Mám nárok na dávku pokým neporodím druhé dieťa?

kristinka678
13. máj 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať zachvilku mi bude končiť rodicovsky príspevok a plánujeme druhé dieťa ak ostanem teraz tehotná a skončí mi ten rodičovský príspevok a nepôjdem do roboty tak mám nárok na nejakú dávku pokedy neporodim aj druhé dieťa alebo pokiaľ nepôjdem do práce tak sa nič nevypláca ? Ďakujem za odpoveď

petamich
13. máj 2021

@kristinka678 pracovny pomer to stale trva?

kristinka678
autor
13. máj 2021

@petamich ja som ostala na rodičovskom hneď po škole čiže som pracovala len na dohodu pol roka

petamich
13. máj 2021

@kristinka678 tak potom za aktualnych podmienok po dovrseni troch rokov prveho dietata stracas narok na RP a nasledne ak otehotnies a porodis budes mat narok opat iba na ten nizsi RP, v pripade ak by si chcela mat narok na matersku, tehotenske - bude treba splnit podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia a aktivne NP/ochranna lehota - cize zamestnat sa alebo si platit dobrovolne nemocenske a az potom ist na matersku a ak sa nemylim, tak zial nemas narok ani na podporu ani na pandemicky rodicak (kedze si o pracu neprisla) a teda mas narok iba na rodinne pridavky (nadalej)

kristinka678
autor
13. máj 2021

@petamich ďakujem za odpoveď

alenah31
13. máj 2021

@kristinka678 nie...ak netrva PP potom bud evidencia na urade prace alebo na ZP evidovat sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov - stat bude platit zdravotku, dieta smie v takom pripade do skolky len na 4 hod/den.