozrejme, ak surodenci mali na dome nejaky podiel a ten sa vyplacal je to ina situacia. Manzel ti mal napisat cast prislusnu polovici sume, ktora sa vyplacala. Ak nie, tak si treba pre istotu odlozit napriklad vypis z uctu ak sa suma vyberala z uctu a dokklad od notara. Pri vyporiadani po rozvode by ti tieto doklady predpokladam pomohli.
Normálne požiadaj svojho manžela, aby vzhľadom k tvojmu finančnému príspevku na vyplatenie jeho surodencov nezabudol na detail, že napisat cast (necham na vase uvazenie) nehnutelnosti na teba.
Ty si predsa investovala a preco by si nemala mať nič na katastri?????
nie si vlastníčkou danej nehnuteľnosti, tak samozrejme z toho vyplýva, že nemáš nárok na danú nehnuteľnosť. Pri prípadnom rozvode budeš musieť odísť do svojej nehnuteľnosti
Vlastnickou nie si, musel by ta dat na LV dopisat, len je zaujimave, ze surodencov ste vyplacali zo spolocnych penazi, no nemas z toho nic. Ako len v ramci dedenia ak do dedicskeho neuvedie niekoho ineho
a autorka si hlúpa, že to išlo darovacou zmluvou, aj keď ste v podstate vyplácali. Podľa správnosti ste mali tie časti odkúpiť normálne kúpnou zmluvou a vtedy by si určitú časť mala aj ty na LV. Takto nemáš nič.
dom je jeho ak sa rozvediete ... ak zomriededis ty a deti