Dávky v nezamestnanosti - nárok, ako, kedy

13. máj 2024

Zdravím, mám otázku, ako to funguje s podporou/dávkami v nezamestnanosti v prípade:
1) Ak je evidovaný na úrade práce a poberá dávky, nájde si zamestnanie, odpracuje niekoľko mesiacov, napr. skúšobnú dobu, a znova sa zaradí do evidencie
2) Ak je evidovaný na úrade práce a nepoberá dávky, či už nemá odpracovaných 730 dní, alebo si nepožiadal, a nájde si zamestnanie, odpracuje niekoľko mesiacov, napr. skúšobnú dobu, a znova sa zaradí do evidencie
3) Ak vyčerpá 6 mesiacov čerpania dávok v nezamenstnanosti, nájde si zamestnanie, odpracuje pár mesiacov, alebo rok, potom sa znova zaeviduje na urad prace, má nárok na dávky znova? Alebo musí odpracovať minimalne 730 dní(2roky) znova aby mal nárok na dalších 6 mesiacov dávok v nezamestnanosti?
4) Ak si zaradený v evidencii na úrade práce, nemôžeš odísť na dovolenku/cestu do zahraničia?
4.1.Ak by si odišiel, resp. nedostavil sa na ponúknutú pozíciu, či termín na úrade práce, automaticky ťa vyradia na 6 mesiacov, a to opäť znamená, že si jednak budeš platiť zdravotné sám, a hľadať si prácu, ale po odpracovaní napr. tých 6 mesiacov(aj keď doba uplynie možno aj dlhšia od najdenia prace atd) sa znova môžeš zaevidovať a dostávať dávku v nezamestnanosti?

Myslím, že tu to určite niekto bude vedieť.

black_wolf
13. máj 2024

Co sa tyka bodu c.3: Ano, je potrebne opat odpracovat 2 roky, aby clovek mohol opatovne poberat podporu. Bod c.4: da sa odist na kratkodobu dovolenku (myslim, ze max 10 dni), inak je poberanie podpory pozastavene

melanta
14. máj 2024

1. Ak nevyčerpá 6 mesiacov, môže ich potom dočerpať.
2. Ak následne bude mať splnených 730 dni poistenia, môže poberať dávku.
3. Ak vyčerpá 6 mesiacov, ďalšiu podporu môže čerpať až po tom, čo opäť nadobudne nových 730 dní poistenia.
4. Ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie, povinnosť je hľadať si aktívne prácu a v podmienkach je zákaz dovolenky. Ale vždy sa dá dohodnúť, nie je problém ísť na krátkodobú dovolenku, len treba komunikovať s prideleným pracovníkom.
5. Ak nevyčerpá 6 mesiacov dávky, áno, môže ju potom dočerpať. Ak nebude pracovať, dávku je možné dočerpať do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru.

autor
14. máj 2024

@melanta Dá sa na úrad práce zaevidovať aj neskôr ako po 10 dňoch po skončeni zamestnania? Či potom to už nejde? ...

A je to 10 dní alebo 7 ? ...

melanta
14. máj 2024

Ak chceš byť evidovaná od prvého dňa po skončení pracovného pomeru, tak je potrebné sa evidovať do 10 kalendárnych dní. V takom prípade, aj keď prídeš na desiaty deň, zaevidujú ťa od nasledujúceho dňa po skončení pracovného pomeru. Samozrejme, evidovať sa môžeš aj neskôr alebo vôbec. Ak sa eviduješ neskôr, zaevidujú ťa k tomu dňu, kedy reálne prídeš. A dni medzi skončením pracovného pomeru a evidovaním si budeš musieť doplatiť zdravotné poistenie ako samoplatca.