Dobry den.
Chcela by som sa opytat, ci nemate taku skusenost... nedopatrenim prisiel mojej kamoske platobny rozkaz od RTVS (koncesionarske poplatky) spatne za 5 rokov zaplatit. Ona ma dva odbery elektriny a za jednu uz roky plati, lenze si nepodala ziadost o viacnasobny odber. Moja otazka:
Ak to nezaplati, ide to hned na exekuciu? Alebo najskor na sud, kde by sa mohla domahat 3 rocnej premlcacej doby?
Prosim piste, ak s tym mate skusenost, pripadne nejaka pravnicka.
Dakujem velmi pekne 👍😉
v prvom rade nech to riesi v RTVS , co jej na to povedia, nech zdokladuje ze uz plati za jedno odberne miesto
Hlavne treba v lehote podat odpor proti platobnemu rozkazu lebo inak to bude ako pravoplatny rozsudok. Sup smer pravnik napisat odpor. Bude tam premlcanir urcite a s tymi odbernymi miestami sa mozno bude dat nieco vymysliet. A hlavne podla mna nepreberala postu pretoze najskor poslali urcite vyzvu na zaplatenie (maju to aj zo zakona). Hlavne nezmedkat lehotu nie je velmi dlha takze cim skor riesit!
čím skôr nahlásiť ďalšie odberné miesto, aby jej už nepokračovala povinnosť platiť za druhé miesto a vzniesť námietku premlčania (staršie ako 3 roky je premlčané), zvyšok bude musieť zaplatiť, lebo nenahlásila viacnásobný odber
@vojkri zle som asi napisala. Zatial jej prisla vyzva na zaplatenie od rtvs... nie zo sudu. Len co teraz? Nechce zaplatit za tych 5 rokov, ale iba 3 roky spatne? Ako postupovat? Uz pisala aj do rtvs, ze nech jej to prepocitaju na vymahatelnych 3 rokov, lenze neodpisali a teda co? Sama si ma vyratat sumu a len tak poslat?? A boji sa toho, ze by sa do toho obul exekutor, co hned navysi dlznu sumu....
@andrea_ff kamaratka je nesvojpravna? V prvom rade treba komunikovat s rtvs. Naskenovat im papiere od druheho odberneho miesta k tomu napisat ziadost. Staci to aj e-mailom alebo nech sa telefonicky informuje a vysvetli,co je vo veci a podla toho,co jej povedia,zaslat im potrebne dokumenty. Keby mne toto prislo ihned to riesim a nezastavim sa.
Ak jej neodpovedali,tak telefonicky sa musi informovat,preco nema odpoved. Necakat,nespat,ist si za tym a nenechat sa odbit.
My byvame v sluzobnom byte, elektrinu mame pisanu na svoje meno, mame tu len prechodny pobyt. Musime sa aj my prihlasit?
@liaka bohuzial...ja som si precitala, ze kazdy, kto ma na mene zmluvu na elektrinu musi platit. A ak maju napriklad manzelia dve nehnutelnosti je dobre ich dat v zmluve na elektrinu na to iste meno a vtedy sa jedna o viacnasobny obder a teda staci to ohlasit a platit "iba" raz.
V prípade viacerých odberných miest musí požiadať o zlúčenie odberateľ,nie je to automatické.S RTVS som v obdobnej veci komunikovala. Mailovo to bolo bez problémov.Ani oni to nechcú dávať hneď na súd.Da sa s nimi dohodnúť splátkový kalendár.
@andrea_ff tak ako pisali. Treba vyriesit hlavne to aby sa suma nenavysovala t.j. nahlasit ze je viac odbernych miest. Vyratat si tri roky spatne (to by nemalo byt take strasne) a napisat list ze si uplatnuje namietku premlcania za zvysok (ak to uz neurobila). Zaroven pridat potvrdenie o tom ze zvysok bol uhradeny..oni musia pytat celu sumu lebo na premlcanie sa prihliada iba ak to dlznik namietne (kedze ide o statnu instituciu nemozu to svojvolne odpustit). Pripadne volat a overit si vypocitanu sumu.
@andrea_ff ja som takto doplácala asi za dva roky, ale to bolo kvôli tomu že jedno odberné miesto bolo nahlásené na moje meno a druhé na manželovo. Ak by sme to mali na jedno meno, tak by stačilo zdokladovať aj dodatočne a nedoplácali by sme nič.
