ahojte, vela sa toho popisalo kade tade po internete a viem ze nemoze mat dieta dve priezviska ked nie sme zosobaseni a mame kazdy ine priezvisko. Avsak nedala by sa tato vec obist tak, ze by priatel si dal zmenit priezvisko sposobom ze by prijal moje? zakon je totiz definovany tak ze dieta nadobuda pravoplatne priezvisko jedneho z rodicov. cize ak on by mal dve- moje a svoje tak by dieta po porode nadobudlo jeho a po svadbe tak isto aj ja jeho. Mozno som vymyslela strasnu kravinu za co sa ospravedlnujem ale logicky mi to tak vyplyva. Nemate niekto skusenost? respektive pride vam to az tak velmi pritiahnute za vlasy? (ps: moj priatel je pravnik co je najvacsi paradox, ale kedze jeho mama si potrpi aby dieta malo len jeho priezvisko a je dost neprijemna tak to zatial s nim nechcem riesit)
a aby som este dodala, nejde o vec mody, aby malo dieta dve priezviska ale o to, ze moj otec zomrel pred 11rokmi a ja som bola vzdy jeho male dievcatko... :( a som posledna z generacie s tymto priezviskom a nechcela by som aby zaniklo. A samozrejme priatel je hrdy chlap ktoreho pod jeho priezviskom poznaju klienti a tiez chce aby dieta malo priezvisko po nom( a je tam aj natlak rodiny) ospravedlnujem sa za rozpisanie, ale nemala som to komu vyrozpravat
A nezabudnite dat dcerke aj dve mena, nech uz to ma pekne dve mena a dve priezviska a ked sa vyda, nech ma dve mena a tri priezviska, ved coby nie???😁
Čítaj a odpoveď sa dozvieš 😉 http://www.zakonypreludi.sk/zz/1993-300
Nuž ak nechceš aby zaniklo Tvoje priezvisko, mala si sa narodiť ako muž :( tu niet inej cesty
@jaju_ska rozumiem, PRECO, ale nie... mozne to nie je, uz vobec nie takto, ani pre dieta by to nebolo prinosne. Skor zivot stazujuce. Najdite sposob, ako uctit tvojho otca a rodinu inym sposobom. Meno to byt nemusi. Mysli na dobro dietata, nie na tvoje sentimentalne city - prepac uprimnost. Ono s tym bude musiet zit kazdy den.
tá jeho mama jemu zmenu priezviska aj s tvojim nedovolí,to ti nedošlo? ak je taká citlivá na ich priezvisko.....pravdupovediac nerozumiem takým vymýšľaniam,zoberte sa a všetci traja budete mať rovnaké priezvisko,to svoje si v takej rodine nepresadíš /právnik hrdý chlap,dominantná mama...
@jaju_ska Ak mozem uprimne: Mne to pride ako strasna malichernost. Uznavam, ze mas nostalgicke dovody a verim, ze to pre teba moze byt dolezite. Ale kvoli tomu obchadzat zakony a snazit sa o nieco taketo mi pride trochu pritiahnute za vlasy. Naco bude dietatu priezvisko niekoho, koho v zivote nevidelo a nepoznalo? Pamiatku svojho otca si drz v srdci ty, zije dalej v tebe a neskor v tvojich detoch. Ti, co od nas odisli, ostavaju v nasich srdciach a v spomienkach, nie v priezvisku.
A z pravneho hladiska: pozri si stranku http://www.minv.sk/?zmena-mena-alebo-priezviska - daj prestudovat aj priatelovi a vyzistite si, ci sa na vas vztahuje nejaky z tychto dovodov. Mne sa to nechce studovat a uvazovat, ktora moznost by mohla byt pre vas. 🙂
Vela zdaru.
Keby bol priateľ hrdý chlap tak by si vzal matku svojho dieťaťa za ženu a dieťa by malo jeho meno..
Neberie si Ťa tak nech má Tvoje a basta.
Maj Ty svoju hrdosť.
@miriem potrebujete si rypnúť či čo? napísala pekne a pochopiteľne prečo to tak chce, čo hneď osočujete? ak neviete nič konštruktívne poradiť tak sa radšej nevyjadrujte...
