Neviem ktory papier od pn mam odovzdat zamestnavatelovi.
Teraz nechapem, ci je to tvoja PNka, ci si na OCRke (to som ako zamtel este nikdy neriesila, tak ti poradim k PNke.).
Ak je to tvoja pnka, tak Cervena cast ide zamestnavatelovi. Ty tam vypln a podpis zadnu stranu, kam poslat nemocensku, keby ti PNka presiahla 10 kalendarnych dni. Zamestnavatel to vtedy totiz posle na socialku a oni podla toho vyplatia nemocensku (za mesiac spatne, takze marcovu nemocensku v aprili, atd).
Zelena cast sluzi, ked si s doktorom dohodnes povolene vychadzky. Inak musis byt doma. Ak ta kontrola prichyti, ze nie si doma (okrem navstevy lekara, ale musis mat na to potvrdenie, ze si zas bola v nemocnici - priepustka), okamzite ti ukoncia platenie pn aj ked si este chora a nemozes ist do prace.
S tym zelenym papierom zdokladujes povolenie byt v tom case mimo dom.
Ciernu cast das doktorovi po skonceni pnky, tam ti vyplni den, ked ti pnka skonci (datum dna, ked mas uz ist do prace - si praceschopna). A tu das zas zamestnavatelovi. Ak treba, on ju da socialke.
Ano mam pn-ku a nie ocer. Som s dcerou v nomocnici a pediater mi povedal, ze vtedy sa dava pn-ka a nie ocer. Lekarka ktora mi vystavila pn-ku mi sama nevedela povedat, ktos cast kam patri.
Zabudla som napisat. Vychadzky nemam kedze sme vo FNZ. A aj miesto zdrziavania sa mam adresu nemocnice. To je jedno kedze sa odtialto nepohnem aj tak dom rada, ze mam moznost byt s dcerou. Je este mala ma len 4 roky.
zaujimave, že dali PN, ked som bola s 4-ročným synom na operacii, tak mi povedali, že sa to da riešiť len dovolenkou ...
Červená a čierna - zamestnávateľ, len to podpíš a vypíš číslo účtu. Zelenú maj u seba, tam sa píšu kontroly, vychádzky a treba ju mať u seba ak príde kontrola, s ňou chodíš aj na kontrolu k lekárovi. Ak ukončíš PN odovzdávaš ju lekárovi. To je tvoj doklad, že si PN.
Dakujem velmi pekne za odpoved.
@elisadavinci aj pre mna to bolo nove. Pediater mi povedal ked sa nastupuje na liecbu do nemocnice nedava sa ocer-ka , ale pn-ka. Kedze sa nevie ako dlho bude trvat liecba. Pri ocer-ke mas zevraj zaplatene len 10 dni. Ja som z toho este popletena. Rok po materskej a stale mam hlavu zapnutu v polovicnom rezime ako na MD.
Ale keď ste v nemocnici na ocr vobec nemôžete, pýtala som sa v Soc.poisťovni, lebo podľa zákona je ocr celodenné ošetrovanie člena rodiny a v nemocnici sú od toho zdravotné sestry platené, takže aj keď si tam a staras sa o dieťa, je to o tvojom dobrovoľnom rozhodnutí. PN môžeš len vtedy ak si ty hospitalizovaná, nie keď si z dieťaťom. Som zvtohto mesuge, lebo teraz nedávno som toto riešila a jediné vyriešenie ktoré mi ponúkli v nemocnici, u detskej dr. aj v sociálnej poisťovni bola dovolenka.
@elisadavinci Kravina. Kamoska bola s dietatom v nemocnici mala normalne PN.😉
iný kraj, iný mrav??? ved mi to povedali 3 od seba nezavisiaci ludia ...
