Externé štúdium a úrad práce

12. sep 2024

Ahojte baby ak si budem chcieť urobiť 2 ročne externé štúdium (zdravotnícke), budem môcť byt vedená na úrade práce? Budem mat nárok na podporu tak či to vôbec budem vedieť využiť.

tterezka_
12. sep 2024

Externé štúdium podľa môjho názoru nemá nič spoločné s úradom práce. Nárok na podporu vzniká ak bolo nemocenské poistenie aspoň 730 dní.

melanta
12. sep 2024

Nárok na podporu máš, ak za posledné 4 roky si bola aspoň 730 dní poistená. Nárok na vyplácanie je 6 mesiacov. Či chodíš externe do školy úrad nezaujíma. Zaujíma ich jedine to, že keďže ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie, tak si povinná hľadať si popri evidencii zamestnanie.

melanta
12. sep 2024

@tterezka_ nemocenské poistenie nemá s podporou v nezamestnanosti nič spoločné. Podstatné v rámci odvodov do SP je poistenie v nezamestnanosti, nie nemocenské.

thunderdome
12. sep 2024

@melanta toto je taká nevýhoda že ak sa eviduje človek na úrad práce je povinný si hladať prácu, ale ak sa nezaeviduje tak zase zdravotná poisťovňa je povinná. Sociálna nieje povinná. Keby aspoň bolo že keď sa človek nezaeviduje, nikde by mu nerástol dlh. Že aj tá zdravotná by bola povinná len ak je zamestnaný alebo na úrade práce (lebo aj to sa berie ako zamestnávatel).

melanta
12. sep 2024

@thunderdome aká nevýhoda? Je to evidencia uchádzačov o zamestnanie. Tak sa to nazýva. Čiže človek sa eviduje s tým, že je uchádzač o zamestnanie a má nejaké povinnosti. Ak o ne nemá záujem, evidovať sa nemusí, nie je to povinnosť.

Keby aspoň bolo že keď sa človek nezaeviduje, nikde by mu nerástol dlh. Že aj tá zdravotná by bola povinná len ak je zamestnaný - a čo keby ho jedného dňa zrazilo auto a potreboval by pomoc a operáciu za pár tisíc? Zaplatil by si to sám potom, ak by bola možnosť neplatiť si zdravotné poistenie? Asi nie, všakže. Či ak nie je človek zamestnaný, tak nebude chorý, nestane sa mu úraz, nedostane infarkt, rakovinu? Ja si myslím, že človek má dosť možností. Má možnosť byť roky v evidencii uchádzačov a nechať za seba platiť štát. A má možnosť ísť pracovať. Okej, nemala by som problém s tým, aby zdravotná nebola povinná, ale nech potom človek znáša následky a nech nechce zdravotnú starostlivosť.

tterezka_
12. sep 2024

@melanta ospravedlňujem sa, preklep

thunderdome
12. sep 2024

@melanta pokial ide čisto len o to že zamestnať sa, tak áno. Na to je úrad práce. A vtedy aj tie povinnosti k tomu. Pokial chce niekto chodiť do školy a už z veku študenta vyrástol, tak sa chce venovať škole a nie povinnostiam spojenými s úradom prace. Potrebuje len niekoho kto bude platiť odvody kým chodí do školy. Je ešte možnosť nezaevidovať sa ale tak popri výdajoch na štúdium, ešte musí aj zdravotnú poistku platiť navyše. Proste potrebujú len platitela zdravotky kým chodia do školy.

trema
12. sep 2024

Ano, moja spoluziacka studuje a je urade