Ľudia mám veľký problém. Neviem sa dopátrať odpovede
S manželom máme rozdielne trvalé pobyty. Čakáme bábätko.
Problém je s mojim TP. Mám ho na adrese, kde už pár rokov žijú úplne cudzí ľudia, bývala som tam s mojimi rodičmi, ktorí byt museli kvôli dlhom predať, a žili v podnájme. TP mali stále na starej adrese. Teraz otec umrel, mamina dostala od mesta nájomný byt (garsónku) kde už má TP moja sestra a mesto malo už aj s tým problém.
Ďalší problém je to, že TP tam, kde má manžel,.mi nedovolia jeho rodičia, lebo je to taká "úžasná" rodinka, ktorá ma ako nevestu neakceptuje. Už teraz mám problém s poštou, môj manžel žije u rodičov (ktorí ma nechcú do rodiny) a ja tehotná dočasne u matky. Aj to je ona v strese, či jej nevezmú byt. Neviem, čo mám robiť, nič a nik ma nenapadá kam by sa dal vybaviť TP. To budeme s dieťaťom po pôrode bezdomovci?
Ps: nájom, ani na nájom teraz nemáme, ja som bez práce, lebo keď som zistila, že som tehotná, robila som len na dohodu a manžel až teraz vybavil polovičný dôchodok kvôli tomu, že dlhodobo nevedel zohnať kvôli zdrav.stavu prácu. Ku svokrovcom ísť bývať nehrozí. Som z toho zúfalá. 😢
a si si ista,že mas stale trvalý pobyt,tam kde si pred x rokmi bývala?lebo ja ako majitel novej nehnutelnosti som vsetkým bývalým najomníkom zrusila trvalý pobyt a vobec som to s nimi neriesila.Je na nich aby si oni svoje doklady dali do poriadku.Myslím si,že uy ani ty nemas trvalý pobyt tam kde si myslís a tym padom mas neplatný OP
No my sme predali rodinný dom keď sa naši rozviedli automaticky ma odhlásili nový majitelia a kvázi trvalé bydlisko som mala v meste čiže mi chodila pošta na úrad, môj priateľ vydupal od svojej mamy aby mi trvali pobyt dala u nej, nieje na tom nič zlé chodí mi tam pošta a mala tam ma trvali pobyt automaticky, nestretavame sa a žijem inde... Ako co je na tom aby tvoj manžel trval na tom aby si tam mala trvali pobyt s dieťaťom aj ty, to ti nediktuje ten papier a občiansky aby si tam trávila čas alebo chodila na kávu, ani môjho priateľa mama ma neakceptuje ani ma nemá rada a hold na to pristúpila lebo on jej to nakazal a to iba môj priateľ nie manžel. To ti v dobrom hovorím, uľahčí ti to veľa vybavovaciek.
Tiez si myslim, ze tam nemas uz TP..lebo majitelia by museli za teba platit aj smetne atd. A to platit veru nikto nebude. Bud si daj na to mesto alebo poziadaj kamosku nejaku..len musis ratat aj s tymi vydavkami ako smetne napr. ze budes si musiet uhradit. Vela machinacii sa robi s tymito TP..najdes aj inzeraty, ze za poplatok ti poskytnu TP...
@monhla
Krásky na mestskom úrade ma odpinkali, že s tým si musím poradiť sama. Že s tým nič nemajú. Že si mám zohnať byt alebo niekoho u koho budem mať TP. Toť naša úradná pomoc
@milivanilka Nedaj sa odpinkať. Niekde TP musíš mať - aj bezdomovci majú TP na mesto/obec.
@mihula
Som si na 99% istá, že ma odhlásili. Práve preto som taká zúfalá. Lebo čakám, že budem mať po narodení bábiky problémy
A áno máš neplatný občiansky, aj mne sa to tak stalo lebo naši mi neoznámil predaj nehnuteľností... Vybavovala som si všetko na novo dva mesiace pred pôrodom... Vybav si teraz občiansky k pôrodu potrebuješ platný a nieje to nič moc pre pôrodom mat takéto starosti.
@barborasebastian
Manžel to skúšal tak aj tak. Ver mi, že v tejto rodine to proste nejde len tak
Tak musíš ísť na políciu kde sa vybavujú občianske povedať ze bé máš trvalý pobyt odovzdás občiansky dajú ti papier ten má platnosť 3 mesiace kým si nenájdeš trvalý pobyt ak nenájdeš dôjdeš si vybaviť občiansky na mesto nebudeš tam mat adresu ale iba mesto v ktorom sa nachádzaš. Môžeš aj hneď si to vybaviť. Všetko sa vybavuje na polícii kde sa vybavujú doklady totožnosti.