@eeffka ved toto mi nesedí, ak som práceneschopná, tak mam nejaku diagnozu a nie som hospitalizovana s dieťaťom. teda ak dr. nenapísala, že ma matka diagnozu, ale zas potom ked uvedie že je v nemocnici ..... s nadchou, chripkou .... na detskom odd, či inom .... ved je to už len podla logiky za vlasy pritiahnuté .... preto mi dali na vyber dovolenku, nahradne volno, neplatene volno, teda nejaka dohoda so zamestnavatelom ....
našla som článok, je možnosť čerpať PN ak je hospitalizacia, ale musi sa jednoať o zavažne diagnozy .... uvadzaju tam onkologické a psychické diagnozy dieťaťa ...... a vraj to socialna poisťovňa preveruje, takže ani nemusí uznať PN
@elisadavinci, možno má dieťa závažnú diagnózu. A možno len chcela lekárka mamičke pomôcť. Nerieš, lebo tvoje príspevky vyznievajú, akoby si sa nevedela zmieriť s tým, že ona má PN a ty si musela čerpať dovolenku.
@novana jemine, som zmierená, je mi to total jedno, len mi to pripada fakt divoké, že každá nemocnica ma ine pravidlá .... keby som mala byť nezmierená s každou koninou, tak ma už porazilo ....
@elisadavinci - mali sme naozaj zavaznu diagnozu. Lezala som s dcerou na Jiske. Mala obstrukcnu bronchitidu a problem dychat. Mne automaticky nemocnica vystavila PN. Bez znamosti. Praveze nemocnica nemoze vystavit ocer-ku ked si tam s dietatom hospitalizovana. Ma celodennu starostlivost, ale ako matka ho predsa nenecham same. Sestricky su tam na podavanie liekov a zdravotnu starostlivost. Nie od toho aby detom robili program a hrali sa s nimi.Aj v pripade kontroli soc. poistovne som mala uvedene ,ze sa zdrziavam v nemonici na detskom oddeleni Jis. Po odchode z nemocnice mi v ten den ukoncili PN. A kedze pokracujeme v domacej liecbe pediater automaticky vystavil ocerku.
Inak v Ziline su s detmi aj matky. Maju tu moznost. Nemocnice nemaju dostatok personalu. Kto by tie deti krmil, prebaloval. Staral sa o ne v noci. Sestricky,len kontroluju zdravotny stav a podavaju lieky. Nic ine. Takze nutnost byt s malym dietatom nevyhnutna.
90% deti dostava infuzie. A sesricka pri dietati nebude sediet 24 hod. denne a davat pozor ci dieta nieco nespravi s kablom. Ci nie je v nom zamotane. Pridu cisto len na kotrolu par krat do dna. Ostatne maju na starosti mama,otecko. Co je super. Pretoze ich deti potrebuju.
Inak toto som nasla na stranke soc. poistovne.
alebo v kúpeľoch
11.12.2015
Ak sa ako zamestnaný rodič staráte o choré dieťa, ktoré potrebuje absolvovať operáciu alebo kúpeľnú liečbu a môže ju absolvovať jedine so sprievodcom, môžete požiadať Sociálnu poisťovňu o nemocenské alebo o ošetrovné.
V prípade dlhšie trvajúcej hospitalizácie alebo kúpeľnej liečby požiadajte lekára o vystavenie tlačiva Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti (PN-ku). Za prvých desať kalendárnych dní tak budete mať nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, ktorú vypláca zamestnávateľ. Nárok na nemocenské, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa, budete mať od 11. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do skončenia hospitalizácie, prípadne kúpeľnej liečby. PN-ku vám ako sprievodcovi vystaví zdravotnícke zariadenie poskytujúce ústavnú starostlivosť dieťaťu, prípadne v odôvodnených prípadoch vám môže toto tlačivo vystaviť aj všeobecný lekár pre dospelých, t. j. váš ošetrujúci lekár.
