RTVS poplatky

andrea_ff
19. feb 2020

Dobry den.
Chcela by som sa opytat, ci nemate taku skusenost... nedopatrenim prisiel mojej kamoske platobny rozkaz od RTVS (koncesionarske poplatky) spatne za 5 rokov zaplatit. Ona ma dva odbery elektriny a za jednu uz roky plati, lenze si nepodala ziadost o viacnasobny odber. Moja otazka:
Ak to nezaplati, ide to hned na exekuciu? Alebo najskor na sud, kde by sa mohla domahat 3 rocnej premlcacej doby?
Prosim piste, ak s tym mate skusenost, pripadne nejaka pravnicka.
Dakujem velmi pekne 👍😉

mogaa
19. feb 2020

@andrea_ff ak by tam aj bola 3roky premlčacia lehota tak sa na ňu nevzťahuje keďže stále je dlžná za 2 roky😉

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lubka73
19. feb 2020

v prvom rade nech to riesi v RTVS , co jej na to povedia, nech zdokladuje ze uz plati za jedno odberne miesto

vojkri
19. feb 2020

Hlavne treba v lehote podat odpor proti platobnemu rozkazu lebo inak to bude ako pravoplatny rozsudok. Sup smer pravnik napisat odpor. Bude tam premlcanir urcite a s tymi odbernymi miestami sa mozno bude dat nieco vymysliet. A hlavne podla mna nepreberala postu pretoze najskor poslali urcite vyzvu na zaplatenie (maju to aj zo zakona). Hlavne nezmedkat lehotu nie je velmi dlha takze cim skor riesit!

lucka_ke
19. feb 2020

čím skôr nahlásiť ďalšie odberné miesto, aby jej už nepokračovala povinnosť platiť za druhé miesto a vzniesť námietku premlčania (staršie ako 3 roky je premlčané), zvyšok bude musieť zaplatiť, lebo nenahlásila viacnásobný odber

draik
19. feb 2020

@mogaa
Stále je dlžná za 3 roky.

andrea_ff
autor
19. feb 2020

@vojkri zle som asi napisala. Zatial jej prisla vyzva na zaplatenie od rtvs... nie zo sudu. Len co teraz? Nechce zaplatit za tych 5 rokov, ale iba 3 roky spatne? Ako postupovat? Uz pisala aj do rtvs, ze nech jej to prepocitaju na vymahatelnych 3 rokov, lenze neodpisali a teda co? Sama si ma vyratat sumu a len tak poslat?? A boji sa toho, ze by sa do toho obul exekutor, co hned navysi dlznu sumu....

marca12
19. feb 2020

@andrea_ff kamaratka je nesvojpravna? V prvom rade treba komunikovat s rtvs. Naskenovat im papiere od druheho odberneho miesta k tomu napisat ziadost. Staci to aj e-mailom alebo nech sa telefonicky informuje a vysvetli,co je vo veci a podla toho,co jej povedia,zaslat im potrebne dokumenty. Keby mne toto prislo ihned to riesim a nezastavim sa.
Ak jej neodpovedali,tak telefonicky sa musi informovat,preco nema odpoved. Necakat,nespat,ist si za tym a nenechat sa odbit.

liaka
19. feb 2020

My byvame v sluzobnom byte, elektrinu mame pisanu na svoje meno, mame tu len prechodny pobyt. Musime sa aj my prihlasit?

andrea_ff
autor
19. feb 2020

@liaka bohuzial...ja som si precitala, ze kazdy, kto ma na mene zmluvu na elektrinu musi platit. A ak maju napriklad manzelia dve nehnutelnosti je dobre ich dat v zmluve na elektrinu na to iste meno a vtedy sa jedna o viacnasobny obder a teda staci to ohlasit a platit "iba" raz.

lelicav
19. feb 2020

V prípade viacerých odberných miest musí požiadať o zlúčenie odberateľ,nie je to automatické.S RTVS som v obdobnej veci komunikovala. Mailovo to bolo bez problémov.Ani oni to nechcú dávať hneď na súd.Da sa s nimi dohodnúť splátkový kalendár.

vojkri
19. feb 2020

@andrea_ff tak ako pisali. Treba vyriesit hlavne to aby sa suma nenavysovala t.j. nahlasit ze je viac odbernych miest. Vyratat si tri roky spatne (to by nemalo byt take strasne) a napisat list ze si uplatnuje namietku premlcania za zvysok (ak to uz neurobila). Zaroven pridat potvrdenie o tom ze zvysok bol uhradeny..oni musia pytat celu sumu lebo na premlcanie sa prihliada iba ak to dlznik namietne (kedze ide o statnu instituciu nemozu to svojvolne odpustit). Pripadne volat a overit si vypocitanu sumu.

andrea_ff
autor
19. feb 2020

@vojkri hej. Urcite nahlasit a asi fakt bohuzial tie 3 roky zaplatit. Skoda, ze to neuznaju ...spatne

kvietok2216
19. feb 2020

@andrea_ff ja som takto doplácala asi za dva roky, ale to bolo kvôli tomu že jedno odberné miesto bolo nahlásené na moje meno a druhé na manželovo. Ak by sme to mali na jedno meno, tak by stačilo zdokladovať aj dodatočne a nedoplácali by sme nič.

