Budem mať nárok na tehotenský príspevok, keď som nezamestnaná?

15. apr 2021

Ahojte, ak by mi vedel niekto poradiť, budem vďačná. Od júna minulého roka som nezamestnaná (v evidencii ÚPSvaR), ale spĺňam podmienku najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch. Podporu som nepoberala.

Budem mať nárok na tehotenský príspevok?

zalka
15. apr 2021

Nemáš nárok, lebo nesplnaš druhú podmienku, tj. ochrannú lehotu alebo aktívne poistenie.
Pracovala si? Ak áno tak sa poisti na DNP a nárok ti vznikne ak máš tých 270 dní poistenia.

lubka73
15. apr 2021

Kto má nárok
Na tehotenské má nárok:
zamestnankyňa
povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba
dobrovoľne nemocensky poistená osoba
poistenka, ktorej vznikol nárok na tehotenské po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote
poistenka, ktorá má prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyňa) alebo poberania rodičovského príspevku (SZČO)

andula1988
15. apr 2021

@zalka ja len pre info ... nemusia byt splnene podmienky uz v case naroku na prispevok? Lebo aj to tu dost zien riesi a nevieme sa k tomu dopatrat

zalka
15. apr 2021

@andula1988 hm... nechápem ako to myslíš ... ved ak sa poistí tak má splnenú podmienku ... je jedno či 1.4. alebo 15.5. lebo od splnenia podmienky bude dostávať dávku

andula1988
15. apr 2021

@zalka ja som myslela ze ak narok vznikne napriklad k 1.4 ale poistenie zacne teraz .... tak v case naroku neboli podstate este splnene podmienky .....

andula1988
15. apr 2021
zalka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andula1988
15. apr 2021

@zalka dakujem za vysvetlenie, som myslela ze automaticky musi splnat od 13tt..... dakujem

petamich
15. apr 2021

@zalka a je to skutocne tak? ja som sa na to pytala v socialnej poistovni a v case vzniku dovodu (my co sme dlhsie tehotne k 1.4. a ostatne zeny v tom 13tt) treba splnat obe podmienky aj 270 dni aj aktivne NP/ochranna lebota, ak v tom case podmieny splnene neboli napr. chybali dni NP a napr. o 30 dni uz splnim 270 dni NP davku mi nepriznaju, lebo v case vzniku dovodu v 13tt som podmienky nesplnala, aspon taku info poskytla pani na infolinke

petamich
15. apr 2021

@andula1988 @zalka aj Mihal to tak vysvetluje v Materska 2021

Uvedené podmienky sa posudzujú k prvému dňu 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Ak nie sú k tomuto dňu splnené, nárok na tehotenské nie je.

https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=523

zalka
15. apr 2021

@petamich tak sa ospravedlnujem, idem to premazať ak pôjde. Moja chyba mala som pozornejšie čítať. 🙂

petamich
15. apr 2021

@zalka ale coby, vsak ty si jeden z najvacsich pokladov, ktore tu na tipy, triky a rady z tejto oblasti mame 😃 kiezby ta socialna poistovna na svoju stranku pisala stylom, akym nam tu ty bezne radis, to by sa nikto nedohadoval a nedomnieval a nemusel im vyvolavat 🤔

zalka
15. apr 2021

@petamich len nechvál deň pred večerom či ako sa tomu nadáva.
Ale nie toto sú veci, kt. som zatiaľ ani nesledovala. A fakt mi ušiel ten 13ty týžden ..
ale nie skrz 1.4. 🙂 lebo zadávateľka nenaípsala presnejšie údaje, tak to je len o hádaní.
Ale vďaka za upoz, aby som hlúposti nepísala.

miruska0691
14. jún 2021

@zalka zdravim možem sa prosim opytať ked mam zmluvu zamestnana od 1.1.2021 a konci mi zmluva 30.10,2021
A otehotnela by teraz mam narok na tehotenske?

andula1988
14. jún 2021

@miruska0691 k 13tt tehotenstva musite splnat podmienky ako 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky. A poistenie mat v case naroku aktivne alebo byt v ochrannej lehote ....

zalka
14. jún 2021

@miruska0691 no na tehotenské by si mala nárok ak 13týžden tehu by ti pripadol na 1.10.2021 skôr nie.

