Peňažný príspevok na opatrovanie

carrot_apple
5. jún 2018

Ahojte, vedela by mi dáka mamička poradiť, či by som si mohla na moju mamu vybaviť príspevok na opatrovanie? Je čiastočne invalidná,žije sama, potrebuje pomoc na základné úkony,varenie, pranie, vešanie, nakupovanie, upratovanie, pomoc pri obliekaní, je po porážke, ale ja pracujem na plný úväzok...pomáham jej po práci, ale aj napriek tomu má nízky ten invalidný iba na stravu jej to vydá ledva ledva a nájom za ňu platím ja...ďakujem.

mummy01
5. jún 2018

Mama musi byt ZTP,takze najprv vybavit preukaz a potom opatrovak. Ale pracovat budes moct potom len obmedzene,zarobit mozes len necelych 400€,dokladovat kazdy mesiac prijem

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@mummy01 mama má ZŤP lebo má mieru poklesu..65percent..
a ako osobný asistent tiež?viem,že ako rodinný príslušník môžem iba 4 hodiny byť osobný asistent pre ňu,ale tiež nesmiem zarábať viac ako tých 400e čo je dvoj-násobok živ.minima?či ako?

slimstar
5. jún 2018

@carrot_apple ako osobný asistent môžeš normálne chodiť do roboty, ale zamestnávateľ bude platiť za teba odvody, nie stat. Vybaviť to, je dosť na dlhé lakte, ak by ste mali problémy, obráťte sa na komisárku, ktorá zastupuje ztp osoby, volá sa Stavovská, majú kancelárie v Ba

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@slimstar aha, tak to by bolo dobre, tie 4 hodiny by boli super.a dokladuje sa čas odkedy dokedy som bola u nej? ja mám prac. dobu od 6do 14:00..

mummy01
5. jún 2018

@carrot_apple o osobnej asistencii zial nic moc neviem,to som neriesila

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@slimstar prečo je to na dlhé lakte?no najskôr musím ísť na úrad práce soc. vecí a rodiny po tlačivo a nech mi povedia aký je postup,čo im treba za doklady od mamy a tak, nie? keď to chcem...

slimstar
5. jún 2018

@carrot_apple normálne chod na upsvar, oddelenie kompenzácií, budeš tam musieť doniesť lekárske správy vypises tlačivo. Niektorí museli podávať aj odvolanie aj s právnikom, až potom sa dočkali asistenta, nemusí to byť tvoj prípad, ale netreba sa báť. Oprava tá komisárka sa volá Stavrovská, je to JUDr. O tých 4 hodinách a rodinných príslušníkoch neviem ako to je, preto som zámerne o tom nepísala. Ak potrebuješ niečo vedieť na 100 percent, radšej sa informuj / zavolaj na ten najhlavnejši úrad v Ba, lebo niektoré tie pracovníčky z iných častí sr, zavádzajú a sú hnusne, ja som na ne alergická.

slimstar
5. jún 2018

To ako sa budeš starať, od do hod, záleží na tvojej dohode s opatrovanym človekom.

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@slimstar a kde sa dočítam, že to môžem robiť popri zamestnaní keď som na plný úväzok?

slimstar
5. jún 2018

@carrot_apple ja som sa o tomto informovala a povedali, že môžem takto pracovať.

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@slimstar a najskôr teda mne na UPSVaR povedia aké chcú zdrav.podklady k tej žiadosti od mojej mamy? oni ju budú dáko prešetrovať svojim lekárom posudkovým moju mamu?

mummy01
5. jún 2018
carrot_apple
autor
5. jún 2018

@mummy01 http://www.upsvar.sk/buxus/docs/SSVaR/tlaciva/Z... to je toto tlačivo? v časti E je : Príjmové pomery žiadateľa a
ďalších spoločne posudzovaných osôb
za pr
edchádzajúci kalendárny
rok,

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@mummy01 či žiadateľ o asistenta bude moja mama? nerozumiem trochu tomu...

medovka14
5. jún 2018

@carrot_apple ahoj ja som tým prešla teraz, chcela som opatrovanie na dcéru, no nesvalili... Napíš mi IP, môžem ti postup napísať ::

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@medovka14 ale ja opatrovať mamu nemôžem , riešim asistenciu osobnú

slimstar
5. jún 2018

@carrot_apple áno oni majú svojho posudkoveho lekára. Ten opatrovany nesmie mať vyšší príjem ( tuším 4x viac ako minimálna mzda) a majetok vyšší ( tuším viac ako 39000 euro). Musíš si to zistiť.

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@slimstar mama má príjem 175e a byt je môj v ktorom býva, nemá nič. ale ja ju opatrovať nemôžem lebo pracujem na plný úväzok...riešim osobnú asistenciu...

slimstar
5. jún 2018

@carrot_apple ja píšem stále len o oa

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@slimstar pardón, si napísala opatrovaný tak som automaticky na to reagovala, tak ja sa do tej osobnej asistencie pustím...

