Prosím vás keď nie sme s priateľom zosobášení tak dieťa dostane automaticky moje priezvisko ? Viem že treba nejaký papier vybaviť ak chceme priezvisko po otcovi ale ak ten papier nevybavime ostáva moje priezvisko ? Prípadne dansa to až po pôrode nejak riešiť ?
Riešila by som to pred pôrodom.Na matrike vypisete papier,kde sa partner prizná k otcovstvo a dohodnete sa,aké bude mať dieťa priezvisko.Ten papier potrebuješ aj do porodnice
Aj my sme boli na matrike a ako pise kocka nadomnou tak som ho musela mat pri porode a dieta ma priezvisko po otcovi
Ano, dostane tvoje priezvisko a mozes to potom riesit na matrike. Ak nemas potvrdenie z matriky o otcovstve pred porodom, tak dieta v porodnici moze dostat len meno po matke, ale nie je problem to potom zmenit a dieta bude mat priezvisko po otcovi.
Dieta ma priezvisko po matke iba vtedy, pokial zostane kolonka otca orazdna. Pokial je priznane otcovstvo, rodicia sa musia dohodnut. Ak sa nedohodnu, rozhodne sud. Nie je pravda, ze dieta ma priezvisko po matke, ak je slobodna - jedine, ako som pisala vyssie bez uznania otcovstva. Pokial je otec znamy, musia sa dohodnut.
Ďakujem všetkým za radu ....ja sa pýtam hlavne preto že.priatel.robi v zahraničí tak neviem či to stíhame pred pôrodom ..
Uplne normalne tak isto ako pred porodom sa to vybavuje aj po porode, idu obaja rodicia na matriku (ano, na matriku) a tam podpisu suhlasne vyhlásenie. RL s udajmi otca a menom po otcovi bude vydany potom. A dokonca sa to tak vraj da urobit aj po rokoch…
@doriiis * Chlap môže ísť len tak na matriku a priznať otcovstvo hocijakému dieťaťu,ktoré nemá otca zapísaného v rodnom liste? *
Presne tak a nemusí chodiť na matriku vyplní to cez internet pred narodením dieťaťa alebo po narodení.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Tam je len podmienka, že rovnaké tlačivo vyplní a podpíše aj matka dieťaťa.
@slavka1988 a ja píšem niečo iné
@minenkak prepáč nechcela som označiť teba
@slavka1988 v pohode,len som ostala prekvapená
Keď nie ste zosobášeni, tak sa(ak chcete) spisuje vopred na matrike papier o otcovstve a mene pre dieťa. Ak nestíhate, nič sa nedeje, dieťa dostane tvoje priezvisko, a potom pôjdete na tu matriku, kde sa to spíše.
@maranco ...takže chlapi sa môžu ( dokonca aj online) len tak prihlasovať k otcovstvo k hocijakému dieťaťu.🤔Zaujímavé.Takze šikovnej žene stačí zlanarit nejakého typka,aby to podpísal a zapisu ho do rodného listu dieťaťa a on ma o alimenty ( prípadne) do konca života postarané.💪🏻Zaujimave
@doriiis áno úrady už môžeš vybavovať online niekoľko rokov, aj prepis auta, aj zmenu priezviska, zmenu trvalého bydliska, rodný list, zápis nehnuteľnosti na katastri.
Ak vybavuješ úrady online a platí sa nejaký poplatok štátu, tak máš polovičnú zľavu.
Dokonca nemusíš chodiť na poštu trvalého bydliska vyberať úradné listy, ale si ich prečítaš/odpovieš cez PC/tablet hocikde.
@doriiis no ano, presne tak to funguje 😃a ked je ten dotycny dost ochotny a realny otec dietata sa nebude dozadovat urcenia otcovstva, tak tak spokojne mozu zit az do smrti, kym to dieta po svojom ne-otcovi bude dedit.
Aky je rozdiel, keby zena zlanarila toho chlapa k podpisaniu este pred porodom a ked to (podla teba) urobi po porode?? Ved pred porodom sa tiez nerobia DNA testy ci je to realny otec 🤷🏻♀️ nerozumiem co je na tom smutne, ved sama pises, ze pred porodom treba ist na matriku, preco by to po porode nemalo stacit, co je ine?
Dieťa má vždy dieťa priezvisko po matke ,ak je narodené slobodnej matke,pri uzatváraní manželstva sa vždy rodičia pred sobášom dohodnú a písomné potvrdia, aké priezvisko, budú mať všetky deti v manželstve