Po svadbe si chcem nechať aj priezvisko za slobodna

24. jún 2022

Dobré ránko dievčence,
Idem sa vydávať a chcem si nechať aj priezvisko za slobodna, ako to je na občianskom/pase a pod. budem mať obidve priezviska, alebo iba to po mužovi?
Ďakujem a pekný deň prajem

tomikejt
24. jún 2022

Môžeš mať obidve, aj ja tak mám.

dudos
24. jún 2022

Ja mám tiež aj manželovo a aj svoje. Prvé sa píše manželovo a druhé v poradí je tvoje. My sme mali cirkevný sobáš. Pred tým sme išli na miestny úrad, kde sme vyplnili tlačivo o tom, že budem mať dve priezviská. Ak sa nemýlim, tak za skrátené priezvisko bez ová sa tuším platí poplatok. Ja som si nechala koncovku ová na oboch.

zuzks5
24. jún 2022

presne tak to je, kludne si mozes nechat obe akurat teda to ktorej prijmes za svoje to muzove to sa pise prve 🙂

janetinka27
24. jún 2022

mozes si vybrat, ci obe alebo iba jeho alebo iba tvoje. moja spoluziacka si nechala iba svoje. ono sa to pisalo myslim aj vopred do tej zapisnice, ze ake priezvisko budete pouzivat manzel/manzelka

sona96
24. jún 2022

@dudos ja som si dávala pred mesiacom mužove bez -ová a nič som neplatila. Akurát mi pani na matrike napísala do zápisnice Maďarsku národnosť

maca1984
24. jún 2022

kľudne môžeš obe , aj ja tak mám.

autor
24. jún 2022

@sona96 😂😂😂 a potom to zmenila na slovensku?

sara07
24. jún 2022

môžeš ma obe a dokonca môžeš mať iba svoje , vôbec nemusíš mat podla zakonov manželovo , necháš si za slobodna proste

sona96
24. jún 2022

Nie, povedala, že to je len štatistický údaj a ďalej si môžem písať národnosť slovensku. V podstate je to len o tvojom pocite a každý deň by si si mohla napísať aj inú. Už som to sem raz písala a viem, že sú baby, ktorým by to vadilo, ale mne to bolo jedno. Ak si necháš Slovensku národnosť, musíš mať priezvisko s -ová a potom požiadať o zmenu. Mne to takto prišlo jednoduchšie a rýchlejšie. Možno v teda by bol nejaký poplatok, za zmenu priezviska. Takto to bolo zadarmo.

dudos
24. jún 2022

@sona96 ja som sa vydávala pred 6 rokmi a neriešila som to bez ová.
V tom čase aj kamarátka a tá mi vravela za tento poplatok. Tak z vlastnej skúsenosti neviem...
Môže byť, že sa to už zmenilo. Ja teraz spätne by som si už pri manželovom priezvisku ová tiež nedávala.

stannkal
24. jún 2022

Ak sa rozhodneš používať obidve, musíš ich mat obidve na všetkých úradných dokumentoch. Ja som si nechala len svoje.

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibrunova
24. jún 2022

Ak si dáš dve priezviská, musíš si ich potom všade písať, aj uvádzať.

qetka
24. jún 2022

baby a vy co mate obe priezviska, neotravuje vas to? Ktorym sa predstavujete? Zmesti sa vam meno do tlaciv? Napriklad na danove priznanie? Firemny mail vam aky robia? U nas sa vzdy vybera v konecnom dosledku jedno meno, ziadna kolegyna nikdy nepouziva obe.

autor
24. jún 2022

@boldo87 A obmedzuje ťa to ? Myslím v bežnom živote

marianarem
24. jún 2022

autorka, @qvetka, ja mam obidve priezviska a za mna to najlepsie, co som mohla urobit. Ja som sa vydavala az v 40ke, jednak som bola na svoje priezvisko zvyknuta a jednak v praci som pod svojim menom uz vela aj publikovala, tak som sa nechcela uplne premenovat. Predstavujem sa a mena pouzivam podla potreby. Na uradnych dokumentoch samozrejme obidve. Obidve maju po 10 pismen, s krstnym 27 pismen a nestalo sa mi, ze by sa to niekam nezmestilo. Podpisujem len jednym, na podpis pravidla nie su. No a mimo uradneho styku - ked sa jedna o rodinne zalezitosti, predstavujem sa manzelovym. V praci kludne pouzivam svoje. Pri mojom netreba vysvetlovat, ako sa to pise, pri manzelovom ano. Takze ak niekde diktujem, napr. do telefonu a nie je to nic oficialne, tak pouzivam svoje. Manzelove sa zase lepsie pise cez mobil - menej makcenov a dlznov 🙂 A k tomu vsetkemu nemam po 40 rokoch pocit, ze to nove priezvisko je nejake cudne 🙂

mikadooo
24. jún 2022

Môžeš si nechať len svoje priezvisko, potom budeš mať na dokladoch tak ako teraz. A môžeš mať dve, najskôr mužove, potom svoje. V tomto prípade bude mať na dokladoch tak uvedené aj priezviská. Akurát sa musíte dohodnúť, aké priezvisko (priezviská) budú mať vaše deti. Pred svadbou sa vypĺňa formulár, kde to treba presne zadať.

vroni
24. jún 2022

Nechala som si svoje pôvodné priezvisko. Ani sa mi nesníva saskovat s dvoma priezviskami, meniť doklady, všetky papiere len aby bolo na prvý pohľad jasne, ze si ma nejaký chlap bol ochotný vziat. A je mi úprimne a z celého srdca fuk, že sa moje deti volajú priezviskom po otcovi (ktory je "čírou náhodou" aj mojim manželom)

jaja20
24. jún 2022

Chcela som si nechať priezvisko za slobodna,lebo sa mi viac páčilo,ale muž povedal,ze tak by ľudia nevedeli,že patríme k sebe 🙂 zlaté. Tak som si teda chcela dať obe priezviská,ale ženská na matrike mi drzo povedala,že či som vraj filmová hviezda? 🙄 Tak som si teda zobrala len manželovo,ale doteraz to ľutujem,že som sa dala takto zmanipulovať ... Bolo to pred 20 rokmi. Teraz je to už bežné.

heymissg
25. jún 2022

Ja mam obidve