Schválenie invalidného dôchodku

simca115
4. sep 2022

Dobrý deň, chcem sa spýtať v mene mojej mamy ktorá si požiadala uz skoro pred rokom invalidný dôchodok konkrétne v Žiline, aké mate vy skúsenosti s čakaním na schválenie, poprípade nejaké názory. Mamina je onkologický pacient a nevládze robiť, ale nemá na výber bohuzial kvôli financiám. Pomáham jej ako sa dá . Ďakujem za každý názor.

zefyra
4. sep 2022

@simca115 Ja som čakala 7 mesiacov, no bola som na PN už neplatenej.

greta2017
4. sep 2022

To tak dlho sa caka na posudenie?😳😳😳😳😳😳😳 pre boha ziveho

loginexistuje
4. sep 2022

@simca115 tam musi byt nejaky iny problem ziadala som tesne pred vianocami 2021 a v maji 2022 (zaciatkom) som mala rozhodnutie a peniaze na ucte (aj doplatene)

loginexistuje
4. sep 2022

@simca115 napis aky je stav kedy dala lekarske spravy na socialnu ? mala uz posudenie posudkovym lekarom soc poist ? uz sa poslala ziadost do ba ? dolozila mama vsetky potvrdenia ?

martinkatinka
4. sep 2022

Rok cakat? No podala by som podnet za nesplnenie lehoty ....

lucia851
4. sep 2022

@simca115 ja som čakala 1 rok ale bola som po celý čas na PNke

lucinkaboz
4. sep 2022

Ja som čakala 1,5 roka, pre chyby úradníčok 2x 3 mesiace navysse a papiere z ČR, jeden papier, potom som poslala sťažnosť do BA na ústredie a ti volali na pobočku

dilino
4. sep 2022

@greta2017 hej aj ja v MT už čakam 4 mesiac.

dilino
4. sep 2022

Kamarátova mama čakala od februára toho roku a v júli dostala.

dilino
4. sep 2022

Ich to nezaujíma ONI majú čas ani že dotyčného človeka kvári ťažká choroba
že nevládze pracovať. Doplatiť doplatia ked uznajú že je ID ale čaká sa strašne dlho veru už pomaly aj rok. mám kamarátku tiež onkologickú pacientku už 6 rokov poberala plný ID ale sa jej ta pliaga nevrátila aby tomu zabránili musí chodiť ešte na ambulantnú chemoterapiu tak je plný vzali a dali polovičný. Z dôvodu že má dobré vysledky. Chorý systém na hlavu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dilino
4. sep 2022

@elizabet173 veru je cela taká situácia je hrozna. Choroba môže sa stať každému z nás kedykoľvek a akákoľvek.

kvetka22
4. sep 2022

@simca115 ak čaká tak dlho a bola už na posúdení u lekára, kontaktujte pobočku, alebo rovno ústredie v ba. Niekde bude problém.. Ak sa niečo rieši, zvyčajne ide list s infom

kvetka22
4. sep 2022

@dilino polovičný ID neexistuje, dáva sa podľa % čo určuje posudkovy lekár.. Bohužiaľ, ak mala dobre výsledky, lekár je nemôže dať vyššie %, iba podľa zákona :(

zuzap33
4. sep 2022

@simca115, 9 mesiacov

dilino
4. sep 2022

@kvetka22 no iste čo neexistuje polovičný čo sú to za blbosti ked je dôchodok 50 percent tak je to zo 100 koľko.100 percent je celý ak má polovičný tak logika že je to 50 percent.Pre srandu králikov nehovoria ľudia som an polovičnom ID.Tak aký existuje nadpolovičný, vôbec polovičný že majú ľudia iba celý alebo nič.Netrep normálne existuje na percenta 50 percent polovičný.

lulu1321
4. sep 2022

@simca115 Ak jej schvália ID, vyplatia jej spätne od dátumu podania. Veľa zdravia prajem mamke.

zuzap33
5. sep 2022

@kvetka22 polovicny je do 70 % vratane, od 71 % je cely

kvetka22
5. sep 2022

@dilino pojem polovičný dôchodok neexistuje, ľudia si to často mýlia s ID, ktoré boli kedysi. Vtedy bol bud plný ID, alebo polovica z neho. Dnes je to podľa %. Plno ludi hovorí, že ma polovičný ID, ale nemajú 50% z celého, ale například 45%, alebo 65%. Čiže ta suma nie je 50% z celého ID. Nemusím trepať, keďže s tým robím 🙂

kvetka22
5. sep 2022

@zuzap33 nie, tak sa to nepočíta. Plný je nad 70%, ale dovtedy je to tiež podľa %. Čiže ak je plný ID 1000€, a dr určil 45%, dostane dôchodca 450€, ak 65% tak 650€...

lucia851
5. sep 2022

@kvetka22 ja mám 55 percent a dostávam 168 eur

loginexistuje
5. sep 2022

@lucia851 ale to zavisi od prijmov ako si mala predtym ja mam 65% a dostavam 530 eur a ja ste aj pracujem na TPP

kvetka22
5. sep 2022

@lucia851 presne ako sa píše hore, záleží od príjmov... Počítajú sa všetky od r. 1984, v prípade potreby aj roky predtým.

zuzap33
5. sep 2022

@loginexistuje tak to mas peknu sumu. Ja mam 80 % a nemam ani 400. Tiez este pracujem na 4,5 hod

loginexistuje
5. sep 2022

@zuzap33 ptak hej ale odvadzala som predtym pekne sumy ako zamestnanec 😉 aj ked mne ako zene znizuje dochodok obdobie strastlivosti o dieta kedze je tam smiesny koeficient
ja pracujem na plny uvazok zatial prijem mam ok (nestazujem si) neviem si absolutne predstavit mat ako prijem len ID

pieksamaki
5. sep 2022

@simca115 s touto diagnozou sa ID riesia prednostne.treba sa ihned ozvat.....ci sa spis nestratil...alebo sa nepozabudlo.

dilino
5. sep 2022

@kvetka22 aj moja mama mala 50 percentný. A potom prečo sa píše na tom rozhodnutí 50 percent. Viem že moja mama ked mala rozhodnutie tak sa tam písalo. Moja dcérka ked žila mala mieru funkčného postihnutia 97 percent. Ci to si ľudia tak vytvorili a mýlia si či ako.

kvetka22
5. sep 2022

@dilino 50% sa píše preto, že to tak určil doktor podľa tabuliek uvedených v zákone. Zvyčajne sa môžu hýbať pri každej diagnóze v určitom rozpeti napr od 50-60%, alebo od 20-30%. Ak má niekto 60%, tak dostane 60% z plneho ID. Samozřejmě, že ak má niekto 50% tak je to polovica z plného ID. Ja som skôr myslela ten pojem - polovičný ID - že ho vela ľudí používá, pričom % mají vyššie, tým pádom aj dôchodok nieje v skutočnosti polovičný ale záleží vždy od tých %.
Kedysi bol zákon, platil do roku 2004, keď bol buď plný alebo polovičný. Veľa ľudí si ale myslí, že to tak je stále.

zuzap33
5. sep 2022

@pieksamaki a to odkial mas, ze onkologickych prednostne ? Ja som po dvoch pisomnych urgenciach v oktobri a novembri dostala vymer v decembri. Ziadost isla vo februari

pieksamaki
5. sep 2022

@zuzap33 robila som tam a mali sme takyto postup prace....