Zdravím idem si ku vám po radu . Kedže maly drobec sa narodil v decembri tak je to dosť nutná vec , ktorú potrebujem vybaviť . Ale kedže covid -19 tak sa všetko zbrzdilo . Navyše maleho trápia stále silne koliky (Riešime to s DR.) . Volal som teda na Matriku ako to vybaviť kedže ja a priatelka nie sme zosobašeny . Pani mi povedala , že tam sme v Patovej situácii . Že mi treba overenie že som jeho otec . Že by ma vedeli overiť ak donesiem rodný list od malej (Prvonarodené) . Ale tu nastal fuck app . Že mi odmietaju dať meno po mne . (Lebo že covid a nerobia overenie otcovstva . ) . Stretol sa niekto s takýmto prístupom?. Ako to riešiť ?. Ja nesuhlasim aby sa volal po mame kedže sa budeme brať na jar . Malá Sa volá Po mne priezvyskom . Ďakujem za každe rady .
Ďalšia vec je , že by som chcel nabehnuť na Matersku a bez potvrdenia , že maly je môj mi to proste nedaju . Priatelka nemôže isť matersku lebo nemá odpracované roky (Bola na materskej a rodičáku pri malej) .
@nafka0483 Nie neriešili . Pri prvom dietati sme šli na matriku a tam ma zapisali bez problemov ako otca (Novy Rodny list) .. Teraz sa k tomu dokopať neviem , kedže raz robia , raz nie ... -,- Je to strašne zložity procest teraz niečo vybaviť .
ešte dodam že rodny list sme pri prvom robili v BA a tento robime v BJ .
Zadaj do googlu "uznanie otcovstva po porode " ... napriklad https://www.emamamamu.sk/pred-porodom/4074/navo...
@martinkatinka No však tam je jasne napísane že to uznáva Matričny Úrad . Ktorý mi to uznať nechce -,- .
@pepe12333 No ale nemozes robit nic ine, iba sa dostat na matriku aby ta do rodneho listu zapisali. Do buducna je lepsie spisat vopred spolocne vyhlasenie o otcvostve a priezvisku, vyhnete sa vydavaniu rodneho listu na 2x. Aj ked pises, ze bude svadba, tak potom to uz nebude potrebne riesit...
@pepe12333 toto potrebuješ, ak ste ešte na matrike neboli dieťa nemá vystavený štandardný RL - je tam prvozápis z pôrodnice - RL Vám vystavia až keď tam prídete, ak vypíšete a predložíte toto nie je s tým žiadny problém - prítomný by ste mali byť obaja:
https://www.mzv.sk/documents/726756/785310/TLAČ...
A na každom úrade sú aj teraz určené otv. hodiny - dá sa dohodnúť telefonicky kedy presne sa dostavíte.
@pepe12333 ale ved to, ze sa dieta vola po matke neodporuje Tvojim otcovskym pravam.
@jankalukasova Keď nebude zapísany ani v rodnom liste tak nebudem mať práva na dieta nie ?.
@jankalukasova on ale potrebuje súhlasné vyhlásenie matky, že mu uznáva otcovstvo a on s tým súhlasí - a to nemajú. Bez toho do RL zapísaný nebude.
@pepe12333 prečo by materskú mali dávať tebe a nie matke dieťaťa???
@kikulienka94 Napr. ked matka nema narok ale otec ano.
@kikulienka94 Popisal som to tam "Ďalšia vec je , že by som chcel nabehnuť na Matersku a bez potvrdenia , že maly je môj mi to proste nedaju . Priatelka nemôže isť matersku lebo nemá odpracované roky (Bola na materskej a rodičáku pri malej) ." A prečo nie ?. Otec zarabá vetšinou viac než Matka tak nevidím dôvod prečo nie . Nechápem váš Komentár .
@kikulienka94 lebo to tak chcu kazdy ma na to pravo
pretože je to trochu podozrivé, že vo februári zrazu riešite zápis otcovstva na dieťa narodené v decembri, kedže jedno dieťa už máte tak musíte vedieť, že sa to vybavuje najlepšie dopredu 😉
@kikulienka94 Mila Pani / Slečna ale kebyže čítate medzi riadkami zistíte , že sa o to snažime už dlhšiu dobu ale sme v Patovej Situácii . Od Kedy je prosím vás ta zakerna choroba ?. Či sme to už mali vybavovať Februári minuleho roka? 🙂
Nerozumiem tomu, na matrike sa podpisoval JEDEN papier o otcovstve/priezvisku, tiez sme to riesili az po porode, ked sa islo po rodny list... a ziadne overovanie a tahanice za to neboli, na mieste to bolo vybavene za 5 minut. Nic sme neriesili VOPRED. Na co aj...
Ake riesenie ti navrhli teda, ked nerobia kvoli covidu?
@simca06022011 Presne tak . Aj my sme to tak mali v BA . (Pri prvom dietati) . Vôbec som nemyslel , že sa to takto skomplikuje pri druhom . Žiadne . Proste urobiť zapis na Mamu . Ale však zajtra tam idem osobne tak to budem riešiť aj osobne .
Ešte upravim oni robia , ale nerobia teda zapis otca len nevyhnutne veci . Čo som nepochopil lebo je to len jeden papier -,-
ja nerozumiem tomuto trendu robit si deti a nevziat si ich matku
mal si k dispozicii cele tehotenstvo a aj obrobie po porode aby ste spolu zasli na matriku a podpisali suhlasne vyhlasenie otcovstva ak to urobite budes v rodnom liste dietata
ak to neurobis nie si otec z pohladu zakona m
tj prestan sa vyhovarat zdvihni sunky zober maleho a jeho matku a chodte spolu na matriku najprv si dohodni termin ale matriky samozrejme robia ludia sa rodia aj umieraju
a nestazuj sa na urady ale na svoju lenivost a laxny pristup
ak tam nepojdete obaja ale nemas overene splnomocnenie od matky ides tam zbytocne sam ic nevyriesis ale si si myslel ze len tak niekam prides a nahlasis to a to dieta je moje aj ked nie som manzel zabudni
@pepe12333 a to, že ti nechceli povedať v pôrodnici, čo je s ňou, na to majú právo...pre.nich si zo zákona voči nej cudzí človek...právo na info majú totiž len manželia
@pepe12333 tak podla mna je to dost nevyhnutne, ked sa na zaklade toho vydava rodny list... a nebudu hadam nejake uradnicky trafene (ako bez urazky, su aj normalne...) rozhodovat o tom, na koho bude dieta zapisane. Totalne kocurkovo. Treba tam prievan urobit, ked nech si to tlacivo a vsetkonachystaju.. a iba to podpisete, ak sa boja "nakazy"... Ale musite tam ist obaja (samozrejme).
Nechajte to zatial tak a po svadbe jej to mozte zmenit ako klasicku zmenu mena