Darovacia zmluva na dom

7. feb 2023

Ahojte. Rodička zvažujú prepísať dom na mňa. Mam ešte dvoch súrodencov ktorý ale majú exekúcie preto zvažujú tento krok. Obaja rodičia sú na tom so zdravím nie veľmi dobre. Chcem sa opýtať je možné, že dom bude patriť iba mne pri darovacej zmluve ? Alebo musia súrodenci niečo podpísať? Samozrejme, že ich neplánujem okradnúť ani nič podobné. Po smrti rodičov to nejako už pomiešime. Ďakujem za odpovede

syslik81
7. feb 2023

poriesit by ste to mali este kym ziju rodiacia ... mozu ti ho darovat ..netreba suhlas surodencov-ale ty to mozu napadnut a tahat ta po sude ...

katuskamala1
7. feb 2023

Myslim, ze ani teba by nepotesilo ze "nejako to poriesime". Tvoji rodicia maju deti 3. Vysporiadajte sa este kym ziju odporucam.. Lebo ano, mozu to napadnut, tak aby si neostala s dlhym nosom a bez surodencov

zalka
7. feb 2023

Dom patrí rodičom aj keby ho darovali susedovi tak s tým nikto nič neurobí.
A ani po ich smrti. Čiže môžu ti ho darovať a súrodenci neurobia nič. Ani to nemôžu napadnúť ani nemôžu žiadať aby si to prepísala na nich a ani žiaden súd im nepomôže.
Ak by si rodičom niečo dávala nejaké peniaze tak potom radšej ries kúpu domu. A čo rodičia spravia s peniazmi ťa zaujímať nemusí, či dajú ostatným deťom alebo to minú na dovolenky.

kris_tin257
7. feb 2023

Po smrti môžu súrodenci napadnúť darovaciu zmluvu a žiadať aby si ich vyplatila, asi by bolo lepšie ísť kúpno-predajnou zmluvou na to. Najlepšie sa poradiť s právnikom

zalka
7. feb 2023

@kris_tin257 hlúposť
Ak by bol iný majetok tak môžu v dedičskom žiadať započítanie daru, ale napadnúť darovaciu zmluvu nemôžu a ani na to nemajú právo. Napadnúť alebo žiadať dar späť môže od obdarovaného len a len darca

banalu
7. feb 2023

Lepsia je kupno predajna zmluva v tomto pripade. Darovaciu po smrti rodicov mozu surodenci napadnut a vysudit zrusenie.

kris_tin257
7. feb 2023

@zalka jasne ak by bol iný majetok, pretože všetky tri deti majú dostať na rovnako, ak ide iba o ten dom tak to môžu napadnúť a žiadať vyrovnanie

zalka
7. feb 2023

@kris_tin257 hlúposť.
Ak darujú susedovi....ťa budú suseda pýtať vyrovnanie haha...na nič právo nemajú.

To že to nie je spravodlivé neriešim.

zalka
7. feb 2023

@banalu daj nejaký judikát kde súrodenci po smrti rodičov vysúdili od obdarovaného vyrovnanie. Podloz svoje tvrdenie aj rozhodnutím súdu.

kris_tin257
7. feb 2023

@zalka ok ja to hovorím preto lebo s tým mám osobnú skúsenosť ale naťahovať sa mi na modrom koníkovi ozaj nechce 😊 treba sa poradiť s právnikom

zalka
7. feb 2023

@draik aké je rezume.

andreakotesova
7. feb 2023

@zalka moji rodičia to urobili presne takto. Za fajn cenu dom predali bratovi a nechali si tam doživotné právo užívania. Peniaze z predaja darovali mne a sestre.

tiezjedna
7. feb 2023

Za života môžu so svojim majetkom nakladať ako chcú, takže keď na teba napíšu dom, je to v poriadku a je to nenapadnuteľné. Iné by bolo spísať záveť len v tvoj prospech.
@kris_tin257 žiadne vyrovnanie žiadať nemôžu, nepíš blbosti.

zalka
7. feb 2023

@andreakotesova áno toto je spravodlivé a vy nemôžete otravovať brata daj mi peniaze lebo si dostal dom. Lebo všetci ste čosi dostali. Ale ak by sa rodičia rozhodli darovať a tebe nič nedať tak i tak by to bolo zákonné, en pokazilo by to rodinné vzťahy.