@kvietok2216 ved to je skoda.... ze spatne tu chybu neuznaju. Viem...neznalost zakona neospravedlnuje.... ale clovek sa ocitne ako neplatic...a pritom fakticky plati.... a musi zaplatit za nieco, lebo nevedel, ze sa to da takto poriesit. Hrozna byrokraticka republika toto....
@kvietok2216 a ak sa mozem opytat, preco iba 2 roky? Alebo realne sa jednalo o 2 roky?
@andrea_ff reálne išlo o dva roky počas ktorých sme vlastnili dve nehnuteľnosti - presťahovali sme sa z bytu do domu a kým sa nám podarilo byt predať, tak sme platili vlastne dvakrát. Ten výmer prišiel v období ked sa už riešil predaj bytu, tak som to doplatila. Ale keby sme neplánovali byt predať, tak určite by som riešila prepis elektriny na jedno meno aby mohlo ísť o viacnásobný odber.
Presne tak nemá prišla obalka z RTVS ze máme zaplatiť tiež dozado za pár období museli sme zaplatiť 500 eur,a keď nezaplatime písali že to dajú na exekúciu,my sme neplatili lebo elektriny bola na mamu dôchodkyňu a bola oslobodená od platenia keď zomrela elektriny presla na jej syna môjho manžela a úplne sme na to zabudli tak sme si to museli zaplatiť,po dohovore s nimi nám dali splátkový kalendár lebo v hotovosti sme takú sumu nemali
@zuzula123456789 uff...no hrozne..ako sa zdanlivo mala suma vysplha za tie roky na vysoku ciastku...
@andrea_ff no veď presne a že to čaká každého že idú podľa počítača ,moja švagriná tá tam dlhuje az 800 eur,ale aspoň že sú tam zhovievavý že dali ten kalendár
@zuzula123456789 treba včas namietať premlčanie - stačí mailom. oni mailom aj odpovedia koľko treba po uznaní námietky premlčania zaplatiť. vzory sú na nete, treba len doplniť svoje meno, odberné miesto... (osobná skúsenosť)
@tanyan no veď neviem už sme to zaplatili keď sa začali vyhrážať exekúciou tak sme neriskovali
@zuzula123456789 škoda, teraz je už neskoro. nabudúce sa netreba zľaknúť slova exekúcia a riešiť hneď.
mne už o exekúcii okrem RTVS písali aj zo sociálnej poisťovne (bordel v papieroch - spis postúpený na oddelenie vymáhania pohľadávok napriek uznaniu námietky premlčania) a dostala som aj list od exekútora kvôli údajne nezaplatenej pokute dopravnej polícii (pokuta zaplatená, exekúcia neoprávnená).
manželovi súd z Prahy poslal platobný príkaz za elektriku za nejaký dom v Prahe, pričom muž vtedy ešte chodil na strednú a žiadny dom v Prahe nemal ani elektriku neprihlasoval.
A ja sa chcem to spytat ze ako je presne ten zakon urceny. Vsade kde je elektrika sa musi platit koncesionarsky bezohladu na to ci to pozeras alebo nie? Napriklad ak nemate pristup k TV signalu ze si to nemate ako naladit, za kablovku platit nechcete, cinziak nema spolocnu antenu funkcnu lebo obyvatelia to nechceli, a na fasadu je zakazane montovat vlastne anteny, ale cez izbovu antenu to nejde lebo sme daleko od vysielaca...Takze plati sa za nieco co ani nemate. To je nie je v poriadku.
@prispievatel plati kazdy, kto ma zmluvu za dodavku elektriny a vobec nerozhoduje, ci sledujes Tv...ci radio.
Ak mas viac zmluv na dodavku elektriny na mene, na poste nahlasis viacnasobny odber a platis iba 1x
@prispievatel mimochodom, mi tv ani nemame a platit musime
OK takže je to viazané na elektrinu nie na reálne využívanie služby.
@prispievatel ano...mas elektrinu, musis platit
@andrea_ff ak by tam aj bola 3roky premlčacia lehota tak sa na ňu nevzťahuje keďže stále je dlžná za 2 roky😉