Ahojte, má nárok na dedičstvo po mojom otcovi aj ,,manželka" môjho zosnulého brata, ktorý zomrel ešte skôr, ako môj otec? Deti nemali. Ďakujem ak niekto máte skúsenosť.
@andreagartnerova ďakujem pekne 🙂
@andreagartnerova si si istá? manželka je právoplatný dedič po manželovi.
@sasa1310 po manželovi rozhodne, ale brat zomrel skôr, ako otec..
to je jedno. Treba si pozrieť kto zdedí bratov podieľ po otcovi.
Polož otázku v právnej poradni. Tiež sa mi nezdá, že ten prvý komentár je OK.
@sili82 nerozumiem slovu bratov podiel, keďže on je mŕtvy 4 roky.. nemali deti a žiaľ rozviesť sa nestihol kým zomrel.. ( vozil v aute podpísané rozvodové papiere). Doteraz nebola schopná ,,jeho žena" spraviť ani len pomník a ani nám ho ako majiteľka hrobu nechce dovoliť spraviť, čiže by bola asi hlúposť, ak by niečo taká osoba dedila z morálneho hľadiska a verím, že aj právneho..
Prečo by to bola hlúposť? Ty nemáš prečo zdediť bratov podiel po otcovi len na základe toho, že zomrel skôr. To by si dedila iba v prípade, keby tvoj brat nemal právoplatných dedičov. Ale on má - manželku. To či sa chcel rozviesť je bezpredmetné
Tak morálne hľadisko je jedna vec a právne je niečo iné. Chápem, že to musí byt ťažké, ale dediť budete podľa práva. Notár Vám všetko vysvetlí. Je tu skupina právne poradenstvo, tam ti zodpovedajú na túto otázku právnici.
@sasa1310 môžeš mi k tomuto podložiť nejaký zákon prosím?
bratov podiel myslíme ten podiel, ktorý by zdedil po otcovi, keby žil. Keďže nežije už dávnejšie, jeho podiel preberá jeho manželka ako jediný dedič po bratovi. Keby sa stihol rozviesť, dedíš ty. Občiansky zákonník
@sasa1310 lenže on už nie je manželka, ale vdova 🙂
vdova bola predsa aj keď dedila po mužovi 🙂
@sili82 a sú tie skúsenosti aj vtedy, ak nemali deti?
keby mali aj deti, tak bratov dedičský podiel po otcovi si rozdelia medzi sebou manželka a deti
@sasa1310 nededila, pretože brat bol nemajetný..
to je jedno či dedila alebo nededila. Bola jediná právoplatná dedička, ktorou aj ostala po jeho smrti.
@sasa1310 ona + moji rodičia, keďže nemali deti.. nemôže byť jediný dedič..
Morálne hľadisko je jedna vec, ale je pravoplatnou dedickou podielu po nebohom bratovi a dediť bude.
ano tak, s rodičmi
Moja babka mala 5 deti, 2 zomreli akor ako ona - moja mama a ujo. Po babke dedili 3 zijuce deti a mamina cast a ujova, ta isla mojim bratrancom a mne so sestrou, nie manzelovi , reap manzelke.. islo tam o byt, pri predaji sa cena rozdelila na 5 casti, dajme tomu ze sa byt predal za 100 000, tak po 20 000 islo zijucim detom , 20 000 som ai ja rozdelila so sestrou a tak isto bratranci.
Podla mna dedí bratov podiel po otcovi. Aj my sme to tak mali v dedičkom konaní po babke. Jej syn zomrel skor ako ona, takže synov podiel /vtom čase bol syn zosnulý už 10 rokov/ zdedila jeho manželka.
toto máš niečo totálne iné
Nie, manzelka dedi vtedy, keby tvoj brat zomrel po otcovi, nie pred.