Chcem poprosiť o rady skús. žien. Som po ukonč. vys. školy, aj som pracovala, avšak dala som súčas. výpoveď. Potrebovala som chvilu cas na hlad. stabilnej prace, a preto som požiadala o nárok na podporu. Chýbali mi 3 mesiace k 2odrobenym rokom. Zistila som,ze po skončení skoly za studium nemam ziadny nárok nanič.Na podporu som sa odvolala, aj som dolozila dalsie kopie prac, kt.nezaratali, ale viem z okolia, ze staci, ze chyba deň a zamietnu to. Na odvolanie som nedostala spat. vazbu a je pochop. ze to takto v našom štáte funguje a nie som jedina co to riesi ale som zúfalá, nezamestnana bez peniazkov, preto som chcela poradit, ci je ina moznost nároku na nejake peniaze okrem dávky v hmot. núdzi.? Ďakujem.
@tanavolav hmotnu nudzu posudzuju aj osoby ktore ziju v domacnosti..
@sweet20 nebudu toto pokladat za ucelove? ked si clovek dajme tomu doplati 1-2mesiace? dakujem
Ja keby som mala byť bez príjmu, by som zobrala narýchlo hocijakú prácu a popri nej si hľadala niečo lepšie
@bublinka1426 je to účelové ale normálne povolené. Doplatiť si dni poistenia kvôli podpore alebo napríklad aj na dôchodok.
@bublinka1426 tak ako pise vyssie
@melanta dakujem
Ale samozrejme, že máš nárok na peniaze - na tie, ktoré si zarobíš. Na dávky sú pre všetkých stanovené podmienky, ak ich nespĺňaš, nie je to chyba štátu. Ako píše sweet, chýbajúce dni si môžeš doplatiť. Ak si doložila iné práce, ktoré si robila a nezapočítali ti ich, tak asi preto, že tam neboli robené odvody na poistenie v nezamestnanosti - napríklad ak si pracovala ako študentka popri VŠ na dohodu pre študentov, tak z takej dohody sa odvody do SP neplatia. Ak by si doložila práce, kde odvody boli, započítali by sa ti. Máš VŠ, takže mala by si mať dostatok priemernej inteligencie na to, aby si si pred výpoveďou vedela vypočítať, či spĺňaš podmienky na podporu. Mimochodom, dala si výpoveď aby si si hľadala prácu? Prácu si ľudia bežne hľadajú popri práci a výpoveď dávajú až keď majú potvrdený nový job. Dokonca ženy bez mužov starajúce sa o 3 deti dokážu pracovať a popri tom si hľadať novú prácu. Ty si sa dobrovoľne rozhodla dať výpoveď, tak nie je na mieste čakať, že sa o teba postará štát. A ak sa ti nepáči sociálny systém nášho štátu, tak prekvapím ťa - náš štát je extrémne sociálny. Štáty s vyspelou ekonomikou nemajú ani polovicu toho, čo mi tu platíme zo štátnych peňazí ľuďom na dávkach.
osobne si myslim ze ak si po VS je lepsie pracovat a nie hned po 2 rokoch byt na urade prace. a vies co? lebo ked toto uvidia v Tvojom CV asi najlepsie to vyzerat nebude ....
a predtym nez si dala vypoved, si si mohla zistit kolko mesiacov mas mat odrobene a nie hned cakat ze stat ti bude posielat peniazky na ucet 🙂 ono to takto nefunguje.
Kam tento svet speje??🙄
@tanavolav si nejako chorá, nevládna alebo niečo podobné? Pokojne môžeš mať aj brigádu a popri tom si hľadať tu "stabilnu" prácu. Aj keď naozaj neviem aká to je.
