Nemám si kam dať trvalý pobyt

gabrielapatrik
5. dec 2012

Dobrý deň, chcel aby som sa informovať, či mi neviete poradiť v mojej dileme...
Čo spraviť ak si nemám kam dať trvalý pobyt? Mám ešte na starej adrese, no teraz počúvam, že to nie je podľa zákona, tak kam si ho mám dať, keďže bývam na podnájme, a ja dlho budem???? Neviete mi poradiť, či existuje aj iná možnosť???

Ďakujem, prajem pekný deň...

cairka
5. dec 2012

@gabrielapatrik , nemôžeš si dať ku rodičom, súrodencom?

biancal
5. dec 2012

@gabrielapatrik dobrá téma, aj mňa by to zaujímalo, keďže som v takej istej situácii, k tomu ešte čakáme bábätko a neviem kde mu dať trvalý pobyt 😢

adrioska
5. dec 2012

@gabrielapatrik preco to nie je podla zakona? take som este nepocula...

angua27
5. dec 2012

požiadať niekoho z rodiny, či si u nich môžete dať trvalý pobyt. alebo požiadať prenajímateľa bytu, nech vám udelí súhlas, že si tam môžete dať trvalý pobyt. alebo sa obrátiť na matriku a tam vám poradia. 😉

rebeka7501
5. dec 2012

Trvalý pobyt dieťa do 15 rokov je (zväčša) zhodný s trvalým pobytom matky. Ak bývate v dlhodobom prenájme, je na uvážení dohodnúť sa s majiteľom bytu so súhlasom k prihláseniu sa na trvalý pobyt (kvôli úradom, škole, škôlke a pod.) To, že vám majiteľ bytu dá súhlas k trvalému pobytu v jeho byte, ktorý má v osobnom vlastníctve vás neoprávňuje nárokovať si na tento byt (napr. dedičstvo, po dlhodobom užívaní bytu a pod.). Bolo by asi aj vhodné spísať zmluvu pred notárom.

gabrielapatrik
autor
5. dec 2012

@cairka Ani náhodou... Máme "skvelé" vzťahy v rodinne...

gabrielapatrik
autor
5. dec 2012

@biancal Podobne :(...

gabrielapatrik
autor
5. dec 2012

@adrioska Povedala mi to pani na úrade aj v telke to dnes bola, viac o tom bude v sobotu na Prime... Ak sa človek nezdržuje na tom mieste, mal by to zmeniť, alebo tak nejak.. Neviem to presne definovať Jednoducho už nemôžem mať na starej adrese trvalý pobyt...

biancal
5. dec 2012

@rebeka7501 to viem, že nemôžem si nárokovať na byt atď keby tu mám trvalý pobyt, ale ľudia sú paranoidní, radšej nič také neriešiť a mať pokoj.. náš majiteľ bytu s tým určite súhlasiť nebude.. 😒

rebeka7501
5. dec 2012

@biancal V tom prípade ostáva prihlásenie trvalého pobytu na obec (tkz. bezdomovci), tam je posielaná i úradná pošta. Prípadne skús osloviť rodičov partnera, prípadne jeho príbuzných.

biancal
5. dec 2012

@rebeka7501 ďakujem za info 🙂 , priateľ už rodičov nemá..

slniecko103
5. dec 2012

@gabrielapatrik jedine na urad ako bezdomovec ako pise
@rebeka7501

rebeka7501
5. dec 2012

@slniecko103 Je to smutné, no bohužiaľ to je asi jediná cesta. Hlavne kvôli úradným zásielkam, poprípade si na príslušnej pošte zriadiť P.O.Box (spoplatňované).

slniecko103
5. dec 2012

@rebeka7501 ja som mala tiez spoplatnovane na poste ale najprv to bolo len niekolko malo € a potom pytali odomna az 20@ na rok tak neviem ci ma chceli len odrbat ale uz som si to nedala lebo to by sa mi neoplatilo,az tolko posty mi nechodilo ,mala som to len koly dedickemu konaniu

marwa
5. dec 2012

ja mam to iste, trvaly pobyt akoze obec-ci obecny urad u mna ze v OP mam napisane Bratislava-Petrzalka..

zivika
5. dec 2012

@gabrielapatrik a preco ho uz nemozes mat na starej adrese? vobec nie je nezakonne byvat na inom mieste, staci nahlasit prechodny pobyt...

gabrielapatrik
autor
5. dec 2012

Pretože ej to na starej adrese, kde už nikto s rodinny nebýva... A hľadali ma policajti kvôli tomu...

vadimka
5. dec 2012

my mame trvaly pobyt u mojich rodicov [sme tam byvali 3 roky] ale uz 7 rokov byvame 100km od nich v podnajme....nikto to neriesi, ani ked som prihlasovala deti do skolky,skoly ani u lekara....ked daco pride uradne, mama mi to posle,ale to sa deje zriedka....ved fakt, ked clovek nema vlastnu nehnutelnost, tak kam to ma zapisat.....o tom ze na urade som nepocula....ja to uz vobec neriesim....

