Matrika odmieta zapísať mňa ako otca

pepe12333
1. feb 2021

Zdravím idem si ku vám po radu . Kedže maly drobec sa narodil v decembri tak je to dosť nutná vec , ktorú potrebujem vybaviť . Ale kedže covid -19 tak sa všetko zbrzdilo . Navyše maleho trápia stále silne koliky (Riešime to s DR.) . Volal som teda na Matriku ako to vybaviť kedže ja a priatelka nie sme zosobašeny . Pani mi povedala , že tam sme v Patovej situácii . Že mi treba overenie že som jeho otec . Že by ma vedeli overiť ak donesiem rodný list od malej (Prvonarodené) . Ale tu nastal fuck app . Že mi odmietaju dať meno po mne . (Lebo že covid a nerobia overenie otcovstva . ) . Stretol sa niekto s takýmto prístupom?. Ako to riešiť ?. Ja nesuhlasim aby sa volal po mame kedže sa budeme brať na jar . Malá Sa volá Po mne priezvyskom . Ďakujem za každe rady .

Ďalšia vec je , že by som chcel nabehnuť na Matersku a bez potvrdenia , že maly je môj mi to proste nedaju . Priatelka nemôže isť matersku lebo nemá odpracované roky (Bola na materskej a rodičáku pri malej) .

klip0
1. feb 2021

Nechajte to zatial tak a po svadbe jej to mozte zmenit ako klasicku zmenu mena

pepe12333
autor
1. feb 2021

@klip0 Takže zapísať priezvysko po Mame ?. ako to ale riešiť na Socialnej . Bez toho mi Materskú nedaju .

nafka0483
1. feb 2021

@pepe12333 Pri prvom dietati ste riesili vopred na matrike spolocne vyhlasenie o otcovstve, ano? Preco ste to neriesili este pred narodeninam drueho dietata to iste?

pepe12333
autor
1. feb 2021

@nafka0483 Nie neriešili . Pri prvom dietati sme šli na matriku a tam ma zapisali bez problemov ako otca (Novy Rodny list) .. Teraz sa k tomu dokopať neviem , kedže raz robia , raz nie ... -,- Je to strašne zložity procest teraz niečo vybaviť .

ešte dodam že rodny list sme pri prvom robili v BA a tento robime v BJ .

martinkatinka
1. feb 2021

Zadaj do googlu "uznanie otcovstva po porode " ... napriklad https://www.emamamamu.sk/pred-porodom/4074/navo...

pepe12333
autor
1. feb 2021

@martinkatinka No však tam je jasne napísane že to uznáva Matričny Úrad . Ktorý mi to uznať nechce -,- .

nafka0483
1. feb 2021

@pepe12333 No ale nemozes robit nic ine, iba sa dostat na matriku aby ta do rodneho listu zapisali. Do buducna je lepsie spisat vopred spolocne vyhlasenie o otcvostve a priezvisku, vyhnete sa vydavaniu rodneho listu na 2x. Aj ked pises, ze bude svadba, tak potom to uz nebude potrebne riesit...

pepe12333
autor
1. feb 2021

@nafka0483 Ďakujem za radu . Ach tieto urady -,- .

alenah31
1. feb 2021

@pepe12333 toto potrebuješ, ak ste ešte na matrike neboli dieťa nemá vystavený štandardný RL - je tam prvozápis z pôrodnice - RL Vám vystavia až keď tam prídete, ak vypíšete a predložíte toto nie je s tým žiadny problém - prítomný by ste mali byť obaja:
https://www.mzv.sk/documents/726756/785310/TLAČ...
A na každom úrade sú aj teraz určené otv. hodiny - dá sa dohodnúť telefonicky kedy presne sa dostavíte.

pepe12333
autor
1. feb 2021

@alenah31 Ďakujem veľmi pekne 😊. Vyskušame .

jankalukasova
1. feb 2021

@pepe12333 ale ved to, ze sa dieta vola po matke neodporuje Tvojim otcovskym pravam.

pepe12333
autor
1. feb 2021

@jankalukasova Keď nebude zapísany ani v rodnom liste tak nebudem mať práva na dieta nie ?.

alenah31
1. feb 2021

@jankalukasova on ale potrebuje súhlasné vyhlásenie matky, že mu uznáva otcovstvo a on s tým súhlasí - a to nemajú. Bez toho do RL zapísaný nebude.

jankalukasova
1. feb 2021

@alenah31 jaj az tak... tak jasne, @pepe12333 v tom pripade ano, je to problem.

kikulienka94
1. feb 2021

@pepe12333 prečo by materskú mali dávať tebe a nie matke dieťaťa???

nafka0483
1. feb 2021

@kikulienka94 Napr. ked matka nema narok ale otec ano.