Na urade sa nedaj odpinkat, trvale bydlisko mozes mat aj na obec a aj tboje dieta bude mat take, tam ti bude chodit aj posta, na syarom byte urcite uz trvale bydlisko nemas tym padom je aj tvoj obciansky neplatny
@barborasebastian Nehnevaj sa ale nikto si nic u rodicov nemusi vydupavat. Vlastnik ma vylucne pravo rozhodnut o tom komu trvaly pobyt dovoli. Este aby mi dieta diktovalo koho priatel alebo priatelka bude mat v mojom dome TP, to urcite...
Keď budeš na mesto prihlásená musíš sa chodiť pozerať na nástenku vypisujú tam pošty komu došla raz týždenne aspoň v BA to tak je. Neviem co by som ti ďalej povedala asi len toľko ze budeš to mat zložitejšie koli vybavovaniu, prajem pevné nervy.
No jedine dat si mesto.ale preco to riesite teraz?ved po sobasi sa tiez meni priezvisko a cely o.p.
Dobre fokuska tu ide o dieťa a o jeho papiere keď ti niečo dojde na úrad, ide o dieťa a ešte raz ide o dieťa,... Arogantne pizdoviny si nechaj pre svoju rodinu! Ja nie som na to zvedavá na aragantne prízemné ženy co nevedia co so sebou tak sa tu obavuju ja píšem pani nie tebe:D
@milivanilka a kde budes byvat ked sa "babika"narodí?Nechcem sa ta dotknut,ale tak nerozvaže mlade ženy nikdy nepochopim.
ty nemas vobec strach,že o tu babiku prides,ked ani len trvalý pobyt jej nevies zabezpecit ale hnevas sa na rodicov z jeho strany.Co oni s tym maju,že ty nemas trvalý pobyt a nemas kde byvat?Píses že "užasna"rodina a tvoja je potom aka?Nesud ineho,nemas na to ani nejmensie pravo.
Ides priviest na svet dieta a tvojou psou povinostou je sa o to dieta postarat a ak nie,vies co to znamena
@milivanilka presne pre toto neriesim rozvod a trpim manzelove nedostatky, nastastie nie su az take hrozne: V BA viem, ze existuju firmy co vlastnia byt a zarabaju na tom,ze ti tam daju trvaly pobyt a postu pootom dorucia na adresu kde sa zdrziavas. Samozrejme za poplatok. V iných mestach neviem.
Ja bývam sama sama si platím podnájom už pár rokov a nikoho rodinu neotravujem môjho priateľa mama sa mi o dieťa nestara a ani ho neživy tak co je v tom problém ze koli malej mi dala trvali pobyt ja ju nezaťažujem a ani ne obťažujem.... Neviem o co ide. Nejdem k nim bývať a aj keby mi to hrozilo co sa nestane radšej budem sama bývať v stane za mestom. To co je medzi jej synom a nou mňa sa to netýka tak neviem prečo sa staráš ci si to vydupal alebo nie je to taktiež jeho decko ja s mojimi rodičmi nežijem od 16 to aký majú oni vzťah nevzťah to sa teba netýka a nemáš sa co starať kto komu dal za akých okolností trvalý pobyt..sa teraz niekto snáď nepeserie že tam budem mat dva roky to kým nepostavíme dom...
@milivanilka Suhlasim s
@mihula . A btw. na aku dohodu si pracovala a ako dlho? Uz aj z dohod sa platia odvody na NP.
@milivanilka trvalý pobyt je tvoj najmenší problém, ten môžeš mať aj na meste. Ale kde budeš bývať s dieťaťom???
@barborasebastian sa čudujem, že ti ten TP dala, ja by som nedala cudzej osobe. Prečo?Lebo o mojom dome rozhodujem ja, nie syn, nie predavačka v samoske, nie 34 frajerka môjho syna...
