Skončil mi rodičovský a nárok na príspevky nemám

lilianka24
4. okt 2014

baby 24.9 mala dcera 3 roky tak som sa isla 29.9 zaregistrovat na urad prace a opytat na socialku ci mam narok na nejaky prispevok kedze byvam s malou a priatelom,,niesme zobraty a on tu ani nema trvaly pobyt ,,byt je mojich rodicov a hned ma odj,,bali ze ak robi na zmluvu nemam narok na nič ...to akoze vazne nemam narok to mame vyzit zo 450 eur ?

zuzankamalikova
4. okt 2014

Mna čaká to iste v novembri,tiež by ma to zaujímalo 🙂 ale podla toho čo som počula,mame narok asi len na prídavky na dieťa... 😒

mima4
4. okt 2014

@lilianka24
cize ty sa pytas, ci mate vyzit zo 450 eur a ci sa vam nebudu ostatni ludia skladat na to aby ste vyzili?
Ste dvaja mladi zdravi ludia, rozhodli ste sa mat dieta, tak prevezmite zodpovednost za seba a neziadajte peniaze od inych ludi.

lilianka24
autor
4. okt 2014

@mima4 tak asi si mimo trosku neziadam tu o zbierku ....len sa pytam ci nemam narok kedze tmavsí obcania maju prispevky na byvanie a skolu zadarmo vylety a stravu ,,,

nikawero12
4. okt 2014

@lilianka24 A kto vás núti aby ste žili zo 450 euro? Máš právo nájsť si prácu a dostať za ňu zaplatené. Daj si malú do škôlky a chod pracovať.

mima4
4. okt 2014

@lilianka24
a myslis si ze tie peniaze čo by dostala od statu sa pestuju na stromoch? To su peniaze, ktore odvadzaju pracujuci ludia,ktori neraz dostavaju minimalku, robia na tri smeny a doslova zivoria pri slovenskych cenach.

Tmavsi obacania nemaju ziaden specialny prispevok oproti bielym ciganom,ak áno,daj sem priame dokazy (nie članky znoveho času a inych šitov pre nizkointeligentnu cast slovakov).

lilianka24
autor
4. okt 2014

@nikawero12 ved mala je v skolke lenze tu ziadna praca nieje a keby som mala dochadzat viac miniem nez zarobím a malu si musim dat do skolky a aj vybrat a neverim tomu ze si niekto upravi pracovny cas koli mne

lilianka24
autor
4. okt 2014

@mima4 no tak ja takych poznam tych tmavsich presne ten isty pripad ako ja a dostavaju 350 e od statu len malu maju v skole a ja v skolke-! tak isto niesu manzelia a byvaju v podnajme hmmm tak to je zaujimave

rora
4. okt 2014

@lilianka24 ked nemas moznosti sa zamestnat hladaj zatial ine riesenia ako si privyrobit, prilezitostne opatrovanie deti/dochodcov, upratanie, navarenie... skus si dat inzerat napr. ze vypomozes starsim v domacnosti atd.... velakrat som v inzercii nasla niekoho kto hladal taketo nieco... Z uradu prace necakaj ziadnu financnu vypomoc, kedze zijes s priatelom, mohla by si ziadat o prispevok na byvanie a o prispevok v hmotnej nudzi, ale musela by si byvat sama, musela by si mat zo sudu rozhodnutie o vyzivnom pre tvoje dieta aby urad vedel aku mesacnu sumu mas k dispozicii a ak ta by bola vyssia nez tieto prispevky tak by si ani nic nedostala. a aj tie prispevky z uradu su velmi male sumy, ktore stacia na zivot akurat tak tym obcanom zijucim v chatrciach, ktori ani nemaju ine naroky na zivot nez alkohol,cigarety a obcas nejake potraviny....

maznacik007
4. okt 2014

@lilianka24 este raz a pomaly aby si pochopila neexistuje narok na socialnu davku /davky v hmotnej nudzi su na to aby si zabezpecila jedno teple jedlo denne/ podla farby pleti ... NEEXISTUJE ...

narok nemas za týchto okolnosti na nic ... mozes sa zamestnat ... a platit niekomu aby ti malu zo skolky vyberal ... alebo sediet doma alebo sama mozes niekomu pomoct s opaterou dietata je to len na tebe ... ako sa ty postaras o svoje dieta spolu s jeho otcom ...

a btw. kolko si tomuto statu prispela ty ... kolko mas odpacovane .... a odvedene na daniach a odvodoch ...

bosoriak
4. okt 2014

@lilianka24 Nie si prva ani posledna, ktorej skoncila rodicovska dovolenka a hlada si pracu. Ty vsak cakas, ze budes dostavat od statu (cize od nas vsetkych, ktori odvadzaju dane a odvody statu z vlastnej vyplaty, peniaze, ktore by sme inak vyuzili pre NASE deti) nejake peniaze za co konkretne? Malu mas v skolke, najdi si pracu aspon na polovicny uvazok, 4 hodiny denne zvladnes aj s dietatom. Existuju aj prace s pruznou pracovnou dobou, prace na zivnost, dohody, brigady a podobne.