Ak by ste si chceli uplatniť nárok na ošetrovné, Žiadosť o ošetrovné vám taktiež môže vystaviť zdravotnícke zariadenie poskytujúce ústavnú starostlivosť dieťaťu alebo po prepustení z hospitalizácie ošetrujúci lekár dieťaťa (ak je k nahliadnutiu lekárska prepúšťacia správa z hospitalizácie dieťaťa). Ošetrovné vám Sociálna poisťovňa preplatí len za prvých desať dní.
Sociálna poisťovňa odporúča, ak ide o dlhšie trvanie potreby sprevádzania dieťaťa v zdravotníckych zariadeniach, uplatniť si preto nárok na nemocenské.
Dokument bol revidovaný: 11.12.2015
Toto som nasla na webstranke soc. poistovne
11.12.2015
Ak sa ako zamestnaný rodič staráte o choré dieťa, ktoré potrebuje absolvovať operáciu alebo kúpeľnú liečbu a môže ju absolvovať jedine so sprievodcom, môžete požiadať Sociálnu poisťovňu o nemocenské alebo o ošetrovné.
V prípade dlhšie trvajúcej hospitalizácie alebo kúpeľnej liečby požiadajte lekára o vystavenie tlačiva Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti (PN-ku). Za prvých desať kalendárnych dní tak budete mať nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, ktorú vypláca zamestnávateľ. Nárok na nemocenské, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa, budete mať od 11. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do skončenia hospitalizácie, prípadne kúpeľnej liečby. PN-ku vám ako sprievodcovi vystaví zdravotnícke zariadenie poskytujúce ústavnú starostlivosť dieťaťu, prípadne v odôvodnených prípadoch vám môže toto tlačivo vystaviť aj všeobecný lekár pre dospelých, t. j. váš ošetrujúci lekár.
Ak by ste si chceli uplatniť nárok na ošetrovné, Žiadosť o ošetrovné vám taktiež môže vystaviť zdravotnícke zariadenie poskytujúce ústavnú starostlivosť dieťaťu alebo po prepustení z hospitalizácie ošetrujúci lekár dieťaťa (ak je k nahliadnutiu lekárska prepúšťacia správa z hospitalizácie dieťaťa). Ošetrovné vám Sociálna poisťovňa preplatí len za prvých desať dní.
Sociálna poisťovňa odporúča, ak ide o dlhšie trvanie potreby sprevádzania dieťaťa v zdravotníckych zariadeniach, uplatniť si preto nárok na nemocenské.
Dokument bol revidovaný: 11.12.2015
Inac ja som ostala prekvapená ze za sociku bolo bežne ze deti neboli s rodičmi v nemocnici. Môj ujo mi vravel ze sesternica pri reumatickej horúčke bola tri tyzdne v nemocke uplne sama a to nemala ani 3 roky. A následne tri tyzdne v kúpeľoch opäť bez rodičov. Vtedy bolo viac sestričiek ci co bolo ine?
Podla mna kazda matka. Ked je dieta nesamostatne, alebo na rodica naviazane. V nemocnici som s dcerou kazdy rok. Dovtedy som bola na MD takze som to nikdy netiesila.
@katulienkax
To muselo byt pre tie deti strasne. Bez pohladenia, mojkania bez rodica...😓
@magda10 vdaka, za info, ku mne boli až neprijemni, ked som to riešila, preto mi nešlo do hlavy, že niekde sa to dá .... nejde o to, že zavidim alebo ma to trapi. dufam, že už ste v poriadku ..... ja som bola s malým "len" na operatívnom vybere všetkých mliečnych zubov, lebo pri vedomí je neošetritelný ....
Dievcata som v nemocnici s dcerou. Dostala som papiere o PN. 3 casi. 1 zelena, druha cervena, tretia cierna. Ktoru mam poslat zamestnavatelovi. A co s tou zelenou. Je na nej napisane, ze ju ma odovzdat lekar na pobocke soc.poistovne. Som z toho uplny magor.