loulou
5. dec 2012

@biancal
Ahoj ja ako prenajímateľ bytu by som s tým určite nesúhlasila a nejde o to, že som paranoidná alebo niečo pod.. Ako ti tu radili riešila by som to trvalým pobytom na mestskom alebo obecnom úrade. Ide o to, že za TP sa skrýva veľa háčikov. Bývalým nájomníkom sme to v dobrej viere dovolili, bývali u nás 6 rokov a neboli s nimi žiadne problémy. Až pri obchode sa prejavili ako svine a byt nechali zničený, ale to je teraz jedno. Ide o to, že tam mali uvedený TP a po odsťahovaní sa v rámci toho istého mesta, ale nikto nevie kam, nám stále chodila ich pošta. Telefóny nám nebrali a pošta bola a je hlavne úradná, samé upomienky, exekučné konanie a výzvy z polície. Zistili sme, že majú kopu dlhov a pán je stíhaný políciou zatiaľ na slobode za neplatenie. Sú to zásielky z bánk, rôznych pôžičkových spol. a polície. Novým nájomcom tam polícia a rôzni exoti, ktorý chcú svoje peniaze zvonia pravidelne a to len preto, že vo všetkých ich dokladov figuruje náš byt ako miesto ich TP. A najhoršie je že s tým nevieme nič robiť. Po ich odchode sme si tam chceli uviesť prechodný pobyt a kontaktnú adresu kvôli pošte čo sa týka bytu a nedalo sa, že nato potrebujeme súhlas ľudí ktorý tam majú TP aj keď mi sme majitelia bytu. Novým nájomcom sa to už prestalo páčiť a viem, že ak sa to nevyrieši odídu. V inštitúciách, kde sme sa pýtali čo s tým, nám bolo povedané, že ak oni dobrovoľne nezrušia ich miesto TP, môže ho zrušiť súd, na základe nami predložených dokumentov o výlučnom vlastníctve prejednávanej veci nie starších ako 1 mesiac. To znamená, že si musíme dať vytiahnuť všetky dokumenty a ísť na súd čo nás bude niečo stáť. A to len pre 1 trvalý pobyt. Už nikdy takú chybu nespravíme, nestojí to za tie problémy aj keď nie všetci sú taký ako naší bývalí nájomcovia. Po tomto sa už nečudujem, že prenajímatelia na uvedenie TP v ich nehnuteľnosti nechcú pristúpiť, nestojí to zato.

chilli21
5. dec 2012

@loulou trvaly pobyt byvalych najomcov ako vlastnik bytu mozes zrusit ohlasenim na urade, ako doklad ze uz nemaju uzivacie prava k tvojmu bytu by mala stacit vypoved z najmu, urcite to netreba riesit cez sud.

sissika
5. dec 2012

@loulou s manzelom sme isli na obecny urad, v rukach sme mali list vlastnictva a zrusili sme trvaly pobyt 4 tu prihlasenym ludom, ziadny sud

alena16
5. dec 2012

@gabrielapatrik Daj si pobyt iba na nejaku mestsku cast. Aj ja som to tak mala. Ako bezdomovec...

loulou
5. dec 2012

No nám to bolo povedané takto, nakoľko ich nájomná zmluva ešte trvá do konca roka 2014. Novú zmluvu podpísali 2 mesiace predtým, než zdrhli. Mysleli sme, že ak zrušíme zmluvu pre nedodržanie zmluvných podmienok tak je koniec, ale bohužiaľ nie. Takže máme platnú nájomnú zmluvu+zmluvu o zrušení nájmu, ktorú už ale nemá kto podpísať 😠

nikolet_89
5. dec 2012

@gabrielapatrik ahoj mozes ist na postu vo svojom trvalom bydlisku a poziadat ich o zasielanie posty na terajsiu adresu, je to bohuzial spoplatnene...a kedze si v podnajme tak nemyslim, ze by si toto mala riesit

angua27
5. dec 2012

@loulou, možno teraz budem vyzerať divne, ale väčšinou platí, že ak pošleš niečo poštou doporučene, tak to má štatút ako keby dotyčný listinu podpísal, že ju prevzal. a to je jedno, či ju prevzal, alebo nie. funguje to takto pri mnohých veciach. nedá sa teda spraviť, že by ste výpoveď z nájomnej zmluvy poslali doporučenou poštou na ich poslednú známu adresu, čiže na ten váš byt, kde majú TP. poštu nikto neprevezme, tým pádom sa vám vráti. ale máte v rukách doporučený lístok, čo je ako keby poštu prevzali. a na základe tohto zrušiť TP?
ja som pri kúpe bytu, aj pred 5 rokmi, aj teraz pri nahlasovaní môjho TP na nehnuteľnosť zrušila TP všetkým nahlásením osobám. v poslednom byte, ich tam bolo nahlásených 10. podľa bývalého majiteľa, ktorého som o tom z dobrej vôle informovala, sme zistili, že išlo o nejakých nájomcov, ktorým ani nedal súhlas. ☹
a ešte by som poštárku slušne upovedomila, že nech poštu tých dotyčných nehádže do vašej schránky, keďže tam už nebývajú.

dedenini
5. dec 2012

no z trvalym pobytom by to zaujimalo aj mna.. zijem v zahranici... tu zijem v podnajme... a na slovensku mam trvaly pobyt v byte ktory sa zachvilku preda..taaakze budem teoreticky bezdomovcom? musim si zmenit doklady? a na obcianskom mam mat mestky urad? ma to ta moj kamarat, ktory prisiel o trvali bobyt.. taaak neviem.. priatel mi vravy ze si mozem dat potom u neho na svk.. ale z toho mam divny pocit..je to jeho rodicov byt, a nechcem aby to vizeralo, ze im idem po majetku alebo co..tak neviem... ze co a jak

gabrielapatrik
autor
5. dec 2012

@nikolet_89 Ale mne nejde o poštu, ale o trvalý pobyt, ale aj tak ďakujem...

gabrielapatrik
autor
5. dec 2012

@alena16 A čo mám potom v občianskom???

nikolet_89
5. dec 2012

@gabrielapatrik ok a ten tvoj trvaly pobyt na starej adrese je u rodicov ?

sisinka29
5. dec 2012

@dedenini ak sa byt predá a nenahlásiš trvalý pobyt inde automaticky trvalý pobyt bude na meste alebo obci. žiadny problém, pošta ti bude tam chodiť