Skončenie pracovného pomeru počas rodičovskej a podpora v nezamestnanosti

allyska
2. mar 2016

Ahojte. Chcem sa opýtať na váš názor. Som na rodičovskej dovolenke do marca 2017. 29.2.2016 som dostala výpoveď z pracovného pomeru ktorý trval 5 rokov z dôvodu rušenia prevádzky. Chcela by som čerpať podporu v nezamestnanosti, no po skončení rodičovskej dovolenky už na ňu nebudem mať nárok z dôvodu nesplnenia podmienky nemocenského poistenia 730 dní v posledných troch rokoch. Môžem sa odhlásiť z poberania rodičovského príspevku (resp. presunúť poberanie na manžela) a ja sa nahlásim na úrad práce a budem žiadať podporu. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? Ďakujem

bonaqa2013
2. mar 2016

skús sa pozrieť na skupiny - je tu skupina právnikov, poradia...

gapa
3. mar 2016

@allyska je to pravda, že potrebuješ mať aspon 730dní poistenia v nezamestnanosti (nemocenské je pre nárok na materské) v období 3roky pred zaevidovaním do evidencie uchádzačov o zamestnanie, čo splníš, ak sa zaeviduješ do 1roku od ukončenia pp.
Neviem, aký si mala plat a predpokladám tvoj pp skončil bez čerpania riadnej dovolenky, tj. počas čerpania rodičovskej dovolenky. Podstatné je vedieť, že sa ti bude podpora rátať z vymeriavacích základov v období 2roky pred zaevidovaním. Ak tam nebudeš mať žiadny vym.základ, len obdobie RD + obdobie nezamestnanosti, tak podla toho, čo som čítala na stránkach soc.poistovne a z odpovedí od nich, budeš mať nárok na podporu rátanú z minimálnych odvodov, tj. z 429eur, z toho podpora je na mesiac je cca 50% z toho (cca preto, lebo sa to ráta na kalend.den, tj. záleží, kolko má mesiac dní).
Ak si mala viac a nerobila na dohodu, tak ak chceš vyššiu podporu, tak by sa dalo získať nárok, ak by si pracovala s vysokým vym.základom napr. 5dní (no stačí aj 1den mať vym.základ) zo zamestnania. Z toho by sa rátala podpora, ak iný vym.základ pre poistenie v nezam, v období 2roky pred zaevidovaním nebudeš mať.
Inak najlepšie je otázku smerovať priamo soc.poistovni cez ich formulár, tu je link:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s