tiezjedna
7. feb 2023

@zalka rovnako im môže zahrabať v bedni a prísť za bratom nech im doplatí, pretože trhová cena domu je vyššia... časom im to môže začať šrotiť, zvlášť keby sa rozhodol predať, čo neutají, že... Riešenie nič moc

zalka
7. feb 2023

@tiezjedna vždy je to o ľuďoch....ale áno aj to sa môže stať..

tiezjedna
7. feb 2023

@zalka bohužiaľ... dnes ja smiešne čiastky dokážu rozkopať dobré vzťahy

andreakotesova
7. feb 2023

@zalka tohoto sme si boli všetci vedomí. Asi sme jedni z mála, ktorí vedia, že rodičia si za života môžu robiť čo chcú so svojim majetkom 😅

zuzula123456789
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sono2
7. feb 2023

😃😃😃 poriešiš určite. Jasne bude tvoje, keď ti to darujú.

draik
7. feb 2023

@zalka
Resumé je také, že lepšie ako Vy by to asi nikto nenapísal.
Zato je tu niekoľko nesprávnych tvrdení, napr. od
@zuzula123456789
@kris_tin257

zalka
7. feb 2023

@draik dakujem, za resumé . 🙂

diablikovci
7. feb 2023

Porieste to počas života a dohodnite sa na sume ktorú vyplatis súrodencom a ak niesi vydatá odporučila by som si riešiť dom kupno-predajnou zmluvou a vtedy si môžu pískať 😂

pacamaca55
7. feb 2023

Je úplne v pohode isť darovacou zmluvou...
No...zabudli Ti tu povedať že zákon v prvom rade chráni prvodedičov..čo si Ty a samozrejme súrodenci. Pokojne to potom možu napadnúť pri dedičskom konaní. Súd bude prešetrovať čas v ktorom exekúcie boli.
K tej darovacej zmluve sa dá spísať ešte závet. No ten je férový v tom prípade že sa súrodenci o rodičov nezaujímajú, nestarajú, že im neposkytujú pomoc v starobe alebo chorobe. Treba rozlišovať situáciu..
Ak sa do exekúcií dostali kvôli tejto chorej dobe, a niesu nezodpovední..netreba pristupovať tvrdo. No ak by to mal vziať exekútor, radšej nech prepíšu na Teba. A Ty to vyrieš srdcom 😉

zalka
7. feb 2023

@pacamaca55 prosím ťa a čo môžu napadnúť pri dedičskom? ak rodičia darujú majetok jednému dieťaťu, budú nemajetný a žiadne dedičské konanie sa konať nebude, lebo notár ho zastaví pre nemajetnosť.

Myslím, že priveľa báb čo tu radí si mýli dojmy s pojmami.

draik
7. feb 2023

@pacamaca55
Okrem prvej vety a posledného odstavca úplne hlúposti píšete.

zuzula123456789
8. feb 2023

@draik je to správne presne aj my sme toto riešili a povedal tam to právnik tak tu nepíšte že som to zle napísala ,dakujem

veronikaszabova
8. feb 2023

@zuzula123456789 Mylis sa - @draik je pravnik, ktory sa rozumie tymto veciam

loginexistuje
8. feb 2023

za svojho zivota mozu rodicia nakladat s majetkom ako len chcu ak ti ho daruju a je dobre ze si ponechaju dozivotne praco uzivania tak dom uz nie je predmetom dedenia
jedine ze by mali ine majetky (co predpokladam nemaju) vtedy by na zaklade godnoty daru mohli ostatni dedici ziadat zapocitanie daru

treba si uvedomit ze sa bude od teba ocakavat doopatrovanie rodicov a moze to nastrbit rodinne vztahy so surodencami

1gabriela13
8. feb 2023

Nič nemôžu napadnúť !! Sesternici z druhého kolená darovali rodičia dom,lebo brat mal pôžičky čo nevedel splácať. Rodičia zomreli,nič on nemohol,bol za právnikom ten mu narovinu povedal že s tým nič nezmôže.