Ale s tymto pristupom tu teda vela kamaratov neziskas, myslis, ze my vsetci tu zijeme z podpory od statu, sedime si doma na modrom konikovi a o deti sa nam staraju ostatni? 🙂

Skus trochu zmenit myslenie, skor hladaj riesenia ako sa to da, nie dovody preco sa to neda.
Drzim palce.

lilianka24
autor
4. okt 2014

@rora no uz pol roka pred skoncenim rodicaku som skusala vselico ale smola tu proste je tazko za robotu ,,, a viem ze z uradu to niesu miliony preto som to chcela len docasne kym nenajdem niečo co ozaj bude vyhovovat aj mne koli tomu aby som si rano o 7 dala malu do skolky a o pol 4 vyzdvyhla

junova
4. okt 2014

@lilianka24 Musíš si sama pomôcť. Môj manžel má náročnú ale dobre platenú prácu, ja som na materskej a ešte som si aj otvorila živnosť. Štát sa o teba nepostara.

eruuuska
4. okt 2014

@lilianka24 Ahoj, nemas pravo na ziadny prispevok, nakolko prijem osob v spolocnej domacnosti je vyssi ako sucet zivotneho minima na vsetky osoby v domacnosti, ale odporucam, aby si tvoj priatel uplatnil danovy bonus na dieta ak tak uz neurobil, inak ti ostava praca na ciastocny uvazok, popripade brigady....

junova
4. okt 2014

@lilianka24
Ja tu tiež nikoho nemám kto mi mi vodil a vyberal,deti zo škôlky. Keď mala dcéra 3 roky, dali sme ju do škôlky. Vstavali sme o 5,40 o 6,00 sme už stáli pred škôlkou a domov sme chodili o 16,30 keď zatvarali škôlku. Dcéra bola prvá v škôlke a posledná odchádzala. Bolo to veľmi náročné, do toho som otehotnela a museli sme to zvládnuť. Čo som mala ísť na úrad práce? Budúci rok si budem hľadať prácu, ktorá začína o 8,00 a budeme sa s manželom striedať. Jeden bude ráno deti vodiť a druhý poobede vyzdvihovat.

lilianka24
autor
4. okt 2014

@junova u nas zacina skolka o 7 rano a je do 16.00 a priatel zacina v praci skoro cize on ju vodit nemoze a chodi neskoro cize ani vyzdvihnut ju nemoze on... ☹

jerryjanka
4. okt 2014

tak potom len skrateny uväzok, viem že napriklad tesco take umožnuje, aj ine obchody dosť často hladaju aspon na vypomoc, pred vianocami.

junova
4. okt 2014

@lilianka24 No to je blbé, ale skus pohľadať aspoň tie brigády.

lilianka24
autor
4. okt 2014

@jerryjanka dakujem za typ

jerryjanka
4. okt 2014

@lilianka24 nemaš za čo, tiež mame problem s financiami, značný problém teda, ale mne o chvilu pribude ešte tretie dieťatko, takže u mna ani brigada nehrozí len niečo cez net alebo na doma

mihula
4. okt 2014

@lilianka24 pišeš,že priatel chodi skoro do roboty a neskoro z roboty,tak potom by musel zarobit celkom slušne,však 12 hodin denne x 20 dni v mesiaci nemože byt 450e

