Ahojte, ak by mi vedel niekto poradiť, budem vďačná. Od júna minulého roka som nezamestnaná (v evidencii ÚPSvaR), ale spĺňam podmienku najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch. Podporu som nepoberala.
Budem mať nárok na tehotenský príspevok?
Kto má nárok
Na tehotenské má nárok:
zamestnankyňa
povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba
dobrovoľne nemocensky poistená osoba
poistenka, ktorej vznikol nárok na tehotenské po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote
poistenka, ktorá má prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyňa) alebo poberania rodičovského príspevku (SZČO)
@zalka ja len pre info ... nemusia byt splnene podmienky uz v case naroku na prispevok? Lebo aj to tu dost zien riesi a nevieme sa k tomu dopatrat
@andula1988 hm... nechápem ako to myslíš ... ved ak sa poistí tak má splnenú podmienku ... je jedno či 1.4. alebo 15.5. lebo od splnenia podmienky bude dostávať dávku
@zalka ja som myslela ze ak narok vznikne napriklad k 1.4 ale poistenie zacne teraz .... tak v case naroku neboli podstate este splnene podmienky .....
@zalka dakujem za vysvetlenie, som myslela ze automaticky musi splnat od 13tt..... dakujem
@zalka a je to skutocne tak? ja som sa na to pytala v socialnej poistovni a v case vzniku dovodu (my co sme dlhsie tehotne k 1.4. a ostatne zeny v tom 13tt) treba splnat obe podmienky aj 270 dni aj aktivne NP/ochranna lebota, ak v tom case podmieny splnene neboli napr. chybali dni NP a napr. o 30 dni uz splnim 270 dni NP davku mi nepriznaju, lebo v case vzniku dovodu v 13tt som podmienky nesplnala, aspon taku info poskytla pani na infolinke
@andula1988 @zalka aj Mihal to tak vysvetluje v Materska 2021
Uvedené podmienky sa posudzujú k prvému dňu 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Ak nie sú k tomuto dňu splnené, nárok na tehotenské nie je.
@petamich len nechvál deň pred večerom či ako sa tomu nadáva.
Ale nie toto sú veci, kt. som zatiaľ ani nesledovala. A fakt mi ušiel ten 13ty týžden ..
ale nie skrz 1.4. 🙂 lebo zadávateľka nenaípsala presnejšie údaje, tak to je len o hádaní.
Ale vďaka za upoz, aby som hlúposti nepísala.
@zalka zdravim možem sa prosim opytať ked mam zmluvu zamestnana od 1.1.2021 a konci mi zmluva 30.10,2021
A otehotnela by teraz mam narok na tehotenske?
@miruska0691 k 13tt tehotenstva musite splnat podmienky ako 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky. A poistenie mat v case naroku aktivne alebo byt v ochrannej lehote ....
@miruska0691 no na tehotenské by si mala nárok ak 13týžden tehu by ti pripadol na 1.10.2021 skôr nie.
Takze ked tehotna ma 270dni odrobenych az ked je napríklad v 20t tehotenstva, nikoho to nebude zaujimat a nárok na tehotenske nemá ano? Haha to kto toto vymyslel 🙊🙊
@katkatomasovska nie narok na tehotenske nema, kedze ku dnu vzniku naroku neboli splnene podmienky
Tak dakujem krasne za info, som sklamaná, znechutena, nechapem kto vymysla tieto dristy v zákonoch :(
@katkatomasovska cize idealne kazdemu a hned 🙂 no tak (zial alebo nastastie podla toho koho sa pytas) ten princip kolektivizmu nefunguje, vlozis-dostanes, nevlozis-nedostanes :D ja som mala podmienky splnene ale kedze sa to zacalo vyplacat az od nejakeho datumu, tiez som o polovicu prisla - to tak byva vzdy je niekto nespokojny
Ahojte 🤗 Viete mi poradiť zistila som že som tehotná 🙂 od dr ešte nemám potvrdené tam idem neskôr čo musím spraviť aby mi vyšla materská? Bola som zamestnaná na tpp dlhodobo ale k 1.1.2023 som pracovný pomer skončila potom bola podpora čiže NP zaniklo k 1.1.2023 momentálne sa starám o babku zamestnaná niesom... musím platiť dlhodobo DNP? Ďakujem
@mici_v na Md prihlásiť sa na DNP...si cca 10m bez poistenia...Max môžeš byť 15...
Ak sa prihlási cca o 4m na DNP tak md mať budeš...ale len minimálnu a tehotenské mať nebudeš. Ak chces tehotenské tak sa najneskôr do cca 12 t.tehu treba prihlásiť...ak chces md vyššiu ako z minima tak poistenie musí vzniknúť najneskôr v 8t tehu
@zalka prosím ťa a to DNP ako dlho by som musela platiť stačí len obnoviť na 2-3m ktoré mi chýbajú tak aby som splnila tých 270 dní aj 13tt na tehotenské keby prerušim potom budem mať tú ochrannú lehotu a budú mi to rátať z posledného zamestnania plat som mala dobrý nevieš ako či kôli tej podpore už sa to nepočíta ? Ja sa v tom nevyznám 🙈 dik
@mici_v nie nestačí...teraz sa poistis...a zrušia ale na Md pôjdeš o 7 mesiacov rodiť budeš o 8 mesiacov...to by ti nevyšlo k pôrodu mať 270 dní poistenia...
Porodis napr 1.6.24
Tak dní poistenia sa skúmajú od 2.6.22 do 1.6.24...
Dnes 270 dní s prehľadom splnas ale k dnu pôrodu ak by si bola nahlásená len 2-3mesiace tak nesplnia podmienky na MD
ahojte vie mi niekto poradit ci mam narok na tehotenske?lebo co citam to vyzera ze asi nie
som len v 6tyzdni.(viem ze je to skoro ale chcem sa informovat)
muz je s malym na materskej maly mal v auguste 2r teraz to uz bude 6mesiac takze nam materska konci chce si poziadat o pokracovani rodicaku ja som zo starsou ktora ma vo february 4r iba na nejakej starostlivosti o dieta do 6r to som sa bola zahlasit na soc.poistovni
pracovny pomer mi uz skoncil preto aj priatel isiel na matersku nech to vyuzijeme lebo mne ju nechceli dat .
co citam nevyzera to ruzovo v mojom pripade
Nemáš nárok, lebo nesplnaš druhú podmienku, tj. ochrannú lehotu alebo aktívne poistenie.
Pracovala si? Ak áno tak sa poisti na DNP a nárok ti vznikne ak máš tých 270 dní poistenia.