andrea_ff
autor
19. feb 2020

@kvietok2216 ved to je skoda.... ze spatne tu chybu neuznaju. Viem...neznalost zakona neospravedlnuje.... ale clovek sa ocitne ako neplatic...a pritom fakticky plati.... a musi zaplatit za nieco, lebo nevedel, ze sa to da takto poriesit. Hrozna byrokraticka republika toto....

andrea_ff
autor
19. feb 2020

@kvietok2216 a ak sa mozem opytat, preco iba 2 roky? Alebo realne sa jednalo o 2 roky?

kvietok2216
19. feb 2020

@andrea_ff reálne išlo o dva roky počas ktorých sme vlastnili dve nehnuteľnosti - presťahovali sme sa z bytu do domu a kým sa nám podarilo byt predať, tak sme platili vlastne dvakrát. Ten výmer prišiel v období ked sa už riešil predaj bytu, tak som to doplatila. Ale keby sme neplánovali byt predať, tak určite by som riešila prepis elektriny na jedno meno aby mohlo ísť o viacnásobný odber.

joannita
19. feb 2020

@viestta to je pravda, ale musi poziadat o odpustenie platby na dalsich miestach a hlavne musi to stihnut len do nejakej lehoty, odkedy zavina byt na tom druhom mieste odberatel elektriny. Ak to nestihne, musi platit na tych 2 miestach.

11mirka22
20. feb 2020

@liaka každý odberateľ elektrickej energie je povinný platiť koncesionarsky poplatok.

zuzula123456789
20. feb 2020

Presne tak nemá prišla obalka z RTVS ze máme zaplatiť tiež dozado za pár období museli sme zaplatiť 500 eur,a keď nezaplatime písali že to dajú na exekúciu,my sme neplatili lebo elektriny bola na mamu dôchodkyňu a bola oslobodená od platenia keď zomrela elektriny presla na jej syna môjho manžela a úplne sme na to zabudli tak sme si to museli zaplatiť,po dohovore s nimi nám dali splátkový kalendár lebo v hotovosti sme takú sumu nemali

andrea_ff
autor
20. feb 2020

@zuzula123456789 uff...no hrozne..ako sa zdanlivo mala suma vysplha za tie roky na vysoku ciastku...

zuzula123456789
21. feb 2020

@andrea_ff no veď presne a že to čaká každého že idú podľa počítača ,moja švagriná tá tam dlhuje az 800 eur,ale aspoň že sú tam zhovievavý že dali ten kalendár

tanyan
23. feb 2020

@zuzula123456789 treba včas namietať premlčanie - stačí mailom. oni mailom aj odpovedia koľko treba po uznaní námietky premlčania zaplatiť. vzory sú na nete, treba len doplniť svoje meno, odberné miesto... (osobná skúsenosť)

zuzula123456789
23. feb 2020

@tanyan no veď neviem už sme to zaplatili keď sa začali vyhrážať exekúciou tak sme neriskovali

tanyan
23. feb 2020

@zuzula123456789 škoda, teraz je už neskoro. nabudúce sa netreba zľaknúť slova exekúcia a riešiť hneď.
mne už o exekúcii okrem RTVS písali aj zo sociálnej poisťovne (bordel v papieroch - spis postúpený na oddelenie vymáhania pohľadávok napriek uznaniu námietky premlčania) a dostala som aj list od exekútora kvôli údajne nezaplatenej pokute dopravnej polícii (pokuta zaplatená, exekúcia neoprávnená).
manželovi súd z Prahy poslal platobný príkaz za elektriku za nejaký dom v Prahe, pričom muž vtedy ešte chodil na strednú a žiadny dom v Prahe nemal ani elektriku neprihlasoval.

prispievatel
6. sep 2020

A ja sa chcem to spytat ze ako je presne ten zakon urceny. Vsade kde je elektrika sa musi platit koncesionarsky bezohladu na to ci to pozeras alebo nie? Napriklad ak nemate pristup k TV signalu ze si to nemate ako naladit, za kablovku platit nechcete, cinziak nema spolocnu antenu funkcnu lebo obyvatelia to nechceli, a na fasadu je zakazane montovat vlastne anteny, ale cez izbovu antenu to nejde lebo sme daleko od vysielaca...Takze plati sa za nieco co ani nemate. To je nie je v poriadku.

andrea_ff
autor
7. sep 2020

@prispievatel plati kazdy, kto ma zmluvu za dodavku elektriny a vobec nerozhoduje, ci sledujes Tv...ci radio.
Ak mas viac zmluv na dodavku elektriny na mene, na poste nahlasis viacnasobny odber a platis iba 1x

andrea_ff
autor
7. sep 2020

@prispievatel mimochodom, mi tv ani nemame a platit musime

prispievatel
7. sep 2020

OK takže je to viazané na elektrinu nie na reálne využívanie služby.

andrea_ff
autor
7. sep 2020

@prispievatel ano...mas elektrinu, musis platit