@jaju_ska neviem poradiť, možno by som sa skúsila ísť opýtať priamo na matriku. verím že by najlepšie vedeli poradiť, ak tam budú ochotné 🙂 a priateľ keďže je právnik by bol ochotný si meniť meno na dvojité? najlepšie to prebrať aj s ním, aj keď si písala že zatiaľ nechceš, ale spolu možno skôr niečo vymyslíte. máš na to krásny dôvod, verím že to pochopí a bude sa snažiť nájsť nejaký kompromis 🙂
a v prípade,že si ťa nechce zobrať,by som dieťaťu bez mihnutia oka dala moje priezvisko
@natalym to je tiez pravda, ked nie su svoji, nech mu da kludne svoje priezvisko, je to tak aj tak najlepsie. Ale nie dve priezviska. Ked chlap nema na to zobrat si matku svojho dietata za zenu - tak si nezasluzi ani aby sa mohol pysit svojim dietatom s jeho menom...
@mamulienka30 kamarátka má dve priezviská a žije úplne normálny život, nechápem prečo by to malo byť niečo život sťažujúce žeby mala zakladateľka myslieť na jeho dobro... meno ako meno, či má priezvisko na 4 písmená alebo na 20
Obuvate sa do nej ako keby neviem co spravila. Napr. v Spanielsku je normalne ze maju deti priezvisko matky a otca. tu je nieco v diskusii, ale nakoniec budes musiet asi prijat jeho priezvisko pre dieta.
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/dve-priezviska-pre-dieta-ako-a-kde-vybavit/
@jaju_ska aj moja kamoška sa "dohodla" so snúbencom,že svadba až po pôrode,ten debil si dal podmienku,že svadba bude,až sa dieťa narodí zdravé....narodilo sa krásne dievčatko,zobrali sa a do roka sa rozviedli,debil debilom ostal- to len na margo takých dohadovačiek okolo sobáša....
@amadora dospela zena a dieta je velky rozdiel. Uz sa to tu preberalo v xy temach, zbytocne vypisovat tie dovody po sty krat, staci si to vyhladat. Na slovensku to pre dieta povolene nie je a bodka, ziadne dalsie vymysly.
@jaju_ska urcite by som nevymyslala pre dietako dve priezviska, hlavne na Slovensku. Sama mam dve priezviska, jedno moje a jedno manzelovo, preto lebo u nich v krajine je to zvykom, ale byvame na Sk a tu je to neskutocne....aj tak ma vsetci volaju len jednym priezviskom a ked sa niekdy musim podpisovat...je to dost, kazdemu vysvetlovat, ze mam dve priezviska 😀 . Tak si neviem predstavit, ze toto by muselo robit dietatko...neurob mu to 🙂 . Ucti si svojho otca tak, ze das dietatku meno po nom, nie priezvisko...a co ak budes mat dcerku a ta sa raz vyda, myslis ze priezvisko dalej prezije??
A pohovor si o tom s priatelom, on mozno ani nevie o com ty premyslas a berie to ako samozrejmost, ze ak sa planujete vziat, tak ze vase dieta bude mat jeho meno....treba spolu hovorit a riesenie sa najde
@mamulienka30 no my sme kamarátky od základnej školy a vždy bola spokojná s dvomi priezviskami, takže asi tak 🙂
@natalym alebo v medzinarodnej Josephine 🙂 To je nahodou krasne 🙂) Skratene Jossie... aj tak neviem, ze preco je toto nutne... rodicov milujeme, vychovali nas, ich pamiatku si uctievame spomienkami a tym, ze o nich nasim detom budeme rozpravat... to, ze je to meno (?) To dieta by to aj tak bralo ako priezvisko po mame a nie ako to po dedkovi.. ten vyznam by sa stratil... @amadora - nie kazde dieta to berie takto lahko... deti su povahovo odlisne a staci blbsi kolektiv... chapes... na co to riskovat. A aj tak to nie je zo zakona mozne, zbytocna debata.
@mamulienka30 ide skor o to ze to priezvisko mam v meste ako jedina. a ked poviem ako sa volam kazdy povie aaa Jozkova dcera. a zacne pekne o otcovi hovorit a podobne. vsetci si ho pamataju len vo velmi dobrom, preto chcem aby aj dcera to zazila.
Viem beriem to uzkostlivo lebo som bola ockov maznacik
ruku na srdce. vsetky.. ktore by ste dali dcere meno Jozefinka ?? to by v kolektive zazilo horsie veci ako s dvomi priezviskami
ak je tvoj priatel pravnik, tak by mal poznat zakon a vysvetlit ti, ze nic take, ako pises v zakone nie je. Nadobudnut tvoje priezvisko sice moze, ale vyhradne sobasom s tebou a potom bude mat dieta vase spolocne priezvisko, nie jeho. Cize toto nepojde. Jeden z vas by si teoreticky mohol dat zmenit priezvisko na dvojite, ale velmi pochybujem, ze taku zmenu povolia