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@slimstar a ako to je? ona na to tlačivo pre úrad vypisuje že chce asistenta+dá im zdrav.dokumentácu a ja potom s ňou podpíšem zmluvu?

slimstar
5. jún 2018

Oni ti dajú čo treba, jej ošetrujúci lekár, to tam vypíše ohľadne zdravotného stavu, mama doloží odfotené správy s karty, môžeš dať aj posúdenie zo sociálnej, kde je miera postihnutia. Dáš to na úrad, oni majú na to nejake lehoty. Potom príde domov tuším tá ich pracovníčka, poobzerať, aké tam máte bariéry a spisete, aké činnosti budeš pre ňu vykonávať, alebo sa to spise na úrade, rovno s tou posudkovou lekárkou, alebo pracovníčkou upsvar. Potom majú čas na rozhodnutie, oboduju to. Príde vyrozumenie, keď zamietavé podané odvolanie. Oni ti tam môžu dať aj napr len na jednu hod denne, alebo nič, to je teraz také aktuálne. Takže keď sa z toho vymotas a bude to schválené až potom sa spíše zmluva medzi tebou a ňou. Kazdy mesiac budeš potom nosiť výkazy.

simisi
5. jún 2018

@carrot_apple ja robim osobneho asistenta,ale nie som rodinny prislusnik,ak by si nieco potrebovala😉

carrot_apple
autor
5. jún 2018

@slimstar a koľko mesiacov dozadu chcú tie správy z karty? mame je zle od roku 2016, no tak ale keď jej musím variť, nakupovať, prať, vešať prádlo, upratovať celý byt,doprevádzať ju do zdrav.strediska, písať za ňu čítať, pomáhať do vane vstupovať, tak to je iba hodina denne na to podľa nich? fúha, viem, že to nebude ľahké...ale aj tak to už všetko dva roky robím, je to moja mama jediná.... tak prečo si finančne nepomôcť aj keby to malo byť 20e/mesiac pre ňu, aspoň dačo...

dilino
5. jún 2018

ahoj v prvom rade ked ma ZTP musiš podať na sociálnu poisťovňu žiadosť o opatrovanie ale ty dostáneš iba minimum nakoľko ma mama invalidný musiš odijsť s práce budeš sa starať za minumium ja sa staram o postihnutu dcerku dávaju mi necelých 50 eur plus dcérka prispevky najhoršie je ked opatruješ rodineho prislušnika a ked ma invalidný dôchodok budu ti davať iba minimum s tým že musiš odijsť s práce nemôžeš aj opatrovať na 24 hodin aj prácovať to su dve veci ktore neidu dokopy nemôžeš byť osobnou asistentkou svoje mamy to sa neda to ju musiš len opatrovať osobnou asistentkou môžeš byť cudziemu človeku nie priamemu pribuznemu to sa neda bud ju budeš opatrovať celých 24 hodin a odijdeš s práce alebo budeš pracovať a mame zaobstaraš osobnu asistentku ma nárok a vtedy jej da UPSVR asistentku za 2,80 eur na hodinu ale ty ked začneš mamu opatrovať musiš odijsť s práce najprisnejšie pomienky sú ked opatruješ rodinneho prislušnika opatrujem dcérku 10 rokov leži tak viem ako to je stále sa chodim pýtať a zisťujem si viem že je to tak smútne ale je to tak

slimstar
5. jún 2018

@dilino to je práve to čo som hovorila, mnohým ľuďom narastajú nepravdy a oni tomu potom veria. Takže čítaj : oa a rodinný prislusniik
@carrot_apple http://www.omdvsr.sk/index.php/forum/29-Všetko-...

sasa1310
5. jún 2018

@dilino nepodáva sa žiadosť na sociálnu poisťovňu, ale na úrad práce. Môže aj rodinný príslušník mať osobnú asistenciu, ale max. na 4 hodiny.
A opatrovať nemusí celých 24 hodín predsa.

sasa1310
5. jún 2018

@carrot_apple požiadaš na UPSVaR o žiadosť o opatrovateľský príspevok. Donesieš lekárske správy (nie staré ako 6 mesiacov). Či môžeš pracovať, to všetko záleží od tvojho príjmu. Nesmieš presiahnuť 3násobok životného minima a ráta sa do toho aj invalidný dôchodok tvojej mami ako "tvoj" príjem

slimstar
5. jún 2018

@sasa1310 presne tak, ľudia všetko si radšej aj 5 x overte, aj cez tú centrálu. Práve kvôli tomuto som alergická na ne, lebo človek nevládnych, má na to nárok zo zákona a oni takto zavádzajú. Musíte mať hrosiu kožu a nervy na to, aby sa to dalo vybaviť s nimi.
@dilino

sasa1310
5. jún 2018

@carrot_apple 2násobok životného minima nesmieš presiahnuť svojím príjmom. Nie 3-násobok