katkatomasovska
31. okt 2022

Takze ked tehotna ma 270dni odrobenych az ked je napríklad v 20t tehotenstva, nikoho to nebude zaujimat a nárok na tehotenske nemá ano? Haha to kto toto vymyslel 🙊🙊

petamich
31. okt 2022

@katkatomasovska nie narok na tehotenske nema, kedze ku dnu vzniku naroku neboli splnene podmienky

katkatomasovska
31. okt 2022

Tak dakujem krasne za info, som sklamaná, znechutena, nechapem kto vymysla tieto dristy v zákonoch :(

petamich
31. okt 2022

@katkatomasovska cize idealne kazdemu a hned 🙂 no tak (zial alebo nastastie podla toho koho sa pytas) ten princip kolektivizmu nefunguje, vlozis-dostanes, nevlozis-nedostanes :D ja som mala podmienky splnene ale kedze sa to zacalo vyplacat az od nejakeho datumu, tiez som o polovicu prisla - to tak byva vzdy je niekto nespokojny

mici_v
12. okt 2023

Ahojte 🤗 Viete mi poradiť zistila som že som tehotná 🙂 od dr ešte nemám potvrdené tam idem neskôr čo musím spraviť aby mi vyšla materská? Bola som zamestnaná na tpp dlhodobo ale k 1.1.2023 som pracovný pomer skončila potom bola podpora čiže NP zaniklo k 1.1.2023 momentálne sa starám o babku zamestnaná niesom... musím platiť dlhodobo DNP? Ďakujem

zalka
12. okt 2023

@mici_v na Md prihlásiť sa na DNP...si cca 10m bez poistenia...Max môžeš byť 15...
Ak sa prihlási cca o 4m na DNP tak md mať budeš...ale len minimálnu a tehotenské mať nebudeš. Ak chces tehotenské tak sa najneskôr do cca 12 t.tehu treba prihlásiť...ak chces md vyššiu ako z minima tak poistenie musí vzniknúť najneskôr v 8t tehu

mici_v
12. okt 2023

@zalka prosím ťa a to DNP ako dlho by som musela platiť stačí len obnoviť na 2-3m ktoré mi chýbajú tak aby som splnila tých 270 dní aj 13tt na tehotenské keby prerušim potom budem mať tú ochrannú lehotu a budú mi to rátať z posledného zamestnania plat som mala dobrý nevieš ako či kôli tej podpore už sa to nepočíta ? Ja sa v tom nevyznám 🙈 dik

zalka
12. okt 2023

@mici_v nie nestačí...teraz sa poistis...a zrušia ale na Md pôjdeš o 7 mesiacov rodiť budeš o 8 mesiacov...to by ti nevyšlo k pôrodu mať 270 dní poistenia...
Porodis napr 1.6.24
Tak dní poistenia sa skúmajú od 2.6.22 do 1.6.24...
Dnes 270 dní s prehľadom splnas ale k dnu pôrodu ak by si bola nahlásená len 2-3mesiace tak nesplnia podmienky na MD

petra844
22. nov 2023

ahojte vie mi niekto poradit ci mam narok na tehotenske?lebo co citam to vyzera ze asi nie
som len v 6tyzdni.(viem ze je to skoro ale chcem sa informovat)
muz je s malym na materskej maly mal v auguste 2r teraz to uz bude 6mesiac takze nam materska konci chce si poziadat o pokracovani rodicaku ja som zo starsou ktora ma vo february 4r iba na nejakej starostlivosti o dieta do 6r to som sa bola zahlasit na soc.poistovni
pracovny pomer mi uz skoncil preto aj priatel isiel na matersku nech to vyuzijeme lebo mne ju nechceli dat .
co citam nevyzera to ruzovo v mojom pripade

zalka
22. nov 2023

@petra844 kedy ti PP skončil dátum napíš

petamich
22. nov 2023

@petra844 na tehotenske by si mala narok, ak by si otehotnela do 180 dni od ukoncenia pracovneho pomeru a zaroven si mala 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky

kedy skoncil pracovny pomer?

petra844
22. nov 2023

@zalka 31.3.2021

petra844
22. nov 2023

@petamich 31.3.2021

nivea777
22. nov 2023

@petra844 tak v tomto prípade nie je nárok ani na tehotenský príspevok,ani na materskú. Len na nižší rodičovský.