Dobrý deň, chcem sa spýtať v mene mojej mamy ktorá si požiadala uz skoro pred rokom invalidný dôchodok konkrétne v Žiline, aké mate vy skúsenosti s čakaním na schválenie, poprípade nejaké názory. Mamina je onkologický pacient a nevládze robiť, ale nemá na výber bohuzial kvôli financiám. Pomáham jej ako sa dá . Ďakujem za každý názor.
To tak dlho sa caka na posudenie?😳😳😳😳😳😳😳 pre boha ziveho
@simca115 tam musi byt nejaky iny problem ziadala som tesne pred vianocami 2021 a v maji 2022 (zaciatkom) som mala rozhodnutie a peniaze na ucte (aj doplatene)
@simca115 napis aky je stav kedy dala lekarske spravy na socialnu ? mala uz posudenie posudkovym lekarom soc poist ? uz sa poslala ziadost do ba ? dolozila mama vsetky potvrdenia ?
Rok cakat? No podala by som podnet za nesplnenie lehoty ....
Ja som čakala 1,5 roka, pre chyby úradníčok 2x 3 mesiace navysse a papiere z ČR, jeden papier, potom som poslala sťažnosť do BA na ústredie a ti volali na pobočku
Kamarátova mama čakala od februára toho roku a v júli dostala.
Ich to nezaujíma ONI majú čas ani že dotyčného človeka kvári ťažká choroba
že nevládze pracovať. Doplatiť doplatia ked uznajú že je ID ale čaká sa strašne dlho veru už pomaly aj rok. mám kamarátku tiež onkologickú pacientku už 6 rokov poberala plný ID ale sa jej ta pliaga nevrátila aby tomu zabránili musí chodiť ešte na ambulantnú chemoterapiu tak je plný vzali a dali polovičný. Z dôvodu že má dobré vysledky. Chorý systém na hlavu.
@elizabet173 veru je cela taká situácia je hrozna. Choroba môže sa stať každému z nás kedykoľvek a akákoľvek.
@kvetka22 no iste čo neexistuje polovičný čo sú to za blbosti ked je dôchodok 50 percent tak je to zo 100 koľko.100 percent je celý ak má polovičný tak logika že je to 50 percent.Pre srandu králikov nehovoria ľudia som an polovičnom ID.Tak aký existuje nadpolovičný, vôbec polovičný že majú ľudia iba celý alebo nič.Netrep normálne existuje na percenta 50 percent polovičný.
@dilino pojem polovičný dôchodok neexistuje, ľudia si to často mýlia s ID, ktoré boli kedysi. Vtedy bol bud plný ID, alebo polovica z neho. Dnes je to podľa %. Plno ludi hovorí, že ma polovičný ID, ale nemajú 50% z celého, ale například 45%, alebo 65%. Čiže ta suma nie je 50% z celého ID. Nemusím trepať, keďže s tým robím 🙂
@lucia851 ale to zavisi od prijmov ako si mala predtym ja mam 65% a dostavam 530 eur a ja ste aj pracujem na TPP
@loginexistuje tak to mas peknu sumu. Ja mam 80 % a nemam ani 400. Tiez este pracujem na 4,5 hod
@zuzap33 ptak hej ale odvadzala som predtym pekne sumy ako zamestnanec 😉 aj ked mne ako zene znizuje dochodok obdobie strastlivosti o dieta kedze je tam smiesny koeficient
ja pracujem na plny uvazok zatial prijem mam ok (nestazujem si) neviem si absolutne predstavit mat ako prijem len ID
@simca115 s touto diagnozou sa ID riesia prednostne.treba sa ihned ozvat.....ci sa spis nestratil...alebo sa nepozabudlo.
@dilino 50% sa píše preto, že to tak určil doktor podľa tabuliek uvedených v zákone. Zvyčajne sa môžu hýbať pri každej diagnóze v určitom rozpeti napr od 50-60%, alebo od 20-30%. Ak má niekto 60%, tak dostane 60% z plneho ID. Samozřejmě, že ak má niekto 50% tak je to polovica z plného ID. Ja som skôr myslela ten pojem - polovičný ID - že ho vela ľudí používá, pričom % mají vyššie, tým pádom aj dôchodok nieje v skutočnosti polovičný ale záleží vždy od tých %.
Kedysi bol zákon, platil do roku 2004, keď bol buď plný alebo polovičný. Veľa ľudí si ale myslí, že to tak je stále.
@pieksamaki a to odkial mas, ze onkologickych prednostne ? Ja som po dvoch pisomnych urgenciach v oktobri a novembri dostala vymer v decembri. Ziadost isla vo februari
@zuzap33 robila som tam a mali sme takyto postup prace....
@simca115 Ja som čakala 7 mesiacov, no bola som na PN už neplatenej.