Mam 32 rokov. Do 16tich ma otec tyral psychicky a fyzicky.
Nedokazala som o tom nikomu povedat ani manzelovi. Ked si na to spomeniem ked ho vidim je mi doplacu a ked chcem o tom hovorit vybuchnem v neznesitelny plac.
No rozhodla som sa aby za to konecne pykal.
Co mozem robit ci uz je neskoro.
Chcem aby znil v base za to vsetko.
Popisem aspon jednu vec co mi urobil este na 1 stupni. Bohuzial mam velmi dobru pamat.
Mama bola v robote . So surodencami sme vecerali.
Otec pustil vodu do umyvadla ze ide umyt riad povedal mi ze ju mam postrazit a odisiel telefonovat do obyvacky.
Ked bolo umyvadlo skoro plne sla som zastavit vodu. No tocila som kohutik na druhu stranu. Cize tiekla viac. Hned som tocila na druhu s zastavila som ju. Na zem vytieklo asi za maly poharik
Otec vrazil do kuchyne zmlatil ma hasickym remenom. Sirodencov poslal pre.
Donutil ma klaknut si predneho a vrieskal po mne dlhe vlasy kratky rozum.
Vrieskal to po mne asi 10 minut. A potom povedal ze dostane zo mna tu sprostost.
Chytil moje dlhe vlasy. Mala som po zadok. Zdvyhol ma za ne zobral noznice a ostrihal mi ich uplne az ku hlave. Cely cas vrieskal dlhe vlasy kratky rozum.
Vzdy ked prisiel z roboty a bola som doma len ja co bolo skoro kazdy den. Zobral hasixky remen a zmlatil ma vraj preventivne aby som vedela ze mam byt dobra a nikomu nenicit zivot ani surosencom tak ako jemu nicila zivot jeho sestra.
Ked som prestala citit remen. Normalne ma ro prestalo boliet a nekricala som od bolesti. Tak remen zmenil za hadicu a tou ma mlatil.
Cez skolsky rok som nemohla chodit von a pozeeat televizor. Museka som byt zavreta v detskej. Von som mohla len cez leto.
To vsetko asi do 16tky.
A kopec inych veci.
Od asi 16tich ma nicol len psychicky.
Chcem aby za to zaplatil. Len neviem ci uz nie neskoro
😢
😢
Nie, nič sa nedá robiť. Trestnosť činu už zanikla uplynutím premlčacej doby.
😢
Aj tak by som to nedokazala. Po rokoch dokazem akurat o tom tu pod nickom napisat.
@luladejkova normalne mi zviera srdce a tisnu slzy do oci, velmi mi to je luto co si musela zazivat, pevne verim a zelam ti po boku partnera ktory ti zivot uz len sprijemnuje a zahrna ta laskou.
Ako neviema le teraz ked vytahuju sexual abuse na maloletych tak su predsa kauzy kedy sa dostanu pred sud ludia co ublizovali maloletym aj pred 10-15r
A v niektorych statoch sa pocita premlcanie od dovrsenia plnoletosti obete
Nemyslíme, vieme 🙂
pozri si § 87 ods. 1 písm. c) TZ
Trestnosť činu zaniká uplynutím premlčacej doby, ktorá je
a) tridsať rokov, ak ide o zločin, za ktorý tento zákon dovoľuje uložiť trest odňatia slobody na doživotie,
b) dvadsať rokov, ak ide o zločin, za ktorý tento zákon v osobitnej časti dovoľuje uložiť trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby najmenej desať rokov,
c) desať rokov, ak ide o ostatné zločiny,
@senta_sofia nie je 10 rokov, ale tri až osem
Kniha Jak nam rodice nici zivot. Mne pomohla. Napis mi do IP, poslem ti link, kde ju najdes. Su tam aj taketo pripady. Sudom uz nevyriesis nic, to sa tazko dokazuje aj ked sa to prave deje, nie este po dlhych rokoch. Jedine naucit sa s tym vysporiadat a ist dalej.
@kinderya lenze tu ide o zavaznejsi sposob konania, kedze je to blizka osoba a nepojde sa podla ods. 1 ale 3 a tam je 7-15 rokov
@senta_sofia
To je všetko pekné, ale zabúdate, zrejme spolu s @kinderya, na to, že trestnosť sa posudzuje podľa zákona účinného v čase spáchania TČ resp. podľa neskoršieho pre páchateľa priaznivejšieho zákona. V minulosti boli miernejšie jednak tresty a jednak podmienky premlčania.
