Ahojte. Manžel zdedil dom. Vzali sme hypo na jeho obnovu, ktorú splácame obaja. Vlastníkom domu je momentálne manžel, ale chce, aby sme boli vlastnikmi obaja 50:50.Moja otázka je, ako to urobiť najlepšie, aby sme boli obaja a vyšlo nás to najlacnejšie. Čo ktomu potrebujeme. Ďakujem.
Dar sa ale dá súdne žiadať naspäť.
Pokiaľ viem.
Snáď poradia iný. Ale viem, že aspoň 1 euro sa tam dáva
@oktober3 neda sa dar ziadat naspäť
Resp ano ale neúspešne riesila som podobný prípad
Jedine ziskat naspat dar sa da sudne vyhrať len ak su dokazane fyzicke a psychicke tyranie od darovaneho na darcu ;) potvrdili mi to viacerí pravnici
Ze môžeme sa sudit ale 10% sanca ze vyhrat mozeme.a to.ze prestali komunikovať nie je dovod ziadat dar naspäť;)
Choďte do banky, kde máte hypo a tam sa informujte.
Banka musí súhlasiť
Ano na spat vzatie daru su presne stanovene dovody. Napriklad: syn ktory dostal dom od rodicov je trestne stihany za umyselny trestny cin nie len voci rodicom, alebo sa neuctivo nedostojne sprava voci rodicom, teda porusuje dobre mravy a to voci celej rodine... a ano ide to cez sudne konanie. A dokazovacie bremeno je samozrejme na tom kto chce dar spat
riesila som to iste s bytom … robi sa Darovacia zmluva .. aj ked Ta kazdy bude strasit ze dar sa da vymahat tak da sa, ale len v pripadoch porusenia dobrych mravov a to by Ti muselo nejak prepnut uplne a on by to musel vediet dokazat … cize ako tu niekto pisal, sanca je 10%. Urcite to nefunguje tak, ze darca sa pride na sud postazovat a bude po dare… Naopak, kupno - predajna zmluva medzi manzelmi, alebo za nizku sumu nejaku symbolicku sa napada pravne ovela jednoduchsie.. pretoze kazdemu je jasne ze Ti muz nedal polku bytu za par eur. Ani ta transakcia nebude moct byt dokazana napriklad prevodom, ked ziadna neprebehne keby ste to chceli akoze za polku trhovej ceny.
Co sa tyka zmluvy, vypracovala som si ju sama na zaklade clankov na nete, musi obsahovat nalezitosti inak cez kataster neprejde. Mne presla na 1x. Podavala som online cez slovensko.sk a stalo to 33€
Darovacia zmluva + poplatok 100€ za vklad do katastra