mawka
4. okt 2014

boze moj, hypoteku nemate, co vas vlastne drzi v tej hladovej doline? tak si najdi pracu inde, v regione, kde sa da lepsie zamestnat za lepsie peniaze, do skolky malu date tam, byvat budete v prenajme, tak ci tak musite platit energie, fondy. na zaciatok vam staci aj nieco male. a ver, ze vo vacsich mestach alebo okresnych su skolky aj od 6.00 do 16.00, 16.30 hod. tak mi nehovor, ze keby ste mali spolocny prijem okolo 1000 e dokopy, ze by ste nevedeli utiahnut nejaky 1 izbak a stravu.
ako ja uz mam vazne pocit, ze kazdy len fnuka.... dnes je tolko moznosti, staci si len vybrat.
do riti a ked nemate jasno a nie ste schopni sa pohnut z miesta a robit zmeny, naco si potom robite deti??? ja to nepochopim! a ked sa uz stane, tak sak sme rodicia, kks, otocim aj svet hore nohami len aby som sa postarat vedela.
Kristusak, tak ma toto vie vytacat. dvaja dospeli a budu fnukat ako maju maly prijem. mna s dvomi detmi sa nikto nepyta. len asi to bude tym, ze nesedim na riti, nefnukam, nevyberam si, ale konam a su za mnou aj vysledky.

mima4
4. okt 2014

@lilianka24
poviem ti tak, ak tvoj priatel robi od nevidim do nevidim a nedokaze si plnit aj rodicovske povinnosti s logistikou (minimalne bud zaniest alebo prist do skolky po malu) za 450 evri...tak je to doslova pre neho zabity cas!
Ty mas minimalne sance si najst pracu - detva, ani sa necudujem... to je region akurat na exkurziu, ako sa zije v tretom svete 😀 , tak sa zbalte a chodte z toho regionu prec.

sisaha
4. okt 2014

@mawka presne tak.. a na to, ze nemaju hypo, maju az dost na stravu a byvanie...Mne po odratani hypoteky a vsetkych poplatkov ostava pre 3 osoby menej..

mima4
4. okt 2014

@mawka
su moznosti, ale v ludoch sa 40 rokov budoval pocit, ci skor iluzia, ze zodpovednost nesie stat, ze stat sa ma postarat a potlacal sa v nich nejaky ten pud zodpovednosti za vlastny zivot...a toto sa prenieslo este na sucasnu generaciu dnesnych 20-30 rocnych ludi...

mawka
4. okt 2014

@mima4 ano, vsimam si. a fakt ma to vytaca. viem, su aj tazke pripady a tym skor pomoze vilo rozboril a ostatni ludia. ale su pripady ako tento a kopa podobnych alebo slecna, ktora sa trasie o davku v hmotnej nudzi, na co sa skladame vsetci, teda ja uz bojkotujem a seriem na soc poist na slovensku, neodvadzam...nebudem zivit darmozracov. keby som si mohla aspon vybrat KOMU sa z odvodov mojich bude vyplacat... ale mladi, schopni ludia a spravaju sa takto? ej bistu, nech si to len skusia za hranicami. tam nikto nema nic zadarmo. najskor musi ukazat volu, musi chciet a musi dokazat, ze mu neni zatazko robit hocijaku pracu a az potom sa v pripade nudze stat postara... ale tu? sak sa necudujem, ze na slovensku je to take ake je. solidarni pracujuci ludia, ktori vsak nestoja o to, aby zivili socky a fnukacov obecnych.... a ked dojde iste k istemu, potom pre tych snazivych neni pomoci...

mima4
4. okt 2014

@mawka najhorsie je to, ze mnohi zarabajuci ludia (neraz rodicia dvoch, troch deti) ziju podstatne horsie, biednejsie, ako poberatelia vselijakych davok (vacsinou spekulanti,bez rozdielu farby pleti).
Pre mna pomoc znamena ujat sa a pomahat ludom, ktori su chori, postihnuti, ktori maju chore deticky,vdovam, sirotam, dochodcom so slabymi dochodkami... proste ludom, ktori z objektivnych pricin sa ocitli v socialnych problemoch a nemaju moznosti sa z nich dostat.

mawka
4. okt 2014

@mima4 presne tak. a preto mi tu nebude nikto tvrdit ako sa neda, ako neni robota, ako nevyziju. ak su zdravi, mladi, moznosti maju kopu. ak nechcu, su neschopni. viac asi k tomu nie je co dodat.

ellca123
4. okt 2014

na toto mate narok
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...

kedze byvate s priatelom a nie manzelom chodte na upsvr v okresnom meste
a pomozu vam
su tam rozne prispevky /priznaju vam hmotnu nudzu,socialne davky,prispevok na byvanie ,a ja neviem co este
v skolke sa neplati strava/len symbolickych 5 eur/mes. nie 23 eur mes........

maznacik007
4. okt 2014

@ellca123 narok nemaju kvôli svojmu prijmu ... 😉

ellca123
4. okt 2014

nie su manzelia
@maznacik007