A ako to chcete dokazat? Moja svokra tyrala a skrtila svojho vnuka. Svagrinu napadla v praci klucami. Muza a jeho brata tyrala cele detstvo. alebo sa na nich vysr**, odisla od 8 rocneho decka na tyzden z bytu a nechala ho sameho. Policia o vsetkom vie, aj vedela a nic sa jej nestalo. Trestne oznamenie podane a nic sa za 3 roky nepohlo. Naco sa trapit sudmi. Aj tak sa spravodlivosti clovek nedovola. Ja som nekonecny optimista ale niektore veci sa proste vyriesit nedaju. Teda nie pravnou cestou a nie na Slovensku.
@draik nezabudame,teda aspon ja, lebo konkretne toto ostalo nezmenene, tiez by sa slo podla kvalifikovanej skutkovej podstaty,lebo to pachal dlhsi cas a trestna sadzba je tam 3-10 rokov, aj ked uznavam, teoreticky by tam mohla byt este nejaka novela, zase zakon po zakone som nesla
@senta_sofia
Premlčanie 10 rokov.
@draik 140/1961 Zb. paragraf 67 ods. 1 pism. b) 20, ak je horna hranica trestnej sadzby najmenej 10 rokov a hranica je 3-10 v 2 odseku trestneho cinu tyrania blizkej a zverenej osoby. Preco 10?
@senta_sofia
Pretože čin sa stal najneskôr v roku 2001 a vtedy premlčanie bolo len 10 rokov.
@draik a zohladnil si aj fakt, ze islo o pokracovaci trestny cin? Od 1.12.2003 uz bolo tych 20 rokov...
@luladejkova skús nájsť nejakú dobrú psychologičku, ktorá sa venuje posttraumatickej stresovej poruche, posielam link: http://www.emdr-sipe.sk/absolventi-vycvik-v-emd...
Je aj skupina, vychádzajúca zo svojpomocnej skupiny Anonymných Alkoholikov, Dospelé deti z alkoholických alebo inak dysfunkčných rodín. Tam by si mohla nájsť podporu a zistila by si, že veľa ľudí zažívalo podobné: http://www.cs-dda.eu/ a keď si len prelistuješ stránku, zistíš, aký to má na Teba vplyv aj v dospelosti, že si tak vyrastala.
Je prirodzené, že cítiš voči nemu, čo cítiš a chcela by si mu to nejako vrátiť, ale pokoj v duši a vyrovnanie sa s minulosťou, Ti to neprinesie. Veľa sily a múdrych rozhodnutí!
za to by som vinila aj mamu. Ta musela velmi dobre vediet co sa deje aj ked prave nebola pritomna.
@senta_sofia berieš to príliš papierovo...v praxi je to nedokázateľné, každý by tento prípad zniesol zo stola. Okrem toho, je to premlčané a bodka.
A modriny si nemala mati bola slepá nepýtali sa ta, počkaj si kým zostane a vráť mu to nech pocíti čo si zažila nič iné ma nenapadá len dúfam že ty to nerobis jednému s tvojich deti ak máš, jeho určite tirala ta jeho sestra a preto to robil tebe
To si nemyslim. Otec sa momentalne lieci na psychiatrii uz 2 roky. Oziera sa . A tvrdi ze si nepamata na nic co robi teraz. Nenanrala som odbahu mu vykricat co mi robil. On sa tbari ze je svaty. Ved ma nastartovala jeho vcerajsia hlaska ze nikdy na dieta ruky nepolozil. Sme tu s detmi na navsteve.
@ivuska6 svoje deti netyram! Nikdy vzivote by som take daco svojim detom neurobika.
@luladejkova https://uloz.to/!xTGUWAwP6/kdyz-nam-rodice-nici... citaj a ries seba. Minulost nezmenis. Len svoj postoj k otcovi mozes zmenit.
Vsetko mi to pripada . Deti zmierte sa s tym ze vas rodicia tyraju je to bezne deje sa to vsade.
Tyran mlat nic sa ti netane.
@kinderya to,co si o tom myslim z hladiska dokazatelnosti, je ine, mna zaujala ta istota, s akou si tvrdila,ze je to premlcane,hoci to tak byt nemusi, ale dakujem, hned sa citim lepsie,ked viem,ze to beriem prilis papierovo 😀
@luladejkova si dospelá, máš 32 rokov, nie si dieťa, ktoré je momentálne týrané. A áno, jediné čo môžeš pre seba urobiť, je vyhľadať odbornú pomoc, aby si sa s tým vyrovnala. Ak si presvedčená o tom, že keby sedel v base, bude Ti lepšie, mýliš sa. Lebo teraz sedí v nemocnici a ako sa cítiš. Ak nie si schopná vidieť, že Ty potrebuješ pomoc a Tvoje riešenie je túžba po pomste, tak budeš trpieť ešte veľmi dlho.
Premlčané.