Podpora v nezamestnanosti súčasne s vycestovaním do zahraničia

vojto007
10. jan 2017

Ahojte, manzelka dostala v praci (TPP na dobru neurcitu) vypoved za nadbytocnost. Sme z BA. Ma narok na plnu 6-mesacnu podporu v nezamestnanosti. Zaroven popri praci robi slobodne povolanie - SZCO. Nas plan je taky, ze po vypovednej dobe a ukonceni prac. pomeru sa prihlasi na urad prace, vybavi podporu a nasledne vycestujeme niekde daleko mimo SVK. A teraz moje otazky 🙂

1) Mate niekdo skusenost s poberanim podpory celych 6 mesiacov a sucasne vycestovanim do zahranicia ? Myslim, ze prinajhorsom by len mailom posielala potvrdenia o hladani prace a nasledne by sa nedostavila na urceny termin po 3 mesiacoch, pricom by ju vyradili z evidencie. Splnomocnenie niekoho pre urad prace myslim nepripada v uvahu.

2) Ako dlho trva resp. ako najrychlejsie v BA by sa dala vybavit podpora ? t.j. hned po ukonceni prace sa registrovat na urad prace, nasledne s oznamenim ist na soc. poistovnu a to je vsetko ? Bohuzial sa to musi robit vsetko osobne, takze ako minimalizovat tieto navstevy ? Mate skusenost ako dlho trva vydanie tych rozhodnuti na jednotlivych uradoch napr. urad prace vystavi oznamenie o zaradeni do evidencie hned alebo treba cakat kym to pride postou, pripadne vedia zavolat z UP, ze to je pripravene na vyzdvihnutie ?

3) Evidovany uchadzac o evidenciu na UP by nemal byt szco, takze predpokladam, ze by si manzelka musela pozastavit/zrusit szco.. je to tak ? Nestaci cestne prehlasenie ze nebude vykonavat szco aj ked ju ma "aktivnu" ?

Zatial tolko 🙂
Dakujem velmi pekne

majusqa77
10. jan 2017

treba sa hlasit na UP. niekde aj kazde 2 tyzdne, v pripade ponuky zamestnania ist na pohovor... ..takze to, co chcete je dost nerealne ;)

janci05
10. jan 2017

Presne tak, poberanie podpory je podmienené zaradením sa do evidencie uchádzačov na ÚP. K úradu práce sa viažu povinnosti ako keby to bol zamestnávateľ, kedže platí odvody a treba hlásiť napríklad dovolenku ak vychádza na deň kontaktu a nemôžete prísť, alebo marodku, očr... Takže keď sa manželka nedostaví na určený deň a vy budete v zahraničí, tak ju vyradia s evidencie a je po podpore.