pepe12333
autor
1. feb 2021

@kikulienka94 Popisal som to tam "Ďalšia vec je , že by som chcel nabehnuť na Matersku a bez potvrdenia , že maly je môj mi to proste nedaju . Priatelka nemôže isť matersku lebo nemá odpracované roky (Bola na materskej a rodičáku pri malej) ." A prečo nie ?. Otec zarabá vetšinou viac než Matka tak nevidím dôvod prečo nie . Nechápem váš Komentár .

luccija
1. feb 2021

@pepe12333 nedaj sa odbit na matrike to musia spravit ved tym Ta brzdia v poberani davky.Skoda uz v porodnici si mal dat suhlas aj, ked neviem ako to teraz robia.

luccija
1. feb 2021

@kikulienka94 lebo to tak chcu kazdy ma na to pravo

pepe12333
autor
1. feb 2021

@luccija No v pôrodnici som nebol , aj keď som veľmi chcel nepustili ma tam . Nechceli mi dokonca ani dať vedieť ako na tom priatelka je . Až po pár hodinách natlaku na vedenie som zistil že Mi Miška porodila zdraveho syna .

kikulienka94
1. feb 2021

pretože je to trochu podozrivé, že vo februári zrazu riešite zápis otcovstva na dieťa narodené v decembri, kedže jedno dieťa už máte tak musíte vedieť, že sa to vybavuje najlepšie dopredu 😉

pepe12333
autor
1. feb 2021

@kikulienka94 Mila Pani / Slečna ale kebyže čítate medzi riadkami zistíte , že sa o to snažime už dlhšiu dobu ale sme v Patovej Situácii . Od Kedy je prosím vás ta zakerna choroba ?. Či sme to už mali vybavovať Februári minuleho roka? 🙂

nafka0483
1. feb 2021

@pepe12333 Mohli ste to vybavit kedykolvek odkedy ste zistili, ze cakate druhe dieta. A neskus tvrdit, ze za nejakych 7 mesiacov to nebolo kedy na matrike vyriesit.

pepe12333
autor
1. feb 2021

@nafka0483 Kedže som vojak OSSR tak proste ma povolajú pri nudzovom stave a musím ísť . Ale zašli sme zas mimo tému .

simca06022011
1. feb 2021

Nerozumiem tomu, na matrike sa podpisoval JEDEN papier o otcovstve/priezvisku, tiez sme to riesili az po porode, ked sa islo po rodny list... a ziadne overovanie a tahanice za to neboli, na mieste to bolo vybavene za 5 minut. Nic sme neriesili VOPRED. Na co aj...
Ake riesenie ti navrhli teda, ked nerobia kvoli covidu?

pepe12333
autor
1. feb 2021

@simca06022011 Presne tak . Aj my sme to tak mali v BA . (Pri prvom dietati) . Vôbec som nemyslel , že sa to takto skomplikuje pri druhom . Žiadne . Proste urobiť zapis na Mamu . Ale však zajtra tam idem osobne tak to budem riešiť aj osobne .
Ešte upravim oni robia , ale nerobia teda zapis otca len nevyhnutne veci . Čo som nepochopil lebo je to len jeden papier -,-

loginexistuje
1. feb 2021

ja nerozumiem tomuto trendu robit si deti a nevziat si ich matku

mal si k dispozicii cele tehotenstvo a aj obrobie po porode aby ste spolu zasli na matriku a podpisali suhlasne vyhlasenie otcovstva ak to urobite budes v rodnom liste dietata
ak to neurobis nie si otec z pohladu zakona m

tj prestan sa vyhovarat zdvihni sunky zober maleho a jeho matku a chodte spolu na matriku najprv si dohodni termin ale matriky samozrejme robia ludia sa rodia aj umieraju

a nestazuj sa na urady ale na svoju lenivost a laxny pristup

loginexistuje
1. feb 2021

ak tam nepojdete obaja ale nemas overene splnomocnenie od matky ides tam zbytocne sam ic nevyriesis ale si si myslel ze len tak niekam prides a nahlasis to a to dieta je moje aj ked nie som manzel zabudni

zuzanockamt
1. feb 2021

@pepe12333 a to, že ti nechceli povedať v pôrodnici, čo je s ňou, na to majú právo...pre.nich si zo zákona voči nej cudzí človek...právo na info majú totiž len manželia

simca06022011
1. feb 2021

@pepe12333 tak podla mna je to dost nevyhnutne, ked sa na zaklade toho vydava rodny list... a nebudu hadam nejake uradnicky trafene (ako bez urazky, su aj normalne...) rozhodovat o tom, na koho bude dieta zapisane. Totalne kocurkovo. Treba tam prievan urobit, ked nech si to tlacivo a vsetkonachystaju.. a iba to podpisete, ak sa boja "nakazy"... Ale musite tam ist obaja (samozrejme).