ahoj a prečo si nepodate na mestky byt s priateľom tam kde býva on v tom meste ty radšej riskuješ že kde býva tvoja mama ty tam bývaš na čierno ťa niekto nahlasi ved ked ťa niekto nahlasi tvoju mamu môžu z bytu automatický vyhodiť že si vzala na čierno byvať k sebe dcéru bez toho aby to hlásila skôr než si zostala tehotna mala si si vyriešiť pobyt ved predsa tvoj priateľ vedel vopred že ked zostaneš tehotna veľa veci sa zmeni či on najprv ti urobil dieťa a nedomyslel situáciu a teraz by aj riešil ale nemá ako nehnevaj sa na mňa ste dvaja dospeli ľudia a neviete poriešiť situaciu ked mama bude chcieť aby si sa prihlasila na pobyt ale asi do garsonky to nepripada v úvahu automaticky musiš platiť smeti aj za seba aj za maličke ktoré sa narodi a ak si aj pracovala na dohodu nárok na nejake peniaze máš a potom sa mi zda že rodičovský budeš dostavať ale musi ked sa narodi žiť 30 dni čakaju ťa papierovačky až potom ti vznika nárok na rodičovský prispevok len neviem kde ti ho pošľu ked občianský nemáš platný a účet v banke si tiež asi nebudeš môcť otvoriť nakoľko nemáš platny občianský preukaz všade kde ideš potrebuješ občianský či je to úrad, poisťovňa,banka, a tým že ťa nikto nechce prihlasiť ani priateľova mama tak s tým budeš mať veľký problém.
@dilino Zle pises. Na rodičovský príspevok a rodinne pridavky ma narok od narodenia dietata. To o com pises je príspevok pri narodení dieťaťa-tam je podmienka dozitia sa 28dni dietata. Co sa tyka dohody-ak mala dohodu na pravidelný príjem a spĺňa podmienky nároku na MD tak na nu bude mat narok a ak bude nizsia ako vyska rodicovskeho príspevku tak od narodenia dieťaťa požiada UPSVaR o doplatok do vysky RP.
Btw.-"super manžel"- ma tehotnú manželku a ta musi byvat na cierno u matky v garsonke....
@milivanilka co sa tyka TP vobec to nie je koniec sveta by si sa cudovala kolko ludí má trvalý pobyt na obci.
Ak si chces vybaviť TP na obci tak treba ist na Evidenciu obyvatelov do obce /mesta kde si mala posledný TP. Tam si daj skontrolovať či ti bol zrušený TP a obratom sa prihlás na TP na obci. Je vhodné tam uviest aj kontaktnú adresu kludne na podnajom kde teraz zijete.
Po porode sa dáva dietatu TP podla matky ale mozete poziadat aby dostalo aj TP podla otca ale tam musi vlastnik nehnutelnosti suhlasit.
Po zmene TP treba si vybavit aj novy OP resp. eID kartu podla dnesneho slovnika. Usetris si problemy s vybavovackami a s natahovaním vyplatenia rodicaku pridavkov a porodneho.
Ako TP by si mala mat na tej obci kde sa zdrziavas (napr. v azylaku, podnajme a pod, v chate a pod)
No tak to mas dost blbu situaciu a nechapem, preco to riesis az teraz, ked si v 30 tyzdni. A toboz nechapem, preco nezijete s manzelom spolu, ako rodina. Mas neplatny obciansky, nemas kde byvat, co chces robit po porode?
Ani jeden nepracujete, nemáte kde bývať jak nechcem byť protivna ale to si nevedela skôr ako si otehotnela. Myslím ze adresa tvojho trvalého pobytu je najmenšia starosť. Kam pôjdeš s pôrodnice, kde budeš mat veci pre bábätko, to chceš aby ti ho vzala socialka. Bože treba love by najskôr rozmýšľať
@slimstar to si kde vzala ze sa smeti platia za dom? Samozrejme ze za osoby s TP v danom dome. Ved je rozdiel ci tam byva 1 clovek alebo 10.
Platby za TKO (tuhy komunalny odpad) sa mozu lisit od obce k obci ale aj v ramci obce mozu byt stvrte a casti s roznym uctovanim tohto poplatku .. niekde sa plati za osoby, niekde nadoby niekde su zetony.. a nie je to uzus ze ak ma osoba TP na adrese musi tam platit ak donesu doklad ze sa tam napr. nezdrziava a plati smeti inde napr. v najme v inom meste .. v mieste TP sa poplatok nevyrubi.
@babulkomale
@loginexistuje mam to tak osobne v rodinnom dome v jednej obci
@slimstar ved to ti pisem ze v jednej obci je to na osoby v inej na nadoby (kde je ale stanoveny pocet nadob k osobam ale nemusia byt na TP) a inde na zetony .. kupis zetony a proste si platis len za vynesenie ..
mame na slovensku obce kde to maju aj kombinovane napr. Terchová kde na jednom konci je to tak na druhom inak a na tretom zasa inak ...
Trvalý pobyt môžeš mať nahlásený aj na obec/mesto. Tak Ti bude chodiť pošta, ak je problém v tom, aby si dostala poštu a pod.
So zvyškom moc neporadím. No mnohé mamičky tu vedia o rôznych poradniach, azyloch a pod.