Ono skôr je problém v tom, ze ako študentka neplatis z brigád odvody, preto nemáš narok na nic. No na to treba myslieť vopred. Lebo peniažky sa hodia každému, len tie odvody majú problém platit
Stabilnú prácu si si mohla hľadať aj popri tej kde si bola ale to prerastať skôr a tie dva mesiace ešte vydržať. Keďže podmienky na podporu sú verejnosti pristupne.Teraz buď len hmotná núdza alebo zobrať hocijakú prácu aby si neostala bez peňazí
@stanulienkat do ehm…
Nedostaneš nič. Ani ja som nedostala. Choď do roboty, rob hocičo a nečakaj na štát
@tanavolav podľa profilu žiješ v/pri BA. Si zdravá, bez deti ktorym treba prispôsobovať pracovnú dobu, s ukončenou VS (predpoklada, ze niekedy v máji). Už mame november. Kebyže chceš, nájdeš si v BA narýchlo akúkoľvek pracu, kde vies nastúpiť aj od 15.11. Idú sviatky, brigádnikov bude treba v mnohých odvetviach a popri tom mozes hľadať niečo, co bude zodpovedať tvojim ambíciám. Uvedom si, že si doteraz z tohto nášho systému benefitovala zrejme oveľa viac, ako si doň kedy sama prispela…Podľa mna je úplne v poriadku urobiť si po VS “posledné prázdniny” a nastúpiť do riadneho zamestnania trebars v septembri, ale nik z nás pracujúcich netúži solidárne podporovat kazdeho, kto si potrebuje oddýchnuť doma…
Asi neodpíšeš, no mna by veľmi zaujímalo z coho si tu podporu vlastne predstavuješ a teda aj v akej výške…
.. určite Ukrajinka, podľa nárokov...😁
@tanavolav inac asi si aj dost ...mimo lebo :
''Zistila som,ze po skončení skoly za studium nemam ziadny nárok nanič.''
tebe nestaci ze si studovala za peniaze statu?
prečo nezoberieš hoc akú prácu - aspoň na čas....
však v oc nájdeš prácu určite...
nechápem tvojmu zmýšľaniu - keby to spraví moja dcéra tak som z jej konania a zmýšľania sklamaná.
@miskakyska žeby? tak nech ide kde jej dajú viac ...
@sweet20 Ďakujem pekne za spätnú väzbu a snahu pomôcť, ako pozerám, ste tu takmer jediná nezakomplexovaná žena 😁 normálne sa smejem ako dokážu ľudia urážať bez toho aby vedeli, čo je za tým. Ale to sú ich komplexy a smutné životy 🙂 žiaľ, nezmestilo sa mi všetko do textu. O tejto možnosti neviem. Nemám prehľad o všetkom. Nemám problém pracovať, pretože brigádujem od svojich 15ch a popri celej vysokej škole som pracovala na plný úväzok aj keď som nemusela. Mala som tri roboty naraz a kazdu pracu ktoru som robila som milovala. 🙂 Nakoľko bývam 3 hodiny od Bratislavy, výpoveď som dala z toho dôvodu. Prácu som si udržiavala popri štúdiu aby som nabrala prax vo svojom odbore. Mala som dvojmesačnú výpoveď, po škole som ešte pracovala do augusta, no nakoľko prišli zdravotne problemy a ja som sa potrebovala dať dokopy, napadla ma tato moznost, kedze to neboli len obyčajne zdravotne problemy. A vsak mojim cielom to nebolo, preto som nezistovala veci dopredu ako to funguje. A kedze som nikdy tieto veci neriešila, som tzv. laik 😀. Ucime sa cely zivot. Celú vysokú školu som si platila sama, bez rodičov, preto nevidim dôvod tejto pomoci, kym si nenájdem pracu, pri ktorej by som sa usadila poriadne. V októbri som si docasne nasla pracu, popri ktorej som mala v plane hladat si tu stabilnu ale nedopadlo to, nie pre moju chybu. Nečakám velky prispevok, nie som náročná ani iny cielm tam nie je. Stačilo by mi zaplatiť si aspon svoju cast najmu , nakolko mam podporujúce okolie, ktore moju situáciu chápe. Ďakujem všetkým, kt. poradili a pozdravujem aj vsetky negatívne komentáre 🙂
@tanavolav tak ono vela zavisi od toho ako sa hned v uvode odprezentujes a ked napises len poloskutocnost a este so zvlastnym komentarom : ''Zistila som,ze po skončení skoly za studium nemam ziadny nárok nanič.'' tak sa necuduj, ze to vyznie hocijako..teraz pred sviatkami hladaju skoro vsade, si mlada, isto najdes. aj ked len docasne, ale aspon budes potom splnat podmienku pre podporu.
vies co je este smutnejsie? ked makas 20-30rokov a nedostane sa ti adekvatnej zdravotnej starostlivosti, ale to uz je iny pribeh.
stat sa nestara o obcana, ty sa musis sama o seba postarat.
ty ja vsetci sme len cisla. zial.
@bublinka1426 dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Máte pravdu, ale myslim si, že bezohľadu na to, ako to je napísané, ak je to z časti normálne, tak vyrovnaný človek neuráža a nemá hlúpe komentáre. Snaží sa pomôcť ak chce, potom po zisteni info. môže kritizovať. A ako som písala, nezmestilo sa to do textu. Áno to Vám verim. Tých príbehov by bolo však. Pekný večer
@tanavolav vela stastia.
@tanavolav nemozes si doplatit aby si bola na podpore na urade prace?